![]()
buba ja sam gore ranije napisala da stavljam prosek.
praščić
sad me kolegica gleda zašto sam odvalila od smijeha
oraščić, da, oraščić![]()
Baš je zabavno
Ja nemam niš pametno za dodati...
...osim savjet za ana.m, tamo negdje na drugoj strani. Meso ti se neće zgrudati ako ga uporno miješaš na početku kad ga staviš na luk pa sve dok ne pobijeli i ne počne puštat vodu.
a prošek drito u se
Ovo je jedna od najzabavnijih tema trenutno.
ja isto stavljam cimet i klinčiće, uz ostale začine.
Došla sam vidjet šta se događa da je topik natukao 4 strane za toliko malo vremena
Moram odvalit na cijeli topik!
A i svašta sam naučila. Neće moj bolonjez više bit junk.
volim dugo kuhani bolonjez, ali obično nemam živaca za više od sat i 15, onda mi dozlogrdi pa ga završim.
ali istina je što se duže kuha - bolji je, onako se fino sljubi.
češnjak stavljam obavezno.
i magriž zaboga kakav je to grah bez češnjaka :pada_u_nesvijest:
Evo danas kuhala, pa da napisem kako kuham.
Na ulje ubacim sitno sjeckani luk, malo posolim i provrtim neko vrijeme. Na to ubacim mljeveno meso, mijesam.
Posolim, malo povegetam.
Dodam ribanu mrkvu i celer i ili rezani oljusteni paradajz ili kuhani domaci paradajz.
Promjesam, dodam mrvicu vode, ako treba i poklopim.
Kuham na najmanjoj vatri.
Evo danas samo radi probe vise od 2 sata i bio je jako fin.
Ajme teme
Ja sam upravo pojela tanjur bolonjeza kuhanog cca sat vremena, toliko i inače kuham
na kraju dodam malo oštrog brašna razmučenog u vodi i baš se fino sljubi sve skupa
cimet - odličan u bolonjezu, da neki novi super super drugačiji okus, ali stavim ga minimalno, ma niti na vrh noža, manje, ali ne svaki put
vino mi ne paše nikako, ali u niti jedno jelo
radila i ja danas, ali lazanje
ostatak bolonjeza ostao za drugi tjedan - kuhalo se neka 2 sata i bilo je za prste polizat
htjela sam vas sve zvat na ručak, ali mi mob nije radio![]()
BAs ste me zaintegrirale sa tim dugim kuhanjem, pa sam kupila meso i radit cu ga danas. Kuhat cu ga sve dok klinci ne ogladne, pa do kuda stignem...
evo i mene sa bolonjezom... ja radim po svekrvinom receptu iz jednog osnovnog razloga: ne volim dinstani luk.
Dakle:
mješano meso (moji dečki vole baš mješano, s tim da je malo svinjetine više junetine)
koje lagano prepržim na kapljici masnoće (obično pomješam maslinovo sa suncokretovim uljem)
kad meso zasmeđi, podlijem sa vodom,
dodam 2 - 3 očišćene mrkvice u komadu
1 glavicu luka u komadu
2-3 češnja češnjaka
zelenje (celer obavezno)
2 lovorova lista
posolim
- rajčicu obavezno dodam sredinom kuhanja (ne pelate, ali ili smrznutu šalžu ili pasiranu rajčicu)
i ako mislim da treba mrvicu zagustiti malo malo malo brašna pomješanog sa vodom (na samom kraju)
i pred kraj (ponekad) dodam malo bijelog vina
uglavnom sve krupno povrće se tijekom kuhanja skuha i totalno omekša te ga samo vilicom izmrvim
tako da na kraju sve izgleda spasirano
i nama je isto tako bolonjez bez velikog safta
i da,
kuham otprilike sigurno 3-4 sata. Obično mi je dovoljno 3, ali sve ovisi o mesu.
Ponata nije samo u okusu, već i mesu. Naime, junetina obično kraćim kuhanjem ostane tvrda i žilava...kroz duže kuhanje totalno omekša i stvarno ima drugačiji šmek.
Eto..![]()
Posljednje uređivanje od mamma san : 06.12.2010. at 11:39 Razlog: greške greške
ja jedino sarmu i kokoš kuham više od 2 sata, tak da sam zabezeknuta vašim dugim kuhanjem.
Onda, ako se to tako dugo kuha, da li tjesteninu isto kuhate u tom loncu ili posebno? Ja bih je vjerojatno pokušala kuhati skupa s tim saftom tako da bolje uhvati okus.
ma pomikaki se šali.
Ja skuham jesteninu u drugom loncu pa kad je sve gotovo pomiješam i još minutu dvije prokrčkam ili još bolje skinem s vatre i poklopim na cca 20 min, tjesteninu ne ispirem.
Ja inače volim sva ta saftna jela volim dugo kuhat ali u subotu sam prvi put pristavila doručak i bolonjez u isto vrijeme.
pomijepšate tijesto i umakpad u nesvijest:
pa nema bolje nego kada taljatele ili špakete staviš u tanjur savijeno kao gnijezdo, pa onda gore na to samo pljusneš šeflju-dvije bolonjeza.
tek tad mi je apetitlih![]()
Posljednje uređivanje od pomikaki : 06.12.2010. at 14:22
ja kuham oko 2 sata. recept najslicniji cvijetinom. (obavezno panceta, bosiljak, timjan)
i dodam malo susenih vrganja. to ga bas "digne".
kinezi bi rekli da dugo kuhanje podize "chi", pogotovo u zimskom periodu.
vi sto stavljete celer, je li to korijen ili list?
korijen
Ja stavljam korijen.vi sto stavljete celer, je li to korijen ili list?
Korijen.
Jede li tko one celery sticks, kao Amerikanci?
Meni to super izgleda, onako hrskavo i sočno, a mislim da je fino i u varivima itd., ali nisam baš to kod nas viđala, tj. vidjela sam neki dan prvi put u jednoj voćarni (Zg).
evo samo pročitala naslov a nisam čitala kaj ste pisale, pa ću samo odgovoriti..dok sam živjela u Italiji, tamo sam naučila da se to kuha sat do dva..ali pošto moja mala u zadnje vrijeme jede tri jela
a jedno od njih je i bolognez meni je to gotovo po potrbi nekad za 20in nekad za 1h, i jenom je tjedno na meniju.
Radim ga ovako; kapula,mrkva,(ako je sezona stavim i papriku i umjesto kapule mladi luk), tikvice-oguljene ( nekad sam stavljala i pancetu, ali mala ju ne volim, pa više ne stavljam).
Znači povrće koje imam popržim na maslinovu ulju, dodam mješano meso, kojeg zaćinim, solju, paprom, crvenom paprikom i vegetom- ali sve po malo (nekad i mješavinom dalmatinskih začina).
Volim da je meso više preprženo nego skuhano, onda dodam peleate isjeckane na kockice (ima takvih gotovih za kupit) ili svježi paradajz, te nakon distanja lagano dodajem vodu,kad je pred kraj dosam malo sos paradajzia jer volim da je gušće. Kada nemam uopće paradajiza , pred kraj kad je sve skuhano dodam cijeli paketić soso paradajiza.
Zimski bolonjez;
kapula
mrkva
tikvice
mješano meso
sos paradajiz (nekad pelate na kockice izrezanog paradajiza)
začini
maslinovo ili obično ulje
gotovo za 20min
ne jedem ali dok nisam rodila on mi je bio otkriće, jer sam ga sjeckala i stavljal u jela, no skužila sam da ne trebam s njim pretjerivati jer mi je par puta totalnoooo promjenio okus jela...stvarno mi je bio fin nasjeckan s s vim ostalim sezonskim povrćem za neki saft ili umak
htjela sam reć da se dužina kuhanja bologneza (kod talijana i kod mene) mjeri od trenutka stavljanja sos paradajiza...onda se jelo smanji i kuha na laganoj vatri (inače sve namirnice trebaju biti više od napola kuhane kada se stavlja paradajiz, jer se zna da on "usporava" kuhanje- pogotovo kada je meso u pitanju)
ja nisam radila bolonjez 100 godina, potaknuta ovim topkom kupila sam meso pa se bacam u akcijunaravno radit cu ovu dugokuhajucu varijantu
Offt: taj celer nasjeckam i kratko prodinstam na malo luka i maslinovog ulja, dodam namočenu hajdu, podlijem s malo vode i još malo prodinstam (hajda je jako brzo gotova). Začinim i to je to.
ovo moja majka radi, i još izlomi tagliatelle ili špagete usitnoJa skuham jesteninu u drugom loncu pa kad je sve gotovo pomiješam i još minutu dvije prokrčkam ili još bolje skinem s vatre i poklopim na cca 20 min, tjesteninu ne ispirem.:zagorka:
JA isto tjesto stavim u umak i jos malo pokrckam.
Radila sam jucer bolonjez, kuhala ga skoro 3 sata. Na kraju je izgledao malo drugacije nego inace, kao malo kremast, ali po okusu mi nije bio nesto drugaciji. Ne znam, mozda sam previse ocekivala... Veli mi mm da sam samo bezveze potrosila struju. Stavila sam i cimet, ali mi nije bas pasao.
Uglavnom, vracamo se starom 30-minutnom bolonjezu
ja radim ove dugokuhajuće varijante s gomilom sezonskog povrća kad imam inspiraciju i kad radim lasagne jer ako umak nije kak treba onda su lasagne kvrgave i nije to to, ali ponekad radim i ekspres varijantu. praktički ispržim faširano dopola na maslinjaku i onda dok se to prži sjeckam luk i češnjak i pelate redom kak su najseckani, podlijem vinom i sokom od paradajza kad sve ne prokipi 5 min to je to. Dakle od početka kuhanj do kraja 20 min,od ulaska u stan do serviranja pola sata. Tijesto skuham u drugom loncu, ocijedim prebacim u umak kad je ugašeno i malo spremješam.
upravo se kuha
odradilo sat vremena
još će sat sat i pol
i spreman za sutrašnji ručak (kad ostoji preko noći je još bolji)
Jućer sam kuhala jedan lonac 4 sata. Moja djeca(vrhunskih gurmanskih nepca) kažu da je puno bolji od onog koji se kuha 2 sata.![]()
ja ga kuhala 5 sati
ima li tko bolji?
najprije 10 tak glavica kapule dinstala na maslinovom ulju
onda sam dodala skoro 3 kg mješanog mjevenog mesa
onda 10tak mrkvica, 4 velika peršina, 1 celer
naravno, sol, papar, lovorov list
nakon koja 3 sata kuhanja stavila sjeckanu rajčicu (nisam imala passatu) ali mi je bilo anemično pa sam na kraju išla kupovati passatu
i žao mi je da sam stavljala uopće sjeckanu rajčicu jer mi tu jednostavno ne pašu komadići rajčice
još sam kuhala 2 sata
bilo je fino
nisam osjetila da je nešto posebno kremasto, ali je ukusno
taj dan smo ga jeli sa širokim rezancima
drugo sam smrznula i danas napravila lazanje s njim
mogu reć da smo svi bili zadovoljni