Pokazuje rezultate 1 do 50 od 126

Tema: Balkanski mentalitet mit ili istina?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da i kod njih ima korupcije, ali kako mi rođaci pričaju, možeš računati na ove osnovne institucije - netko je to već bolje objasnio u gornjim postovima.
    o da ima, ima korupcije itekako, pogotovo na višim razinama poslovanja i političke elite, ali da, možeš računati na funkcionalnost sustava u tim slučajevima. i da, ne, korupcija im uglavnom nije u krvi i toliko uglavljena na svim razinama društva kao kod nas. mi smo naučili da bez toga praktički se ne možeš maknuti sa mjesta, od upisivanja u vrtić, pa do kasnije zapošljavanja i napredovanja. dok vani to nije tako. samo isključivo vlastitim radom i trudom možeš puno postići bez da ikome tutneš kovertu ili se oslanjaš na sistem usluga za uslugu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    , ali da, možeš računati na funkcionalnost sustava u tim slučajevima. i da, ne, korupcija im uglavnom nije u krvi i toliko uglavljena na svim razinama društva kao kod nas..
    moj tata (i njegovi kolege nijemci) je u tom sustavu uspio dobiti otkaz iz firme nakon 30 i nešto godina rada bez eura otpremnine, jedino što je dobio je račun od odvjetnika koji je otplaćivao mjesecima, jer je eto ostao bez posla.
    eto ti divnog sustava, sve kao po zakonu, a nigdje veze sa zakonom.
    očito se i ovi na zapadu kite balkanskim mentalitetom.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

iznimke uvijek postoje. bilo bi smiješno i iracionalno govoriti i očekivati da u zemlji od 83 mil. ljudi vlada apsolutno savršenstvo, sklad, ravnoteža i apsolutna pravda i pravičnost. tako nešto postoji samo u Platonovoj Utopiji.

no, sasvim drugi par opanaka je kada govorimo o sustavu gdje su određene konstalacije i događaji iznimke, a gdje manje više pravilo.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

a kad smo kod primjera iz života, u firmi od mog supruga vlada pravilo kod potpisivanja ugovora otkazni rok 6 mjeseci na primjer.
    ukoliko dobiješ ili daš otkaz, punih 6 mjeseci imaš vremena naći drugi posao dok radiš za dotičnu firmu i naravno dobijaš i dalje plaću.

u istoj toj firmi je kolega dobio slom živaca, stariji kolega, preko 50 godina. već je punu godinu na plaćenom bolovanju, i ukoliko mu se stanje popravi posao ga i dalje čeka kao i funkcija ukoliko će je biti u stanju obnašati.

pa onda moja prijateljica je već 2 godine na porodiljnom i sad nakon još jedno pola godine se sprema konačno na posao. posao je i dalje čeka i sasvim je opuštena jer zna da niti će dobiti otkaz niti će je kolege poprijeko gledati jer je 2 i pol godine nije bilo na poslu. kad joj pričam da je kod nas tako nešto gotovo nemoguće, ne vjeruje mi.

itd..

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    a kad smo kod primjera iz života, u firmi od mog supruga vlada pravilo kod potpisivanja ugovora otkazni rok 6 mjeseci na primjer.
    ukoliko dobiješ ili daš otkaz, punih 6 mjeseci imaš vremena naći drugi posao dok radiš za dotičnu firmu i naravno dobijaš i dalje plaću.

u istoj toj firmi je kolega dobio slom živaca, stariji kolega, preko 50 godina. već je punu godinu na plaćenom bolovanju, i ukoliko mu se stanje popravi posao ga i dalje čeka kao i funkcija ukoliko će je biti u stanju obnašati.

pa onda moja prijateljica je već 2 godine na porodiljnom i sad nakon još jedno pola godine se sprema konačno na posao. posao je i dalje čeka i sasvim je opuštena jer zna da niti će dobiti otkaz niti će je kolege poprijeko gledati jer je 2 i pol godine nije bilo na poslu. kad joj pričam da je kod nas tako nešto gotovo nemoguće, ne vjeruje mi.

itd..
    Ja sam se vratila nakon 2 god 6 mj i 6 dana Nitko me nije maltrao. Koristim stanku za dojenje (radim 6 h). Posao mi ne visi. Poštuju moja prava. Između dva porodiljska sam koristila go za dvije godine u komadu. Nisam dolazila na posao.

Kolege često naruče ćevape za gablec Pod puzom (30 min) se piju kave u birtiji

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

super, baš mi je drago. eto, ima i svijetlih primjera, nije sve tako crno

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kolege često naruče ćevape za gablec Pod puzom (30 min) se piju kave u birtiji
    u firmi kod nas se doduše ne naručuju ćevapi, ali zato kobase i da kavica u lokalnoj birtiji, pauza inače popodnevna 45 min. i 30 min jutarnja tj. doručak u kantini, jutarnja kavica..
    Posljednje uređivanje od moia : 23.06.2010. at 10:53

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •