Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Dinosauri vs Crkva

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Dinosauri vs Crkva

Već me neko vrijeme Karlo ispituje tko je bio prvi na Zemlji, dinosauri ili Adam i Eva? Ako je Bog stvorio svijet, da li je stvorio i dinosaure, ali dok su bili dinosauri nije bilio ljudi...A zašto dinosaura nema u Bibliji?....
    Pokušala sam mu objasniti, ali čini mi se da nije zadovoljan s odgovorima. Kako ste vi to protumačili svojoj djeci?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jednako bezuspješno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kako ste objašnjavale?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naime, koliko ja znam, a pitala sam i na nekom od vjerničko-nevjerničkih topica ovdje .. krivo sam poslala
    Posljednje uređivanje od Mima : 01.12.2010. at 12:41

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

dakle, koliko ja znam, Crkva ne tumači priču o postanku doslovno - i koliko su mi rekli na nekom od gorespomenutih topica, to je nekakav "službeni" stav Crkve.

Ja sam Lei dakle rekla da je to priča koju ne treba doslovno shvaćati, nego simbolično. Da se ne radi o sedam ljudskih dana nego o sedam "božjih" dana, tako da su u jednom takvom danu kad su stvorene životinje stigli i nastati i izumrijeti dinosauri.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Adam i Eva su nastali zadnjeg dana stvaranja. Životinje su bile na redu dan prije, a s ostalim životinjama i dinosauri; dakle tad još nije bilo ljudi.
    Dinosauri se ne spominju u opisu stvaranja svijeta, ali ne spominju se ni tigrovi, žirafe ... ni razne druge vrste jer nema smisla sve poimence nabrajati.

S ovim Miminim objašnjenjem se potpuno slažem.
    Posljednje uređivanje od mendula : 01.12.2010. at 12:48

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja isto. Dinosauri su bili na Zemlji prije ljudi.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Po Bibliji dalo bi se zaključiti da su živjeli u isto doba. Mislim, il češ vjerovat Bibliji pa češ reći da je zemlja stara oko 6000 godina, ili nečeš vjerovat Bibliji pa češ dat znanstveno objašnjenje. Nema smisla djecu "muljat".

http://www.clarifyingchristianity.com/dinos.shtml

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa nema sukoba između dinosaura i Crkve Mima super objasnila te su slike o stvaranju svijeta u Bibliji simbolične isto kao i godine... Koliko se ja kužim u to, hoće reći da je Bog stvorio svijet i da u njemu sve ima svoje mjesto i da je sve dobro što je stvoreno a eto gdje se mogu smjestiti dinosauri )
    Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro...
    I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pod kišobranom zvanim kršćanstvo živi mnoštvo denominacija ili kako se to već službeno zove, uglavnom bit će da je sjedište ove web stranice negdje u bible beltu

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ne znam koliko vam djeca imaju godina jer moje još nije u toj fazi, ima 6,ali ga jako zanima kako nastaju djeca i sve u vezi istog.
    Ja mislim da je sve ok i ako netko objasni djeci da dolaze s neba i da ih donose rode, ali i da mame i tate imaju tu ulogu. Ja sam se odlučila za otvorenu priču ima čak i jedna vrlo otvorena slikovnica tak da sam mu sve objasnila i odlično je to prihvatio.Mislim da je najbolje kako se vi osjećate i koliko vjerujete u to, isto i sa stvaranjem svijeta, mislim na kraju će ionako saznati sve varijante, a trenutačno samo žele zadovoljiti znatiželju

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma meni tu nema previše dilema. Kad Š pita i ako pita, a pretpostavljam da neće jer će mm već to proći sa njim dok mu bude čitao Bibliju, ne planiram modificirat ono napisano radi toga jer bi mogla ispast smješna u društvu ako u to zaista vjerujem. Ne razumjem kako se to ne treba Bibliju shvačati doslovno (mislim doslovno što se tiće povjesnih izvještaja, postanka, te pravila koja su nam dana a ne doslovno tipa da mislimo da zaista pijemo krv kad pijemo vino itd), nego ju se treba suvremeno interpretirati i približiti današnjem dobu. Pa ako vjeruješ u Boga i vjeruješ da je ono što jest, zar misliš da je Bog dao svoju rijeć da bi je mi ljudi onda modificirali kako nama paše? Kao da Bog onda kad nam je dao svoju riječ nije znao što će se sve dogoditi i kojim smjerom će svijet ići, i kao da je njemu ovo vrijeme koje je od prve riječi prošlo nekakav uopče faktor. Kao da On sjedi gore negdje i gleda kako mi oblikujemo ono što nam je dao na naš komod, i govori: vidi vidi imaju ljudi pravo, to nisam trebao tako, ovo kako su oni to shvatili je baš dobro...
    Kao da je Boga briga što ćemo mi ispast ovakvi-i-onakvi u oćima društva ako živimo njegovu rijeć. To je samo nas ljude briga. Prigrlii smo iz Biblije ono što nam paše, a ono što nam ne paše smo malo promjenili i modificirali, malo onog što nam se nije sviđalo smo "otpisali" u Isusu Kristu "daj mami mamino, pola baci u more, tati tatino" i dobiješ Božju riječ po kojoj možeš lako živjeti, i osječaš se dobro iako živiš u laži, a osječaš se dobro jer je vjera koju imaš u skladu sa svjetovnim, ne ometa "normalan" život i sve to lijepo ide po špagi. Bog ozgore gleda i presretan je kako smo mi to ljepo sve uredili...pa što ako u Bibliji piše da je stvorio svijet u 6 dana (dana!), mi ćemo to reći ovako, Božji dani su dulji, drugačiji, i oni traju duuuuuuuuuuuugo duuuuuuuugo, dovoljno dugo da ne ispadnemo smješni i ludi ako rečemo da vjerujemo više jednoj prastaroj knjizi nego Stephenu Hawkingsu i ekipi. To za mene nije opcija. Ili vjerujem ili ne vjerujem. Ja nisam dostojna mjenjat Božju riječ i interpretirati je,mogu je samo prenjeti na svoje djete, ali ne na način da lažem da je 6 dana zapravo 6 miljona godina. Ako ne vjeruješ da je Bog u stanju stvoriti svijet u 6 dana onda nema razloga da vjeruješ išta u Bibliji.

Nije ovo upućeno nikom od vas, samo sam bacila svoje razmišljanje “na papir”a ova tema me eto zagolicala jutros uz kafu

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bibliju su pisali ljudi, a ne Bog. U njoj je sadržana Božja objava, ali prenesena preko ljudi. Biblija nije znanstveno djelo da bismo u njoj tražili pozitivistički precizne činjenice. Ona je književna i povijesna knjiga - svaki njezin dio nastajao je u određenom vremenu, na određenom mjestu, u određenim okolnostima i u skladu s time treba je tumačiti, dakle u skladu s povijesnim, zemljopisnim, društvenim i vjerskim okolnostima. Biblija je puna simbolike, među ostalim simbolike brojeva, slikovitog izražavanja, hiperbola, antropomorfizama, metafora. Kada se radi o starom zavjetu, ne treba zaboraviti da je nastao u okruženju judaizma, hebrejskog načina razmišljanja, pod utjecajem različitih književnih vrsta, u ogromnim vremenskim razmacima. Zato ona odražava i razvoj vjerskog (i drugog) razmišljanja.

Katolička teologija ne čita i ne tumači Bibliju doslovno i nikada je nije tumačila doslovno. Ona u Biblije ne traži i nije tražila historicistički pozitivizam nego ono što je onkraj tih činjenica: značenje događaja za povijest spasenja.

Što se tiče samog stvaranja, Biblija o tome donosi dva izvještaja (Post 1, 1-31 i Post 2, 4-25). Prvi izvještaj prikazuje Božje stvaranje u 6 dana u kojima je raspoređeno 8 njegovih djela stvaranja. Drugi izvještaj usredotočen je na čovjeka i pun je antropomorfizama (karakteristično za hebrejski način izražavanja) i simbolike.

Što u opisu stvaranja znači riječ "dan"? 24 sata? Ne nego biblijski pisac koristi metaforiku shvatljivu svojim suvremenicima pomoću kojih im želi približiti istinu o stvaranju i Bogu. Kada se to sve uzme u obzir pri čitanju i tumačenju biblijskih tekstova, jasno je da je biblijski nauk o stvaranju kompatibilan sa znanstvenim spoznajama o nastanku svemira (onoliko koliko je znanost uspjela to dokučiti). Kad se ukloni književno oblikovanje teksta, u biblijskom tekstu o stvaranju svemira ostaje činjenica da je stvoren iz ničega, da prije trenutka stvaranja nije bilo vremena, da je materija stvorena zajedno s vremenom i prostorom. Kad se radi o stvaranju životinjskih i biljnih vrsta, to odgovara spoznajama o evoluciji, evoluciji nastaloj iz Božjeg stvaranja. Opis tih simboličnih 6 dana, u manje od 500 riječi opisuje milijarde godina nastanka svemira.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Koji je točan dokaz da je svemir miljardama godina star? I gdje su zapravo dokazi evolucije, gdje su te prelazne vrste?

Po ovome što pišeš, taj glavni autoritet Krščanstva, Biblija - pisana rijeć Božja, i nije baš neki autoritet, nego više bajka. A kao, Katolička doktrina ne tumači doslovno Bibliju ali vjeruje se da je neka pečena palačinka uistinu tijelo Kristovo a "Babić" je njegova krv. Ali kad je riječ o danima stvaranja onda paše sinkretizam i ipak su znanstvenici najveći autoritet.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U onoj crvenoj bibliji "ilustrirana biblija za mlade" koja ima mnogo slika na 15. str. su slike koje prate tekst stvaranja, na slikama od vrha ka dnu su redom: (ja bih ih ovako nazvala) krilati leteći dinosauri, riba nalik dupinu i dugovrati dinosaur kojem vrat samo viri iz vode a šeta po dnu mora/jezera, zatim nešto kao mamut sa 2 velike kljove (vunasti mamut?) i konj, pa lav, krokodil, ljudi, jelen, šarena ptica, labud, gepard...
    Eto

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tako daaaaaaaaaa, dinosaura ima u Bibliji

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eto ga na, crno na bijelo LOL Makita, good point

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ne vidim problem
    svijet je stvara 6 dana
    6 BOŽJIH dana, ne ljudskih dana koji traju 24 sata
    koliko bi mogao trajati 1 božji dan? tisuću godina? milijon godina? miljardu?..
    On je vječan, njemu je vrijeme sitnica

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Tako daaaaaaaaaa, dinosaura ima u Bibliji
    Eh, a meni baš ta Biblija na tavanu.
    Ponovno smo pričali o tome i zadovoljan je s tim "Božjim danima" (hvala Mima), ali ipak će još pitati i vjeroučiteljicu.
    Posljednje uređivanje od bundevica : 06.12.2010. at 07:40

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A kako je krenulo to suvremeno interpretiranje Biblije, još malo pa će bit da je Adam bio majmun.

Nhf cure, za mene je religijsko koketiranje sa evolucijom neprihvatljivo. Il je jedno ili drugo, samo tako ima smisla.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Roza, nemoj se ljutiti, ali sest dana zaista ne mora znaciti sest puta po 24 sata. Mislim, 24 sata su proizvod okretanja zemlje oko svoje ose, takav dan nije mogao ni postojati dok Bog nije stvorio sunce i zemlju.
    Po meni, izvorna vjera nije u koliziji sa naukom (jedino sto ja evoluciju ne smatram bas naucnom teorijom, ima tu previse nedosljednosti) ali ljudske interpretacije i dopisivanja istih kroz stoljeca, e to je nesto drugo.
    Ja nisam katolkinja, u knjizi u koju ja vjerujem stoji da je Bog stvorio nebesa i zemlju u sest vremnskih razdoblja. Dakle, ne u sest dana, vec u sest etapa. Ista rijec i danas, u modernom jeziku zaista oznacava dan, ali kada dolazi u mnozini moze znaciti i "doba"...
    Tek kasnije je stvorio covjeka, od zemlje i udahnuo mu dusu. Tu se zaista ne da koketirati ni sa kakvom evolucijom.

Sto se tice dinosaurusa, postoji odredjen broj ljudi koji smatraju da su oni jedno vrijeme zivjeli istovremeno s covjekom (inace odakle na vazama, na pecinama i sl prikazi dinosaura koji ce biti otkriveni tek hiljadama godina kasnije? tu su i price o zmajevima - a kako se zmaj opisuje? potom price o gigantskim pticama npr. iz 1001 noci isl...)

Miroljub Petrovic imao je seriju predavanja na temu kreacionizma. On evoluciju pobija na bas zanimljiv nacin. Ne znam moze li se naci na you tube, ja sam gledala na tv-u.
    Posljednje uređivanje od alef : 06.12.2010. at 09:32

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Evo, nasla sam sta na njegovoj stranici pise o dinosaurima

http://www.cps.org.rs/Dino/dinosaur.htm

Naravno, ovo je misljenje samo jedne skupine ljudi...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tu su i priče o jednorozima, patuljcima, goblinima, vješticama ... valjda su onda i oni postojali?
    ili postoje?

6 doba, koje lijepo pokazuju razvoj Zemlje, kako i znanost objašnjava nastanak života na Zemlji

Adama je Bog napravio od Zemlje, od materijala sa Zemlje = od majmuna
    majmun je dio Zemlje
    i to ne današnji majmun, nego naš zajednički predak

čak je i Ivan II to prihvatio:
    "Evo i što je "Chicago Tribune" napisao u vezi enciklike:
    "U službenom priopćenju pozicije Rimske Katoličke Crkve u svezi teorije o evoluciji, Papa Ivan Pavao II je priopćio da je teorija "više od hipoteze" i da je teorija evolucije u skladu s Kršćanskom vjerom. U pisanoj poruci "Pontifical Academy of Sciences", Papa je napisao da je teorija evolucije podržana sa znanstvenim studijama i otkrićima Charlesa Darwina...
    Doista je hvalevrijedno da je ova teorija postupno uzela korijena u umovima istraživača slijedeći seriju pronalazaka u raznim sferama znanja", Papa je rekao u svojoj poruci u srijedu.
    Papina poruka otišla je prilično daleko u prihvaćanju teorije evolucije kao ispravnog tumačenja nastanka života na Zemlji, s jednom glavnom iznimkom: ljudskom dušom.
    "Ako čovjek (ljudsko biće) ima svoju srž (bitak) u živome "materijalu" od kojeg je nastao, ljudska duša je ipak stvorena od samoga Boga", Papa je izjavio. (Chicago Tribune, 25.Listopada, 1996.)

Nažalost, sudeći po ovim Papinim izjavama, trenutni Katolički stav (po Papi) je da je čovjek, kao i sve ostalo, mogao evoluirati od daljnjih predaka - s jednom iznimko - u trenutku kad je poprimao svoju konceopciju, Bog mu je udahnuo dušu."

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

alef ne ljutim se nikako

Nisam ni ja katolkinja, a naravno to ima veze kojoj si doktrini priklonjena, Biblija je jedna a interpretacija ima više, i kad se gleda sa Hebrejskog literalan prevod je 6 dana. Bog je sve stvorio i znao je i prije ičega da će dan imati 24 sata i da će se zemlja vrtiti oko svoje osi, to se nije slučajno dogodilo kao što se ništa na svijetu ne događa slučajno.

Ali nisam ja previše vična voditi ove rasprave, jedino znanje koje imam je pročitana Biblija i neke doktrinske studije. Mm je tu puno stručniji. Moj stav je takav da ukoliko osoba vjeruje u Boga i želi živjeti po njegovim pravilima, tu nema mjesta podilaženju svjetovnim uvjerenjima ma koliko to u današnje doba teško bilo. Postoje 2 mogučnosti; da ti autoritet bude Bog ili čovjek.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a šta misliš tko je Darwinu, Einsteinu, Hawkingu, Tesli ... dao dar pameti i inteligenciju?

Biblija je knjiga pisana ljudskom rukom, stara 2000 i kusur godina, zar misliš da nema u njoj greške?

ako sve u Bibliji držiš čistom Istinom, onda da te pitam: Kako češ djetetu objasniti pokolj 3 500 nevinih , koje je naredio i izvršio Mojsije kad se spustio sa onog brda?
    i to isti dan kad je donio 10 zapovjedi među kojima stoji: Ne ubij!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa Vidi poruku
    a šta misliš tko je Darwinu, Einsteinu, Hawkingu, Tesli ... dao dar pameti i inteligenciju?

Biblija je knjiga pisana ljudskom rukom, stara 2000 i kusur godina, zar misliš da nema u njoj greške?

ako sve u Bibliji držiš čistom Istinom, onda da te pitam: Kako češ djetetu objasniti pokolj 3 500 nevinih , koje je naredio i izvršio Mojsije kad se spustio sa onog brda?
    i to isti dan kad je donio 10 zapovjedi među kojima stoji: Ne ubij!
    Ja ti sad pišem (iako smo OT) iz svoje prespektive; čitam i proučavam Bibliju jer želim znati (ne toliko jer sam vjernica, jer nisam sama još na čisto sa svim - I'm in search of the truth).
    Mislim da je Katolička doktrina zanemarila puno stvari koje se vezuju uz Boga a koje mnogo toga mogu objasniti, i stoje jasno napisane u Bibliji. A to je da Bog mrzi grijeh. I Bog grešnike koji nisu preporođeni i koji se nisu pokajali, neće spasiti od Pakla.

Zapovijed o kojoj govoriš nije Ne Ubij, već Ne poćini umorstvo - onog tko počini umorstvo treba kazniti smrću. Isto tako, u drugoj zapovijedi (Exodus 20:4 i 20:5) Bog izričito zabranjuje da se izrađuju kipovi kojima bi se klanjali - idolopoklonstvo. Bog to mrzi te će kazniti sve koji se klanjaju ićemu doli njemu na nebesima - dakle to odah dovodi u pitanje i današnje idolopoklonstvo po crkvama, križeve, kipove svetaca....

Anyway da ne dužim, po Bibliji ti ljudi nisu bili nevini jer su se klanjali zlatnom kipu, ogriješili su se o idolopoklonstvo, ogriješili su se o direktnu Božju zapovijed. To što je danas to politički nekorektno reći da ih je Bog ubio jer se Boga smatra nekim plahim karakterom koji svih baš voli i na svih je ponosan i nikog ne baca u pakao, to je već problem današnjeg svijetonazora.

A ako ćemo moralni zakon shvačati kao ne apsolutan, onda je logičnije biti ateist i reći Bog ne postoji.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bog mrzi?

kako kazniti smrću nekog a da ne počiniš umorstvo?

ti ljudi su bili gladni, izgubljeni, i ostavljeni , jer njihov vođa je otišap na 40 dana
    oni nisu bili na sigurnom, bili su na putu, okruženi neprijateljima ...
    zar je toliki grijeh što su na trenutak potražili utjehu?
    zar nije imao niti kap razumjevanja za njih? niti malo ljubavi?

kakav je to Bog?
    tebi je to prihvatljivo tj. opravdano ubojstvo?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Tako piše u Bibliji, nije na meni da govorim jeli to tako trebalo ili ne trebalo bit.
    Bog je uništio i Sodomu, ako si vjernica (Krščanka) vjeruješ da je Bog ultimativna pravda - da li si se onda zapitala zašto je Bog uništio taj grad? Toliko ljudi...osudio i ubio.

Da se mene pita što je fer - UH - ja se borim sa svojim unutarnjim demonima da shvatim "zašto" več godinama, nekako sam došla do zaključka da, tamo negdje stvari imaju smisla, bez obzira koliko meni grozne i besmislene bile - sad sam kako sam već rekla, u potrazi za nazovi istinom koja će mi umiriti dušu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja nisam vjernica, ja sam agnostik na putu ka ateizmu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •