Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: "Slijepi" roditelji

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem peterlin.
    Kako još nismo u tom filmu, ali "temetiku tinejđerskog fejsa" poznam preko djvojčice (susjede), imam pitanje za vas. Zašto ne čitate i poruke? Ono što mi je ona pričala mene je zgrozilo. Čisti mobing što ti (ok, znam da ne svi) klinci rade. A, imaju samo 10 godina. Izljevi mržnje, vrijeđanja (ona je meni, sad ću ja i njoj). ustvari ono što je mene iznenadilo je da je ta djevojčica, inače, jako pristojno dijete i dobro odgojena, ali ju valjda internet/fejs/drugi/ povuku i to onda zvuči prestrašno.

Ne znam koliko učiteljice sudjeluju u tom internetskom odgoju, ali ne bi bilo zgorega da, ponekad, s klincima o tome raspravljaju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem peterlin.
    Kako još nismo u tom filmu, ali "temetiku tinejđerskog fejsa" poznam preko djvojčice (susjede), imam pitanje za vas. Zašto ne čitate i poruke? Ono što mi je ona pričala mene je zgrozilo. Čisti mobing što ti (ok, znam da ne svi) klinci rade. A, imaju samo 10 godina. Izljevi mržnje, vrijeđanja (ona je meni, sad ću ja i njoj). ustvari ono što je mene iznenadilo je da je ta djevojčica, inače, jako pristojno dijete i dobro odgojena, ali ju valjda internet/fejs/drugi/ povuku i to onda zvuči prestrašno.

Ne znam koliko učiteljice sudjeluju u tom internetskom odgoju, ali ne bi bilo zgorega da, ponekad, s klincima o tome raspravljaju.
    Ja imam dečke koji koriste MOJ e-mail za svoje potrebe, koji koriste internet samo uz nadzor itd.

Ne znam što bih rekla o fejsu, osim da sam okrenula očima kad je jedna mama iz razreda pričala kako njena kćer visi na fejsu i chata sa susjedama... Pitala ja "pa zakaj ne dođu klinke na igranje"? i iznijela sve svoje drvlje i kamenje protiv preranog uključivanja na fb. Ili uopće uključivanja. U našem domu to ne raste. Kako dugo - ne znam, ali SAMI odgajamo djecu u smjeru odgovornog i sigurnog korištenja interneta, od spama na dalje...

Inače, meni se čini da bljezgarije na fb od strane nedorasle djece nisu drugo nego maštarije koje su normalne u toj dobi, ali NIJE normalno da ih se tako javno iznosi jer djeca ne shvaćaju rizike svoga ponašanja. S jedne strane klinke se natječu koja je veća droca, a s druge UOPĆE NE RAZUMIJU što to znači biti droca, pa kad im se dogodi da im u stvarnom životu netko priđe u skladu s profilom, nastane frka... Seksualnost na fb im se čini sigurnom, ali to je debela varka i prečica u situaciju od koje strahuje svaki roditelj.

Osim toga, ima tu još dosta stvari o kojima osnovci ne vode računa - pa na fb su i lopovi koji uredno skidaju podatke gdje i kada koga nema doma... Djeca nemaju osjećaj ZAŠTO treba štititi privatnost (ja svojima to pokušavam ucijepiti u običnom svijetu, 3d, ne samo u virtualnom, na primjer - da ne moraju svim svojim prijateljima pokazivati svoje kasice s ušteđevinom i tatin zlatni sat...). Djeca ne vide vezu između fb i stvarnog života, i tamo kao i drugdje ispituju gdje je granica, a svi se nađu začuđeni (naročito roditelji) kad te granice nađu na ružan način. FB po mom mišljenju povećava vjerojatnost da se dogodi zlo. Zamjerih se jednoj bliskoj osobi kad sam rekla da mi ne trebaju virtualne društvene mreže, jer tko me treba i želi naći, naći će me i bez toga. I forum mi je gornja granica (od 4 foruma došla sam samo na jedan, a vidim i da bih trebala srezati količinu vremena provedenu ovdje - nije mi se nitko zamjerio, ali baš ne želim davati djeci loš primjer). I tako dalje... Kod nas doma običan e-mail na moje ime na računalu u dnevnom boravku bit će dovoljan još dugo vremena. I razgovaramo o tome, o internetu i o raznim drugim temama... Nama je to sastavni dio svakodnevice, a ne ALTERNATIVNA svakodnevica i nadomjestak društvenih kontakata kojih nema u stvarnosti. Roditelji čija djeca pretjeruju s fb (za djecu ispod 14 - čudi me da uopće imaju profil) trebali bi se zapitati kakva je njihova komunikacija s djecom i kakva je komunikacija njihove djece sa svim ostalima... Učitelji - također mogu doprinijeti svijesti o sigurnom korištenju interneta, jer to su osobe od autoriteta koje djeca uvažavaju (naravno, kad ih i roditelji uvažavaju).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •