stvarno ne znam kako bi doktor iz našeg razgovora mogao zaključiti nešto jesam li otvorena ili ne? niti jedna od mojih prijateljica koja je imala problem prijevremenog otvaranja nije otvaranje kao takvo osjetila, ustanovljeno je kod vaginalnog pregleda.Zbog čega naši doktori ne žele mijenjati svoju praksu (koja je DOKAZANO loša)? Zbog čega oni nas ugrožavaju nastavljanjem te prakse, a izbjegavaju normalan ljudski razgovor iz kojeg se puno više može saznati o stanju pacijentice i njenoj eventualnoj otvorenosti nego što se to može saznati iz vaginalnog pregleda?
živ sam primjer učinkovitosti mirovanja u tom pogledu. Zbog LETZ konizacije imam skraćeni cerviks i bojazan ginekologa (3 ista mišljenja: privatni gin koji mi vodi trudnoću, socijalni koji mi izdaje uputnice, recepte itd. te dr. Kos iz poliklinike Vili) da bi se mogao još više skratiti i rezultirati prijevremenim otvaranjem. mirujem ne samo zbog cerviksa već i zbog hematoma na početku trudnoće, bolova u donjem dijelu trbuha i kontrakcija kroz cijelu trudnoću i mogu reći slijedeće: u 17 tj. mi je dr Kos radio cervikometriju koja je tada pokazivala 26 mm (nije alarmantno, ali zabrinjavajuće za tako ranu trudnoću), a u 33. tjednu je bio 34 mm (isti dr, isti uzv aparat)! poboljšanje nalaza kao posljedica mirovanja.E sad, moglo bi se i na temu mirovanja... na svom predavanju u Zg, Odent je rekao da je mirovanje neučinkovito - da ako se žena otvara da ne postoji način da se to otvaranje zaustavi - da to medicina još nije uspjela. Jer, gledajući i one slučajeve oko mene žena koje su se stvarno mahnito otvarale, one su i mirovale i dalje su se nastavile otvarati i rodile prijevremeno
a ovo je posve besmisleno - govorimo ponajprije o bakterijama koje gin sterilnim rukavicama gura prema cervixu (valjda bakterije s vanjske strane spolovila?!), pa po toj logici ih gura i penis (sa ili bez kondoma)! što znači da se u trudnoći ne bismo trebale sexati? ne govorimo o bakterijama s rukavice ili penisa, pogotovo ne iz zraka (njih ima valjda više u gin. ordinaciji nego u spavaćoj sobi?) i ja bih stvarno voljela vidjeti statističke podatke o infekcijama/prijevremenim porodima uzrokovanim vaginalnim pregledom vs. onih u trudnoćama bez vaginalnih pregleda.anchie76principesa prvotno napisa
![]()
pa po tome i svaki sex gura eventualne bakterije prema cerviksu?! kaj ne....pa mislim da je pregled sa sterilnom rukavicom manje opasan onda od pimpeka...kaj ja znam...
To je i meni palo na pametNo na pimpeka smo se navikli, on ako i ima neke bakterije, to su onda naše normalne domaće - jer barem jednom ste to morali napraviti bez kondoma, jel te
![]()
btv. cijelu trudnoću me vaginalno pregledavaju svaka 3 tjedna, 3 puta dnevno si vaginaln apliciram utrogestane (pranje ruku antibekterijskim sapunom prije toga) i evo u 35. tjednu (da pokucam u drvo cevikalni brisevi savršeni, vaginalne ili urinarne infekcije me potpuno zaobišle)
upravo nedijagnosticirano otvaranje može biti uzrokom vaginalnih infekcija i toga se daleko više bojim nego pažljivog vaginalnog pregleda.
a skraćeni cerviks ili otvaranje ustanovljeno vaginalnim pregledom kao stanje koje vrijedi samo u toj minuti i može se promijeniti već po izlasku iz ordinacije - pa ne ide otvaranje bez trudova/spontanog tako brzo da se situacija promijeni u sat-dva! za to ipak treba nekoliko dana/tjedana i može se imati pod kontrolom redovitim pregledima svaka cca. 3 tjedna, ogreničenim kretanjem/mirovanjem u slučaju indikacije za to.
također mi se kosa na glavi diže od savjeta o izbjegavanju uzv prije 8. ili 10. tjedna jer se ranije kao nema što vidjeti jer još ne kuca srce. i prije otkucaja srca može se vidjeti GV, je li plod u maternici ili ne... u slučaju izvanmaternične trudnoće koja nije dijagnosticirana na vrijeme zbog "čekanja da se na uzv vidi srčeko, čemju se prije sekirati" znam dva slučaja sepse, čak i gubitka jajnika i jajovoda...
slažem se da svatko treba preuzeti rizik za svoju trudnoću, ali i odgovornost prema nerođenom djetetu - svaka trudnoća je priča za sebe, a upravo učestale kontrole spasile su neke trudnice ili im omogućile da izbjegnu invazivnije pretrage (npr. duži i detaljniji uzv mini anomaly scan vs. amniocinteza/analiza korionskih resica).
Označiš tekst i klikneš na znak koji je kao balončić iz stripovaIsprobavam...I svaki red koji hoćeš tako odvojiti i replicirati na njega, svaki označiš i stisneš taj znak
U prvoj trudnoći svaki pregled. Trudnoća rizična, nakon letz konizacije, hematom, infekcije, skraćivanje cerviksa. Mirovanje uz normabele i magnezij. Pregledi svaka tri tjedna. Rodila na 38+2, kad su mi počeli trudovi već sam bila potpuno otvorena.
U ovoj trudnoći, danas 17+2, niti jedan vaginalni pregled (osim uzv), sve u redu. Danas idem na pregled nakon 4 tjedna pa pretpostavljam da će me ipak pregledati.
Do sada bez ikakvog mirovanja. Nadam se da ću to isti reći i sutra.
drage moje ja sam evo danas imala spontani i to u 6 sedmici jako sam nasekirana i prvi put pišem na forumu a doktor me vaginalno pregledao 2 puta i to stažista kada me je prvi put pregledao jako me boljelo posle toga nakon 6 dana počelo mi žućkasto nešto da curka onda sam opet otišla ukod ginekologa i on mi je rekao sve je u božijim rukama i eto dan iza toga tj danas imala sam spontani išla kod privatnog ginekologa i sad će me on vodit ovo mi je drugi spontani skroz sam tužna dali mogu uopšte rodit bebu jako sam tužna
Uf svaka 3 tjedna na pregledu. Ne volim ni ja ta prčkanja dole ali sam mirnija kad znam da je sve u redu.