martinaP, kako na čelu?
Imaš onaj toplomjer koji se usmjeri na čelo, ili one trakice koje se prislone na čelo?
martinaP, kako na čelu?
Imaš onaj toplomjer koji se usmjeri na čelo, ili one trakice koje se prislone na čelo?
Imam termometar za čelo, trenutno bez baterija, ali u zadnje vrijeme koristim trakice. One pokazuju na pola stupnja, to mi je dovoljno precizno za A. Bebi mjerim u guzi.
Doziranje paracetamola:
minimalna doza 10 mg/kg,
maksimalna doza 20 mg/kg, do 4 puta u 24 sata.
Iako sam se susrela i s dozama do 30 mg/kg.
Još malo izvan teme. Gdje si kupila trakice?
@Anemona - 5 ml (1 žličica, ali pazi na oznaku) Lupoceta = 120 mg paracetamola
može se dati od 10-20 mg/ po kili težine (dakle stvarno od-do). Ja isto dajem 15 mg po kili kad je neka "normalna" temperatura (> 38.5) a kad je iznad 39 onda 20 mg/kili
ja se slažem s time da se ne može neracionalno koristiti lijekove...
Ha ha, pa čuj, možda on ima puno kila?? Moja ima 6 godina i 17 kila.![]()
Anemona sve ok, sestra sam pa znam dat pravu dozu lijeka... On ima sad skoro 20 kg, a to je bilo kad je imao nekih 7 mj, pa se stvarno ne sjećam kolko je dobio...
Ne da mi Sarić da više pišem, idemo van.
Ovo mi je napisala gl.sestra neurologije u Vinogradskoj dok sam bila na praksi...
" kod febrilnih konvulzija... 37,8 - 38,5 Paracetamol, 38,8-39,5 Ibuprofen sirup, iznad 39,5 Voltaren supp. i Diazepam rektiola..."
Al ja sam proti Voltarena.... Idem..
mihim, ali ne govori se tu o djetetu s feb. konvulzijama u anamnezi. Naravno da se s takvim djetetom postupa drukčkije, iako i tu ima sasvim različitih praksa (neki liječnici daju preventivno diazepam klizme, neki ne dok se ne pojavi opet konvulzija).
Svaki ORL me upućivao da kod upale uha skidam djeci temperaturu Ibuprofenom jer djeluje i protuupalno.
Mene isto veseli što ću morati kod pedice na čekanje po 2 sata za 1 recept. A ona mi i inače često ležerno kaže - pa kupite si malo Ibuprofena, Aeriusa...., čegaveć što ide na recept
![]()
Ma znam, al opravdavam se zašto je kod mene Brufen da me ne bombardirate..
MarijaP, i za sirup i za čepić.
čokolada, i zato mi je drago da se traže recepti, jer zbilja puno toga roditelji "moraju" kupiti, iako ide na recept HZZO-a. Naravno da ne moraju. Ali se ne žele zamjeriti pedijatru.
Meni je opća doktorica za najobičniju dvodnevnu virozu (išla zbog bolovanja) propisala Sumamed i nekakve tablete koje koriste teški bolesnici.... nešto je pisalo da blokira kašalj i spominjala se leđna moždina i živci.... ja joj se požalila na jači kašalj....
Ginekologica mi je propisala hormone u trudnoći "za svaki slučaj" iako zna da ih moje tijelo na podnosi i da burno reagira.... kao korist je veća od štete....
Ma ja pitam i doktora i magistru (iako u ljekarni sad radi daleko više tehničara, nego magistara) i proguglam... ti se recepti dijele šakom i kapom.... I obavezno pročitam upute....
Za one koji su protiv izdavanja ibuprofen sirupa bez recepta:
Starigrad na Hvaru, dijete od 4 godine ima 38,5. Subota, tamo vas moze primiti samo ekipa hitne pomoci, u ambulanti nas izbace jer ne primaju turiste. HItna nezna sto je djetetu ali ima crveno grlo pa neka uzme sumamed i skidanje temperature paracetamolom. Nakon dva sata dijete ima 41,2 koja se digla u roku 10 minuta, blijedo, bunca. Hitna odlazi na teren jer je saobracajka prioritet i nemate kamo - savjet hitne je bio: odmah pola voltaren cepica.
Ajde da sad vidim kako bi netko skinuo tu temperaturu a paracetamol ne smijete dati jer ste dali prije dva sata. I jako drzite do pravila pa osim njega nista kod sebe nemate.
Moj je stav - imati ibuprofen (ja imam i voltaren) ali postupati razumno, znaci konzultirati lijecnika makar telefonski.
Ako je netko vidio kako djeci skidaju temperaturi kupanjem u ledenoj vodi u bolnicama, ne vjerujem da bi se samo tako na to odlucio.
Neću se petljat u tuđu djecu, samo svojoj ja skidam temp, i mislim da svaka mama zna kak njeno dijete najbolje reagira.
Samo ne vjerujem da skidaju s ledenom vodom u bolnici.
I zbilja mi je previše da se čeka do 40 samo na Lupocetu, bez obzira da li dijete ima pozitivnu anamnezu na konvulzije ili ne, i ko što je netko rekao, skoči za 10 min, aa, nebi se ja s tim igrala...
mihim, na Srebrnjaku, ne u ledenoj vodi nego u ledenoj kupelji, radilo se o zivotu. Srecom, to nije bilo nase iskustvo.
evo mene da se prijavim- sinoć 19.45 temp 38,7 - brzo trč u ljekarnu - inače mi smo velika "selendra" od 12500 živih duša pa nas nema dovoljno za dežurnu ljekarnu- ovo je samo nusput . uglavnom ja uletavam molim ibuprofen a teta veli - imate recept- ja paf.
ništa nije žena kriva - objasnila mi sve lijepo. dakle ako bude i dalje raslo prvaac pedijatrija. lana kad tako zakuri pomaže samo ibuprofen - uglasnom nisam spavala noćas sinoć smo joj dali zadnje kapi sirupa i jutros u 7 čelaki kod pedice na vratima - natekli bubnjići i naravno odmah recept jer žena zna ( vidi u komp kartonu)da u našem slučaju samo to pali i veli mi da joj dam pola doze i kad nema temp ali se žali na bol u uhu. kad sam joj ispričala događaj od sinoć veli ona strašno ali isto tako mi je rekla da ne eksperimentiram s drugim sirupima ako znam da ovaj djeluje - i da dodjdem po recepr kad mi sirup bude pri kraju ( za nedo bog s...). ja fino po sirup u ljekarnu radi ista teta - ni ona nije spavala zbog nas i pita me jesam dala lupocet sirup koji mi je prodala - velimm ja da nisam jer nije trebalo -
pišem sumanuto ai i do pedijatrije se moram vozati 30 km.
fuj
Da zaključimo temu: Nurofen sirup se može kupiti bez recepta.
Stvarno ne znam kojeg onda smisla cijela priča ima ??
Možda doktori misle da se svaka temperatura ne mora spuštati isti tren?![]()
Sorry na šali.. ja sam poprilično ležernija od većine ovdje. Mene je zaista strah dugoročnih nuspojava korištenja tih lijekova - stvari koje još ne znamo a tek ih polako dokazuju (tipa povezanost astme i paracetamola itd).
Martina, nevezano za ibuprofen nego opcenito: ako koristim neki lijek cijeli zivot, ali iz nekog razloga nisam stigla do doktora u primarnoj zastiti po recept, mogu li ga kupiti (tj. smije li mi magistra prodati) uz predocenje nalaza (sub)specijaliste? To je isti onaj nalaz na osnovu kojeg doktor u primarnoj zastiti napise recept. A s druge strane, magistra moze imati problema s inspekcijom zbog toga sto je prodala lijek bez recepta, jer ne moze dokazati da je imala uvid u nalaz specijaliste?
Konkretno, znalo mi se desiti da nemam recept za Euthyrox (koji pijem vec godinama), i nikada nisam imala problema pri kupnji, nitko me nije pitao da predocim nalaz.
U jednoj drugoj zemlji, nije bilo ni govora o mogucnosti da ga kupim bez predocenja nalaza specijaliste u kojoj eksplicitno pise da ga trebam moci kupiti (nemam njihovo osiguranje pa placam) i koristiti u toj-i-toj dozi. Pretpostavljam da, ako dodje do striktnog pridrzavanja pravila o (ne)prodaji lijekova koji idu samo na recept, da onda necu moci kupiti niti Euthyrox, zar ne? (Ne zagovaram tezu da bih ga trebala moci kupiti, samo me zanima sto ce biti)
Posljednje uređivanje od Danka_ : 16.11.2010. at 15:35
možda je smisao ovaj: ako roditelj zatraži recept od pedijatrice jednom u tri godine (koliko lijek traje kad se otvori bočica? moj je možda za otpad.), vrlo vjerojatno će ga dobiti bez problema i imati lijek pri ruci.
ako pak dođe po recept treći put u godini dana, nadam se da će mu pedijatrica održati predavanje o ispravnom korištenju lijeka.
Otvoreni lijek sigurno ne traje tri godine.
mene isto zanima odgovor na dankino pitanje, jer koliko god pazim zna mi se dogoditi da jednostavno ostanem bez lijekova koji mi trebaju sad i odmah.
može li mi se izdati na osnovu mog dugogodišnjeg korištenja?
i kako stojimo sa stugeronom forte, s receptom ili bez?
Danka_, ako ćemo se strogo držati propisa, onda moraš imati recept. Iako mislim da ti nigdje ne bi radili probleme ukoliko imaš "samo" nalaz specijalista.
Ne može ti se izdati na osnovu dugogodišnjeg korištenja, ako nemaš recepta. Iako mi imamo bazu pacijenta, i vidimo da npr. koristi neki lijek za tlak redovno već mjesecima, ne smijemo ga prodati bez recepta, time bi počinili prekršaj. Osim toga, dužna si na vrijeme otići po novi recept, ako nešto stalno koristiš. I postoje ponovljivi recepti.
Stugeron treba recept.
Posljednje uređivanje od martinaP : 16.11.2010. at 15:48
martinaP, zašto praviš razliku imeđu Euthyroxa u Dankinom slučaju i Stugerona u Tashunicinom?
Ako su oboje receptni lijekovi (a jesu), zašto kod prvog može izdavanje temeljem nalaza, a kod drugog ne?
Neznam što bih rekla.
Ok je drzati ljekove pod nadzorom.Razumijem poantu.Ali eto naprimjer-moje djete kod bilo kakve bolesti kuti preko 40.čak bliže 41.Na paracetamol nema nikakve reakcije, na tuširanje minimalne, na obloge nikakve.nereagira cak ni na krumpire na tabanima a varijentama rakija i alkohola nisam i nenamjeravam pribjegavati.
UVIJEK imam (poucena iskustvom) bocicu Ibuprofena u kuci.Ima i baka, ima i druga baka , ima i kuma.Kada idem na put-obavezno ga nosim.Bez njega se ne usudim nikamo.
Malo me hvata strah sada kada znam da necu moci doci u ljekarnu i kupiti ga.Nisam ljubitelj odlaska na hitne-ali vrlo cesto sam tamo u posjeti.Niti tamo neidem bez ibuprofena jer nekada toliko cekam da temperatura ponovno naraste pa ga moram davati u cekaonici.
Moja pedijatrica, kojom sam do neba nezadovoljna (ali nikako da nadem drugu) ,nedozvoljava da joj se dolazi sa djetetom pod temperaturom.MM radi i cesto ga nema doma.Sto cu kada mi zatreeba sirup?Kome cu ostaviti djete dok ja trcim po recept?
nemam pojma.Stvarno se sada plasim.
Ma znam cure.Ali stalno mi je na pameti -sto ako ostanem doma bez njega?ali budemo se drugacije organizirali.
A što se tice toga da nasa dr zna nasu povjest bolesti-nebih se bas kladila.svaki put kada dodjem u ordinaciju-radi neka druga.Moram otvoriti topci-trazim pedijatra-pa dam mi netko pomogne naci novoga!
Bas tako, budete se organizirali.
Mi nemamo dezurnu ljekarnu, prva je na pola sata voznje, a druga u Zagrebu, pedijatra nemamo,... Da nabrajam dalje.
Malo sam pogledala na stranici ALMPa, dakle i Dalsy i Nurofen su identicni po svom sastavu i djelovanju. Dalsy ima novo rjesenje o stavljanju lijeka u promet iz 2010 i vjerojatno su im tada stavili ogranicenje da moze samo na recept.
Nurofen ima rjesenje iz 2007 i u 2011 moraju traziti novo rjesenje - logikom stvari onda ce i Nurofen dobiti u rjesenju zabranu prodaje bez recepta.
Evo citam uputstva za Lupocet cepice od 250 mg.
Do 25 kg, 6/9 godina 1 Lupocet cepic.
Nema ti to veze s logikom. Proizvođač može birati kako će lijek registrirati - kao bezreceptni (OTC) ili receptni. Ne može oboje (naravno, ne mogu svi lijekovi u OTC). Ako odluče npr. Dalsy staviti kao bezreceptni, mora se brisati s liste HZZO-a. Tako je npr. nedavno Canesten (čini mi se combi - 1 vaginaleta i krema) prešao s recepta u bezreceptne. I sve će više toga biti bez recepta.
bilo bi dobro kada bi se omogućilo magistrama u ljekarni da pacijentima koji stalno uzimaju iste lijekove daju i bez recepta.
ako ja danas uzimam 100 mg ormidola, neće mi se ta doza sutra smanjiti, niti ukinuti.
ovo bi moglo izazvati poprilične gužve u ordinacijama.
Tashunica, i ja se tome nadam, ali nekako ne vjerujem da to bude skoro. Ovako je svima nezgodno: ja znam da je neki lijek opravdano dati, a ne smijem. Dr su ljuti jer su im ordinacije ionako pretrpane, a pacijenti jer moraju čekati. Prije smo mogli neke stvari riješiti telefonski s liječnikom.
Posljednje uređivanje od martinaP : 16.11.2010. at 18:25
A s druge strane nam je lakše jer se više ne moramo natezati oko npr. Sinersula koji "košta samo 15 kn, a ja sad moram liječniku, a svaki put mi pomogne kad me boli grlo" i sličnih situacija.
Sorry, nije mi to bila namjera.
već sam mislila da sam luda..
Čuvalica sam, curica je zakurila 38, zovem mamu, obavještavam je. Kaže da joj dam žličicu i pol ibrufena..
Onako, ja u šoku, molim?
Otvaram friđ, nema lupoceta, oni ga ne koriste.
Tuširam, temp raste..
Dajem pola žličice ibrufena.
Ona zove pita koliko sam dala, rekoh pola.
A što je najgore, njoj je temp samo rasla u nebesa.
I sad se pitam jel za taj nagli porast temp zaslužan ibrufen.
Jel se njoj poremetilo što od tog lijeka.
Moj trogodišnjak je jednom dobio na hitnoj žličicu ibrufena, doma mu nikad nisam dala, obzirom da mu se tempp pristojno skidala sa lupocetom. A i nije imao neke visoke temp.
Tako da sam cijelu neotvorenu isteklog roka bočicu vratila u ljekarnu, koju sam naravno dobila bez recepta.
Ne znam , onako iz njihovog primjera vidim da nikako nije dobro temp skidati samo s ibrufenom, a paracetamol ko da ne postoji.
hm ja nikada u zivotu nisam u noci kad dijete dobije temp. trcala po lijek. pa, uvijek imam doma i ibuprofen i paracetamol .i svud ih sa sobom nosim. isto i s voltarenom i ibuprofenom za svoje boljke.
ja bih rekla da joj je rasla od premale doze, da si dala kako ti je rekla , sigurno bi joj pala.mama sigurno zna koja je doza po kilazi prikladna za njeno dijete.Dajem pola žličice ibrufena.
Ona zove pita koliko sam dala, rekoh pola.
A što je najgore, njoj je temp samo rasla u nebesa.
I sad se pitam jel za taj nagli porast temp zaslužan ibrufen.
nije dobro dati premalu dozu, jer to je kao da nisi dala nista .Ne znam , onako iz njihovog primjera vidim da nikako nije dobro temp skidati samo s ibrufenom, a paracetamol ko da ne postoji.