Stvarno je toga previše i užasno me smeta što se ništa ne poduzima.
Nedugo kod nas u školi u Svetoj Nedelji bio je slučaj zlostavljanja učenice preko facebooka (slično kao i slučaj koji je iznijet na Novoj TV). Osnovali su grupu - pristupilo je hm.... oko 80 (ne znam točno) učenika i zlostavljalo curicu i prijetilo joj - rugali joj se zbog izgleda i pisali da će je premlatiti, ubiti........
Kad je razrednica saznala - sazvala je roditelje onih koji su osnovali grupu a nakon toga i roditeljski sastanak.
Šta je bilo? Pametni zlostavljači su grupu na face-u preimenovali i to je čini mi se to.
Roditelji monstruma brane djecu - neki kažu da nisu ni znali u koju grupu pristupaju, drugi kažu da su nasjeli na igru jer oni tako nešto ne bi nikad radili.
Škola ne može ništa jer se nasilje nije dogodilo u školi već doma (tak kaže razrednica) - na kompu jel.
Mogu samo roditelji žrtve ako žele - podignut tužbu protiv te djece. Ne znam da li su to napravili.
Ja znam da je zakon koma i da su nastavnicima totalno vezane ruke - ako bilo što poduzimaju još mogu oni nažalost nastradati od samih zlostavljača - i to zakonski.
Znam da ne mogu ni ja ni škola promijeniti mentalni sklop roditeljima zlostavljača - čim ih oni brane znamo koliko je sati.
Da je moje dijete bilo u grupi - bez obzira kako se ono opravdavalo - moja kazna za dijete bi bila: 1. Javno se pismeno i usmeno pred razredom ispričaj toj žrtvi
2. neko vrijeme toj žrtvi češ pomagati u...... bilo čemu što joj treba
Ja sam sigurna da se to ne bi ponovilo.
A pitam se što je sa nekim pravilnikom škole - ne bi li se on mogao promijeniti pa da se uvrste i takve neke kazne? Ili što - jednostavno djecu se ne smije nikako kazniti? Pa dobro - onda ih pogladiti, braniti pred svima da nisu znali, nisu htjeli i nek nastave al da ih se ne otkrije. Imam još dvoje djece koje ću slati u naše školstvo i stvarno mi je muka. Možda ih budu maltretirali jer nisu cijepljena, ili jerse hrane drugačije, ili jer ne idu na vjeronauk..... u svakom slučaju ako se razlikuju po bilo čemu - potencijalne su žrtve. A zakon štiti samo zlostavljače.
Pitam se što mogu učiniti ja (osim odgoja "ne-mržnje" i odgoja "brani se kako znaš") - jel se može dati prijedlog školi?
Ima ko ideju?
Ili je sve uzaludno u ovoj državi.![]()