Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 98

Tema: Zlostavljanja u školama

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Zlostavljanja u školama

Stvarno je toga previše i užasno me smeta što se ništa ne poduzima.
    Nedugo kod nas u školi u Svetoj Nedelji bio je slučaj zlostavljanja učenice preko facebooka (slično kao i slučaj koji je iznijet na Novoj TV). Osnovali su grupu - pristupilo je hm.... oko 80 (ne znam točno) učenika i zlostavljalo curicu i prijetilo joj - rugali joj se zbog izgleda i pisali da će je premlatiti, ubiti........
    Kad je razrednica saznala - sazvala je roditelje onih koji su osnovali grupu a nakon toga i roditeljski sastanak.
    Šta je bilo? Pametni zlostavljači su grupu na face-u preimenovali i to je čini mi se to.
    Roditelji monstruma brane djecu - neki kažu da nisu ni znali u koju grupu pristupaju, drugi kažu da su nasjeli na igru jer oni tako nešto ne bi nikad radili.
    Škola ne može ništa jer se nasilje nije dogodilo u školi već doma (tak kaže razrednica) - na kompu jel.
    Mogu samo roditelji žrtve ako žele - podignut tužbu protiv te djece. Ne znam da li su to napravili.
    Ja znam da je zakon koma i da su nastavnicima totalno vezane ruke - ako bilo što poduzimaju još mogu oni nažalost nastradati od samih zlostavljača - i to zakonski.
    Znam da ne mogu ni ja ni škola promijeniti mentalni sklop roditeljima zlostavljača - čim ih oni brane znamo koliko je sati.
    Da je moje dijete bilo u grupi - bez obzira kako se ono opravdavalo - moja kazna za dijete bi bila: 1. Javno se pismeno i usmeno pred razredom ispričaj toj žrtvi
    2. neko vrijeme toj žrtvi češ pomagati u...... bilo čemu što joj treba

Ja sam sigurna da se to ne bi ponovilo.
    A pitam se što je sa nekim pravilnikom škole - ne bi li se on mogao promijeniti pa da se uvrste i takve neke kazne? Ili što - jednostavno djecu se ne smije nikako kazniti? Pa dobro - onda ih pogladiti, braniti pred svima da nisu znali, nisu htjeli i nek nastave al da ih se ne otkrije. Imam još dvoje djece koje ću slati u naše školstvo i stvarno mi je muka. Možda ih budu maltretirali jer nisu cijepljena, ili jerse hrane drugačije, ili jer ne idu na vjeronauk..... u svakom slučaju ako se razlikuju po bilo čemu - potencijalne su žrtve. A zakon štiti samo zlostavljače.
    Pitam se što mogu učiniti ja (osim odgoja "ne-mržnje" i odgoja "brani se kako znaš") - jel se može dati prijedlog školi?
    Ima ko ideju?
    Ili je sve uzaludno u ovoj državi.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Uf, mene isto sve to jako muči, posebno jer sam radila u školi (na zamjenama) i znam što se sve događa. Osjetila sam toi na svojoj koži, ne u smislu zlostavljanja naravno, već u smislu da nisam mogla zaštititi drugu djecu (a ni sebe) od jednog klinca čiji problem nitko nije imao volje riješavati. To je bilo strašno, osjećati se toliko nemoćno. Problem ponašanja tog dječaka, naravno, leži u njegovoj obitelji, u (ne)odgoju, odnosno zapuštanju od strane roditelja. I to nije teško shvatiti. Međutim, pitanje je što učiniti. Iako razumijem poziciju tog djeteta, meni program koji moram slijediti ne dopušta (a niti je fer prema drugoj djeci) da ja 30 od 45 minuta svakog školskog sata provedem pokušavajući obuzdati jednog učenika i natežući se s njim. Riječ je o razrednoj nastavi, dakle djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Kada takvi učenici osjete poziciju učitelja koji se može osloniti samo na svoj vlastiti autoritet (koji je jaaako teško imati ako radite na zamjenama), tj. osjete da je učitelj gotovo pa nemoćan da riješi situaciju, onda problem naravno raste i na kraju eskalira, često se i prenosi na drugu djecu. S jedne strane, lijepo je da smo evoluirali na razinu da shvaćamo da samo dijete nije (u većini) krivac za svoje ponašanje i potrebe, već da su to najčešće roditelji ili neki razvojni ili kakav drugi poremećaj (hiperaktivnost i sl.), ali se ne mogu u tolikoj mjeri ublažiti sankcije (kojih gotovo pa i nema, tj. nisu djelotvorne), a da se tim djetetom bavi samo učitelj ili eventualno pedagog (ili psiholog) jednom tjedno. Ako smo svjesni problema, onda treba sastaviti tim koji će raditi s takvim klincima (kojih je dosta) i učitelju dati prostora da i on/ona sudjeluje u pomaganju tom učeniku (i ostatku razreda), ali na način da se rastereti program i da se fokus sa obrazovanja malo više premjesti na dimenziju odgoja (koju bi škola trebala imati, ali ju je izgubila).
    Dakle, problem postoji, problema smo svjesni, problem se ne rješava, ali se sankcije ublažavaju. Na sankcijama se može raditi, u smislu ublažavanja i u smislu stavljanja kazne kao posljednjeg načina rješavanja situacije, tek kada postoji vizija kako problem riješiti. Do tada sankcije se moraju postrožiti. To je moje mišljenje.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bas sam prije dva dana razmisljala o istoj stvari... u ovom slucaju nastavnica,tj.razrednica,je po meni "zlostavljac" (unaprijed izvinjenje svim divnim prosvjetarima na ovom forumu, znam da nije lijepo za procitati, ali nece se oni naci u ovom opisu, sigurna sam ) .
    Moja cura ide u 5. razred, sa njom je u razredu djecak koji se od ostalih razlikuje po svojoj tezini, tj. "bucko". Zalio se razrednoj kako ga djeca provociraju, i rugaju mu se zbog njegove tezine itd...a ona mu je pred cijeli razredom odgovorila " Sta se ti zalis, pogledaj koliki si, mozes da razbijes trojicu da hoces, a tu se stalno zalis...." .Pri tome, radi se o djecaku lijepo vaspitanom, dobrom uceniku, koji iz kuce ne nosi to "obracunavanje jer je jaci od trojice ...itd " Ne znam da li je on to rekao svojoj mami, ali je meni moja cura ispricala,i doslo mi je da ja odem u skolu da ga branim. Mislim da je ona ostalima samo dala vjetar u ledja da nastave sa izrugivanjima. I sta sad?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da - slažem se, većina se slaže.... a događa se NIŠTA. Tu i tamo izađe u javnost neko zlostavljanje, premlaćivanje, pokoje ubojstvo...... malo se digne frke, prašina se slegne, niš se nije promijenilo. Nastavlja se dalje ta agonija. Možda bi se nešto promijenilo da bude maltretirano ili nedajbože ubijeno dijete nekog političara. E onda bi - ali ne na nivou promjene zakona već samo primjene nekih nama nedokučivih stavaka nedokučivog zakona na tog zlostavljača. Mi imamo druge zakone - za stoku sitnog zuba kako je je jednom davno jedan naš političar izjavio - vjerovali ili ne.
    Sve to znamo - ali ja se pitam što običan građanin, običan prosti roditelj MOŽE učiniti prije nego pukne?
    Jel se može pravilnik školski mijenjati? Morat ću to pitat razrednicu jer meni je stalo i muka mi je ići i u školu kad vidim pojedince kak se naguravaju (a to je još najmanje zlo). Ja bi eto i za to neku blagu kaznu da sam ravnatelj - poslije škole pometi hodnike. Pa da vidš kog bi poslije naguravao? metlu jedino.
    Al imam osjećaj em da nikom nije stalo i drugo - ak im i je - zakon bi samo njih kažnjavao vjerovatno nakon ovako primjenjenih metoda (koje sam navela).

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš mi je prekjučer prijateljica pričala kako u razredu njenog sina trojica dječaka maltretiraju jednog dečka koji je novi u razredu. Ima tu od fizičkog maltretiranja do prisiljavanja da im donosi novac. Ništa novo, sve je to već viđeno, ali RADI SE O DRUGOM RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE !!! Ej, ljudi moji, reket i iznuda u drugom razredu osnovnjaka!!!
    Taj novi isto navodno nije uzorno dijete, pa njegove pritužbe (pa i pritužbe njegovih roditelja) nastavnica i pedagog valjda ne shvaćaju ozbiljno. Na roditeljskom sastanku pojavio se otac jednog od te trojice dječaka, i on je pokazao dobru volju da se o tome razgovara, da se uključe stručne službe i da se krene problem rješavati. Roditelji druge dvojice se nisu pojavili, a ta dvojica su navodno djeca 's ceste' pa ni ne čudi da ne smatraju da je potrebno doći.
    Ne znam kako će se stvari dalje razvijati, roditelj zlostavljanog dječaka želi dalje to tjerati pa me baš zanima što će od svega toga ispasti.
    Ali čudi me u svemu tome pometanje prljavštine pod tepih od strane škole, umjesto da se takvo ponašanje sasiječe u korjenu i (zašto ne?!) i primjerom i sankcijama pokaže da se nasilje ne tolerira. Jest da su to djeca od 9 godina, ali kad treba reagirati, kad mu bude 14-15, pa do tad će već umlatiti nekog.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da, kao da zataškavaju. Ne znam, u petak idem tak i tak u školu pa ću uz put pitat da li je moguće pravilnik mijenjati i uvrstit neke kazne, a kad bude slijedeće maltretiranje - neću šutjeti. Fakat mi je dosta, još imam dvoje za školu i grizem. Mislim da na razini škole se može puno toga, na neki diplomatski način. Nedostaje volje - pretpostavljam ravnatelja.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I mene to jako muči, zastrašuje i žalosti. Ni sama ne znam rješenje za taj gorući problem, ali moram nekako reagirati na tvoj mejl, pa bar kao podrška.

Puno se priča o nadzornim kamerama u školama, iako će zlostavljači uvijek naći načina kako da se iživljavaju (kao npr. na facebooku), vjerujem da bi to ipak donekle pomoglo.
    Dugotrajan/naporan rad kao kazna za nasilnu djecu. Mislim da se to može primjeniti u svakoj školi/razredu.
    Neki oblik kažnjavanja roditelja za nasilno dijete.

Cijelo društvo nam je koma, poruke koje nam šalju mediji, novine, TV, internet.. su zastrašujuće, ljigave, a nasušno nam treba pozitive i optimizma. Dokle god kao društvo ne budemo jači od zla, nasilja će biti sve više. No mediji naravno mogu i trebaju služiti i u dobre svrhe, pa ih treba uvijek podržati u tome, npr:
    http://www.facebook.com/pages/Stop-n...-/272941494730

Informirati se do maskimuma, boriti korak po korak...
    http://protivnasilja.blog.hr/2009/01...da-poceti.html
    http://www.unicef.hr/show.jsp?page=55534

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tu je caka "jačina grupe" - naime, nitko ponaosob neće nekog zlostavljat (rijetko), ali kad se okupi grupa, onda nema individualne odgovornosti i udri kolko ide...

Problem je dublji - evo ja danas na igralištu s djetetom, tamo mama i tata s 3 djece, vidi se iz helikoptera da su socijalni slučaj - djeca sva izgledaju ko da ih je vlak zgazio... Meni ne bi palo na pamet radit djecu i dovodit ih u takvu atmosferu. Ti roditelji su kokoši bez mozga, bez imalo osjećaja za ta bića, odlučili stvoriti ih (jer Bandić daje poticaje) i onda krene - iskaljavanja, premlaćivanja, izgladnjivanja, izderavanja i da ne nabrajam, djeca im postanu krivac za sve.

I onda takvo dijete dođe u razred s mojim koje sam ja donijela na svijet u idealnim uvjetima (emocionalna, duhovna, mentalna, financijska zrelost).

I što će moje dijete nego bit zlostavljano od tako nekog jadnog bića koje ne zna bolje? Siroto to biće...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja bliska rođaka ima devojčicu u 4. razredu osnovne škole i isto su se susreli s zlostavljanjem. Neka tri dečaka iz razreda su počela devojčice da hvataju za grudi, guzu, da ih sateruju uza zid, a pošto se moja mala rođaka žestoko usportivila, prijavila učiteljici i mami krenule su pretnje, sačekivanje posle škole, pokidali su joj torbu, drugi put pocepali svesku....
    Mama je krenula od učiteljice, preko direktorke, psihologa i pedagoga i kako se problem ne rešava od početka školske godine, nedavno je pisala ministarstvu. E onda je došla pretnja od oca jednog od dečaka, pa se ispostavilo da je to neki mutan tip, da je u nekoj političkoj stranci, pa se direktorka škole požalila da im moja rođaka napada tako divnog oca, uticajnu ličnost, on je njima mnogo pomogao da škola dobije računare.... Moja rođaka (samohrana je majka) je sad toliko zaplašena da je odustala od svake borbe i najverovatnije će prebaciti devojčicu u drugu školu.
    A ja sam tako besna zbog svega toga!!!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Covjece, Perica, koji je tebi vrag, da ne spominjem neke puno neugodnije rijeci?

Jesu smrdili na daljinu? Imali socijalne iskaznice? Svjedodzbe skole koja ti se nije svidjela?

Koliki je prosjek place minimalan uvjet da dijete ne postane automatski zlostavljac?

Ajd, vrati se seksu, bolje ti ide od ovoga.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Covjece, Perica, koji je tebi vrag, da ne spominjem neke puno neugodnije rijeci?

Jesu smrdili na daljinu? Imali socijalne iskaznice? Svjedodzbe skole koja ti se nije svidjela?

Koliki je prosjek place minimalan uvjet da dijete ne postane automatski zlostavljac?

Ajd, vrati se seksu, bolje ti ide od ovoga.
    X
    O čemo ti uopće pričaš Perice??? Svako dijete s malo manje novaca (sreće) je automatski zlostavljač???

I mislim da si jako naivna ako misliš da je to što si dovela dijete na svijet u "idealnim uvjetima" garancija da će tvoje dijete biti "idealno".

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj pericay2k prvotno napisa Vidi poruku
    tu je caka "jačina grupe" - naime, nitko ponaosob neće nekog zlostavljat (rijetko), ali kad se okupi grupa, onda nema individualne odgovornosti i udri kolko ide...

Problem je dublji - evo ja danas na igralištu s djetetom, tamo mama i tata s 3 djece, vidi se iz helikoptera da su socijalni slučaj - djeca sva izgledaju ko da ih je vlak zgazio... Meni ne bi palo na pamet radit djecu i dovodit ih u takvu atmosferu. Ti roditelji su kokoši bez mozga, bez imalo osjećaja za ta bića, odlučili stvoriti ih (jer bandić daje poticaje) i onda krene - iskaljavanja, premlaćivanja, izgladnjivanja, izderavanja i da ne nabrajam, djeca im postanu krivac za sve.

I onda takvo dijete dođe u razred s mojim koje sam ja donijela na svijet u idealnim uvjetima (emocionalna, duhovna, mentalna, financijska zrelost).

I što će moje dijete nego bit zlostavljano od tako nekog jadnog bića koje ne zna bolje? Siroto to biće...
    omg!!! zbilja, koji je tvoj problem???

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj PericaY2K prvotno napisa Vidi poruku
    Neću ništa napisati.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Halo...Ima li itko nešto reći na temu zlostavljanja u školama?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Radim u nastavi, ali individualno s djecom i nikada u ovih 10 godina nisam imala niti jedan problem sa svojim učenicima. jednom se dogodio mali incident na grupnom satu gdje je jedan dečko lupio po glavi drugoga i to nam je najveći skandal od kada postojimo. No kako naša škola djeluje kao područni odjel općeobrazovne škole(i radimo u sklopu te zgrade) nekada ostanem zgrožena nepoštovanjem djece kada ih zamolim da ne uništavaju školski inventar ili da se malo stišaju, da mi ne bacaju kamenje u prozor ili petarde ispod prozora. Rugaju mi se iza leđa, ne slušaju, totalna katastrofa. Kod njih djeluje samo strah od njihovih nastavnika. Nisu sva djeca takva, ali iznenađujuće puno ih nema nikakvog poštovanja prema starijima, osjećaj za kulturu i sl. mogu prema tome reći da sam i ja dijelom zlostavljana i baš me zanimaju konstruktivni prijedlozi. mislim da je prije svega potrebno educirati roditelje i ravnatelje, ali bi inicijativa apsolutno trebala krenuti od samog vrha i to u velikom intenzitetu.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM mi je ispričao kako su on i prijatelji iz razreda napravili za današnje pojmove benignu spačku: ušli su u otključani kabinet, razmaknuli klupe i stolce do zida i na sredini kabineta igrali nogomet. Ništa nije stradalo. Osim njih. Od razgovora s pedagogom, direktorom, pa se pisala okružnica koja se čitala po svim razredima u kojoj su se navodila njihova imena i što su napravili, pa se ta okružnica izvjesila na oglasnu ploču, pa ukor pred isključenje... Roditelji su pozvani u školu, a kad su se nakon razgovora ugodnog vratili kući... no, dovoljno je reći da klincima više nikad tako nešto nije palo na pamet. Kolike i kakve posljedice, a klinci su samo tražili mjesto za hakl.
    Ne znam što danas dijete mora napraviti da bi dobilo ukor pred isključenje, možda se nastavnik i boji tako nešto predložiti da ne bi iskusio pravedan gnjev roditelja radi bezrazložnog iživljavanja nad njegovim bezgrešnim potomkom. Ne znam, u današnjoj situaciji kad ni djeca a očito ni većina roditelja ne shvaća školu kao ustanovu vrijednu poštivanja, škola se mora nametnuti kao autoritet. Zaprijetiti isključenjem (i ponekad to i učiniti) ili u suradnji sa socijalnim službama zaprijetiti izdvajanjem iz obitelji - možda nekima može zvučati radikalno, ali mislim da na ljutu ranu samo ljuta trava može ići. Edukacija, razvijanje kolektivne svijesti - ja sam za, ali dok se svijest ne razvije ja sam i za represiju (možda smo takav narod, treba nas bičem dresirati da postanemo civilizirani).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Neću ništa napisati.
    Perica je u pravu ,samo ne piše srčeka, hagiće i pusice.

Ne smijem i ne želim pisati o konkretnim slučajevima , no reći ću samo ovo.

Žao mi je što Marko neće ići u privatnu školu da bar s visinom školarine eliminiram određene čimbenike.

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

omg
    JA sam bila socijalni slučaj, možda sam i smrdila, nemam pojma, jer nisam imala "savršene uvjete" ...išla sam u razred u kojem su 95% bili odlični učenici, sve djeca direktora, liječnika, profesora (zašto su mene tamo bacili, nemam pojma), ali sam bila najbolja učenica
    našlo se njih par koji su me zlostavljali zbog moje odjeće, moje kuće, mame...a sve "dobra i pristojna djeca", ne bi oni nikada...
    pristojnost i opća kultura se ne kupuje novcem
    kad bih se roditelje zlostavljača opalilo po đepu s par tisuća kuna, vjerujem da bi se stiglo porazgovarati

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kod nas u vrtiću zlostavljači su iz visokog društva

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj bundevica prvotno napisa Vidi poruku
    omg
    JA sam bila socijalni slučaj, možda sam i smrdila, nemam pojma, jer nisam imala "savršene uvjete" ...išla sam u razred u kojem su 95% bili odlični učenici, sve djeca direktora, liječnika, profesora (zašto su mene tamo bacili, nemam pojma), ali sam bila najbolja učenica
    našlo se njih par koji su me zlostavljali zbog moje odjeće, moje kuće, mame...a sve "dobra i pristojna djeca", ne bi oni nikada...
    pristojnost i opća kultura se ne kupuje novcem
    kad bih se roditelje zlostavljača opalilo po đepu s par tisuća kuna, vjerujem da bi se stiglo porazgovarati
    Ovo sam ja predložila ravnatelju, pa je rekao da za tako nešto nema zakonskih okvira. Nažalost, zakon trenutno štiti zlostavljače, a žrtvama kak bude.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.03.2010. at 07:46

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sam ja predložila ravnatelju, pa je rekao da za tako nešto nema zakonskih okvira. Nažalost, zakon trenutno štiti zlostavljače, a žrtvama kak bude.
    onda bi se trebao mijenjati zakon. mislim da bi ovo urodilo plodom. ustvari sigurna sam da bi. kao i u prometu.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i u našem vrtiću su zlostavljači djeca iz financijski zrelih obitelji, meni se čini da su siromašna djeca češće meta zlostavljanja.

ne bih mogla generalizirati, ali prije bi to bilo pravilo.

svoje dijete ne bih nikad upisala u privatnu školu kod nas.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

dok je atmosfera u društvu takva da trojica mlate nekog na ulici par sati i nitko ne reagira, bar pozivom policiji, bojim se da samo sankcije u školi ne mogu uroditi plodom, ali bi bilo super da postoje
    ono što mene muči je zašto nitko, ili rijetko tko, ne reagira na zlostavljanje ako ga se to osobno ne tiče
    reagirate li vi ako ste svjedoci zlostavljanja među djecom, u parku, tramvaju, autobusu, dvorištu škole...?
    važno je da kao društvo pošaljemo poruku djeci ( i odraslima) da je takvo ponašanje neprihvatljivo i važno je da reagiramo na takve stvari, a ne da se pravimo kako nas se ne tiču, jer tiču nas se itekako

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što Marko neće ići u privatnu školu da bar s visinom školarine eliminiram određene čimbenike.
    Jesi li ikad imala kontakta sa djecom iz privatnih škola?
    Ništa ne eliminiraš, dodaš koji novi čimbenik.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prošle godine nosim bolesno dijete u rukama i vodim je u ambulantu u Špansko.
    Pored škole Ante Kovačić leži mladi dečko pubertetlija u travi, nitko mu se ne približava na 10m, samo se čude.
    Ja zovem u panici 94, 92 i 112, oni prebacuju lopticu jedni na druge, kao nemaju vremena kupiti pijance...otprilike što im oduzimam vrijeme
    Ipak je hitna došla, ali sam se osjećala kao najadniji kreten u kakvoj bešćutnom svijetu živim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    dok je atmosfera u društvu takva da trojica mlate nekog na ulici par sati i nitko ne reagira, bar pozivom policiji, bojim se da samo sankcije u školi ne mogu uroditi plodom, ali bi bilo super da postoje
    ono što mene muči je zašto nitko, ili rijetko tko, ne reagira na zlostavljanje ako ga se to osobno ne tiče
    reagirate li vi ako ste svjedoci zlostavljanja među djecom, u parku, tramvaju, autobusu, dvorištu škole...?
    važno je da kao društvo pošaljemo poruku djeci ( i odraslima) da je takvo ponašanje neprihvatljivo i važno je da reagiramo na takve stvari, a ne da se pravimo kako nas se ne tiču, jer tiču nas se itekako
    Ja sam nekoliko puta skoro izvukla batine pred školom i u kvartu i od tada dobro razmislim hoću li se umiješati.

I nije tak samo u mom kvartu... Prošli vikend je na Bundeku bila neka pivska fešta. Kasno popodne idemo mi doma od svekrve i vidimo gomilu dječurlije (moja procjena 13-14 godina, desetak dečki i dvije djevojke) - jedan leži na zemlji mrtav pijan. Okrenuli smo se i otišli. Ako njegovo vlastito društvo i njegovi roditelje ne mare, pa čekaj malo....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    X
    Ja sam više puta reagirala na zlostavljanje, ili slične situacije, i mislim da je to obaveza svakog od nas.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a vidite, meni se čini (ovo je samo moj subjektivan dojam, jer ne radim u školi, niti s djecom), da je danas društvo puno senzibiziranije na zlostavljanje djece nego prije. možda griješim. ali, sjećam se u našoj osnovnoj školi, pa poslije i u gimnaziji, bilo je slučajeva baš groznog zlostavljanja nekoliko djece, od strane grupe ostalih.
    nekako mi se čini da je onda to više išlo pod "normalno" dječje ponašanje, a nije bilo nikako normalno. i sigurno je ostavilo velike posljedice na tu djecu.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam nekoliko puta skoro izvukla batine pred školom i u kvartu i od tada dobro razmislim hoću li se umiješati.

I nije tak samo u mom kvartu... Prošli vikend je na Bundeku bila neka pivska fešta. Kasno popodne idemo mi doma od svekrve i vidimo gomilu dječurlije (moja procjena 13-14 godina, desetak dečki i dvije djevojke) - jedan leži na zemlji mrtav pijan. Okrenuli smo se i otišli. Ako njegovo vlastito društvo i njegovi roditelje ne mare, pa čekaj malo....
    nadam se da neće, no možda će upravo tvoje dijete jednom trebati pomoć, a netko će se okrenuti i otići,
    a kad bi svi reagirali manje bi bilo i ovih koji se prijete batinama

ili ćemo priznati da smo svi odgovorni za ovo što nam se događa i početi djelovati gdje god možemo, ili ćemo se morati priviknuti na takvo stanje kakvo je, jer institucije same po sebi nigdje u svijetu nisu djelotvorne, pa ni kod nas to neće biti slučaj

inače, živim u manjem mjestu, ali reagiram kad god vidim neprimjereno ponašanje tipa zlostavljanja, opijanje maloljetnika, uništavanje zajedničke imovine, reagiram kad djeci prodaju cigarete, zovem policiju kad vidim pijanca da vozi..
    ukratko prava baba roga
    primjetila sam da me jedna mama i ne voli baš previše otkad sam iz kafića potjerala par 12-godišnjaka koji su stali na pivu i koju im je vlasnica najnormalnije poslužila, ali bože moj...
    nadam se i da će ih ako danas, sutra, moji stanu na pivce iz škole netko potjerati doma

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    X
    Ja sam više puta reagirala na zlostavljanje, ili slične situacije, i mislim da je to obaveza svakog od nas.
    X ne mora se nužno reagirati razdvajanjem zaračenih strana, dovoljno je pozvati policiju,hitnu itd.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a vidite, meni se čini (ovo je samo moj subjektivan dojam, jer ne radim u školi, niti s djecom), da je danas društvo puno senzibiziranije na zlostavljanje djece nego prije. možda griješim. ali, sjećam se u našoj osnovnoj školi, pa poslije i u gimnaziji, bilo je slučajeva baš groznog zlostavljanja nekoliko djece, od strane grupe ostalih.
    nekako mi se čini da je onda to više išlo pod "normalno" dječje ponašanje, a nije bilo nikako normalno. i sigurno je ostavilo velike posljedice na tu djecu.
    istina, svega je toga bilo i prije, ali stanje se baš i ne popravlja, čini se samo da je društvo senzibiliziranije jer više toga dospije u javnost putem medija.
    mislim da je općenito klima u društvu bila zdravija prije 20 god. nego danas
    Posljednje uređivanje od suncokret : 18.03.2010. at 12:06

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam UVJERENA da bi novčana kazna imala efekta. Kad bi roditelji platili novcem za nasilje ili uništavanje imovnine
    svojih juniora, brzo bi se osvijestili. NAŽALOST, čini mi se da je to sankcija koja bi imala brzog i dobrog učinka jer
    žalosno je da puno ljudi razumije samo jezik sile, a fizički mu nećeš nauditi ako mora platiti, ali će se bome
    dobrano zamisliti nad tim što je do toga dovelo. I tu bi klauzulu stavila proporcionalno s imovinskim stanje.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

X pod Cvijetu

ja malo razmisljam i nemogu se uopce sjetiti kada sam ja to naletila na takvo nasilje da bi razmisljala kako reagirati i da li zvati policiju. A, ne zivim u bajom kvartu i jos zivim kraj parka u kojem se klinci stalno okupljaju.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jos jedan X na cvijetu. a i na Bubicu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To što je dječjeg nasilja bilo i prije ne mijenja na stvari da bi ovo današnje nasilje ipak trebalo rješavati, odnosno da bi
    trebali postojati efikasniji mehanizmi njegova rješavanja. Sasvim svejedno ima li nasilja manje ili više nego prije, to je pogotovo
    svejedno onome kog se nasilje dotaklo.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

djeca su u našim školama trenutno zaštićenija od ličkih medvjeda. (mislim na zlostavljače, i učenika i profesora)
    i vrh od kojeg trebaju krenuti promjene prije nego cijeli sistem postane beskorisan nije ravnatelj, nego ministarstvo.
    Posljednje uređivanje od melange : 18.03.2010. at 14:16

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Bilo je nasilja uvijek, ali mi se čini da je sada uzelo maha. U "naše" vrijeme su sankcije nešto značile, barem većini njih. Sad postupak do neke ozbiljnije sankcije traje predugo, a i sama krajnja sankcija (npr. premještaj u drugu školu) više nema tu težinu kao nekad. Prije si ukor pred isključenje dobio za nešto što se danas smatra sitnicom, a premještaj u drugu školu je imao težinu, djeca nisu baš gledala na to kao nešto nebitno. Uostalom, za klince kojima ni to nije ništa značilo postojao je popravni dom i socijalna služba je brže reagirala nego danas.
    Mislim da je najveći problem što se učiteljima oduzelo pravo da reagiraju (ne posve, ali učitelj je danas vrlo nemoćan ako ravnatelj i ostatak škole ne želi reagirati), društvo se otuđilo i ne vidi interes u tome da se stvari rješavaju dok se ne tiču osobno onog na vrhu, a neću ni pričati o roditeljima koji svoju djecu štite pa čak i potiču na neprihvatljivo ponašanje (ti gnjavi druge pa tebe neće nitko gnjaviti i sl.), a nerijetko ih isti ti roditelji potpuno zapuštaju (klinci su van kontrole i s njima se nitko ne bavi) ili ih sami zlostavljaju (mlate ih doma pa onda ovi mlate slabije od sebe u školi).
    Ovaj problem je toliko uznapredovao i toliko je van kontrole da ga je moguće "stišati" samo ozbiljnim sankcijama (možda američka fora suspenzija zbog svakog prekršaja pa da vidimo koliko će ti puta dijete pasti razred jer ne može pratiti program), a kad se problem na taj način "stiša", onda možemo razgovarati o umjerenijim mjerama, edukaciji i sl.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se da je nasilja uvijek bilo i da se dio društva senzibilizirao na nasilje, ali je danas nasilje u veće obujmu nego nekada, orkutnije, i jačeg intenziteta. nekada su svi bili u strahu od milicije i autorite. učitelj je bio "bog", a danas je maltene meta za gađanje. kakve ja stvari doživim od tih osnovnoškolaca dođe mi da se izbljujem. moju kolegicu su skoro istukli (svoju profesoricu) zato što ih je spriječila da uništavanju školski inventar, a ravnateljica nije dala da se pozove policija nego im je podijelila ukore. i onda su još roditelji mojoj kolegici prijetili da će ju tužiti bude li još problema s njom. evo sada se upravo skupina djece iživljava na nekoj kanti za smeće pred školom, a ja se više neću ići izlagati i zalagati za očuvanje školske imovine jer se bojim da će mi netko sutra izbušiti gume na automobilu. i uopće se ne bih čudila. nekada smo se "bojali" domara, a danas je takav kaos da mi to jednostavno neide u glavu. i sve su to krivi roditelji koji djeci takve stvari dopuštaju i koji ne dozvoljavaju da im se dijete kritizira. vidjela sam takvih primjera na svoje oči....a svi se mi moramo pojedinačno zapitati odgajamo li svoje dijete u tom smjeru.
    i dalje stojim do mišljenja kako se vlada ne trudi dovoljno, odnosno ne trudi se UOPĆE da se takve stvari promjene. ja ih sama sigurno ne mogu promijeniti. probala sam na sve načine i možda sam kod nekih uspjela, ali danas po toj kanti jaši jedan, sutra drugi, preksutra treći udara u staklena vrata, četvrti skače po klaviru i tako unedogled....a nasilje među djecom ću uvijek pokušati spriječiti, bez iznimke. sama ili ću zvati policiju, ali to je moja apsolutna dužnog kao građanina, a ta je dužnost jednako tako i na svakom čovjeku! po meni je zločin okrenuti leđa na zlostavljanje i ne pokušati barem anonimno nazvati policiju. mobitele danas svi imamo.
    i oplesti roditelje po džepu svakako!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    To što je dječjeg nasilja bilo i prije ne mijenja na stvari da bi ovo današnje nasilje ipak trebalo rješavati, odnosno da bi
    trebali postojati efikasniji mehanizmi njegova rješavanja. Sasvim svejedno ima li nasilja manje ili više nego prije, to je pogotovo
    svejedno onome kog se nasilje dotaklo.
    to se slažem.
    i nije ti loša ona ideja sa po džepu.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    i sve su to krivi roditelji koji djeci takve stvari dopuštaju i koji ne dozvoljavaju da im se dijete kritizira. vidjela sam takvih primjera na svoje oči....a svi se mi moramo pojedinačno zapitati odgajamo li svoje dijete u tom smjeru.
    sve je to kriv sistem koji takvo ponašanje dopušta tj ni na koji način ne sankcionira.
    ja se sjećam svog razreda iz osnovne pod biologijom.
    toj ženi su djeca doslovno iskakala iz razreda pod nastavom.
    i u sedmom razredu, nama ostalima, mahom odlikašima bubicama, pukne film i odlučimo pobjeći.
    i to smo toliko blesavi bili da nismo ni pobjegli kad se pisao test, nego neki najobičniji sat.
    i nakon što smo "pobjegli", sjeli smo u vrtić prekoputa škole da vidimo razvoj situacije.
    na noge se doslovno digla cijela škola, razrednica, ravnatelj.
    sazvao se veliki roditeljski, razočaranje na sve strane.
    i sjećam se da se moja mama tad ustala i rekla: a što se čudite? nisu djeca glupa.
    ako vide da ostali ne moraju sjediti na nastavi, a nisu kažnjeni, zašto bi oni sjedili?
    i ima pravo. dijete može biti odgojeno na jedan način, ali ako vidi da u školi može proći s različitim ponašanjem,
    koje pritom koristi većina, ono će se početi tako ponašati kad može.
    Posljednje uređivanje od melange : 18.03.2010. at 16:07

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da, ali svatko treba polaziti od vlastitog djeteta. ja ne bih opravdala svoje dijete koje je pobjeglo, ali bih ukazala na propust koji oni dozvoljavaju većini. to što radi većina nije izgovor da se i moje dijete tako može ponašati, a kamoli da to još i moje dijete čuje. ako će roditelj braniti loše ponašanje djeteta pred nastavnikom i još dozvoliti da ga dijete čuje onda neka se ne čudi kada se stvari još i pogoršaju.
    evo primjer kako roditelji potpiču djecu da budu agresivni. jedna je mala uvrijedila drugu(rekla joj da je prostituka, ali na ružniji način) i ova ju je išutala na podu s nogama. ravnatelj je pozvao roditelje i tu se tata od ove koja je istukla drugo dijete posvađao sa tatom djevojčice koja je dobila batina. na kraju je otac nasilnice poludio i rekao svom djetetu jesi ju dobro namlatila? neka si! i kakvu sada poruku ima to dijete? što tu može učiniti ravnatelj? kakvu su poruku dobila druga djeca koja slušaju tu priču i koja se naširoko prepričava? e da su roditelja opleli sa par tisuća kuna po džepu i da postoje nekakvi sistemi pismenog kažnjavanja u smislu nekakvih negativnih bodova i da postoje tijela koja te mjere mogu raditi mislim da bi tata dva puta izvagao svoje riječi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj melange prvotno napisa Vidi poruku
    sve je to kriv sistem koji takvo ponašanje dopušta tj ni na koji način ne sankcionira.
    i još nešto. ako misliš da je sistem pojedini nastavnik onda se varaš. stvari se moraju mijenjati u globalu i od vrha, a ne od pojedinca jer rijetki će pristati stavljati svoju glavu na panj nevjerovatnim roditeljima i njihovoj djeci. ja prva ne bih! i sretna sam što ne radim u nekoj srednjoj školi, divim se ljudima koji tamo rade.

luko paljetak

Početno

sve u svemu kažnjen je onaj tko nije kriv, a takvo nam je i društvo,
    jedan, sada jedanaesto-godišnjak sustavno godinama, od vrtića, maltretira drugu djecu, ali majčica podmazuje kod učiteljice.
    Unatoč dvije lakše ozlijede kod dvoje djece - ubod vilicom i udaranje stolicom po glavi - govorim o lakšim ozljedama o čemu postoji liječnička dokumentacija -
    a koje su se odvijale u protekla 4 razreda OŠ, danas kada maltretiranje prelazi granice, majčica, piše pismo ravnateljici kako njenog jedanaesto-godišnjaka sustavno zlostavljaju dvojica, i time skreće pažnju i vodu na svoj mlin
    nebitno je što je jedanaesto-godišnjak jednom od te dvojice rekao - ubit ću te , nebitno je to što je jednom drugom djetetu, koje nažalost ima smetnje u razvoju rekao - bolje ti je da si umro -
    bitno je da ravnateljica, psihologica i pedagogica izjednačavaju krivnju, navodeći takve usporedbe da ti se smrači svemir

primjer - dječaci su zatečeni u loptanju lopticom teniskom u razredu - i usmeno im je zaprječeno ukorom jer, što da je loptica pogodila jedanaesto-godišnjaka - njegova majka bi napravila cirkus

primjer 2 - jednom od dvojice zapriječen je ukor ako bude odgovara na zafrkavanje i batine ako ga jedanaesto godišnjak udari

međutim ima još, majčica je prijateljica sa jednom malo poznatijom novinarkom jedne TV kuće, koja je "uzgred-budi-rečeno" u Vijeću roditelja u školi i koja pošto poto želi da u "njena" škola bude oličenje i primjer škole, pa gdje sad tu ima mjesta za "nekakve" zlostavljače

nebitno je čak i to što majčica jedanaesto-godišnjaku govori da je on najbolji i je on uvijek u pravu dok su drugi u krivu

bitno je, naime, da je majčica odbijena. zvala je oca jednog od dječaka na sex, pred svjedokom, a ovaj ju je odkantao
    pa ti nemoj .....

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam UVJERENA da bi novčana kazna imala efekta. Kad bi roditelji platili novcem za nasilje ili uništavanje imovnine
    svojih juniora, brzo bi se osvijestili..
    Nisam bas sigurna..Radila sam u drzavnoj skoli pet godina,sa decom 1.-4.razreda OS..Imala sam slucaj malog huligana,koji je dva puta razbio staklo na ormaru u ucionici i slomio razredni globus(ne,nije mu se omaklo..)..Inace je iz dobrostojece porodice,i kad sam pozvala njegove roditelje na razgovor-dosao je otac sa stavom "pa u cemu je problem,platicemo stetu",a nije ni pomislio da postoji problem u ponasanju njegovog deteta i da se to ipak ne moze platiti ..

Sa drugim delom posta se slazem..

jemma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...4/Default.aspx

prvi razred osnovne ... što reći na ovo?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    i još nešto. ako misliš da je sistem pojedini nastavnik onda se varaš. stvari se moraju mijenjati u globalu i od vrha, a ne od pojedinca jer rijetki će pristati stavljati svoju glavu na panj nevjerovatnim roditeljima i njihovoj djeci. ja prva ne bih! i sretna sam što ne radim u nekoj srednjoj školi, divim se ljudima koji tamo rade.
    a gdje sam to napisala da treba poći od pojedinog nastavnika?
    upravo suprotno, spomenula sam ministarstvo kao vrh vrhova.
    malo pozornije čitaj, zapravo smo na istoj strani.

i opet ponavljam, ti kao roditelj možeš svome djetetu tupiti jedno.
    i ono onda ode u školu, vidi kako se djeca ponašaju dijametralno suprotno i vidi kako im to prolazi bez problema i sankcija.
    treba li onda okriviti roditelje kad se poneka dobro odgojena i usmjerena djeca "odmetnu"?
    ako ćemo učiti primjerom, onda bi primjer trebao biti isti. ili barem sličan.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj jemma prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...4/Default.aspx

prvi razred osnovne ... što reći na ovo?
    ne znam što reći. meni je to tužno. nekako ne mogu vjerovati da je taj mali prvašić baš takav monstrum od djeteta. zašto to treba pisati u novinama? opet, odvajanje sve djece s nekim problemima u ponašanju, u poseban razred mi isto ne izgleda neko super odlično rješenje. po mom mišljenju, trebala bi škola imati nekakav instrument koji prisiljava roditelje na suradnju sa stručnim timom škole. da u suradnji svi zajedno probaju riješiti problem.
    nije mi jasno kako ne mogu izići na kraj s jednim prvašićem. iskreno, ne sviđa mi se ni linč roditelja. a i ko zna šta je tu sve nadodano, malo rekla i kazala isto nije isključeno.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam definitivno za kazne roditeljima.
    Ako dijete počini težu krađu, ubije nekoga... roditelj odgovara pred zakonom.
    Ako je zakonom zabranjen fizički obračun nama odraslima, zašto bi se tolerirao djeci.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U članku nije naveden identitet djeteta, iako će naravno bliža okolina znati o kom se radi. Je li to potrebno objaviti u novinama ili nije, teško je pitanje.
    Ja pak sumnjam da se većina roditelja iz obijesti dosjetila slati, u biti, apel javnosti da se njihova djeca zaštite.
    Definitivno se osjećaju nemoćni, zato se obraćaju javnosti.
    Mislim da su zbilja potrebne sankcije koje bi bile učinkovite. Sankcije, ma nazovimo ih i kazne, ne bi smjele biti
    u smjeru zatiranja osobnosti djece koja iskazuju konfliktno ponašanje, već koje bi omogućile njihov suživot s drugom djecom, da nijedna strana ne pati.
    Ministarstvo bi moglo osnovati nekakav odbor za suzbijanje nasilja među djecom, oni bi mogli vidjeti
    kako je to bar donekle riješeno u zapadnim zemljama (ili bilo gdje drugdje gdje je efikasno), moglo bi se
    apelirati na zastupnike da se izradi zakon o odgovornosti roditelja za nasilje i štete od strane njihove djece.
    U biti, dok ta odgovornost nije zakonski regulirana, nitko i ne može ništa.
    No, sigurno je legalan pristup jedini ispravan, al dok je ovakvo stanje, uzimat će roditelji pravdu u svoje ruke,
    ko onaj tata kaj je prebio dečka koji je pak bezrazložno prebio njegovog sina. Da pođem od sebe, sretna sam što mi je muž mrga, i što će moje dijete imati fizičku
    zaštitu, ali bih bila puno sretnija da na to ne trebam misliti. Ali eto, trenutno mi se čini da trebam.Nažalost.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Možda neka vrsta obaveznih dugotrajnih radionica i s roditeljima i s djecom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •