Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: odaojak iz pečnice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ovako - odojak i drugo meso za pečenje soli se dan unaprijed. Količinu soli odrediš tako da vagneš meso i izračunaš 2-2,2% težine - to ti je količina soli koju treba utrljati.

    Daklem, ako je komadina 5 kg teška, 2% je 100 g - 2,2% je 110 g.

    Ja odojka i svinjetinu solim sa 2,2% soli, a perad (npr. puricu) sa 2%.

    Ako pečem but, obavezno kožu zarežem oštrim nožem na kvadratiće, da sol prodre do unutarnjeg dijela. S donje strane također zarežem uz kost, da se ispeče kako treba.

    Kad se odojak preko noći nasafta u soli, treba odliti tekućinu koju je ispustio i svakako obrisati kožu da na njoj ne bude soli i tekućine. Mesnatom dijelu ne smeta, ali na koži će se stvoriti ružni mjehuri.

    U pleh od pećnice stavim malo ulja (odojak će sam ispustiti mast, ne stavljam dodatno) meso isto premažem sa sasvim malo ulja i obavezno u pleh stavim 1-2 kisele jabuke, raspolovljene, koje će ispuštati tekućinu, pa nastane fini saft koji meso čini lakše probavljivim. Pećnicu zagrijem na 225oC (može manje za turbo pećnice s ventilatorom) i udri! Peče se 2,5-3 sata (debeli but i dulje, a rebrima treba puno manje). Provjeriš tako da ubodeš oštrim tankim nožem uz kost. Ako curi sukrvica - udri još 15 minuta i tako nekoliko puta. Foliju ne stavljam, vrag odnio, aluminij nije nešto što mi treba u organizmu, radije ribam pećnicu.

    I još nešto - odojak pije pivo! Na ovu količinu 4-5 kg meni obično ode limenka od 3 dl. Zalijevam ga cijelo vrijeme pečenja, relativno često - na po 15 min.

    Kad je gotov, pustim ga da se ohladi u pećnici (otvorenoj za prst - uglavim kuhaču) i režem tek kad se ohladi barem na temperaturu tijela, inače se raspada.

  2. #2
    Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Zagreb Dubrava
    Postovi
    359

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako - odojak i drugo meso za pečenje soli se dan unaprijed.
    Peterlin,

    massive respect!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •