Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 391

Tema: Mislite li da na ovom forumu postoji savršena majka (Roda)?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Iskreno,m ja ne poznam niti jednu takvu i isto tako morma priznati da mi je laknulo kada sam upoznala neke i vidjela neke stvari koje nisu ukalupljenje u ovo što si nabrojala.
    I potpisujem laumi. Jako puno ljudi koji ovaj forum čitaju (površno) misle da ona koja recimo isključivo doji , da je i rodila doma i ne daje junk, ne korsiti kolica is ne korisit pelene i ne znam kaj sve ne....
    Meni su sikreno neke stvari na forumu preekstremne, ali i puno tih ekstremnih nisu članice udruge već samo ovdje pišu.
    Uostalom, nitko nije savršen, to ne postoji.
    I ne zamaram se time. Nekada znam da bi možda mogla biti u nečemu bolja, ali i ja sam samo čovjek od krvi i mesa. Sa svojim nekim potrebama, osjećajima...i nisam robot da budem programirana za sve kako bi trebalo biti....

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

odlična tema!
    ja nisam članica udruge ali jako puno sam naučila s ovog portala i kad mi je teško ili imam slobodnog vremena dođem, vidim, pročitam....mogu samo reći hvala svima i svemu koji su doprinjeli da postoji Roda!
    međutim, u razgovorima s kolegicama, ljudima na moj spomen Rode neki se zgražaju "joj oni su sekta", ja velim "halo?", eto....
    što se tiče dojenja, slingova, kolica, bespelenaštva - ne treba posebno raspravljati svako radi kako mu je bolje, ljepše, praktičnije i ne slažem se da se po tome majke ocjenjuju ili možda mjere jer upravo TA majka je najbolja majka za svoje dijete!
    možda idem predaleko ali imam uz sebe životnu priču moje majke koju je kao bebu baka ostavila s mojom prabakom, tako da, to je bolno i nešto po čemu bi rekla da ona je možda manje dobra majka! ali nemrem se nikako skubicirati da kažem aha ti si manje dobra jer tvoje dijete jede adaptirano mlijeko, niti ti si bolje jer ti nosiš svojeg u slingu..?!?!?!?

možda sam otišla u drugu krajnost.....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

lako za ovu percepciju
    meni je jedna forumašica rekla da je mislila da sam ja "opaka Roda"
    zato što sam nekad na nekom topicu "izrazila neslaganje" s Deaedi

tako da uz ovo "savršena majka, bespelenašica, slingašica, dojilja"
    treba dodati još i točku "mišljenje suprotno Deaedinom"

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam se poprilično ohladila nakon onih tema o carskom ,izvađenoj djeci i sl....

i naravno da se javio bunt, jer iskreno, tko ste svi vi, da mi dijete deklarirate načinom rođenja ?

koga zanima, ima pretražnik pa nek potraži te teme, protezale su se u nedogled

ja nisam nadmajka , ja sam više nemajka stil

danas smo opet ja i moj vađenko bili u knjižnici, pa na nekoj radionici pa smo otišli na ribice u restoran i evo nas doma.. ide čitat knjigu, ali ne o renesansi ili arhitekturi već običu dječju knjigu vulgaris
    Posljednje uređivanje od maria71 : 23.07.2010. at 12:27 Razlog: sve po malo

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

On topic: Mislim da savršenstvo i postoji i ne, ovisno o tome što je kome savršeno (ipak je ovo filozofski kutak pa malo filozofiram). Savršen u smislu nepogrešivosti nije nitko. Savršena mama bi prije svega mogla biti jedino ona koja je svjesna da nije savršena, ali je zato u ljubavi i pažnji nesebična. To bi bile neke polazne točke bez kojih sve pada u vodu. I dojenje i dude i slingovi itd.
    Hvala Rodama jer sam u tekstovima na portalu dobila vrijedne informacije koje su uvelike pomogle da dojim svog sina onako "školski", 6 mjeseci isključivo, a kako stvari stoje teško ćemo prestati puno prije 2. rođendana. Hvala Rodama na informacijama o autosjedalicama, porodu i sl.
    E sad, da ne bi netko ovo krivo shvatio kao neki ulizivački post, moram reći da ne poznajem osobno nijednu Rodu i da mnoge stvari koje Roda promovira nisu moj đir, a neki trendovi koji mi se čine kao Rodini stavovi (možda griješim) me dosta i bodu u oči, ali generalno radi se o udruzi koje da nema- trebalo bi je izmisliti.
    I da, i ja sam uglavnom i u rodilištu i među mamama čula više komentara tipa "one lude Rode" nego pohvalne, ali ne propuštam uvijek ljudima reći kako su meni tekstovi s portala puno značili i kako imaju potpuno pogrešan stav kad Rode gledaju kao neke frikuše koje rađaju isključivo doma, a djetetu ne bi dale adaptirano ni da mu život ovisi o tome.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

fali još munkapi lotus brith da upotpunimo sliku prototipa savršenosti

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

savršenostvo u roditeljstvu uopće ne volim
    savršeno možeš povući crtu ravnalom, ali ne i rukom, tako da sve što radim kao roditelj pokušavam napraviti najbolje za svoje dijete, ali ne mislim da bi to trebalo biti savršeno
    jer koja je granica i što je to savršenstvo, čak i za svakog ponaosob, a kamoli općenito za sve?
    ja sam zadovoljna kad su mi djeca sretna i kad ih vidim da se smiju i da su veseli

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    lako za ovu percepciju

To se podrazumijeva, pa nije potrebno niti navoditi.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam se poprilično ohladila nakon onih tema o carskom ,izvađenoj djeci i sl....

i naravno da se javio bunt, jer iskreno, tko ste svi vi, da mi dijete deklarirate načinom rođenja ?

koga zanima, ima pretražnik pa nek potraži te teme, protezale su se u nedogled

ja nisam nadmajka , ja sam više nemajka stil

danas smo opet ja i moj vađenko bili u knjižnici, pa na nekoj radionici pa smo otišli na ribice u restoran i evo nas doma..
    ajme marija, pa probaj to zaboraviti. bilo nas je vise nego dovoljno kojima nikako nije sjela retorika "vadenja" naspram "radanja".

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja bi prije rekla da je ovo Rodin stav, nego stav širih masa. Npr. ako netko želi roditi na CR, javiti će se x Roda i dati upravo ovu tezu.
    Pričala sam o educiranju o roditeljstvu, prehrani djece, sigurnoj vožnji i sl. A dosta ljudi (barem u mojoj okolini) ima stav da se "o tome ne treba raditi neka velika nauka".
    U raspravu carski vs. prirodni/vaginalni porod neću ulaziti.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Stvari koje se ovdje nabrajaju za mene nemaju ama baš nikakve veze sa savršenim roditeljstvom, niti sa dobim roditeljstvom, tako da baš i ne razumijem temu.
    potpis na ovo. Tako su pelene, tip rađanja i sl. za mene samo odabrana alternativa. Koju JA smatram boljom opcijom za svoje dijete, ali mi nije mjera ničega. Pa tako poznajem i dugodojilice s prevladanim teškim problemima pri dojenju, koje također smatram dalekima od dobrog roditelja.

Nisam upoznala savršene roditelje, ali, osim onih koje ljubim iznad svega i smatram subjektivno savršenima (svojih), samo prema jednom paru (nerodinih) roditelja osjetim slatku zavist za strpljenjem, i iskrenom srećom i uživanjem u svakom trenutku s djetetom.

moji kriteriji za dobra roditelja jesu emocionalna prisutnost, podrška, trud, trud, trud, pružanje svakog tipa, strpljenje..a to zaista nema veze s time jeli nekom baš zapeo za oko novi svileni sling-pa si ga je kupio kao modni detalj i nosao dijete.

Lako bi mogla sjediti sat-dva s nekim i njegovim djetetom i reći kakvim ga roditeljem smatram, kad bi bila objektivan mjeritelj-al nisam.
    Pa ću tako-ako ćemo o situacijama iz života pomisliti o lošem roditelju (a u takozvanom rodinom kontekstu) jedino ako taj roditelj vozi dijete ko vreću krumpira u automobilu.

A izvana priča uvijek izgleda skroz drugačije nego kad si kolikotoliko uključen-skroz drugačije. Pa da mene netko čuje kad istinski pošvizdim i derem se, ne može znati da mi dijete ima npr. neizdržive tantrume, a drugo ne spava danima i da sam zapravo luda.
    S druge strane, poznajem ljude koji su prema djeci savršeno kul i staloženi, divni i predivni, a zapravo su im apsolutno nedostupni-reklobise samoživi, djeca su samo dodatak.

Iz svakodnevnog života, kad šetam ulicom, naidjem na nekog i za nekog pomislim-vidi, ovako se ponaša normalan roditelj, baš lijepo... a da ga zapravo uopće ne poznajem:
    kad dijete pita i dobija detaljne i promišljene odgovore, u rasponu roditeljskog znanja,
    to je to- uživam ih slušati

tada uvijek al uvijek pomislim kako se sigurno radi o dobrom roditelju. Eto.

inače, UVIJEK, ali UVIJEK mi je važniji SADRŽAJ od forme. A svi su se koncentrirali na formu.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A co-sleeperi?!
    To nitko nije spomenuo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

seni, naravno... bilo pa prošlo, ali kad se već priča o slici koja se s foruma reflektira prema van, onda je i to dio mozaika.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Hoću reći, iz mojih postova tko zna što korisnici isčitavaju o mom odgoju i meni kao majci. ...ja ... pišem samo tamo što me interesira i pišem samo ono što ja odlučim da ću napisati. Dakle, to je jedna slika koja ima podosta rupa.
    Ovo tačno opisuje na koji sam ja način prisutna na forumu.
    Od samog početka nikad nisam dobila utisak da su "savršene" majke one koje je opisala anchie76 u prvom postu, niti da ovaj forum ni Udruga smatraju dobrim isključivo ovakve majke.
    Ja općenito mislim da isključivost nije dobra. Naročito nije dobra u odgoju djeteta jer je djete beskrajno fleksibilno i traži konstantno prilagođavanje.
    Mene je zapravo totalno zijanila činjenica da vas neki ljudi "ne vole", kad sam prvi put naišla na takve stavove. (može bit da ste mi isprale mozak od starta, ili mi je bio ispran, pa sam se našla sa grupom na isti način ispranih mozgova).
    Svaka je majka koja o djetetu brine na njima prihvatljiv, zadovoljavajući i usrečujući način savršena majka za to dijete. Sa svim svojim vrlinama, manama, dobro odrađenim stvarima i pogreškama.
    Ja svoju prvu kčer rodila na CR (elektivni, sa nategnutim med. indikacijama, najviše zbog straha od kojekakvih mogućih loših ishoda, zbog nepovjerenja prema osoblju, i straha od nepoznatog), nisam ni dojila dugo (samo skromnih 3 mjeseca), niti je nosila u marami, bila je totalna dudo-ovisnica, koristila jednokratne do 2,5 godine života, nije spavala sa nama, ma bila sam oličenje ADOR mame (jedino nije jela junk, jer je bila totalni ljubitelj svega zdravog, i nas je natjerala da se hranimo zdravije). Ja se zbog toga nikad nisam ovdje osječala ne prihvačeno, niti ne majčinski.
    Meni je Roda proširila vidik o beskraju ispravnih različitosti.
    I moram dodati da je jedna od meni jako značajnih stvari zbog kojih jako poštujem i Rodu i osoblje foruma nedozvoljavanje korištenja prostih i degutantnih izraza u komunikaciji.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Krumpirić, svimbam.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ha odlična tema!

činjenica je da image Roda prilično neslavan (da se lijepo izrazim) među dosta mama koje ja znam..

i to mi je zaista pretužno, jer radi se o roditeljstvu i kad se sve zbroji.. svi ali svi mi samo tražimo način da budemo što bolji roditelji

moje je mišljenje da svatko tko samo malo zastane; bilo da je učlanjen u Rodu, bilo da je "samo" simpatizer, bilo da je neutralan ili čak protivnik; i malo razmisli - potpuno svjestan da je pojam savršenstvo utopija

a sve više se uvjeravam da su napadi jednih na druge roditelje.. samo način obrane, tj. obrambeni mehanizam nas kao roditelja jer ne znamo drukčije.. jer nas nažalost nisu naučili ili se nismo sami naučili da se u biti ne moramo braniti

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

co-sleeperi - to je zajedničko spavanje?!

hahhahahahahahahahhahaaaaaaaaaaaa

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nadam se da u ovoj dobroj raspravi sada neće krenuti
    odgovaranje na točke s anchienog popisa, tipa "ja jesam radila to, ali nisam to, pa sam onda poslije počela to"
    to nije bit ove rasprave

ja se slažem s martom i seni - to je projiciranje vlastite nesigurnosti ljudi koji su se tek našli u ulozi roditelja
    a to znam iz iskustva
    i ne, neću raditi popis

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e da mislim da savršena majka forumašica mora imat ispod 1000 postova i to isključivo na dojenju, pelenama i receptima, a ne kao ja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Isto kao i Strobery, nikad se ovdje nisam osjećala kao da mi tu nije mjesto jer sam tri puta rodila na CR i jer mi je prvo dijete othranjeno na adaptiranom. Ništa od toga nije bio moj izbor, a i da je, isto mislim da se ovdje ne bih osjećala nepoželjno. Jer roditeljstvo uključuje puno više od načina rađanja i dojenja/nedojenja, a ovdje sam se o svim tim aspektima roditeljstva imala priliku educirati. Ovdje sam našla istomišljenike i nema veze što nismo istomišljenici u svim stvarima.
    Jako mi je drago što postoji mjesto gdje nisam čudna zato što djecu vozim isključivo u AS, što pazim da se ne ubijaju u slatkom i grickalicama, što dojim trogodišnje dijete i dopuštam joj da spava u mojem i MM-ovom krevetu.

Znam da je ovo malo off topic, ne zamjerajte.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    e da mislim da savršena majka forumašica mora imat ispod 1000 postova i to isključivo na dojenju, pelenama i receptima, a ne kao ja
    Maria molim te prestani odvlačiti temu u krajnje blesavim smjerovima.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    lako za ovu percepciju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hvala na komplimentu

mogla si obrisati post , no neću dalje odjav

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li je ta percepcija Rode kao takve i zato što su te stvari koje se pišu na našem forumu (nama postale normalne) ali većini javnosti ipak još uvijek bauk? I moje reakcije su u počecima bile "ma daaaaj", a onda čitaš učiš i promijeniš stav... da li je većina hrvatske još u toj fazi "ma daaaaj"?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

osobno vjerujem da svi mi pa i majke - članice Rode i/ili forumašice sve ono što RODA kao udruga propagira smatramo dobrim, ali možda nužno i ne najboljim i najpraktičnijim za sebe, svoj život i svoje dijete. isto tako, tko pita našu djecu što ona misle. moja su npr. uz sva moja nastojanja da dojim, obojica mislili da vući cicu i nije nešto s čim bi se oni trebali mučiti, tako da sam ukupno nakupila 13 mj. izdajalačkog staža ali za to je opet, mogu reći, "kriva" RODA jer možda da nisam bila toliko u tome, puno bih ranije posegnula za adaptiranim. utoliko smatram da je RODA (bar kod mene) postigla svoj cilj

ova percepcija "roda" koja je stvorena u javnosti je po meni najvjerojatnije samo plod toga da si ljudi dozvoljavaju komentirati sve i svašta na temelju samo svojih predrasuda, a ne ispravnih informacija. nekako sumnjam da si je itko od tih najglasnijih kritičara zapravo dao truda istražiti koji su to uopće ciljevi udruge i što to ona, a pogotovo zašto, propagira. a na svima nama ipak je da se informiramo i filtriramo ono što mislimo da je za nas i našu djecu najbolje.

osobno me zapravo najviše boli što ipak živimo u svijetu tih "najpametnijih" i nažalost još uvijek najglasnijih, koji sami znaju najbolje i mislim da je još uvijek njima puno lakše nas ostale terorizirati svojim upadicama o prehrani, odgoju i podizanju naše djece, a mi prepristojno, još uvijek, to sve toleriramo jer imam osjećaj da je sve kod nas još uvijek na njihovoj strani. zato RODA po meni ima puni smisao u tome što propagira - pa tko voli nek izvoli.

složila bih se s tim da je to sve ipak samo djelić "savršenstva" u roditeljstvu jer svatko treba pronaći svoje vlastito savršenstvo i težiti ka tome. iako, moram reći, da mi je jedna psihologica jednom rekla da je jako važno da roditelj ne teži ka savršenstvu jer to ne postoji i samo može doživjeti frustraciju

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Da li je ta percepcija Rode kao takve i zato što su te stvari koje se pišu na našem forumu (nama postale normalne) ali većini javnosti ipak još uvijek bauk? I moje reakcije su u počecima bile "ma daaaaj", a onda čitaš učiš i promijeniš stav... da li je većina hrvatske još u toj fazi "ma daaaaj"?
    možda i je bauk, ali mislim da ipak nije više većini
    (ili se krećem u takvim krugovima gdje imamo takve poglede na svijet, pro nošenje djece, ASUIBI, dojenje i sl.)
    ali super mi je bilo čuti neki dan kad je MM došao doma i rekao da je bio prilog na TVu o platnenim pelenama i kako grad Požega sufinancira nabavku istih
    a to znači da ljudi ipak promišljaju, uče...

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ima, ima tu na forumu savršenih majki, supruga, žena, domaćica, kuharica.... nisu nužno članice Rode.... čitam ih tu svaki dan... i drage su mi... volim reći da kad narastem bit ću kao one.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Upravo sam to bila i napisala.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oprosti n.grace, nakotilo se postova.... previdjela sam tvoj

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da o roditeljstvu svi mi "učimo u hodu". S prvim djetetom možda napravimo stvari koje ne bi s drugim. O roditeljstvu se ne može naučiti iz knjiga, ali može se o njemu dobiti neke smjernice u razgovoru s nama sličnim ljudima koji su "prošli kroz roditeljstvo" prije nas. Ali na kraju uvijek sve ostaje na nama i našem djetetu da živimo to roditeljstvo zajedno.
    Savršenstvo ne postoji, a i pojam savršenstva je kod svakog pojedinca različit. Meni je AP vrhunac savršenstva roditeljstva, a eto, nekim mojim poznanicima je to možda posve pogrešan oblik roditeljstva. Prije nego dobijemo djecu o roditeljstvu imamo zapravo jednu viziju, a u stvarnosti ispadne nešto posve drugačije. Nekad prije 10 godina sam se panično bojala poroda (zbog fobija vezanih uz bolnice iz djetinjstva zbog raka u obitelji) i mislila da jedini način na koji ja mogu roditi bude uz uz epiduralnu - da ništa ne osjetim, a u stvarnosti sam rodila prirodnim porodom na stolčiću. Ista stvar je i s majkama, neke misle da će dijete staviti u krevetić u susjednu sobu, a onda kad dođe trenutak da drže svoju bebu u rukama shvate da se zapravo ne mogu ni noću odvojiti od nje i spavaju zajedno u krevetu
    Da, rodin site i forum su bili prvi i jedini koje sam počela čitati kad sam bila trudna i tu sam našla brdo zanimljivih i dobrih tekstova. Vjerojatno je to bilo ključno da se pronađem u AP i možda promijenim/formuliram svoje stavove u odnosu na one prije.
    Negativni kontekst Rode kod dijela populacije je moguće taj što neke majke zato što nisu dojile ili jer nisu nosile djecu u slingu ili jer nisu koristile platnene pelene ili nešto sl. misle da su zbog toga "malo manje dobre majke", a zapravo je svaka majka koja brine o svojem djetetu i koja voli svoje dijete - SUPER MAJKA. I da, znam dosta "super majki" koje prakticiraju AP (a on je dosta sličan rodinim načelima), ali opet daleko od toga da je itko savršen, svi mi griješimo, učimo, ispravljamo greške i tako stalno u krug.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu na forumu ima savrsenih isto ko sto ima i pravih nemajki...

sve je stvar samopromocije - kod onih koji to cine tu, na forumu, pred publikom (bilo da slazu sliku savrsenstva ili onu drugu, kontre radi...)

a sto negdje u nekoj "vanforumskoj" javnosti postoji mit o savrsenoj roda-majci - je, po meni, produkt bas onog sto je marta strucno slozila...

i, dodala bih jedan svoj osobni "moment"... davno nekad, prije skoro deset godina, na onom prvom forumu na kojem je zaceta i ideja o udruzi (mameibebe), zakacila sam se bila upravo ja (kao zacetnica teme) s nekoliko forumasica oko pitanja "jesu li sve redom supermajke ili su po srijedi trikovi?"... na kraju se ispostavilo ono sto je anchie76 napisala - pises o onome o cemu zelis, onoliko koliko osjecas da zelis - iz toga sam (ja osobno) naucila citati tocno ono sto pise i ne "konstruirati" price naokolo... iskustvo - majka mudrosti

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vjerojatno je dio i u tome da je vecina u fazi "ma daaj".

ali mislim da je presudno to kako se osoba nosi sa stvarima koje su joj nove ili cudne.
    mislim da manjina regira u stilu:
    hm, nesto novo..sto je to..da pogledam... pa nakon nekog vremena to ocijenis prihvatljivim ili neprihvatljivim ili negdje izmedu.

a vecina:
    sto je toooo?...pa izbecene oci, cinizam i ostalo....u stilu: da se einstein prosece rivom, vecina bi se pocela rugati njegovom velikom nosu.

ovo sam jako slikovito i dooobrano iskarikirala, ali se nadam da kuzite sto je pjesnik htio reci.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da nije bilo "iskustava" sa ovog foruma vrlo teško bi podnjela borbu sa neplodnošću. A to je ono što po meni čini FORUM RODA - djeljenje iskustava. Mi smo vrlo uvredljiva nacija i čvrsto branimo svoje stavove bez obzira bili oni pravi ili krivi. Udruga je nešto sasvim drugo i zaista cijenim rad svih cura iz udruge koje imaju i volje i živaca objašnjavat ljudima sa predrasudama kako i na koji način najuspješnije dojiti,postaviti sjedalicu, ekološki se osvjestiti i sl. ...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o onom "ma daaaaj.." i ja sam bila među "ma daaaj" skupinom. (Ok, Ok, još uvijek sam u nekim stvarima). Kada sam prvi puta došla tu i odlučila škicnuti što ima, došla sam sa tom ma daaaj predrasudom ,pokupljenom u okolini, koja se počela topiti zato što je tu među rodama jedna moja, za koju pouzdano znam da nije nikakva "fašistički" nastrojena roda nego po razmišljanjima apsolutno bliska meni...
    No, kako je već netko napisao, oni neki ekstremi ispadnu najglasniji..Meni se recimo, nikad nije dalo, pisati po nekim topicima da ja nemam nimalo frke s tim što moj klinjo jede hrenovke jer bi to, na tim nekim topicima, izazvalo pomahnitalu buru..To se meni ne da.
    Ja znam što sam odavde pokupila i primjenila, što nisam i što mi je oslobodibože...
    Slika koja ide na van je samo odraz onoga što se propagira u medijima, a što si anchi i navela u prvom postu. I onda ljudi čuju samo taj dio.Ne idu dublje, bojim se. Šteta, propusti se mnogo.Jako mnogo dobroga.

Na ovom su forumu, neke mame koje sam ja "navela" da škicnu, upravo zbog onih "savršenstava" iz prvog posta.
    Jer petarpankin petarpan cucla dudu. Petarpankin petarpan je dojen ukupno 3 mjeseca (i to ne isključivo). Petarpankin petarpan je furao pelene iz muellera, jede hrenovke, u slingu je bio ravno 3 puta--itd. E da...A petarpanka je bila podupiruća roda.

Tako da sam ja (subjektivnog) dojma da ovdje postaju mnogi koji su došli po "preporuci" i postepeno razbijali u sebi onaj početni, površni dojam.
    Za ostalo, slažem se sa krumpirićkom... Sad jedino preostaje pitanje želimo li se otarasiti te etikete..

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je doktor na porodu rekao "ova je neka luda, ova je Roda" . Službeno nisam Roda, ali volim se smatrati Rodom i volim kada mi netko to kaže, to mi je kompliment.
    Mislim da je percepcija o Rodama takva baš zbog tekstova na stranici, hoću reći, smatra se da su Rode savršene majke. Meni je bilo nezamislivo dojenje, coosleeping (ok, on mi je i dan danas nezamisliv ), ne deranje i ne po guzi. I kada sam počela čitati Rode - i tekstove i forum - bilo mi je u glavi "a koje su ovo frikuše???".
    No, što sam više čitala, više toga sam naučila i shvatila, a pogotovo se to odnosi na emocionalnu, psihičku komponentu odgoja djeteta.
    I da, i ja sam, nakon što me je zahvatio val oduševljenja Rodom, smatrala da su Apricot, Anchie, Lutonjica, Litala, itd...., savršene majke, ali nakon što sam rodila i stekla iskustvo sa svojim djetetom, više to ne mislim (nemojte me pogrešno shvatiti, i dalje mislim da ste super mame, ali opet ima stvari koje bih ja drukčije).
    Tako da se iz moje glave izbrisala ideja o Rodinoj supermami...

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ode post!
    htjedoh reči da se uglavnom vidi ili crno ili bijelo, a ja vidim i sivo, kao i večina ovdje. i da čula sam od ljudi koji su čuli od ljudi koji su čuli od ... da su rode frikuše i da treba držat sa rezervom sve što pričaju.
    Ja volim nova iskustva i čuti i podjeliti, a da li ću i kako upotrijebiti u svom životu to je čisto moja stvar.

Nisam savršena i ne težim tome i smatram da svaršenstvo ne postoji- postoji trud da radiš i živiš što smirenije (makar su neki zaboravili da je život sada). Odgajam dijete po svojoj logici i osjećaju za njezine potrebe, a neke "ideje"skupljam tu ili tam ili ... svejedno di.
    No uvijek ću reči da sam na forumu Roda našla vrlo dobra iskustva i na rodinoj stranici vrlo temeljite opise onoga što me mučilo ili zanimalo. A izbečenim očima sam davno odustala objašnjavat neke stvari , jednostavno ih napravim ispred njih da se još više izbeče

Svimbalo je u jednom svojem postu ljepo napisala da mnogi stavljaju = između foruma i udruge. Shvatit će jednog dana , a i ovo je tema koja će bar nekima objasniti razliku.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

oprosti n.grace, nakotilo se postova.... previdjela sam tvoj
    Sve ok.
    Stvarno mislim da je stvar u tome, u različitosti od većinskih (uvriježenih) razmišljanja o roditeljstvu.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Roda za mene znači - spremna za mijenjanje, a ne samo za prilagođavanje postojećem. I biti spremna prihvatiti sve različitosti i različita mišljenja.
    Ali niti u jednom trenutku ne znači biti savršen…i nitko to u Rodi niti ne očekuje.
    Ono što mene fascinira i što mi je super kod Rode u cjelini je to što će se uvijek nastavljati boriti za ono što smatra ispravnim i vrijednim…a to je po meni i razlog zašto je u stanju utjecati na pozitivne pomake.
    I mislim da se to na ovom forumu može vidjeti.

I može se vidjeti, ako netko želi gledati, da li su pojedini postovi napisani od strane članica ili članova udruge, ili od forumašica. Često i mene zasmeta isključivi stav nekih forumašica u nekom segmentu roditeljstva, pa pomislim kako će ljudi i Rodu percipirati ovako.
    Ali zasmeta me i i suprotni isključivi stav koji ne priznaje da nije svaka podjela savjeta dociranje i da nije svaka podjela iskustva pametovanje.
    Posebno me zasmeta kad se svaka dulja/zanimljivija rasprava o Rodi svede tek na nekoliko tema…kao da je to, i samo to Roda.
    A Roda je toliko kompleksna, slojevita.

Roda ima toliko projekta…

I sve Rode koje znam su obične žene i majke koje se eto, možda trude unaprijediti sebe kao roditelja, odnosno pružiti svojoj djeci ono što smatraju boljim. Nisu savršene…Niti i u jednom trenutku očekuju od drugih da budu savršeni, ili da rade i ponašaju se točno onako kao one.
    Niti ikoga drugoga oko sebe (niti sebe, naravno) ne doživljavam kao savršenu majku. Svi imao stvari koje primjenjujemo, i onih koje ne primjenjujemo…i svi se sebi činimo da radimo najbolje. Važno je težiti uvijek učiti i priznati ako bismo nešto mogli činiti i bolje.

A sad osobno…nisam se učlanila u Rodu prije 4 godine, niti zbog dojenja, niti zbog poroda…oddojila sam svojih 14 mjeseci, rodila na carski rez igrom slučaja...sve je to već bilo iza mene. Nisam se učlanila čak niti isključivo zbog borbe u segmentu MPO-a iako je to bila motivacija da uopće dođem ovdje - 'prva tura' te borba je bila također iza mene i baš sam bila u fazi uživanja u prvim godinama svog teško ostvarenog roditeljstva. Nisam se učlanila niti što sam bila, ili željela biti savršena, ili primjenjivati apsolutno sve što sam na ovom forumu pročitala. Učlanila sam se jer sam vidjela da Roda ima snagu mijenjati ono što sam i sama vidjela da mi smeta...i jer sam vidjela da su to žene (i dečki) od koji se ima što naučiti i jer sam se vidjela da bi se u tome mogla tu naći.

Za forum…i ja sam jedno kraće vrijeme na početku njegovog korištenja imala percepciju da su svi savršeni i sa strahom sam pitala neke stvari. S vremenom sam stvari, mišljenja i nickove postavila na svoje mjesto. Najvažnije mi je bilo što sam se nadograđivala kao majka. I što sam učila. Uzimala što mi je odgovaralo. I to je najveća dobrobit ovog foruma.

Jesam li tipična ili netipična Roda (savršena - o tome mi je bezveze razgovarati) - ha... dijete mi nije bilo ni u platnenima, i nosila sam je i imala kolica (više nosila, ali zato jer nije voljela kolica), nije imala dudu (ne zato što ja ne bih poklekla, nego zato što ju je mrzila), nije pilo adaptirano…vozila se u sjedalici od prvog dana (iako ju tada sigurno nisam znala potpuno pravilno montirati), kao mala nije jela junk, čipsiće, smokiće i bombone – bez članstva u Rodi i forumiranja. Danas…nema po guzi, izderem se pravo nekoliko put mjesečno, ali se i ispričam …nastojim da jede zdravo (što za mene znači – domaće iz pouzdanih prirodnih izvora, puno voća i povrća, svakodnevno domaće kuhano…ali ne ultimativno i ne pod svaku cijenu i u svim uvjetima……Sad sa 6 godine se ponekad dogodi junk, a ponekad i zajedno 'zgriješimo' i to nam se čini baš zabavno i nasmijava nas…obiteljski. Gleda TV…dopuštam joj da gleda što i njene prijateljice, ne želim da bude izolirana iz zajednice, uz kritiku nečeg što smatram lošim…i gledam s njom, sve ono što mi se čini sumnjivo, a ona bi željela gledati…i dalje se beskompromisno vozi u sjedalici (boosteru) i nosi kacigu kad vozi bicikl (jer oko toga nema razgovora iako gotovo nitko drugi oko nas to ne radi). To je o meni kao mami Rodi, odnosno o onom kako se Roda percipira po onim tezama koje je anchie iznijela u prvom postu, to sam ja - tipična ili ne.

I da, jako puno ljudi u Hrvatskoj će imati reakciju 'ma daaaaj' ali puno manje ako nisu unaprijed izverzirani stavom koji su negdje čuli 'a one lude rode'. Naime..u sredini u kojoj živim, manje ljudi se redovno koristi internetom, ljudi su puno manje upoznati s forumom…i percepcija Rode je iz stvarnog života i puno je bolja nego što iščitavam iz vaših iskustava…jer gledaju Rodu po onome što radi, što je promijenila u korist roditelja i djece, po onome u čemu im nudi informacije…Ne gledaju po beskrajnim raspravama i natezanjima s foruma u kojima se stalno spominje nekoliko tema koje su meka za prepucavanje i stvaranje negativnog ozračja. Moje je iskustvo da ti roditelji često puta i neće prihvatiti neku ideju, ali neće uopće reagirati podcjenjivački ili napadački…nego jednostavno neće početi primjenjivati to nešto. A velikom broju njih će nova informacija biti barem jako zanimljiva i prepričat će ju svojoj susjedi

I da i meni se čini da je najčešći negativan stav kod onih koji u nečem nisu uspjeli jer se - ili smatraju da se nisu dovoljno trudili da uspiju i u dubini duše nisu mirni sa sobom, ili znaju da nisu dovoljno uložili pa se osjećaju loše.…Ili im jednostavno nije stalo te su toliko pretenciozni da smatraju da je njihovo roditeljstvo iznad svakog drugog izbora - jednom rječju netolerantni ljudi (ovi zadnji). Ne mogu si to drukčije protumačiti...jer ako si zadovoljan svojim izborom, životom, odlukom...što te briga za tuđi...

Tako da zaključujem da forum ima dvije strane…s jedne strane ima veliku mogućnost da se o nekim temam detaljno raspravi, a time i puno toga korisno nauči, razmjene iskustva. S druge strane ima tendenciju 'pilanja' po temama u kojima se jednom izrečen stav secira do beskraja, a onda ga se još mora ponavljati i braniti …pa se gradacija mišljenja pojačava sa svakim novim postom, a isto tako i tenzije.

A svatko onaj tko se izvan foruma susreo s Rodom prilikom npr. rješavanja svog probleme, na edukaciji, radionici…znat će da se Rode niti ne pokušavaju prezentirati kao savršene majke, pa ni osobe, da nisu ni osuđivačke, niti isključive…ni prema drugima, ni prema svojoj djeci.

Savršenstva nema…Nadam se da sam svom djetetu dobra majka, koja se svaki dan i sama uči nečem novom, boljem, koja zna voljeti i usmjeravati… i biti uvijek tu za svoje dijete…koja zna priznati pogrešku (i koja neke stvari sigurno radi pogrešno)…koja zna i pristaje preuzeti odgovornost za odluke u vezi svog djeteta i uči dijete tome, koja se trudi promišljati o izborima za sebe i svoje dijete – i izabrati one koje procjeni kvalitetnijima, koja dijete uči pozitivnim stvarima, aktivnom djelovanju, odgovornosti prema prirodi, ljubaznosti, toleranciji i ljubavi prema svakom osobi, biću…nastavite niz.
    Ali kako neko reče…to će reći moje dijete s neke vremenske distance.

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Ovdje je samo mnoštvo informacija koje nam uveliko pomažu, i iskustava o kojima želimo pričati, ostala ostaju u našim privatnim okruženjima jer ne stvaraju najljepšu sliku o nama (čast izuzecima). Dosta je preporuka kako bi nešto HTJELI napraviti, a ne nužno da je to kod nas tako. Iz toga se ne može stvoriti potpuna slika jedne osobe.
    Uopće se ne opterećujem time jel netko veća RODA od druge, jednostavno iz tolikih situacija i uputa izabirem one koje najviše pašu u moju situaciju i s kojima se slažem i mogu nositi (nebitno koja ih je RODA napisala).
    A u svezi glede savršenstva: A nema dudu, ne jede adaptirano, ne zna što je bočica, bespelenašimo, nikad nije probao hrenovku, kolica služe kao vješalica, za sve ostalo tu je marama, TV je ugašen... Jedino nisam rodila doma Nisam roda, i nikako se ne smatram savršenom mamom i nema me nitko razloga takvom smatrati. Savršenom mamom smatram onu koja se trudi dati sve od sebe, pri čemu nastoji dobro promisliti i ispitati više varijanti od kojih će odabrati onu za koju smatra da je za njeno dijete u tom trenutku najbolja. I upravo u pronalasku tog odabira potrebna mi je i puno pomaže roda.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, recimo da smo apsolvirali da nitko nije savršen (i po mom mišljenju niti se ne treba truditi biti, savršenstvo ne postoji).... Ajmo sada ovo...

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Za ostalo, slažem se sa krumpirićkom... Sad jedino preostaje pitanje želimo li se otarasiti te etikete..
    ok kako maknuti tu etiketu? ja se bojim da će ta etiketa biti uklonjena tek kada većina hrvatske izađe iz faze "ma daaaaj"..

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

BHany, jako lijep post

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim samo da ova tema nikako ne krene u nabrajanja što vi kao roditelji (ne)radite iz mog prvog posta ili onog što se na forumu provlači, jer nije bit u nabrajanju. I nikako ne bih htjela da tema krene u tom smjeru
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 23.07.2010. at 15:01

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja iskreno ne vidim potrebu da se nešto trudite da uklonite etiketu, niste se trudili ni da je napravite. Ili jeste?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    BHany, jako lijep post
    apsolutno se slažem

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ok, recimo da smo apsolvirali da nitko nije savršen (i po mom mišljenju niti se ne treba truditi biti, savršenstvo ne postoji).... Ajmo sada ovo...

ok kako maknuti tu etiketu? ja se bojim da će ta etiketa biti uklonjena tek kada većina hrvatske izađe iz faze "ma daaaaj"..
    I meni se čini da je tako.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa Vidi poruku
    Ja iskreno ne vidim potrebu da se nešto trudite da uklonite etiketu, niste se trudili ni da je napravite. Ili jeste?
    Nisam rekla ni da ćemo je uklanjati... ne znam(o) ni kako se stvorila... čisto pričamo o tome. Petarpan je spomenula uklanjanje i da li smo mi zainteresirani za to, a ja onda nastavljam "i da jesmo, kako bismo to napravili?" Prestati propagirati na forumu sve teme koje smo do sada propagirali, zabranjivat ikome da se deklarira kao Roda ili da na osnovu pretpostavke zaključuje da je netko Roda (samo zato što npr koristi platnene pelene i doji i pritom ima i sling) itd itd.. Jednostavno ne vidim kako bismo mi to izveli i pitam se da li je možda do društva koje još nije spremno za sve naše ideje, i da li kad postane spremno će onda otići i etiketa?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam rekla ni da ćemo je uklanjati... ne znam(o) ni kako se stvorila... čisto pričamo o tome. Petarpan je spomenula uklanjanje i da li smo mi zainteresirani za to, a ja onda nastavljam "i da jesmo, kako bismo to napravili?" Prestati propagirati na forumu sve teme koje smo do sada propagirali, zabranjivat ikome da se deklarira kao Roda ili da na osnovu pretpostavke zaključuje da je netko Roda (samo zato što npr koristi platnene pelene i doji i pritom ima i sling) itd itd.. Jednostavno ne vidim kako bismo mi to izveli i pitam se da li je možda do društva koje još nije spremno za sve naše ideje, i da li kad postane spremno će onda otići i etiketa?
    ili mi na neki način ipak možemo pridonijeti bržem odlasku etikete? što ja ne vidim, pa zato pitam vas što mislite o svemu tome
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 23.07.2010. at 15:08

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto bi se ta etiketa uopce morala posto-poto "skidati"?

ako je udruga (ne govorim sad o forumu, nego bas o udruzi) prvo bila grupa "opicenih" koje ne bi klistiranje ni brijanje, pa se onda etiketa prebacila na dojenje, pa na ovo-ono... cini mi se da to etiketiranje samo prati ono sto udruga radi, da se rad i aktivizam samo preslikava u vidu te "etikete"...

valjda ce nas vjecno pratit, samo ce se fokus za etiketiranje mijenjati kako ce se percepcija javnosti da je ono sto radimo ekstravagantno i "blagiboze" u neke prihvatljivije termine... vise nas se ne proziva zbog klistiranja ili brijanja... za x vremena nece ni zbog dojenja ili cega vec...

stvar je mozda i u tome sto ce se neke stvari i stavovi lakse prihvatiti, neki malo teze (klistir i brijanje ce vecina zena lako "probaviti", vise su "trenutak u vremenu" - dok je, recimo, dojenje sasvim drugacija prica i nosi se vise vremena i s vise emocija...)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pitanje je o kakvoj se etiketi radi, etiketi alternativnosti ili "mislim da sam bolji od tebe" etiketi
    prva je rodi nužna-jer da je roda skroz mainstream, nebi se imala za što boriti-doduše, cilj i jeste da se više nema za što boriti, druga joj je teret.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otkud ta druga etiketa?

Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •