Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Prvorotke i pucanje zbog izbjegavanja epiziotomije?!

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno Prvorotke i pucanje zbog izbjegavanja epiziotomije?!

Izbjegavanje epi (traženje od babice da ne režu) u većini slučajeva koje sam imala prilike čuti ili pročitati je imalo pozitivan završetak čak i za prvorotkinje. No ipak me brine onih par slučajeva za koje sam čula da je upravo zbog izbjegavanja epi došlo do "cik-cak" pucanja ili čak ruptura.

Pa drage mame posebno prvorotke molim Vas da s nama prvorotkama koje ne znamo što nas to čeka i trebamo li stvarno INZISTIRATI na porodu bez epi podjelite svoja islustva (ona ne baš ugodna) ako ste odbile epi te je došlo do jačeg pucanja.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mislim da je idealna situacija u kojoj možeš imati povjerenja u babicu i prepustiti joj da donese odluku sama, temeljem svog iskustva i onoga što vidi.
    Ja sam na prvom porodu rezana, tada sam došla u rodilište kao kofer, potpuno nesvjesna da imam pravo nešto reći ili odbiti.
    Tijekom drugog poroda babica me porodila bez epiziotomije, na vlastitu inicijativu i na tome sam joj beskrajno zahvalna.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene su rezali bez da su me išta pitali, to spada pod normalno, toliko sam bila koncentrirana na porod da sam skroz zaboravila na epi i da im zabranim da mi to rade, kad ono cap, rez i to je to, pitam je li stvarno nužno, gledaju me u čudu, jer se to kod njih podrazumjeva, na žalost

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Rodila prije mjesec dana, prva beba. Nisam rezana i baskrajno hvala babici Marici na tome. Bio je dogovor između nas - ona će pokušati da me ne reže, ali ju moram slušati. No,ako ne bude išlo rezati će. Ja sam se složila. Dobila samo 2 površinska šava. Sjedila odmah. Ja sam imala sreću da je pored mene bila tako divna žena i biti ću joj uvijek zahvalna na tome.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mene drugi put nisu rezali, tražila sam da ne režu ako nema potrebe.
    Nisam ni popucala.

Prvi put sam rezana po defaultu, čisto sumnjam da je bilo potrebno.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mene su također rezali, nisam se ni snašla pitati da to izbjegnemo. Čak je doktor rekao babici da treba još na što je ona klimnula glavom (to je MM primjetio).
    Slažem se da bi to babica mogla po iskustvu vidjeti pa ako naletiš na takvu...

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Sve u svemu, koliko sam shvatila najviše ovisi o tome na koga "naletiš" - one koji to rade rutinski posebno prvorotkma i drgčije neće ili "ne znaju" i one kojima se da potruditi i znaju da su tu zbog tebe, a ne obratno i režu samo po potrebi.

Uh, pa to je lutrija!

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prvi porod beba 3650, nisam rezana, malo pukla unutra jer je malac izašao sa rukom na glavi..nikad osjetila ni konce ni ništa
    Drugi porod beba 4140 bez rezanja, bez pucanja.

Prvi put me babica masirala (sat i pol koliko sam bila u rađaonici, neka 3-4 puta me došla masirat), sad sam ja sama radila perinealnu masažu 10-ak dana prije poroda

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

A koliko su istinite one priče bolje da te mi malo recnemo, nego da sama popucaš cik cak do kraja, koliko sam uspjela pročitati ta spontana pucanja nisu gora od epi ili to ovisi o tome koliko popucaš?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa u pravilu postoje porodi u kojima se nikad ne reže, to su koliko znam porod u vodi, porod na stolčiću, porod na koljenima i sl. varijante. Ali naravno sve ovisi o babici i bolnici u kojoj trebaš roditi. Nekad se radila epi po defaultu, što naravno nije bilo potrebno; ako je porod prirodan i spontan, ako se prati njegov tok bez nepotrebnog ubrzavanja, nalijeganja na trbuh i sl. u pravilu ne treba raditi epi...
    Eto i moj primjer, rodila sam u Vž bolnici na stolčiću uz prekrasnu primalju i nisam rezana, dapače, prošla sam bez ikakve ogrebotine

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mene nisu rezali, babica se trudila i mazala me povremeno s nekom uljem. Sjecam se da je u jednom trenutku babica rekla da je bebici glavica van i da me nisu ni trebali rezali, ali je tad nazalost D. nekako pri izlasku zapeo ramenom i doslo je do povece rupture i sivanja od skoro sat vremena... Ali sve to prođe...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

općenito, ako je porod potpuno prirodan, dakle bez ikakvih lijekova, dripova, analgetika i ostalih intervencija, onda je šansa da popucaš izuzetno mala: tada tvoje tijelo i beba surađuju, kreću se istim ritmom, i beba će izaći onda kad je i tvoje tijelo najspremnije i najotvorenije.
    čim se u priču ubace intervencije, šansa za pucanjem se povećava.
    drip će ti npr. ubrzati i pojačati trudove, a tijelo to najčešće neće moći pratiti otvaranjem, i eto šanse za pucanjem.
    epiduralna će te onemogućiti da uopće osjećaš prolazak bebe i da surađuješ s njom, tu je šansa za jakim pucanjem velika.

epizitomija i jeste rutinska, kad su sve ove intervencije rutinske. drip, analgetici, epiduralne, nalijeganja na trbuh normalno vode epiziotomiji jer beba i tvoje tijelo gube kontakt, bebu se gura i tjera van bez obzira što tvoje tijelo nije spremno.

dakle, najbolji način za izbjeći epiziotomiju i pucanje jeste nemedikalizirani neinterventi porod.
    ako se u igru uključe bilo kakve intervencije, onda najvjerojatnije možete zaboraviti netaknutu međicu (bilo da će biti rezana ili će puknuti)

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Samo da dodam da se kod mene radilo o porodu bez medikamenata, nisam dobila ni drip ni epiduralnu, niti je bilo ikakvog nalijeganja. Cak bebica nije bila ni prevelika, ali uspjela je nekako zapeti ramenom pri samom izlasku i to je bilo to, inace pretpostavljam da ne bi doslo do ikakvog pucanja.
    Ali to su ocigledno neke situacije koje se mogu dogoditi...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se nadovežem na Lutonjicu, potpuno neinterventan porod bez "couchinga" kako i kada se ponašati,
    bio bi najbolji recept i za nepucanje.
    to naravno uključuje i to da žena spontano zauzima položaj koji joj najbolje odgovara,
    a ne onaj koji joj se sugerira.
    izgon kako se najčešće prakticira- u polusjedećem položaju s koljenima privučenim na prsa- je najgori mogući položaj za izgon,
    jer je promjer zdjelice najmanji (što otežava i produžuje porod),
    a ujedno je i napetost međice najveća, što povećava rizik pucanja.
    kada bi izgon bio u uspravnijem položaju, recimo na sve 4 i nagnuta naprijed
    (kako većina žena rađa kada imaju slobodu ponašati se u porodu kako im paše),
    tada se zdjelica može i za trećinu više otvoriti,
    a napetost na međicu i rizik od pucanja je tada minimalan.
    naravno, intima i osjećaj sigurnosti je ključna riječ za sve ovo.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Prvi porod, drip i ogromnaaa epi zbog silovitog izgona bebe, oporavak brz, ništa strašno, beba 3250g...

Drugi porod bez dripa, sve svojim tokom, beba 2800g popucala (malo gore, malo dolje, pa lijevo, pa desno, svugdje šavić/dva....) i šavovi me boljeli cca tri/četiri tjedna....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 23.06.2010. at 13:18

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

prvi porod (i za sad jedini) , babica me raaaazzzzvvvllllačila i jedan šav. unutarnji. ništa strašno.oporavak -nisam ni osjetila da sam rodila.
    ali su trudovi bili mmmmmmmmmmm
    Posljednje uređivanje od sandra-zvrk : 23.06.2010. at 13:22

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Prvi porod ( u poznijim godinama ), VŽ stolčić, indukcija - drip i prokidanje vodenjaka, 2 unutarnja šava.
    Sjedila i hodala odmah nakon poroda. Nikakvih problema.

Prilično sam sigurna da ne bi bilo ni ovih šavova da nije bilo indukcije.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi porod ( u poznijim godinama ).
    Koliko "poznijim godinama"? Jel to 35+ ili 40+?

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Malo prije 37. rođendana.

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Još uvjek mi nije jasno ZAŠTO kod nas u većini rodilišta (čast iznimkama) postoji samo jedna opcija za položaj pri izgonu i to onaj najNEPRIRODNIJI i najgori za bebeu i majku i zašto se kod nas većina doktora i babica (opet čast iznimkama) drže tog položaja ko pijan plota!!! To me tako ljuti.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam oba puta dobila epiduralnu.

Drugi put (kada me nisu rezali) sam rađala u više sjedećem položaju, muž je imao komande od kreveta pa sam mijenjala položaj kako mi je pasalo.
    Nijednom me babica nije masirala, prvi put sumnjam da je to ikome palo na pamet, a drugi put su pitali i odbila sam.

Još sam pod dojmom druog poroda

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Provincijalkaa prvotno napisa Vidi poruku
    Još uvjek mi nije jasno ZAŠTO kod nas u većini rodilišta (čast iznimkama) postoji samo jedna opcija za položaj pri izgonu i to onaj najNEPRIRODNIJI i najgori za bebeu i majku i zašto se kod nas većina doktora i babica (opet čast iznimkama) drže tog položaja ko pijan plota!!! To me tako ljuti.
    I u neprirodnom položaju uz požurivanje uvijek radije biram spontano cik-cak pucanje nego epizotomiju. Oporavak je puno lakši.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    I u neprirodnom položaju uz požurivanje uvijek radije biram spontano cik-cak pucanje nego epizotomiju. Oporavak je puno lakši.

Vidiš, ja mislim da je sve idnividualno, nekoliko postova gore sam napisala da je kod mene bolje prošla indukcija+epi, nego prirodno+pucanje.....

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U mom slučaju ja sam na drugom porodu izričito zabranila epizotomiju (nakon iskustva da sam doslovno bila invalid dva mjeseca zbog epi prvi put), popucala jako u obliku slova L jel su potegli bebu koja me zakačila ramenom , ali mišić mi je bio netaknut i zato je oporavak bio neusporedivo lakši (beba 3950 g i 54cm). Kod epizotomije i mišić se rutinski reže.
    Ne postoji niti jedana studija u zadnjih 20 godina koja bi bila u korist rutinske epizotomije u sprećavanju pucanja 4 stupnja .
    Naravno , da svatko treba odlučiti za sebe.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puno je razloga, a svi su bedasti.
    taj je položaj najlakši za liječnike, imaju najveću kontrolu i na taj način od zdravih rodilja rade pacijentice. to je tradicionalno tako već jako dugo vremena, ne samo kod nas, nego u skoro svim bolnicama svijeta i trebali bi se desiti veliki pomaci u glavama opstetričara da se to promijeni. oni su liječnici, educirani i trenirani da se bave patologijom, i normalno da ne znaju puno o fiziološkom porodu zdrave rodilje i zdrave bebe.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Malo prije 37. rođendana.
    Ajde ajde, pa nismo baš tak stare , i ja sam rodila s 36 i par mjeseci, a koliko vidim i naše varaždinske bebice su razlika svega 3 tjedna (30.3.2009.)

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da se već jaaaako puno u pozitivnom smjeru promijenilo u pojednim bolnicama što se tiče poroda unazad nekoliko godina. Mislim da je do prije 10 god epi bila rađena u 99% poroda, dok sad to više nije pravilo. Nekad je bilo nezamislivo roditi na stolčiću, podu ili vodi, sad je to praksa u sve više bolnica prema želji svake žene. Naravno, s godinama će biti sve bolje... ali treba vremena.
    Meni bi vjerojatno i za drugi porod jedini izbor bile riječka i varaždinska bolnica. Riječka zbog kade, a varaždinska zbog stolčića, dobrog iskustva prvog poroda, poznatog teritorija i naj-najbolje primalje. Ali ne odgovara svakoj ženi isti položaj, nekima više odgovara roditi na krevetu, nekima na podu, nekima stolčić. Isto je i s trudovima, znam dosta cura kojima je hopsanje po lopti bilo super, ali meni nije odgovaralo, bolje mi je bilo ili stajati uz krevet, ili ležati na bok. A mislim da isto puno ovisi o tome kako se izboriš za sebe; ako vide da "poznaješ svoje tijelo", da znaš što hoćeš i fino kulturno im to preneseš, te kad vide da nemaju s tobom nikakve brige, puste te na miru i ne gnjave te s indukcijama i svim ostalim. A epi ima najviše veze s time na kakvu primalju naletiš i naravno o bolnici i "njihovim defaultnim pravilima". Liječnicima je valjda svaka trudnoća potencijalna patologija, dok dobra primalja želi da sve ide svojim tokom bez previše uplitanja, ona je tu samo da usmjerava i pomogne.

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Nadam se. Mislim znam da se stvari kreću na bolje, ali na žalost u većini rodilišta ppuževim korakom.

Buhica

Početno

Ima li netko skorih iskustava sa Sv. Duha i epiziotomiom kod prvorotkinja. Rade li je automatski ili isto ovisi na koju babicu naletiš.
    Ja odbrojavam dane na prste dvije ruke, pa nakon ovih priča ne znam da li da se uplićem ili pustim babici odluku.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mislim da je najbolje dogovoriti se s babicama (ili doktorom) i njima prepustiti odluku. Naravno, treba imati povjerenja u njih i s njima se dogovoriti, a ne zajuniti za neku vlastitu ideju orgazmičkog poroda.

Ja nisam rezana ni prvi ni drugi put, oba puta rađala sam u polusjedećem položaju, bez dripa, bez epiduralne.
    Prvi put kad sam rodila manju bebu prirodno sam pukla, ali u lošem smjeru Na sreću ne puno, jedan ponat.
    Drugi put mi nije ni trebalo šivanje, a izbacila sam bebu od 4 i po kila

Zadnje dvije rodilje (koje su rodile prije par dana, jedna u Zg druga u Dbk) su mi rekle da nisu rezane, pa možda to i nije više baš rutinski postupak. Tj. iskreno se nadam da nije.

Sretno cure... i bez straha
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 07.08.2010. at 15:55

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A ja sam u dubrovačkom rodilištu imala dva poroda i dvije epiziotomije. I najviše krivim sebe ( jer nisam ništa rekla ).
    I nikad više mi nitko neće prići sa škarama tamo "dolje".
    Moji porodi nisu loši, dapače, rađam lako i brzo, samo oporavak od epi me ubija.
    Imam još jedan pokušaj ( planiramo još jednu bebicu )

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

katajina, mislim da više ne režu rutinski, osobito višerotke.

Ja sam prvi put rezana i popucala, mjesec dana sam imala ponte, dvaput ih išla vaditi. Drugi put me nisu rezali, par ponata koji su sami otpali. Tad sam i rekla babicama da ne bi da me režu, a odgovor je bio da ne režu ako nije potrebno.
    Na to mi je prijatelj liječnik rekao da bi bilo bolje da su me rezali jer ovako pukne nepravilno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Buhica prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li netko skorih iskustava sa Sv. Duha i epiziotomiom kod prvorotkinja. Rade li je automatski ili isto ovisi na koju babicu naletiš.
    Ja odbrojavam dane na prste dvije ruke, pa nakon ovih priča ne znam da li da se uplićem ili pustim babici odluku.
    Ne rade je automatski.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

To je i mene ljutilo, ali su mi na porodu prvo predlozili da tiskam na boku pa onda u stojecem/cucecem polozaju kako mi vec pase pa mi kad sam ustala to uopce nije pasalo, noge su mi se tresle od napora, skoro sam pala, zahtjevala sam da me odmah vrate na krevet i da rodim u tom polulezecem polozaju za koji sam prije mislila da je najgori.
    A epiziotomija, sestra mi je rekla da me nece reznuti, na kraju ipak je, ja sam ju pitala da zasto me, rekla je da sam pocela pucati pa da me radije ona malo recnula.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mene su na prvom porodu malo recnuli ali totalno bespotrebno, to sasvim sigurno znam, samo su sebi željele skratiti posao.
    ali na drugom porodu ne da su me rezali nego su me rascopali na pola i bilo je vrlo vrlo neophodno, jer je bebač zapeo

ja mislim da na porodu nemaš pravo baš INSISTIRATI na bilo čemu, jer nikad zapravo ne možeš biti 100% siguran u tok poroda,
    možda se može samo zamoliti da se nešto ne uradi ako nije baš baš neophodno

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa Vidi poruku

ja mislim da na porodu nemaš pravo baš INSISTIRATI na bilo čemu, jer nikad zapravo ne možeš biti 100% siguran u tok poroda,
    možda se može samo zamoliti da se nešto ne uradi ako nije baš baš neophodno
    i ja bih se složila s ovim.
    mene nijednom nisu rezali, pukla sam oba puta.
    malo, imam dva, tri šava s prvog i dva ili tri šava s drugog poroda.
    prvi put sam rodila na stolčiću, babica me masirala.
    drugi put sam rađala na stolu jer smo donirali matične stanice i jedino tako ih mogu uzeti.
    oba puta su mi babice govorile kako da dišem kroz trud, prvi put sam se jako pogubila od straha.
    drugi put sam slušala.
    ne osjećam punte, imala sam krasne primalje na oba poroda, a na drugom porodu i krasnog mladog specijalizanta lake ruke i velikog dara za ručni rad

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U Varaždinu je postotak epiziotomija kod prvorotki 13% (podatak s tečaja od prošle godine). Kod višerotki naravno još manji (čak odavno nisam čua da su nekoga rezali u VŽ rodilištu). Ja sam inzistirala da me ne režu na prvom porodu i prihvatila rizik da ću možda popucati. I jesam malo, beznačajno. Epi jednostavno nisam mogla prihvatiti kao opciju. Drugi porod u položaju na sve 4, kao da sam rađala maslac. Preporučam!

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prvorotkinja sam, rodila prije 2 mjeseca.

Došla u bolnicu otvorena 9cm, bez dripa, epiduralne i sl.
    Nisam popucala, nisam rezana, jedino mi je prokinu vodenjak.

Bila sam u klasičnom položaju-na leđima s koljenima prema prsima, tu i tamo na bok...
    Oporavila sam se jako brzo, a i porod je bio brzinski.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mene su morali rezati. I masirali su me i pustili da porod traje koliko traje bez požurivanja, maksimalno su se trudili. Na kraju mi je puknuo cerviks i kad su vidjeli da cijela pucam u zadnji tren su me zarezali. Znači i popucana i rezana.
    A bila sam toliko opterećena s tim da me ne režu prije nego sam rodila. Isto sam postavljala pitanja kao i ti ovdje na forumu. Jedino rješenje je da doneseš plan poroda ili kažeš da te ne režu, ali ako se mora onda se mora.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

prvi i jedini porod, rekla da me ne režu ako ne moraju. babica me masirala, al ipak su me rezali. rekli mi da moraju jer tkivo nije elastično.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nia_Zg nije bilo 99 % epiziotomija prije deset godina, ni prije više od deset godina, bilo je puno manje. Neće rezati, ako to nije u bebinom interesu. U to sam potpuno uvjerena. Ne bi liječnici i babice bili to što jesu, da ne vole svoj posao. Četiri poroda su mi dovoljno iskustva da kažem da je medicinsko osoblje uvijek na strani mame i bebe, na strani zdravlja i života.
    Nikakva neugoda i bol na porodu nisu važni kad izađeš iz rodilišta s bebom u rukama, vjerujte.
    Rezanje i pucanje je preminorno u svemu tome, ali neka je sretna ona kojoj je to najveći problem u porodu.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

prvi put mi je primalja rekla da ce me " recnut ", mi pitali jel bas mora, rekla je da da. i sa tim sam pukla unutra, sivali me pod opcom anestezijom.
    drugi put sam molila primalju da reze jer osjecam da cu puknut, a ona je inzistirala na " cuvanju " i nije rezala dok nisam viknula da reze jer osjecam da pucam. onda je konacno napravila epi, al ja vec pukla prema guzi i sa druge strane. i tak da sam na kraju sivana sa svih strana i to je najbolniji dio mog poroda, a da ne spominjem kak to dolje izgleda.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i ja sam rezana na prvom porodu....na drugom sam trazila epi......iako sam SAM porod osjetila...u punom sjaju.....takoder ...na vlastitu inicijativu babice....nisam rezana! nisam za izricito odbijanje epiziotomije........ali dobra volja osoblja da ju se izbjegne....je uvijek dobrodošla i naravno...moguća!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •