Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 140

Tema: Podvezivanje jajovoda...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    jednostavno mi je pretužno čitati koliko vas je ovdje poželjelo/napravilo podvezivanje
    zanima me da li je i upola toliko muškaraca samo i pomislilo na to...
    Za druge ne znam, ali mogu odgovoriti za sebe. MM je bio to spreman napraviti, ali ja sam ionako rodila na carski pa mi nije bio nikakav problem da se baš ja podvrgnem postupku.
    Da sam rađala vaginalno, MM bi išao na vazektomiju. Jer je kod muškaraca to ambulantni zahvat, a kod žena je ipak malo kompliciranije.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa Vidi poruku

ana.m, pa zašto se ljutiš? Naslov teme je općenit, ljudi pišu ono što misle o istoj, a ne samo o tvom konkretnom slučaju.
    Zato što mi je natuknuto da nisam trebala otvarati temu...I ne da mi se široko i naokolo o tome.
    I mislim da imam pravo otvoriti temu kakvu hoću ako je u skladu s pravilima foruma.

I nije baš tako općenit, lijepo sam napisala u prvom postu da me zanima sve oko postupka, oko svega što ide kasnije, naravno da želim da se što više piše o tome.
    Kao da ne znam koje sve metode kontracepcije postoje, ali ovdje ne pišemo o njima...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ovo za promjenu braka, nisam sada ovjde prvi put čula za to, svi imaju ludu potrebu da to iskomentiraju...
    ana, možda nisi baš fer...

ti JESI otvorila temu, ali smo svi pozvani da komentiramo, da je proširujemo.
    ona nije tvoje vlasništvo.

da, i ja imam potrebu prokomentirati jer nikada ne znaš što ti život nosi.
    možda novu vezu, novi brak, želju za još jednim djetetom...
    ljudi se u novim i neočekivanim životnim situacijama odlučuju na jednako neočekivane poteze.

osobno ti držim stranu da napraviš to što si naumila, ali ne vidim razloga da zatvaraš oči pred mnogim stvarima koje ti život može donijeti.
    možda bi se iznenadila.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne razumijem, tko je rekao da tema nije trebala biti otvorena, tko je koga nagovarao ili odgovarao od postupka?
    Nisam uopće to tako shvatila.
    Slažem se da je najbolje o tome razgovarati sa svojim liječnikom.
    Kao laik, o podvezivanju jajovoda znam vrlo malo, ali, kao što sam već navela, ne sviđa mi se povećana mogućnost da se dogodi vanmaterična trudnoća - i općenito mi se ta metoda kontracepcije čini malo preagresivna. No, pričam za sebe, iznosim svoje mišljenje. To apsolutno ne znači da mislim da se nitko ne bi trebao podvrgnuti zahvatu, ili da mislim da zahvat nije za nekoga - idealno rješenje.
    Ponavljam, ne mislim da je tema nezgodna ili tabu - možda ostavlja takav dojam jer mi se čini da se relativno mali broj žena u nas podvrgava zahvatu.
    I, iskreno, ni ja ne razumijem zbog čega se uzrujavaš. Razgovaraj s liječnikom, prouči literaturu i odluči se. Ti najbolje znaš što je za tebe najbolje.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako ti se kosa diže od najobičnijeg razgovora koji nema utjecaja ni na što, onda jednostavno rješi stvar sa ginekologom, bez foruma.
    Pa evo ovo me konkretno da tako kažem naljutilo, nisam citirala pa je ispalo da se obraćam možda nekome drugome i nadovezujem se na nekog drugog....
    A kao što sam već rekla ovo za promjenu braka, objasnila sve, nije to ovdje spomenuto, manje više za to. Staaalno to slušam i na to što to salno slušam sam dala taj svokj komentar da mi se kosa diže na glavi, jer nema osobe koja to ne spomene.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa nikad ne znaš što ti život nosi, to je istina, i baš radi tog eventualnog drugog braka/veze, da se o meni radi, ne bi dolazila u obzir vazektomija nego isključivo podvezivanje jajovoda.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mislim da je ova tema još kontraverznija na forumu gdje se susreću roditelji koji vole imati djecu (malo nespretno rečeno), uglavnom ih žele imati još više i jako se trude oko svoje djece. u stvarnom svijetu srećemo ljude koji nemaju/ne žele/žale što imaju djecu/ne žele ih više/žele ih manje djecu, pa bi iskustva i pogledi mogli biti različiti.
    ono pitanje zašto moj muž ne bi otišao na operaciju umjesto mene? pa zato što je to moja želja, a ne njegova, ja želim zauvijek zaustaviti svoju plodnost tako da bi se mogla posvetiti svojem životu i svojoj djeci, umjesto da mi se dogodi (kontracepcija ne mora biti 100% učinkovita) problematična trudnoća, problematičan porod i razne komplikacije koje bi nam zauvijek promjenile život. tako važne odluke donose muškarci sami za sebe, a ne njihove žena za njih, nije to izbor cipela, nego nešto što zauvijek mijenja budućnost tog muškarca (ali ne i njegove žene nužno.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

mamitzi potpisujem te, ti si to tak lijepo složila....

I ja se želim posvetiti svojoj djeci, a što ih više ima manje je to moguće (možda bi bilo moguće da ne radim, ali to si nažalost ne mogu priuštiti). Želim se malo za promjenu posvetiti i svom tijelu. I svom mužu.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja mislim da nekim zenema je kontroverzno da se odgovornost za trudnocu stavlja uvijek i opet na zenu, pa cak i kad se radi o paru koji je sporazumno sklopio brak i ima sporazumno sexualne odnose i sporazumno odlucuje o broju djece. jest da je zena ona koja nosi i radja dijete, ali put do toga i nakon toga je odgovornost obje strane, iako cesto ne zvuci tako.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da je ova tema još kontraverznija na forumu gdje se susreću roditelji koji vole imati djecu (malo nespretno rečeno)
    prilično nespretno rečeno.
    pa nije ovo forum samo za ljude koji će imati djece "koliko Bog da"...
    ne znači da ne poštujem takav životni stav, kao i da ne poštujem ljude koji se bore s neplodnošću, ali meni je mojih dvoje dosta.
    ono - dosta!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam tek sad u 48 godini sama sebi postavila pitanje zašto to nisam učinila.... Zapravo, znam ja odgovor na to. Nije mi trebalo. ALI sad bi mi bilo puno lakše da sam eventualnu odluku o podvezivanju jajovoda donijela negdje nakon zadnjeg poroda. A nisam. Činilo mi se preradikalno. Pa sad s dolaskom menopauze imam veselje.... i osjećam se na trenutke "ko preplašena studentica". No, kak god bilo, nadam se da ne bude dugo trajalo jer se spremam (psihički) na ugradnju mirene (iud s hormonima) iako mi se ni to ne čini baš sretnim rješenjem. Za nešto se moram odlučiti jer me ne vesele moguće posljedice u vidu slučajne trudnoće.

Sretne smo zapravo da imamo bilo kakvu mogućnost izbora. Moja rođakinja je podvezivanje jajovoda obavila daaavno nakon trećeg poroda (drugog živog djeteta) jer joj na kraj pameti nije padalo da se zafrkava s mogućim trudnoćama i njihovim posljedicama za svoje i djetetovo zdravlje. Imala je razloga. Imala je i preporuku liječnika. Ja nisam bila u takvoj situaciji pa eto, nisam se na to odlučila, ali i te kako dobro razumijem da ima žena kojima je to sigurna i udobna opcija.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.06.2010. at 13:12

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, da i meni je moje dvoje bilo dosta, kako apri kaže DOSTA. I onda se desilo treće.
    Moje srce i um ponekad ne misle isto.
    Srce je vijek htjelo još, ali zdrav razum ne...
    I sada, kada je srce na mjestu, razum može unaprijed odlučiti što dalje. Ja ne mogu, ma mogu, ali ne želim, više prolaziti trudnoću. Da se razumijemo, jako lijepo je biti trudna, ali ne predugo i prečesto.
    Ja u trudnoći uvijek nabarem hrpu kila, pa samo od sebe ta hrpa kila ode dole. Srce mi je optrećeno zbog toga (trebala sam već ići na neke pretrage. ali sam lijena za dokotre), tijelo mi pati zbog toga. Nemam ni 32. godine, a imam vene..Sve od težine u trudnoći. Pa konačno, želim i svoje tijelo poštediti svega toga. A da ne govorim o tome da ne želim da me više režu.
    Milsim, akos e desi čudo pa ja rodim vaginalno, naravno da neće obaviti zahvat i da ću razmisliti da li ću se bez carskog podvrgnuti tome.

Inače, ja jedva čekam otići na SD i konačno nekoga tamo pitati za to pa da vam mogu sve lijepo prenjeti što i kako stvari stoje.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 14.06.2010. at 13:13

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa nikad ne znaš što ti život nosi, to je istina, i baš radi tog eventualnog drugog braka/veze, da se o meni radi, ne bi dolazila u obzir vazektomija nego isključivo podvezivanje jajovoda.
    Odlicno receno, tocno ono kako ja razmisljam.
    Moja odluka da ne mislim vise imati djece ne odnosi se na to da ne zelim imati vise djece s mojim muzem nego uopce.

Ako zena donese odluku da ne zeli vise radjati ne bi bilo posteno tjerati muza na vazektomiju.
    Svatko svoje odluke mora sam provoditi a ne druge s time "opterecivati".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Ako zena donese odluku da ne zeli vise radjati...
    Upravo o tome i govorim.
    Odlučiš... pa se predomisliš!

Ako bih potražila svoje stare postove koji su svjedoci mojih tadašnjih "odluka", svašta bih pročitala.
    Imala sam 38 i bila "sigurna" kako ne želim više djece.
    Dok me jedno bezazleno popodne u Maksimiru nije natjeralo da u sekundi promijenim odluku.

Prekompleksni su naši životi da bismo i za što mogli garantirati.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

apricot, nije isto odlučiti razumom i kad tvoje zdravstveno stanje ili zdravstveno stanje tvoje djece, odluči za tebe. Novi muž ne briše stare boljke
    Zato mi je jasno da žena nakon 3-4 carska i prije 30-te ZNA da ne želi više djece.

Ovo s etičkim komisijama mi je koma i treba mijenjati zakon.
    Ženi se treba omogućiti da donese informiranu odluku. Trebalo bi na osnovi povijesti bolesti objesniti ženi koje su prednosti, a koje mane podvezivanja njenih jajnika. I konačnu odluku treba ostaviti ženi jer je to njeno tijelo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    apricot, nije isto odlučiti razumom i kad tvoje zdravstveno stanje ili zdravstveno stanje tvoje djece, odluči za tebe. Novi muž ne briše stare boljke
    Zato mi je jasno da žena nakon 3-4 carska i prije 30-te ZNA da ne želi više djece.

Ovo s etičkim komisijama mi je koma i treba mijenjati zakon.
    Ženi se treba omogućiti da donese informiranu odluku. Trebalo bi na osnovi povijesti bolesti objesniti ženi koje su prednosti, a koje mane podvezivanja njenih jajnika. I konačnu odluku treba ostaviti ženi jer je to njeno tijelo.
    Potpisujem cijeli post.

Nakon 3 carska reza stvarno nisam htjela riskirati s daljnjim trudnoćama.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da se vratim na temu, koliko sam ja shvatila - ako se samo podvežu, može se vratiti plodnost, ako se prerežu, postoji opasnost od vanmaterične koja opet ugrožava ženino zdravlje.

Zna li itko kakvu statistiku? Koliko je to često? Da li su se radila istraživanja oko povezanosti s rakom dojke i sl.? Menopauza?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Statistiku ne znam, ali mi je ginekolog rekao da nema povezanosti s rakom dojke (jer nema promjena u hormonskom statusu) i ranijom menopauzom. Za vanmateričnu trudnoću ga moram pitati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo o tome i govorim.
    Odlučiš... pa se predomisliš!
    Odrasli ljudi se moraju nauciti nositi sa svojim odlukama, bile one lose ili dobre.
    Ja sam u zivotu donjela puuuno losih odluka, ali nije mi zao, one su me oblikovale u osobu kakva sam danas

Meni da se sada desi trudnoca naravno da bih rodila, svakako bih pokusala bez obzira na posljedice...ali svjesno se tako ugrozavati? Nema sanse.

Slazem se da netko tko ima jedno dijete ili dvoje svoju odluku o podvezivanju treba puno vise puta prevagnuti nego kada zdravstveno stanje zene ukazuje da je trudnoca opasna.

Sve se svodi na to da bi trebali imati pravo na izbor, problem u nasoj drzavi je taj sto ga mi nemamo.
    Doktori se povode zakonom koji je donesen davne 1978 i koji se do danasnjeg dana nije mjenjao.
    Lazu zene da moraju imati 35 godina I 3 zivorodjene djece, to u zakonu nigdje ne stoji i oni sustavno krse zakon, e tome treba stati na kraj.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam, najopćenitije govoreći, kad se o mojoj koži radi, protiv grubog zadiranja u prirodni poredak stvari. Dva puta morala sam na carski, ali nisam sretna zbog toga. Svaka je operacija rizik, ishod joj je neizvjestan, ovisiš o koncentraciji doktora a i svaki je organizam priča za sebe. I operacija slijepog crijeva može završiti kobno, ali da baš moram, podvrgla bih se, naravno.
    Kod podvezivanja jajovoda može se pojaviti nezgodan nusprodukt vanmaternične trudnoće, a to kažu da je grozno iskustvo.
    Ali to je moj stav, kojeg imam pravo reći, bez pretenzija da utječem na tuđe odluke. Ja recimo nikada ne bih pristala niti na Mirenu, iako dr. kaže da nije abortivno sredstvo zaštite. Jednostavno se grozim pomisli da mi u daljnjih nekoliko godina jedno strano tijelo instalirano u mene upravlja mojom konstelacijom hormona. Ne, ne i ne! To ne znači da želim dijeliti lekcije onima koji s time nemaju problem.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Očito postoje situacije kada je bolje takvo zadiranje, nego naknadno zadiranje koje je još invazivnije.

Postoje slučajevi gdje je podvezivanje jajnika apsolutno medicinski opravdano i indicirano, sviđalo se to nekome ili ne.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne razumijem zašto se na temu koja je dobro definirana kod postavljanja javljaju osobe koje se samo zgražaju, a ne daju korisne informacije ...
    Pravilnik sam stavila, u njemu pišu zakonske osnove i s time se naoružaj za svaku sigurnost.
    Vazektomiju je puno teže odraditi jer nema urologa koji to želi napraviti - osim tog liječnika iz Dubrave, a i on to jedva odradi ... (naravno osim ako se ne želi platiti u privatnim ambulantama).
    Podvezivanje je OK ako nije neposredno nakon poroda jer su tada jajvodi nabrekli od hormona, pa kada se poslije vrate u svoju normalnu veličini, može doći do prohodnosti.
    I to su ti sve relevante informacije iz prve ruke

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa Vidi poruku
    Podvezivanje je OK ako nije neposredno nakon poroda jer su tada jajvodi nabrekli od hormona, pa kada se poslije vrate u svoju normalnu veličini, može doći do prohodnosti.
    nadice, jel to znači da nije dobro ako se podvezivanje napravi za vrijeme carskog reza? Može li se izvesti operacija na način da se potpuno izbjegne rizik od ponovne prohodnosti?

A ovo što se javljaju i osobe koje ne odgovaraju direktno na pitanje postavljeno u prvom postu, mislim da je tema takva da budi interes koji je širi od tehničkih pitanja.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dajte vi meni recite kako nakon sterilizacije zene moze doci do vanmaternicne trudnoce???
    Kakve trudnoce? Kako spermij uopce moze doci do jajne stanice nakon zahvata da bi doslo do opodnje? Shvacate li da ta tvrdnja nema logike?

Mogucnost vanmaternicne trudnoce javlja se nakon operacije koja ponovno uspostavlja prohodnost jajovoda koja se zbog toga najcesce i ne radi (kod nas u Hr mislim da nije ni moguce tako sto obaviti).

Postoje dva nacina sterilizacije.
    Jedan je podvezivanje jajovoda, kod te metode se moze desiti da "vezice" popuste i jajovod ponovno postane prohodan ali nije da se to cesto desava.

Drugi nacin je presjecanje jajovoda u potpunosti, iako kod te metode moze doci do ponovnog spajanja i regeneracije ali to su stvarno iznimni i jako rijetki slucajevi.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene malo muči ovo oko podvezivanja za vrijeme CR-a. Pa koliko ja znam, žene to uglavnom i rade baš za vrijeme CR-a.
    Pa zar ne bi onda bila hrpa slučajeva trudnoća nakon podvezivanja? Čisto nekako sumnjam da ih ima puno kje se tome podvrgnu neovisno o carskom rezu.

Meni je ljilj@n@ ipak puno draže podvezati jajovode nego riskirati trudnoću pa razmišljati o abortusu!

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon poroda se jajovodi PREREŽU, a ne samo podvežu (iz razloga koje sam navela).
    Marsupilaami - good point, glas razuma je uvijek dobro došao na ovakve ozbiljne teme

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala na odgovoru, nadice.

Bilo bi dobro naglasiti razliku između isijecanja (resekcije) i podvezivanja (ligature) jajovoda, kada se koja procedura primjenjuje, koji su rizici i sve drugo. Najčešće se koristi samo termin podvezivanje, a očito je da postoji ključna razlika.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je ljilj@n@ ipak puno draže podvezati jajovode nego riskirati trudnoću pa razmišljati o abortusu!
    Apsolutno!
    Kad bih imala samo te dvije mogućnosti i ja bih odabrala isto.
    Meni je zapravo bila zanimljiva tema koju je otvorila Perica o kontracepciji a ne mogu je naći. Samo su ženu svi izgrdili zato jer je izjavila da je sklonija prirodnim metodama; na to sam izgubila volju uključiti se u diskusiju.
    Ako je rasprava još aktualna, a netko je voljan staviti link, please...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

http://forum.roda.hr/threads/51143-Z......?highlight=
    http://forum.roda.hr/threads/51151-P...87a?highlight=

evo draga lili

oni koji su me "izgrdili" zapravo su krivo protumačili naslov, kasnije se iskristaliziralo i ljudi poštuju moj odabir ko što i ja njihov

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dajte vi meni recite kako nakon sterilizacije zene moze doci do vanmaternicne trudnoce???
    Kakve trudnoce? Kako spermij uopce moze doci do jajne stanice nakon zahvata da bi doslo do opodnje? Shvacate li da ta tvrdnja nema logike?
    Ne znam, možda ti se javi netko medicinske struke. Meni logike itekako ima jer jajnici ostaju, a oni su ti koji proizvode jajne stanice. Nestaje jajovod kao mjesto oplodnje. Na internet stranici poliklinike zahi imaš sve o kontracepciji. Evo što kaže o naslovnoj temi:

STERILIZACIJA
    Sterilizacija predstavlja definitivnu metodu kontracepcije- trajno se oduzima sposobnost oplodnje.
    Može se provoditi i na ženi i na muškarcu, ali treba napomenuti da je taj zahvat kod žene mnogo kompliciraniji nego kod muškarca.

U žene se operativnim postupkom prekida tok jajovoda a to se može postići resekcijom jajovoda, ligaturom (podvezivanje) jajovoda, stavljanjem prstenova ili kopči, elektrokoagulacijom ili termokoagulacijom jajovoda i sl.
    U malog postotka žene može doći do rekanalizacije jajovoda i trudnoće. Pri tome je češća izvanmaternična trudnoća.

Odluka o sterilizaciji treba biti pomno donesena i dobro promišljena, jer zahvat u nekih žena za posljedicu može imati dugotrajne psihičke posljedice zbog gubitka plodnosti. Može se izvesti zahvat refertilizacije mikrokirurškim postupcima, međutim takve trudnoće su većinom izvanmaternične.
    U muškarca se radi vazektomija, odnosno prekidanje toka sjemenovoda. Zahvat je tehnički jednostavniji, te se može izvesti i u ambulanti pod lokalnom anestezijom.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U malog postotka žene može doći do rekanalizacije jajovoda i trudnoće. Pri tome je češća izvanmaternična trudnoća.
    Pa o tome ja i govorim, da se to dešava u slučaju kada se NE PREREŽE jajovod, nego se samo podveže.
    Najsigurnija kombinacija je podvezivanje i prerezivanje dijela jajovoda koji je podvezan u petlji.
    S druge strane, zbilja se radi o jaaaako rijetkim slučajevima, jer ne zaboravimo, osim apstinencije, nema 100% sigurne zaštite

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo mene pitali i na zadnjem pregledu prije poroda, i na samom porodu, ali dobro ja sam ipak pozamašno starija od tih 35 godina, i ovo mi je bio treći carski.

Ana.m da li si pitala u bolnici na pregledu, na kaj imaš pravo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nisam još ni bila u bolnici na pregledu...

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

Sve se svodi na to da bi trebali imati pravo na izbor, problem u nasoj drzavi je taj sto ga mi nemamo.
    Doktori se povode zakonom koji je donesen davne 1978 i koji se do danasnjeg dana nije mjenjao.
    Lazu zene da moraju imati 35 godina I 3 zivorodjene djece, to u zakonu nigdje ne stoji i oni sustavno krse zakon, e tome treba stati na kraj.
    Vidis, ovo je zanimljivo znati! Mojoj prijateljici su odbili zahvat unatoc tome sto vec ima 5 djece jer nije napunila 35!
    Inace, ja sama tesko da bi se odlucila na ovaj zahvat (bolnica i operacija bojim se ko vraga), unatoc tome sto mi je i mojih troje ponekad previse i ne mislim u skorije vrijeme (ako ikad) ponovo bit trudna. Al u mojoj glavi je ono "...but what if...?" jos uvijek preglasno. Ne samo mogucnost da se jednog dana predomislim pa pozelim jos potomaka kad ovi odrastu ili kad upoznam drugog "covjeka svog zivota", vec i ne toliko cesta al ipak realna mogucnost da u mojih slijedecih 10ak plodnih godina netko od njih ili cak svi (zauvijek) nestanu. Nepazljivi vozac, neocekivana bolest...sve je to moguce i zivot se izmjeni u trenu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ah..evo ukratko, cijela ova priča za mene je bila uzaludna.
    Naime, nisu mi na komisiji odobrili podvezivanje jer sam još premlada i realno mogu komotno roditi još jednom!
    Ali iskreno, prihvatila sam to relativno mirno i skulirano, snaći ćemo se već nekako!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a gdi je ta komisija u bolnici ili negdje drugdje, btw. idući put te buju pitali jer ti je to treći carski.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a gdi je ta komisija u bolnici ili negdje drugdje, btw. idući put te buju pitali jer ti je to treći carski.
    Oni ti sve takve slučajeve "vijećaju" imaju sastanke. Pa kad je dr. rekao da ja iz tog i tog razloga želim carski, on se složio sa mnom, ali morali su se i ostali složiti...I tako im je rekao da želim i ovo, ali eto, s tim se nisu složili...
    A idući put..ne vjerujem da će biti....Ali ja sam naučila da nikad ne reci nikad!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ana, tu si! Velike čestitke na bebi!! A ovo drugo, ah - naši zakoni, kao da su rađeni samo za papir na kojem pišu.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

JA trenutno citam o podvezivanju jajovoda u knjizi Zensko tijelo,zenska mudrost-Christine Northup u izdanju Planetopije i ja razmisljam o podvezivanju,ali mi se taj dio za saglasnost supruga nikako ne dopada.....I slazem se sa svima koji misle da to ako vec neko zeli ne treba da ceka 35.godina, nego da razmisli i ako smatra da je to rijesenje da to i ucini.

U toj knizi su bas opisani svi vidovi kontracepcije, ali se i meni licno ovaj najvise dopao,jer nisam ni ja u fazonu da pijem hormonske tablete ili da se ganjam sa necim drugim, ja sam za konkretne stvari, a podvezivanje mi se cini kao nesto sto je samo moja odluka...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Baš sam nedavno razgovarala s jednom liječnicom iz našeg rodilišta. Rekla mi je da oni svim ženama iznad 35 g (bez obzira na broj djece) odobravaju podvezivanje, a mlađim ženama ovisno o situaciji. Ali da nisu strogi. Meni su sad 32 god, i ako se ne odlučimo za treće (a mala je šansa da ćemo ići na još jedno dijete), imam namjeru obaviti podvezivanje najkasnije do 37. god (ako do tad ne budem opet trudna, ni neću).

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

kod mene nije bilo problema jer sam i starija od 35, a i ovo mi je bio treći carski. čak se ni moj suprug nije potpisao na zahtjev...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj nelitza77 prvotno napisa Vidi poruku
    Vidis, ovo je zanimljivo znati! Mojoj prijateljici su odbili zahvat unatoc tome sto vec ima 5 djece jer nije napunila 35!
    Inace, ja sama tesko da bi se odlucila na ovaj zahvat (bolnica i operacija bojim se ko vraga), unatoc tome sto mi je i mojih troje ponekad previse i ne mislim u skorije vrijeme (ako ikad) ponovo bit trudna. Al u mojoj glavi je ono "...but what if...?" jos uvijek preglasno. Ne samo mogucnost da se jednog dana predomislim pa pozelim jos potomaka kad ovi odrastu ili kad upoznam drugog "covjeka svog zivota", vec i ne toliko cesta al ipak realna mogucnost da u mojih slijedecih 10ak plodnih godina netko od njih ili cak svi (zauvijek) nestanu. Nepazljivi vozac, neocekivana bolest...sve je to moguce i zivot se izmjeni u trenu.
    U krugu prijatelja mojih roditelja je na žalost jedan par koji je doživio upravo to o čemu pišeš, nakon troje djece relativno mladi odlučili su se na sterilizaciju, on je dosta poznat ginekolog pa vjerojatno nisu pitali komisije za mišljenej i onda su krozi idućih destak godina ostali bez svo troje djece. Bila je to velika tragedija sama po sebi, baš mi se urezalo u pamćenje iako sam tad bila curetak i ni blizu misli o takvim zahvatima.
    Posljednje uređivanje od pikula : 25.03.2011. at 14:32

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ah..evo ukratko, cijela ova priča za mene je bila uzaludna.
    Naime, nisu mi na komisiji odobrili podvezivanje jer sam još premlada i realno mogu komotno roditi još jednom!
    Ali iskreno, prihvatila sam to relativno mirno i skulirano, snaći ćemo se već nekako!
    Ano, sudeći po tvom potpisu pripazi se cca mjesec dana prije i mjesec dana poslije Nove godine 2013.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ano, sudeći po tvom potpisu pripazi se cca mjesec dana prije i mjesec dana poslije Nove godine 2013.
    Hahahahahaha
    Baš si me nasmijala!!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 25.03.2011. at 21:40

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja bih malo podignula, naime, već dugo razmišljam o tome i odluka je pala!
    Za dva mjeseca punim 35-tu, raspitala sam se kod 3 ginekologa i rekli su da nema problema. Doslovno, ja odlučim, moj ginekolog napiše uputnicu za KBC (Rijeka), tamo se naručim, dođem ujutro natašte, operacija se obavi (laparoskopski zahvat), na promatranju sam do sljedećeg jutra kada se otpuštam kući ukoliko je sve u redu. Mm je jako želio to preuzeti to na sebe, međutim, bez obzira na jednostavniji ambulantni zahvat, posljedice su puno veće (tako kažu liječnici) - naime, količina sjemena je ogromna, a nema gdje izaći, nakuplja se i može uzrokovati jake bolove i druge pridružene komplikacije...(prenosim)...
    Međutim, ja sam sigurna da ne želim više biti trudna, moje tijelo se još nije oporavilo, sa svakom trudnoćom se pojavi novi zdrastveni problem, nemam nikakvu ponoć sa strane... I sebično ili ne, želim vrijeme za sebe i mm-a! ...jednog dana..
    Posljednje uređivanje od mala laia : 25.01.2013. at 14:05

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo i mene, 3. trudnoća, neplanirana, tlak divlja, i iskreno ne želim više riskirati ni svoj ni bebin život- i očito ne trebam se nadati odobrenju povezivanja jer neću imati 35.g. za poluditi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ej draga pa čestitaaaaaaam!!! I to curka!!! Super, super, bravo!!! Ajde, ajde, bit će vam super!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja više ne razmišljam o podvezivanju...ja bi još jednu bebu....Ali mislim da od toga ne bu ništ. Ne mislim, sigurna sam....
    Kontracepcija by ljiljan@ funkcionira....
    Posljednje uređivanje od ana.m : 25.01.2013. at 16:56

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja više ne razmišljam o podvezivanju...ja bi još jednu bebu....Ali mislim da od toga ne bu ništ. Ne mislim, sigurna sam....
    Kontracepcija by ljiljan@ funkcionira....
    Eto ti ga!
    Predložim ti djelotvornu metodu kontracepcije, stvar upali, a ti bi onda još jednu bebu.
    Da sam znala, šutjela bih...

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Eto ti ga!
    Predložim ti djelotvornu metodu kontracepcije, stvar upali, a ti bi onda još jednu bebu.
    Da sam znala, šutjela bih...
    a to je?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •