Ovako - odojak i drugo meso za pečenje soli se dan unaprijed. Količinu soli odrediš tako da vagneš meso i izračunaš 2-2,2% težine - to ti je količina soli koju treba utrljati.
Daklem, ako je komadina 5 kg teška, 2% je 100 g - 2,2% je 110 g.
Ja odojka i svinjetinu solim sa 2,2% soli, a perad (npr. puricu) sa 2%.
Ako pečem but, obavezno kožu zarežem oštrim nožem na kvadratiće, da sol prodre do unutarnjeg dijela. S donje strane također zarežem uz kost, da se ispeče kako treba.
Kad se odojak preko noći nasafta u soli, treba odliti tekućinu koju je ispustio i svakako obrisati kožu da na njoj ne bude soli i tekućine. Mesnatom dijelu ne smeta, ali na koži će se stvoriti ružni mjehuri.
U pleh od pećnice stavim malo ulja (odojak će sam ispustiti mast, ne stavljam dodatno) meso isto premažem sa sasvim malo ulja i obavezno u pleh stavim 1-2 kisele jabuke, raspolovljene, koje će ispuštati tekućinu, pa nastane fini saft koji meso čini lakše probavljivim. Pećnicu zagrijem na 225oC (može manje za turbo pećnice s ventilatorom) i udri! Peče se 2,5-3 sata (debeli but i dulje, a rebrima treba puno manje). Provjeriš tako da ubodeš oštrim tankim nožem uz kost. Ako curi sukrvica - udri još 15 minuta i tako nekoliko puta. Foliju ne stavljam, vrag odnio, aluminij nije nešto što mi treba u organizmu, radije ribam pećnicu.
I još nešto - odojak pije pivo! Na ovu količinu 4-5 kg meni obično ode limenka od 3 dl. Zalijevam ga cijelo vrijeme pečenja, relativno često - na po 15 min.
Kad je gotov, pustim ga da se ohladi u pećnici (otvorenoj za prst - uglavim kuhaču) i režem tek kad se ohladi barem na temperaturu tijela, inače se raspada.