Između Danske i Finske, nekako, na prvu, tipujem za Dansku, jer su mi čudni ti Finci i njihovo "predlaganje najboljeg postupka", kad je jasno da je to IVF, ako si napisala koje su godine i za što si zainteresirana...
Između Danske i Finske, nekako, na prvu, tipujem za Dansku, jer su mi čudni ti Finci i njihovo "predlaganje najboljeg postupka", kad je jasno da je to IVF, ako si napisala koje su godine i za što si zainteresirana...
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.06.2010. at 13:02
I ja sam se, manje više, odlučila za Dansku.
Zato što Danci nude suradnju s našim doktorom (kažu da on može obaviti sve preglede, dati injekcije itd) i pristaju da se postupak obavi za prvog posjeta njihovoj klinici. (nakon što sve drugo obavim tu)
Finci neće tako. Oni bi sami radili pregled, mogu donijeti samo nalaze od pretraga krvi. I za prvog posjeta klinici nema postupka, samo sat, dva pregledavanja i psihologije.
Osim toga, Danska je bliže, ima direktnih letova koliko hoćeš svaki dan.
E, sad, cure moje, opet trebam pomoć.
Dakle, manje-više opcija je Danska, nakon što obavim konzultacije i preglede tu.
Ali, na savjet nekih od vas poslala sam upit i u još jednu češku kliniku. (na pp koga zanima odgovaram koju)
Odgovor je otprilike ovaj: u češkoj, sukladno zakonu, radimo postupke samo s parovima koji ne moraju biti vjenčani, neophodno je da suglasnost o postupku potpišu oboje, a u toj suglasnosti stoji da će oboje biti roditelji djetetu rođenom nakon postupka. Razumiju moju situaciju u potpunosti i mogu mi preporučiti da je moguće planirati postupak samo ako suglasnost uz mene potpiše i partner, ili umjesto njegovog dolaska u kliniku mogu donijeti notarski ovjerenu suglasnost partnera. i naravno - za sve ostale informacije o postupku stoje mi na raspolaganju.
Dakle, to su mi rekli nakon što sam im lijepo napisala da partner ne postoji. Nema suglasnosti, nema zajedničkog odgoja, nema muškarca!
Kužim, sugeriraju mi da malo prekršimo zakon.
Samo mi nije jasno da li zbilja moram otići javnom bilježniku s xy (ali nije ni to nimalo jednostavno), ili bi se zadovoljjili s komadom papira i izmišljenim imenom i prezimenom.
S druge strane, išla sam odmah gledati avionske karte. Za kopenhagen ima za 2 tisuće kuna, za prag su oko 4. (ili ja ne znam tražiti)
A opet - riječ je o super klinici u češkoj, imaju ženu za komunikaciju na hrv. I jeftinije je, pretpostavljam, nego u Danskoj.
Cure, pomozite!
Što više kopam i tražim, sve je više infomracija, a ja sve luđa!