Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: on bi hodao...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno on bi hodao...

a ima tek 7 mjeseci. pokušava se dići uz sve što mu se nađe na putu. kada ga pokušam poleći sav se zgrči i odguruju se nogama o mene, pod, prematalicu....uglavom noge su glavne. sjedi sa 6 mjeseci, međutim mene brine što se usprkos očito dbroj motorici ne zna okrenut s leđa na trbuh. obrnuto ide super. bojim se jesmo li preskakanjem tog koraka nešto zeznuli i koliko ga smijem puštati da bude na nogama. on bi bio vcijeli dan. zna se podići uz kutiju s igračkama i tako stoji dok se ne sruši od sreće. naime, počne lupati rukama i smijati se pa se stropošta uglavnom bojim se da je za to dizanje i život na nogama ipak prerano

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ukoliko se sam ustane, potezanjem uz nesto - ja bih ga pustila.

moji su se svi u razna vremena ustali sami - drugi se ustao tocno sa sedam mjeseci. prohodao s jedanaest (da ne govorim koliko sam puta u tom periodu cula "ma on ce ti sutra prohodat, vidi ga kako stoji! ).

najstarija ustala s osam, prohodala s 10, kad se tocno treci ustao, ne sjecam se, al prohodao je s 14 i kad sam njega gledala nije mi bilo jasno kako je ona prva mogla s 10 mjeseci hodat i za svoj prvi rodjendan trcat po dvoristu i ganjat ostalu djecu... eto - svi razliciti...

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Anamix, u identičnoj smo situaciji, Lucija se isto diže na noge i svakim danom je sve čvršća.. Još uvijek mi je premala za to(7,5mj) ali ne mogu je spriječit, ne znam kako.. evo već dva dana polako radi neke korakiće, miće se mic po mic uz kutiju ili krevet..

Ne znam šta je to s današnjom djecom, očito su sve naprednija..

Razmišljala sam da se naručimo kod fizijatra, ali stalno to odgađam je rne želim maltretirat dijete. jednom davno na Goljaku kad smo sa našom starijom vježbali, tetu vježbalicu je zvala jedna mama i pitala šta da radi jer se mali počeo dizat na noge, a teta je odgovorila da mu ne daju, da mora prvo puzat, premali je za ustajanje..

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A kako je uspio sam sjesti? Iz kojeg se polozaja posjedne, lezeceg ili cetveronoznog?

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I A. se dize na noge , to je pocela sa nepunih sest meseci. Sutra puni 7 i veci deo vremena provodi na nogama, pocela je malo i da se krece uz namestaj.
    Ne sprecavam je ne znam ni kako bih.
    Inace ona se oko 3. meseca pocela okretati na stomak nesto kasnije i nazad. Sa 5 i po se posela i propuzala.
    Kao sto rece Litala deca su razlicita, S je u tom periodu tek sedeo.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

isprva se posjedao iz trbušnjaka, dakle iz položaja dok leži na leđima na blagoj kosini (do 10 stupnjeva). mjesecima prije je stalno 'vježbao' trbušnjake ne može ako leži skroz ravno. a sada se može posjesti i iz četveronožnog položaja. kad ga okrenem na trbuh, on se nekako pridigne pa s nogicama izvodi dok se ne zarotira i sjedne, no sam se ne želi/ne zna prebaciti s leđa na trbuh. a dizanje na noge i hodanje je zakon. meni je pedijatrica rekla da pazim da ima tvrdu podlogu i da ne stoji na prstima. i to je okej. stoji punim stopalom, ali 7 mjeseci....

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Onako laicki ne svidja mi se takav redoslijed. Osnova svega je okretanje s ledja na trbuh. Ako ga ledjima postavis na skroz ravnu, nultu podlogu i on se SAM ne moze okrenuti na trbuh i/ili posjesti onda nema sto ni ustajatiti. Ne radi se tu (samo) o sprjecavanju stajanja "kad vec dijete moze", nego o ucenju padanja. Dijete mora znati tzv.obrane, tj. mora znati ispravno pasti naprijed, bocno i na ledja, prvo pri sjedenju, a kasnije i pri hodanju. Iz ovog sto si navela nisam sigurna da to moze. Drugo je kad dijete usvaja sve vjestine ubrzano, pa hoda s 10 mj. Ponavljam, samo sam laik, tj. mama vjezbacice.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu se ogradit u vezi one moje gornje izjave da mi je najstarija kcer prohodala s 10mj. jest prohodala, a je li tom prohodavanju prethodio tocan redosljed usvajanja vjestina (okretanje, puzanje, obrane i ostalo) - ja se vise stvarno ne sjecam... ipak je to bilo prije 10 godina jedino mogu potvrditi da nikakvu "vanjsku" pomoc oko puzanja, ustajanja i prohodavanja nije dobila. sve je savladala sama. i mogu potvrdit da nisam nikakvu paznju obracala na redosljed i pravilnost usvajanja jer o tome pojma nisam imala...

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ima jedan fol koji je nama pedijatrica pokazala - kako se beba oslanja na stopala?

ako pri stajanju stoji cijelim stopalom - sve 5, sazrio je! ali ako se propinje na prste, tj.stoji pretežno na vrhovima prstiju, onda još nije vakat

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Onako laicki ne svidja mi se takav redoslijed. Osnova svega je okretanje s ledja na trbuh. Ako ga ledjima postavis na skroz ravnu, nultu podlogu i on se SAM ne moze okrenuti na trbuh i/ili posjesti onda nema sto ni ustajatiti. Ne radi se tu (samo) o sprjecavanju stajanja "kad vec dijete moze", nego o ucenju padanja. Dijete mora znati tzv.obrane, tj. mora znati ispravno pasti naprijed, bocno i na ledja, prvo pri sjedenju, a kasnije i pri hodanju. Iz ovog sto si navela nisam sigurna da to moze. Drugo je kad dijete usvaja sve vjestine ubrzano, pa hoda s 10 mj. Ponavljam, samo sam laik, tj. mama vjezbacice.

e pa upravo to me brine. zato i pitam, ali opet, s druge strane, nisu ni sva djeca ista. kad ga je pedica vidla rekla je da nema frke jer da je stvarno motorički ful napredan. i stoji lijepo cijelim stopalom ma ne znam. idem ga 'natjerati' na to okretanje

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    isprva se posjedao iz trbušnjaka, dakle iz položaja dok leži na leđima na blagoj kosini (do 10 stupnjeva). mjesecima prije je stalno 'vježbao' trbušnjake ne može ako leži skroz ravno. a sada se može posjesti i iz četveronožnog položaja. kad ga okrenem na trbuh, on se nekako pridigne pa s nogicama izvodi dok se ne zarotira i sjedne, no sam se ne želi/ne zna prebaciti s leđa na trbuh. a dizanje na noge i hodanje je zakon. meni je pedijatrica rekla da pazim da ima tvrdu podlogu i da ne stoji na prstima. i to je okej. stoji punim stopalom, ali 7 mjeseci....
    Moraš mu pokazati kako da se okrene sa leđa na trbuh. To je važno za četveronožni položaj i puzanje. Ako ne znaš kako da mu pokažeš, legni ti na leđa i onda se okreni na trbuh pa ćeš znati kako. Uglavnom on sa leđa preko boka mora doći u potrbušni, nikako u trzaju.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tako je, rotacijom.
    Ležiš na leđima i rotacija kreće recimo u lijevu stranu: desna noga prebacuje se preko lijeve, istovremeno desna ruka mora raditi
    isto i tu smo, već na trbuhu . Nije teško jel da?
    Oslonac na otvorene šakice ili je još na podlakticama. Uglavnom ruke uvijek ispred tijela, ne sastrane, ne iza.

Pokušaš ga kotrljati ko palačinku po krevetu, to vole. A da bi ga potaknula da se sam okreće moraš ga poticati na okret.
    To se radi da ga vabiš sa igračkom. Npr on je na leđima i želiš da se okrene u lijevu stranu.

Sjedneš, legneš sa lijeve strane, opskrbiš se sa njemu zanimljivim stvarima i govoriš mu uzmi, ajde primi... potičeš ga
    da sa desnom rukom krene po tu igračku (ne sa lijevom) i svaki dan pomalo. Dok bude spreman posegnut će,
    napraviti zamah i na bok, a onda i na trbuh.
    Bitno je da on to sam radi jer samo tako njegov mozak može to
    zapamtiti i ponoviti isto. Ako ti to radiš umjesto njega, ništ od toga.

Osnovni položaj za igru i neka vam bude na leđima i ja ga ne bi stavljala na trbuh dok se sam ne potrudi tamo dovesti, jedino tako će
    biti motiviran.
    A ako je napredan kako si napisala dalje će on sve sam odraditi,
    preko posjedanja do puzanja....

Ova rotacija vam je osnovna, ne samo za padove i obrane već i za sam hod.
    Kako hodamo?... Lijeva strana pa desna, kako posežemo za stvarima?... u svemu postoji naznaka rotacije stoga je to vrlo vrlo vrlo važno.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    moja se počela okretati sa 2 i nešto sitno mjeseca. s leđa na trbuh, sa trbuha na leđa, pa onda puzanje vojnički, sve do sada radi ko velika, rola se ko velika i puđe vojnički ko velika, sad je 7,5 i počela se prije par dana dizati na koljena, uspravi se i pridržava se za nešto i tako lijepo uspravno stoji na koljenima. da bi je danas uhvatila kako stoji. isto se lijepo pridržava i stoji punim stopalom. kad joj dojadi samo se lagano spusti bočno. i sve pet ništa to mene ne brine, samo što još samostalno ne sjedi. mislim sjedi ona, okretna je ko čigra, sva je ko od gume, samo što još ne sjedi skroz samostalno bez podupiranja s rukicom, pa mi nije jasno kako se vec uspravlja na noge i hodala bi? i još nije propuzala na sve 4, a već bi hodala? jel to ok?

inače primjetila sam da i sa koljena i danas sa stopala se zna spustiti bez da tresne, tak se fino ko mačka spusti da sam ostala iznenađena.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako dijete nije neurorizično, i ako se ustaje pravilno (iskorakom, a ne potezanjem), ja bih ga pustila.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

u međuvremenu je savladao i usavšio okretanje u svim smjerovima pa je moja briga manja. i dalje se diže sam i stoji ili hoda. tu i tamo čak i puže iako izgleda kao da ga je netko ranio u noge dok puže. ali puže...pa sam mirnija oko hodanja i stajanja. očito on voli sve naopako. pedijatrica je rekla da ne trebam brinuti jer da je stvarno motorički ok, a da neka djeca ne paze baš na redosljed

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam uvijek na svekinu priču da je MM prohodao bez da je ikad puzao, odgovarala da tu nešta nije u redu i da su ga sigurno nešta smrdali u koracima. Eh, al sve se vraća....i sad ovaj moj malac ima 8mj., ne zna još puzati iako se već mjesec dana postavlja u položaj za puzanje, ali se zato bez problema digne na noge. Ono što mi je čudno je to što, kad se diže uz mene, jedva da ga osjetim- što znači da to čini s potpunom lakoćom. Kći mi je prohodala sa 9 mj., ali je sve korake prošla redom i ništa nije preskočila. A valjda je svako dijete priča za sebe

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj dečko isto krenuo stajati, sjedati i pravo puzati sa 6 i pol. Oslanja se cijelom nogicom i teret je uglavnom na nogama ne na rukama pa fizijatrica govori da je to super, a rekla mi je isto što je Nata napisala, ako se uspinje na prste nije dobro, al sve ostalo je dobro. Iako Š još treba nešto kao oslonac, ako prova sam ustat ljosne na dupe
    Ovako rano puzanje me šokiralo!!

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Maša se okretala naveliko sa 4 mj, posjedala se iz četveronožnog položaja sa 5, propuzala sa nepunih 6, sa 7 je već bila na nogama, a prohodala sa 15 i pol mj, tako da smo "sutra će ti prohodati" slušali ohoho vremena .

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moj malac stoji od 9. mj.
    cim ga stavim u kidnerbet ili vrtic, on je na nogama
    a kad je na podu, nema sanse da se dize, samo "trci" kao pesek cetveronoske i zabavlja se.
    mislim da cemo se nacekati dok prohoda.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

koliko sam ja shvatila, beba menjanjem položaja - iz stojećeg stava u čučanj, pa opet u stojeći, pa propinjanje na prste - vežba i jača mišiće... i to je sve normalno. zašto propinjanje na prste ne bi valjalo? :?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

okej je propinjanje na prste kao vježbica, ali ne hodanje na prstima

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bilo mi je smiješno kad sam čitala ono: posjeo/la se sa 7 a propuzala kroz 2,3 dana.Mislila sam da treba više vremena da se te tehnike usavrše. Ali ne, valjda to oni pažljivo pruipremaju i odmah budu spremni. E kod nas baš tako ispade. Posjela se sa 7 i 20 dana a propuzala sa nepunih 8. Danas ima 8 mjeseci i i 2 dana i sve uglove sobe obiđe. Djeca su čudo, prirode, zaista!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •