Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 129 od 129

Tema: ibuprofen ne može bez recepta

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ***MARETA prvotno napisa Vidi poruku
    već sam mislila da sam luda..

Čuvalica sam, curica je zakurila 38, zovem mamu, obavještavam je. Kaže da joj dam žličicu i pol ibrufena..
    Onako, ja u šoku, molim?
    Otvaram friđ, nema lupoceta, oni ga ne koriste.
    Tuširam, temp raste..
    Dajem pola žličice ibrufena.
    Ona zove pita koliko sam dala, rekoh pola.

A što je najgore, njoj je temp samo rasla u nebesa.

I sad se pitam jel za taj nagli porast temp zaslužan ibrufen.
    Jel se njoj poremetilo što od tog lijeka.

Moj trogodišnjak je jednom dobio na hitnoj žličicu ibrufena, doma mu nikad nisam dala, obzirom da mu se tempp pristojno skidala sa lupocetom. A i nije imao neke visoke temp.

Tako da sam cijelu neotvorenu isteklog roka bočicu vratila u ljekarnu, koju sam naravno dobila bez recepta.

Ne znam , onako iz njihovog primjera vidim da nikako nije dobro temp skidati samo s ibrufenom, a paracetamol ko da ne postoji.
    ne bih rekla da je djetetu rasla temp. od prijašnjeg korištenja brufena.
    ali imaš različite djece.
    mojoj kćeri nikada nije spala temp. bez brufena, a maolm paracetamol ko od šale skida.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osim toga ima i različitih bolesti, Lea paracetamol uglavnom uredno skine temperaturu, ali kad je imala (bakterijsku) upalu pluća nismo joj mogli skinuti temp. paracetamolom. Nedavno je pak opet imala neku bakterijsku upalu (povišen CRP) i uopće nismo mogli skinuti temperaturu, samo smo je držali pod kontrolom lijekovima.

Inače, Mareta, napravila si najlošiju moguću stvar: dala si lijek u nedovoljnoj dozi - to je totalna pogreška.
    Nadam se da ćeš drugi puta poslušati roditelje (ako još radiš kao čuvalica u toj obitelji, u mojoj ne bi)

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

već sam mislila da sam luda..

Otvaram friđ, nema lupoceta, oni ga ne koriste.
    Zašto frižider? Lupocet sirup ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja, čuva se na sobnoj temperaturi.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma to sam i ja pomislila da je kod neke djece drugačije.
    Nisu svi isti, znam.
    I što sam loše napravila, dala sam pola žličice ibrufena na 38 temp..
    Što nije pravilo da se tolika temp ne skida?

Lupocet sirup čuvam u vratima frižidera jer u stanu temp uvijek varira.
    Ovako stavim u friđ pa sam mirna.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I što sam loše napravila, dala sam pola žličice ibrufena na 38 temp..
    Pamatovala si i nisi slušala mamu - koja je bila u pravu ( vidim, jer kažeš da je temp poslije nenormalno rasla ).
    Mene takve "stvari" ljute i ne vjerujem kaj si ljudi svašta dopuštaju..
    Bez teksta... Mislim isto ko Mima.
    Posljednje uređivanje od mihim : 17.11.2010. at 11:17

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mareta, pola žličice ibuprofena je premala doza osim ako dijete ima <2 godine.
    Ali - oprosti. Nije to lako, sigurno, davati tuđem djetetu lijek sa kojim nemaš iskustva, a tvoja iskustva sa temperaturom mogu biti skroz drugačija. U stvari, kad imaju čuvalicu roditelji bi ovakve situacije stvarno morali unaprijed razriješiti i dogovoriti postupke.
    Meni dijete čuva mama pa smo unaprijed dogovorile što ćemo ako dijete ima temperaturu.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mareta, pola žličice ibuprofena je premala doza osim ako dijete ima <2 godine.
    Ali - oprosti. Nije to lako, sigurno, davati tuđem djetetu lijek sa kojim nemaš iskustva, a tvoja iskustva sa temperaturom mogu biti skroz drugačija. U stvari, kad imaju čuvalicu roditelji bi ovakve situacije stvarno morali unaprijed razriješiti i dogovoriti postupke.
    Meni dijete čuva mama pa smo unaprijed dogovorile što ćemo ako dijete ima temperaturu.

imala je malo manje od 2 godine i sitnija je.
    Razumijem te, trebala sam je poslušati.

Ali onako u panici sam pomislila da ako joj dam tu količinu da će joj se naglo spustiti temp, a to je već problem.
    Imala je temp 38,3.

Da, krivo sam procijenila, priznajem. Ravnala sam se po svom djetetu, sva sreća pa je sve dobro prošlo

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sad ću ispast bezobrazna. Bila sam sigurna da temp nije bila 38, nego 38, nešto...
    Meni je tvoj postupak, makar mislim da je bio dobronamjeran, ipak neprihvatljiv.
    I podaci oskudni, temp 38, gdje - u guzi ili ispod pazuha, i žličice su meni nprihvatljive, uvijek mjerim u mililitrima.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Lupocet sirup čuvam u vratima frižidera jer u stanu temp uvijek varira.
    Ovako stavim u friđ pa sam mirna.
    Najbolje je pridržavati se upute proizvođača glede čuvanja lijeka. Dakle, u uputi za Lupocet sirup se nigdje ne navodi podatak o njegovom čuvanju u frižideru. Dapače, kod čuvanja nekih sirupa pri nižim temperaturama (u frižideru) može doći do raznih promjena, uključujući i smanjenje topljivosti , pa samim tim i djelotvornosti sirupa.
    Ukoliko proizvođač ne navodi drugačije općenito se lijekovi moraju čuvati dobro zatvoreni u originalnoj ambalaži na sobnoj temperaturi, daleko od izvora topline i svjetla.
    Također nije uputno čuvati lijekove u ormarićima u kupaonici gdje su temperatura i vlažnost prostora puno veće od preporučenih uvjeta na kojima se moraju čuvati lijekovi. U takvim uvjetima puno brže dolazi do degradacije i promjene djelotvornosti lijeka.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da se na ovoj temi jako dobro iskristaliziralo da je velik postotak ljudi koji ne znaju ni doziranje lijeka, ni način čuvanja.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

martinaP, imam još pitanja. Upute koje si dala za davanje paracetamola se ne slažu s uputama iz kutije, tj. navela si da treba dati više od preporučenog. Zvala sam pedijatra i on je potvrdio da smo davali premalo.
    Moj sin ima sferocitozu i dodatni problemi s leukocitima od ibuprofena mu definitivno ne trebaju za vrijeme bolesti. Prije nisam znala da ibuprofen remeti leukocite. To mi nitko nije rekao!

Da li je bolje davati čepiće ili sirup paracetamol djetetu od 2,5 g i 16 kg? Sljedeći put ćemo pokušati opet s paracetamolom u većoj dozi.

Mi temp do 38 ne tretiramo, tj. nudimo više tekućine i pazimo da ne bude preaktivan i da je lagano obučen.

Temp do 39 - tuširanje i gore navedeno.

Temp iznad 39 - gore navedeno + lijek ako ne počne spadati u roku od cca 1 h ili ako nastavi rasti.

Naš najveći problem je taj što njemu temp skoči sa 37 sa nešto na i preko 40 u roku od 10-15 min. Prvo postane brbljav, pa izuzetno agresivan pa se izgubi. I tako bude prvih par dana bolesti pa se smiruje i možemo koristiti ostale metode bez lijeka.

Upozoreni smo da mu sferociti mogu podivljati i da moramo jako paziti ako jako požuti, mora na transfuziju eritrocita.

Sad sam jako ljuta jer sam lijek kupovala u više različitih ljekarni i svaki put naglasim za sferocitozu i pitam da li smije i šta smije i oni mi prodaju ibuprofen bez napomene da ruši leukocite. A svaki put sam tražila razgovor sa magistrom i namjerno sam kupovala na više mjesta čisto da budem sigurna i da tako provjerim info!

Pa da li itko u ovoj državi zna svoj posao?!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene to sve zajedno isto ljuti. Npr. martinaP kaže da su upute na Lupocetu krivo napisane. Mislim, katastrofa.
    Ja joj vjerujem da jesu, jer mi nije bilo logično, a opet da li je "normalno" osloniti se na savjet nepoznate osobe s Foruma koja ti kaže daj djetetu duplu dozu?
    Zar ne bi bilo normalno da ti u ljekarni kad kupuješ lijek napomenu nešto???
    Posljednje uređivanje od Anemona : 17.11.2010. at 14:09

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ponekad znaju ponekad ne, ponekad ti kažu ako znaju al često im se neda
    Evo, ja sam samo htijela napomenuti da smo ovo ljeto završili na hitnoj s bebom, tada je imala 7-8 mjeseci, i bila sam sigurna kako ima trodnevnu virozu jer su joj upravo braća to odradili... No ona mi je nakon svake upotrebe lupoceta požutila i stanje je bilo sve gore... Sada imamo povijest bolesti u kojem piše da lupocet ne smije konzumirati, za spuštanje temp. koristimo samo ibuprofen... s time da nas nitko nikada nigdje nije uputio niti su objasnili o čemu se točno radi, samo su napomenuli da su nalazi jetre u redu i da izbacimo lupocet iz primjene....

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ošla sam OT....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Mene to sve zajedno isto ljuti. Npr. martinaP kaže da su upute na Lupocetu krivo napisane. Mislim, katastrofa.
    Ja joj vjerujem da jesu, jer mi nije bilo logično, a opet da li je "normalno" osloniti se na savjet nepoznate osobe s Foruma koja ti kaže daj djetetu duplu dozu?
    Zar ne bi bilo normalno da ti u ljekarni kad kupuješ lijek napomenu nešto???
    Citirat ću se
    Zvala sam pedijatra i on je potvrdio da smo davali premalo.
    Doze napisane su za djecu s blažim reakcijama. Moj ima jake reakcije i treba mu više. Sve sam to govorila i pedijatru i magistrama, ali se nitko nije sjetio napomenuti da pojačam dozu. Katastrofa!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znam MarijaP da si ti zvala i ja sam kad je bila frka zvala dr. i potanko smo pojasnili doze, ali koliko ljudi zove i zašto bi uopće morali zvati dr. da im kaže dozu koja bi morala biti točna na uputstvima?
    Velika večina da Lupocet (premalu dozu) i zaključi da njima ne djeluje i pređe zauvijek na Ibuprofen.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    Ponekad znaju ponekad ne, ponekad ti kažu ako znaju al često im se neda
    Evo, ja sam samo htijela napomenuti da smo ovo ljeto završili na hitnoj s bebom, tada je imala 7-8 mjeseci, i bila sam sigurna kako ima trodnevnu virozu jer su joj upravo braća to odradili... No ona mi je nakon svake upotrebe lupoceta požutila i stanje je bilo sve gore... Sada imamo povijest bolesti u kojem piše da lupocet ne smije konzumirati, za spuštanje temp. koristimo samo ibuprofen... s time da nas nitko nikada nigdje nije uputio niti su objasnili o čemu se točno radi, samo su napomenuli da su nalazi jetre u redu i da izbacimo lupocet iz primjene....
    Nemoj ništa čekati, već lijepo odi kod hematologa. Preporučam dr. Bilić na Rebru. Krv vadi svake srijede. Br. tel. 2367-821.

Moj isto tako jako požuti kod jače bolesti. Ima hemolitičku anemiju - sferocitozu. Laički objašnjeno - dio eritrocita mu je spljoštenog kao krafna oblika. S time se normalno živi, ali je bitno imati dijagnozu jer se mora kontrolirati i ne smiju uzimati sve lijekove.
    Postoje razne anemije, tj. deformacije krvnih stanica. Često im je popratno to da dijete kod jače bolesti dosta požuti.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Znam MarijaP da si ti zvala i ja sam kad je bila frka zvala dr. i potanko smo pojasnili doze, ali koliko ljudi zove i zašto bi uopće morali zvati dr. da im kaže dozu koja bi morala biti točna na uputstvima?
    Velika večina da Lupocet (premalu dozu) i zaključi da njima ne djeluje i pređe zauvijek na Ibuprofen.
    Ma izluđuju me ti lijekovi pogotovo zato što moj dosta toga ne smije, a nitko za to ne zna pa moram ovako guglati i nažicavati ljude da mi pomognu.

Meni je susjeda veterinarka prvi put uopće objasnila samu bolest. Pedijatar i naša opća doktorica nisu znali. Katastrofa!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

imala je malo manje od 2 godine i sitnija je.
    Razumijem te, trebala sam je poslušati.

Ali onako u panici sam pomislila da ako joj dam tu količinu da će joj se naglo spustiti temp, a to je već problem.
    Imala je temp 38,3.

Da, krivo sam procijenila, priznajem. Ravnala sam se po svom djetetu, sva sreća pa je sve dobro prošlo
    ako ima manje od 2 godine i još je k tome sitnija onda mi se žličica i pol ibuprofena (dakle 7,5ml) čini prilično previše. žličica i pol bi u ovom slučaju trebala biti doza za paracetamol i to onako uvrh glave.....ako se ne varam

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Anemona, upute u Efferalgan čepićima (isto paracetamol) su sasvim drukčije napisane od uputa Lupoceta. I da, vrlo često roditelji daju Lupocet po uputama (npr. čepić od 120 mg trogodišnjaku), zaključe da im dijete ne reagira na paracetamol i više ni ne pokušavaju, nego odmah daju ibuprofen ili voltaren.

MarijaP, čepići nešto brže djeluju, inače je svejedno hoćeš li dati sirup ili čepiće.

dorotea, u pravu si, za sitnu curu od niti 2 go 1,5 žličica ibuprofena bi bila puno previše. 3/4 do 1 žličice bi bilo taman.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku

MarijaP, čepići nešto brže djeluju, inače je svejedno hoćeš li dati sirup ili čepiće.
    ja imam informaciju da čepić treba dozirati u malo većoj količini nego sirup, bez obzira na brzinu djelovanja.
    inače, nekako osobno zazirem od čepića, draže mi je kroz usta

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nisam to još čula, moram priznati. Ni ja ne volim čepiće ako baš ne mora, tako da je A. dobivao sirup već sa 6-7 mjeseci.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u obranu Marete u uputstvima za dalsey sirup piše
    da je doza za dijete od 1-2 godine 2.5 ml, što bi bilo pola žličice

odn. 20 mg po kg tjelesne težine
    ako je dijete imalo 15 kg što je dosta za 2 god
    to je 300 mg dnevno
    podjeljeno na 4 puta bi bilo 75 mg po dozi
    u žličici od 5 ml je 100 mg
    znači da bi za to dijete bilo nekih 3/4 žličice
    a ako je dijete i sitnije, onda je doza od 1/2 žličice bliža adekvatnoj dozi nego 1.5 žličica što bi bilo 7.5 ml odnosno 150 mg

http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-05-02-214.pdf

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    mene isto zanima odgovor na dankino pitanje, jer koliko god pazim zna mi se dogoditi da jednostavno ostanem bez lijekova koji mi trebaju sad i odmah.
    može li mi se izdati na osnovu mog dugogodišnjeg korištenja?

i kako stojimo sa stugeronom forte, s receptom ili bez?

ako imaš povijest bolesti u kojoj piše da to koristiš ne bi trebala imati problema. U apoteci će s povijesti prepisati šifru specijaliste koji ti je odredio lijek i dati ti ga na kauciju. Barem ja tako dobivam lijekove......nadam se da će to i dalje vrijediti.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno povijest bolesti ne može biti od prije 2-3 godine

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ću ispast bezobrazna. Bila sam sigurna da temp nije bila 38, nego 38, nešto...
    Meni je tvoj postupak, makar mislim da je bio dobronamjeran, ipak neprihvatljiv.
    I podaci oskudni, temp 38, gdje - u guzi ili ispod pazuha, i žličice su meni nprihvatljive, uvijek mjerim u mililitrima.

nisi bezobrazna.
    Temp je bila 38,3 aksilarna, prije toga 38.
    Da napomenem, prije nego što sam stavila u žličicu, izvukla sam špricom.

I ne kužim čemu toliko zgražanje..
    Shvaćam da sam trebala poslušati mamu, ali mi je to bilo previše.
    Moj ne dobije ni lupocet na toliku temp, skidam mu iznad 38,5.

Pogriješih jednom, drugi put neću.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    u obranu Marete u uputstvima za dalsey sirup piše
    da je doza za dijete od 1-2 godine 2.5 ml, što bi bilo pola žličice

odn. 20 mg po kg tjelesne težine
    ako je dijete imalo 15 kg što je dosta za 2 god
    to je 300 mg dnevno
    podjeljeno na 4 puta bi bilo 75 mg po dozi
    u žličici od 5 ml je 100 mg
    znači da bi za to dijete bilo nekih 3/4 žličice
    a ako je dijete i sitnije, onda je doza od 1/2 žličice bliža adekvatnoj dozi nego 1.5 žličica što bi bilo 7.5 ml odnosno 150 mg

http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-05-02-214.pdf

hvala na iscprnom odgovoru, po tom naputku sam i dala lijek.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ma sorry, kažem, vjerujem da si mislila najbolje.
    Al užasno sam osjetljiva na djecu. I pokušala se stavit u tu situaciju ( te mame ) i iskreno ja bi poludila. Al opet, ja se previše bojim za svoje pa ih još nisu ni deda i baka imali sami za sebe, a kamoli neka nepoznata teta.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

MarijaP hvala ti puno na savjetu, defiitvno ću otići.
    Reci mi samo kako ste vi došli do toga? Radi primjene nekih ljekova ili jednostavno tak proživljava bolesti?
    Ja sam primjetila kod svoje curke da ona promijeni boju čim malo skoči temperatura, s lupocetom se to još pogoršavalo, al akon nekoliko sati je opet splasnuo

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •