Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 159

Tema: "Ameri su glupi?"

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    No treba pronaći balans između raspolaganja suhoparnim činjenicama i stručnog znanja. I kombinacija toga (u većini slučajeva) znači da je osoba "kompletna" (što se tog aspekta tiče).
    x, u stvari potpis na sve.

S time, budite sigurni, da svako u nas u to unosi "osobnu obrazovnu povijest i prioritete", pa tako... ja sam loša u povijesti i nemam pojma kad su bile koje bitke i kad su bili koji pravci u književnosti (ne godina, nego stoljeće, čovječe, ono, to me ne zanima, tipa u kojem je pravcu bio Huxley, dok ću se sjetit nekog super opisa i dan danas ga se sjetim, nešto iz Kontrapunkta, kako su se glasovi dizali gore i bučili kao majmuni u džungli). Dobra sam u jezicima, mislim da znam pravopis (relativno) pa mi je to zabavno.

Nemam pojma matematiku, arhitekturu, dizajn itd. a anatomija (tj. ginekologija) mi je silom prilika postala područje interesa.

Pa ću se ja, ono, lecnut, ako neko ne zna č i ć, nabada engleski, a ne zna šta je jajnik u odnosu na jajovod, a, recimo, nemam pojma matematiku, povijest, građevine itd.

Kužite vi koliko je to, u biti, - proizvoljno i ego- i geo-centrično?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

je. i zapetljat cemo se.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavljam da i razina toga što je poželjna obrazovanost ovisi od toga di se (zemljopisno) nalaziš. Pa će nekom bit šokantno nepoznavanje mehanizama trgovanja dionicama, i to će mu bit opća obrazovanost, a nekome će opća obrazovanost bit Krbavska bitka ili država na U.
    Dionice nisu i nikad neće biti opća obrazovanost - zbog toga i postoje poslovni fakulteti na kojim na 1 godini učiš: What is a bond, what is a stock, what is a ballance sheet...to stvarno nije isto. Opća obrazovanost, ili ti ga opće znanje je jedno te isto u cijelom zapadnom svijet - malo vuće amo malo tamo ovisno gdje si, ali u principu je isto.

Ima još jedan video na utube - American aren't stupid 2 gdje nitko od ispitanih ne zna točno koje godine, mjeseca ili u kojem gradu se dogodio nine eleventh...ili ti ga 11.9. najvažniji dan u modernoj povijesti USA- A čisto sumnjam da itko u Hrvatskoj ne zna kad je bila 1991 - i koji su gradovi nastradali.

Meni je samo fascinantno da - iako mislim da smo svi jednako glupi - kad se povuće pitanje Amerikanaca svi zapravo nehoteći staju u obranu društva koje bi nas lako moglo u skoroj budučnosti pojesti. Pa mene osobno zanimaju osobnosti velesile koja mi već sad kroji život.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

eh, roza, pa svašta se uči na fakultetima, a spada u opću obrazovanost. pitanje je samo koliko si duboko u nekoj materiji.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    eh, roza, pa svašta se uči na fakultetima, a spada u opću obrazovanost. pitanje je samo koliko si duboko u nekoj materiji.
    Istina, eto i to da će možda dionice postati opća obrazovanost su nam nametnuli Ameri, a mi njima ne možemo nametnuti ni to da znaju gdje je Berlinski zid, ne kad je pao, niti koji faktori su doveli do njega, već samo gdje je!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja mislim da smo si mi sami nametnuli Amere, valjda nam je tuđe slađe. Kad čitaš danas
    postove na forumu (evo, opet engleska riječ), maltene svaka peta riječ je engleska, iskrivljena ili u originalu.
    Ko ne drži do svoga, lako mu je nametnuti štošta. Pogledaj nam trgovačke centre (iliti shopping centre,
    da ne kažem "molove"), ima li ijedan hrvatsko ime? Stariji čovjek koji nije učio engleski ne zna ni
    pročitati West Gate, a još manje zna što to znači. Mogao bi se zbilja osjećati kao stranac u vlastom
    gradu.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Slažem se s Inom oko egocentričnosti osobnih interesa obrazovanja. Svatko od nas je maher u nečemu i pokriva neke druge djelove...Ali ako usporedimo sebe kao centar , kamn koji bacimo u vodu, a znanje (ne obrazovanje) kao koncentrične krugove, razlika je što neki samo naprave "bluup" i potonu, a neki se šire i šire, i dođu bačeni na JAbuci do Grčke i Italije...

Sreća i pamet Amerikanaca je što imaju magnetizam da privuku i stimuliraju genijalce sa svih strana...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

miniminia totalno poetski

Nisam ja sebi nametnula Amere, oni su se nametnuli kao neka mjerna jedinica uspjeha i kvalitete života, American dream za svakog - a nameću nam ustroj koji funkcionira po principu my way or the highway a highway ti je đenaza. Pa sad ti biraj, budi odpadnik od društva, ali znaj da će ti to društvo zagorčat život koliko god je moguće, ili se lijepo blend in pa ti neće biti potrebno da znaš gdje je Berlin, neće ti biti potrebno razmišljati, koristit ćeš 3 moždane stanice da radiš ono za što si spoecijalizirana, a "mi ćemo misliti za tebe".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, nisu nam Ameri nametnuli dioničarstvo.. Eto, po meni, to je opće obrazovanje, samo što smo živjeli u socijalizmu, pa je to prije bilo egzotika. Neke stvari, mahom u ekonomiji, pravu, marketingu, dolaze iz Amerike, pa ne stignemo na vrijeme sve to izprevest, jer, u biti, trebamo prevest sebe iz jednog sustava u drugi. Zašto je jedno društvo uspješnije od drugog, u smislu "pokoravanja", ne znam, nekad su pokoravali na konjima i s mačevima, sad pokoravaju marketingom i mallovima... Pa će onda svi skupa izpokorit Zemlju, pa će onda neki drugi pravci i sl.

Nema jednoznačnog odgovora - bolje je ovo ili ono, znanje je ovo ili ono, a opća kultura je to to i to i buaaa kako taj ne zna to i to. Po meni. Jer će to ovome u Mongolilji bit.. ne znam.. usmena predaja obiteljske povijesti, ovome u Americi nešto treće, nama neki povijesni datum ili pisac. Karikiram!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.12.2010. at 13:51

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I uopće ne bih generizirala - tipa oni koriste 3 stanice, mi milijun. Mislim, pogotovo ako se ti resursi bacaju, kao što to radi MM, na čitanje o paranazalnim sinusima . Mislim, uopće on nema problem, nego ono... čisto da zna, kako se to operirava.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.12.2010. at 13:54

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku

Nisam ja sebi nametnula Amere, oni su se nametnuli kao neka mjerna jedinica uspjeha i kvalitete života, American dream za svakog - a nameću nam ustroj koji funkcionira po principu my way or the highway a highway ti je đenaza. Pa sad ti biraj, budi odpadnik od društva, ali znaj da će ti to društvo zagorčat život koliko god je moguće, ili se lijepo blend in pa ti neće biti potrebno da znaš gdje je Berlin, neće ti biti potrebno razmišljati, koristit ćeš 3 moždane stanice da radiš ono za što si spoecijalizirana, a "mi ćemo misliti za tebe".
    ti si u stvari zavidna tim amerima sto tako fino zive kao otpadnici od drustva, a ti bi i bila pametnija od drustva i da te ono prihvati, i jos ti sagradi spomenik ako je moguce. pa draga moja, ne i de to tako. ne moze i ovce i novce

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a koliko "naš narod" koristi stanica?

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

hm. meni ovo zvuči kao izjava nekog tko se osjeća ugroženo i malo. Samo o nama ovisi da li ćemo pokleknuti pred pritiskom mega jakog ekonomskog sistema. pa budi frajer i budi svoj, to je nešto što treba cijeniti.
    nametanje jačih je čak možda i u neku ruku zakon prirode, ko jači taj kvači i to je to. A mi smo ti koji se mučimo razmišljanjima o njima i kako im uteći - i to je okay.

a osim toga, zašto je tako važno znati gdje je Berlinski zid (odnosno gdje je bio) - zar mi znamo baš sve detalje oko npr Kineskog zida? ili o nastanku budizma?

video zapisi poput ovog prikazuju dno dna američkog društva tzv "white ili već kakav trash" i nitko tko imalo drži do sebe se ne želi identificirati s tim slojem društva. ne treba ići u Ameriku tražiti "glupe ljude" - odi samo do Kozari boka (se tako piše?) ili u neku zabit u Dalmatinsku zagoru ili po selima po Slavoniji pa pitaj tamo ljude tko je bio Kolumbo ili čak Ljudevit Gaj. ili što je to apartheid. pa da vidiš kakvi će genijalni odgovori pljuštati.

a to o "specijaliziranim" pojedincima koji koriste 3 neurona - možda (a možda i ne) ih koriste bolje i efikasnije od nekih "genijalaca" koji misle da koriste cijeli moždani kapacitet.

al sad sam zabrijala...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    samo da se ne brkaju kruske i jabuke.
    ne valja procjenivati vrijednost covjeka kroz kolicinu znanja. niti kroz bilo koji jednozacnu osobinu.

medutim mozes procjenivati obrazovanost neke osobe. te smatrati obrazovanost vrijednijom od neobrazovanosti.
    to je sasvim politicki korektno.
    kao i to da je nekome obrazovanost, opce kultura i specificna znanja i sposobnosti nebitna. pa takvih je pun svijet.
    Tako sam trebala napisati jer tako mislim.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a koliko "naš narod" koristi stanica?
    pa najviše - ipak smo mi najljepši, najpametniji, najprivlačniji... naj, naj, naj... pogledaj samo ovaj trust mozgova koji nam vodi zemlju. samo kad čovjek pogleda njihova pametna lica, odmah ti bude jasno da će sve biti super...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisam zavidna Amerima - možda na tome što nemaju zakon o cjepljenju i dozvoljavaju homeschooling i što izgradanj kuće tamo košta 10 putamanje nego ovdje, i ne osjećam se malom naspram njih, ali da, osjećam se ugroženom. Ali to može biti jer se družim u krugovima (na globalnoj razini) gdje su ovakve teme svakodnevica, i gdje su ljudi svjesni, za razliku od nas Hrvata, kuda i gdje nas vodi ovakav način života pa pokušavaju naći načina da se separiraju i opstanu.

Sad, nekome paše bit noj zabijen glavom u pjesak, netko se osjeća oslobođen u ovakvom svijetu, a netko kao ja polako ruje svoj put ka slobodi od sistema koji mi ni najmanje ne paše.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a to sa moždanim stanicama, e kamo sreće da se to vezuje samo uz amere

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

icyoh- mudro zboriš.

A morate priznati da RozaGroza zna izabrati temu. Svaka čast. ( I onaj piton mi je stalno u pameti, super tema).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    icyoh- mudro zboriš.

A morate priznati da RozaGroza zna izabrati temu. Svaka čast. ( I onaj piton mi je stalno u pameti, super tema).
    To jednom mjesečno kad je pms

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam zavidna Amerima - možda na tome što nemaju zakon o cjepljenju i dozvoljavaju homeschooling i što izgradanj kuće tamo košta 10 putamanje nego ovdje, i ne osjećam se malom naspram njih, ali da, osjećam se ugroženom. Ali to može biti jer se družim u krugovima (na globalnoj razini) gdje su ovakve teme svakodnevica, i gdje su ljudi svjesni, za razliku od nas Hrvata, kuda i gdje nas vodi ovakav način života pa pokušavaju naći načina da se separiraju i opstanu.

Sad, nekome paše bit noj zabijen glavom u pjesak, netko se osjeća oslobođen u ovakvom svijetu, a netko kao ja polako ruje svoj put ka slobodi od sistema koji mi ni najmanje ne paše.

pljuvanje po neobrazovanosti je dio iste paradigme koja nas je dovela tu gdje jesmo i koje se ti navodno zelis osloboditi
    Posljednje uređivanje od meda : 08.12.2010. at 14:28

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja mislim da će nas naša politika ubiti prije Amera. Oni su nam manja opasnost od ovoga što se nama u društvu trenutno dešava.

Opustošili, osiromašili i opljačkali su nas "naši" domaći ljudi. Uništili ekonomiju i gospodarstvo na čemu počiva KOMPLETAN život društva - nema socijalne države, zdravstva, obrazovanja niti filozofiranja ako nema love. A love nema ako nema gospodarstva i tako u krug.

A zapadnjački način života - ne nužno američki - možemo i ne moramo prihvatiti, ovisi o nama samima. Ako neki ljudi vole sunčane nedjelje provoditi u shopping centru - super, neću to komentirati.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih se složila sa onima koji smatraju da biti pametan i znati puno nije jedno te isto, pa prema tome koliko prosječni Amerikanac zna ne bih mjerila koliko je pametan. Mislim da njihov sistem obrazovanja ne tjera na široko obrazovanje, već ih veoma usko usmjerava. Ali zato oni koji žele ići na dugačko i naširoko imaju izvrsne uslove za to.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih se složila sa onima koji smatraju da biti pametan i znati puno nije jedno te isto, pa prema tome koliko prosječni Amerikanac zna ne bih mjerila koliko je pametan. Mislim da njihov sistem obrazovanja ne tjera na široko obrazovanje, već ih veoma usko usmjerava. Ali zato oni koji žele ići na dugačko i naširoko imaju izvrsne uslove za to.
    daaaa - to se traži - slažem se ali ono 100%

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    pljuvanje po neobrazovanosti je dio iste paradigme koja nas je dovela tu gdje jesmo i koje se ti navodno zelis osloboditi
    Ne pljuvam ja po neobrazovanosti - moj dragi đed kako sam spomenula gore je bio neobrazovani ličanin, mene ne smetaju ti koji ne znaju gdje je Berlinski zid, oni su samo ovce ili pijuni, kako hočeš, mene smetaju oni koji daju direktivu da se on izgradi ili sruši (hipotetski govoreći) a ti su itekako obrazovani i kulturni ljudi, karizmatici koji imaju moć da vuku mase za sobom, jer da nemaju cijela im ta spika ne bi prošla. Gle samo Obamu, pola svijeta ga obožava i uvjereni su da je on neki moderni mesija.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

RozaGroza, po zakonu vjerojatnosti, i, ironično, možda je i baš taj tvoj pokret izniknuo iz Amerike... Puno ideja od tamo dolazi, jer su tamo "izazovi našeg doba" najvidljiviji.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne pljuvam ja po neobrazovanosti - moj dragi đed kako sam spomenula gore je bio neobrazovani ličanin, mene ne smetaju ti koji ne znaju gdje je Berlinski zid, oni su samo ovce ili pijuni, kako hočeš, mene smetaju oni koji daju direktivu da se on izgradi ili sruši (hipotetski govoreći) a ti su itekako obrazovani i kulturni ljudi, karizmatici koji imaju moć da vuku mase za sobom, jer da nemaju cijela im ta spika ne bi prošla. Gle samo Obamu, pola svijeta ga obožava i uvjereni su da je on neki moderni mesija.

RozaGroza - to je onda neka sasvim druga tema / ne da li su Ameri glupi - već njihov "imperijalizam"
    Sad sam tek shvatila što zapravo želiš reći.

Ima li nešto loše u tome što ljudi doživljavaju Obamu kao Mesiju? Zar nije uvijek kroz povijest bilo tako?

Da li ti smeta što je Obama Amer ili što?

Zar se ne bismo trebali malo više zamarati sa rješavanjem naših problema - umjesto da si stalno zabijamo tu Ameriku u oko?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Što bi rekao ovaj od Wikileaksa - postoje samo različiti sukobljeni interesi, a tu nema bolje ili lošije zemlje, i imperijalizam se vezivao za razne zemlje.

A propos obrazovanja, evo, primjerice, ja nisam čitala boljih knjiga o ekonomiji od američkih. Mislim, za ove koji nisu stručnjaci u tom polju, ono, predivno te vode od osnovih pojmova, pa do težih i kompleksinijih, naravski da bih se gubila u nekim superspecijalističkim objašnjenjima, ali... ono... čini mi se da je teško naći neku evropsku takvu knjigu, a najteže hrvatsku. To je bila ta neka literatura s magisterija.. .mislim, kad sam uspoređivala američku i našu, američka mi je bila bolja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.12.2010. at 14:47

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a nama je EU mesija. i sta mi tu mozemo? nista.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene, zapravo, zanima, kakva je sveopća i osobna korist od činjenice da ja jako dobro znam štatijaznam, latinski?
    a bavim se nečim apsolutno i potpuno drugačijim?
    društvo nema nikakve koristi, ni uža okolina isto, a to što ja osjećam sreću zbog toga-nije razlog da takav "obrazac" postavljam kao normativ.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ina, znaš kako kažu, amerikanci pišu za studente, a naši za profesore

RozaGroza, po zakonu vjerojatnosti, i, ironično, možda je i baš taj tvoj pokret izniknuo iz Amerike... Puno ideja od tamo dolazi, jer su tamo "izazovi našeg doba" najvidljiviji
    a u ovo sam 100% uvjerena, nekako mi baš zvuči - američki

i slažem se sa puno vas, da ne potpisujem sad sve po redu. a naročito ne volim i uvijek skačem na tu tako često uzrečicu "ameri su glupi".

Mislim da njihov sistem obrazovanja ne tjera na široko obrazovanje, već ih veoma usko usmjerava. Ali zato oni koji žele ići na dugačko i naširoko imaju izvrsne uslove za to.
    upravo tako.

evo ulet mede, EU skeptika

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ina, znaš kako kažu, amerikanci pišu za studente, a naši za profesore
    Vidiš, dobro kažu. Da danas polažem prijemni na Filozofskom, di se, po novome, piše test iz "opće kulture" (whatever that is), možda bi bilo i ovo pitanje i ja ne bi znala, a sad znam .

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja se ne osjećam ugroženo zbog Amera. Nisu mi onako generalno simpatični ili bliski, ali se od njih štošta može naučiti.

I dalje mislim da je svaki čovjek kovač svoje sreće, kao i svaka država. Život ti da bolje ili lošije karte, a ti s njima napraviš najpametnije što znaš. Tako i u društvu i državi. Većina je u ovom društvu birala ovo što sad imamo- lopove na čelu države, polupismene gradonačelnike, kruha i igara...

Inače, mislim da je znati koju o dionicama danas stvar opće kulture.
    A ljude cijenim isključivo po dobroti, poštenju i radišnosti (zvuči ofucano, ali je tako).
    A sve ostalo je samo bonus, naravno da se svi družimo s ljudima s kojima imamo o čemu razgovarati.
    I mislim da je malograđanski studirati ili učiti prvenstveno zato da bi se moglo razgovarati s intelektualcima i reći da si dr. mr. sc. štogod. Iako jako cijenim obrazovanje, a znanje još više. I mislim da ne bi trebali brkati pojmove inteligencija- pamet- kvizomanija- obrazovanje. Jer se jako razlikuju, iako će se često objediniti u istoj osobi. Recimo ja sam prilično sigurna da je naš guverner HNB-a i inteligentan i obrazovan i da ne bi ispao glup na kvizu. Inteligentna osoba će lakše steći nova znanja i sposobnosti itd.

A jako volim i gledati razne "zanatlije" kad dobro rade svoj posao. Sjećam se keramičara koji nam je postavljao pločice, kako čovjek to savršeno radi i objašnjava zašto i kako..., baš cijenim ljude koji dobro rade svoj posao. Više cijenim tog keramičara nego sveučilišnog profesora koji ima 5 kratica ispred imena, a predaje bez imalo žara i ljubavi prema studentima i svom predmetu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kud si sada našla jednu od 3 hrvatske javne ličnosti na funkciji koja nam ne služi na sramotu
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 08.12.2010. at 15:15

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene, zapravo, zanima, kakva je sveopća i osobna korist od činjenice da ja jako dobro znam štatijaznam, latinski?
    a bavim se nečim apsolutno i potpuno drugačijim?
    društvo nema nikakve koristi, ni uža okolina isto, a to što ja osjećam sreću zbog toga-nije razlog da takav "obrazac" postavljam kao normativ.
    Meni je recimo latinski super došao na pravnom studiju. Nevjerojatno koliko pravnih maksima savršeno primjenjivih danas je najkraće i najjednostavnije postavljeno još u rimskom pravu. I liječnicima treba latinski.

Ali slažem se s tobom i baš sam neki dan s MM-om razgovarala kako te naš obrazovni sustav tjera da učiš sve i svašta o svačemu, a na kraju 90% toga zaboraviš, a i radi se o informacijama koje se lako nađu u knjigama i nema potrebe učiti napamet.
    Mislim da bi trebalo biti puno manje obaveznih predmeta, više izbornih, manje biflanja i više kritičkog promišljanja i raspravljanja. Naš obrazovni sustav danas kao da priprema ljude za Milijunaša. Ali našlo bi se gro roditelja koji bi graknuli na to, možda to i nazvali amerikanizacijom.
    Tako je to kod nas čini mi se, ništa nam ne valja, sve bi mijenjali, a na svaku reformu se dignemo na zadnje noge.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima nešto u ovome od Zubić vile. Mislim, kad se sjetim svog biflanja povijesti, sve je isparilo, a i to što je isparilo je lako "gugljivo" - kad je bila koja bitka itd. Isto tako ovo za književnost - romantizam itd. Jer, na kraju, percipiraš pisce jer ti se svidjela neka njegova knjiga, a ne jer je pripadao ovome ili onome "-izmu". Na kraju, ono što me zanimalo, što mi je išlo, to sam zapamtila... I valjda tako svatko.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Imaš pravo krumpiric, guverner nije baš za primjer ako govorimo o ljudima na funkciji. Ali više sam ga uzela kao ilustraciju obrazovanog čovjeka koji "zna znanje". Mislim da većina takvih ljudi ima i neku širinu i opću kulturu.
    A ovi "doktori" kao dr. Ivo S. , to je drugi par rukava. Takvi su i diplome stekli tako kako su vodili državu, sigurna sam u to.

Ima kod nas puno pametnih ljudi, ali ne plivaju najbolje u ovom društvu gdje se 90% javnih funkcija puni kriterijem podobnosti. Nedavno je, mislim, Puhovski izjavio, da je problem hrvatske politike što se njome bave ljudi s manjkom sposobnosti i viškom ambicija. Istinita dijagnoza, svaka mu čast.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da nam fali Kaae na ovoj temi

Inače, nisam nikad shvatila potrebu uspoređivanja sa susjedima u ovom kontekstu. Neš' ti satisfakcije gledati susjedu preko ramena i razmišljati kako su tvoja djeca obrazovanija, more plavije, a žene ljepše.
    Drugo je uspoređivati gospodarstva, stupanj pismenosti (u %), udio visokoobrazovanih i sl.
    Iako i tu treba biti oprezan - ne možemo mješati kruške i jabuke.
    To često znaju iskorištavati novinari i nalijepiti neku analizu na naslovnicu, no i poneki koji guglaju pa selektivno prikazuju podatke.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

kud si sada našla jednu od 3 hrvatske javne ličnosti na funkciji koja nam ne služi na sramotu
    a koje su to druge dvije

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene zanima treća. Pretpostavljam da je druga predsjednik, moj dragi profesor, pravi renesansni čovjek. (Sigurno je i on griješio i griješit će na svojoj funkciji, ali ne vjerujem da nas takav čovjek ikad može osramotiti.)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tri je ono-jako NEkonzervativna pretpostavka :D

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da je krumpiric spomenula, a ja cu nastaviti...

Sveopca korist, ili barem osobna korist, koja bi proizasla iz cinjenice da relativno dobro znam latinski, tecno govorim preko nekoliko jezika (ukljucujuci jezike koje prosjecni amerikanac ne moze smjestiti na kartu svijeta - jedan od njih bio bi i ovaj koji upravo pisem, jel), znam gdje je Burma, tko je zapoceo prvi svjetski rat i cijom zaslugom danas imamo penicilin jednaka je - nuli. Osim ako ne ubrajam cinjenicu da se svako toliko netko malo divi pa cujem jedno "Oooo." ili "Aaaa!" ili nesto slicno upuceno u mojem smjeru.

Ono sto ih je zanimalo bilo je moje radno iskustvo i, na svu srecu, imala sam ga vise nego dovoljno, na mjestima koja su bila voljna to i potvrditi (nece Amer samo tako zaposliti, jelte) pa sam uspjela i ovdje naci nesto. I sad radim - s glupima, ako cemo ih, prema ovom topicu, zvati glupima zato sto nemaju pojma gdje je ova nasa Hrvatska. Oni koji znaju, uglavnom pretpostavljaju da sam u kolovozu 2009. izbjegla jer je rat, tamo negdje.. [i]znate, tamo gdje nose one poveze i puske[i/] postao vise nego nesnosan. Kad sam odlazila kuci u ljeto 2010., pola firme me ispratilo sa suzama u ocima jer su se bojala da necu ziva iz rata stici. I nema veze sto sam probala objasniti; briga njih za neku tamo drzavicu u koju nikad nece ici ili iz koje nikad nista nece trebati. Zive oni sretno i zadovoljno i bez toga, kao i bez citanja Ane Karenjine ili razgledavanja Van Goghove izlozbe.

Profesori na faksu, moram priznati, znaju znanje. Neki ga predaju bolje od nasih, neki losije. Nisam ih pitala znaju li gdje se nalazi grad u kojem sam rodjena ili tko je naslikao Guernicu, nekako nismo nikad dosli do toga. Vjerujem da bi neki znali, a neki ne bi. Cude se, mahom, zato sto sam tzv. calculus odradila u osnovnoj i srednjoj skoli (bas kao i svi vi), zato sto su me mucili latinskim kad mi je bilo 15 godina, a nisam studirala, recimo, medicinu. Blejali su prijepis ocjena s Fakulteta politickih znanosti i cudili se, opet cudom, sto sam za jadnu i bijednu diplomu iz tamo nekakvog novinarstva, odnosa s javnoscu i cega vec trebala odslusati cetrdeset i kusur predmeta koji su pokrivali sve od statistike i prvog svjetskog rata do medjunarodnih politickih odnosa, antropologije i etike te nacina tiskanja nekakvih tamo novina (za koje nitko u modernom svijetu vise ni ne mari). Fakultet je ovdje puno laksi. Neizmjerno laksi, puno vise koncentriran na praksu (sad govorim iz iskustva, nakon dva puna odslusana semestra na postdiplomskom). Ne zanima ih govorim li ukrajinski i znam li konjugaciju glagola u latinskom, vec se iskljucivo bave time da mi usade znanje, i prakticno i teoretsko, samo i iskljucivo o ekonomiji. Zato sto sam tako odabrala.

Netko je napisao da su usmjereni i to je bas tako, prava istina.

Glupi nisu. Nista gluplji od prosjecnog Hrvata, Bugara, Turcina ili Norvezanina.

Rade vise, zaradjuju vise i uglavnom ih ni za sto nije briga, a da se ne tice njihovog vlastitog dvorista.

Ponekad mi se cini da je teze pronaci nekog s kim bih se druzila i mozda pricala o Wertheru, vec spomenutoj Guernici ili Musoliniju (kad mi dodje, jelte), ali moram priznati da nisam bas o tome raspravljala na svakodnevnoj kavi s prijateljicama u Zagrebu. Dobro, sigurna sam da bi o navedenom znale vise nego prosjecni stanovnik Mankata, ali nije da o tome ovisi bilo ciji zivot.

U kratkim crtama, nakon poduze litanije - slazem se s onima koji smatraju generalizacije bezveznima. I ne mislim da treba uciti opcu kulturu tako da to samo sebi bude svrha. Osobno, MENI je bitno znati. Volim se snaci u raznim situacijama. Mom prvom americkom susjedu mozda nije. Ali nije bilo ni gospodji sa sedmog kata zgrade u Zagrebu gdje sam zivjela vecinu zivota.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 08.12.2010. at 16:52

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

potpuno se slazem da bi u obrazovanju djece jaci naglasak trebalo staviti na kriticko razmisljanje, razmisljanje uopce, sposobnost povezivanja razlicitih djelova u smislenu cjelinu. takode promatranja povjesnih razdoblja u cjelini u kojima se ispreplicu i drustvo kao takvo sa kulturom, znanoscu i inom.
    takode bi se trebalo uzeti u obzir i internet, te opcenito medije koji su djeci danas dostupni na sasvim drugi nacin, nego u moje vrijeme.
    medutim odredeni temelji, su bitni, naprosto zato jer su temelji i bez njih ne ide.

pa me zanima, te pitam sve one koji misle:
    pa sto ce im latinski..
    a svi oni integrali, ako ce recimo biti slikar,
    a i kemija je jelte bezpotrebna: voda smeka ko voda pa da li je h2o ili z3d je svejedno
    na kraju krajeva sto bi covjek znao da se oni zovu impresionisti kad recimo voli monet-a, a volio bi ga kada bi se recimo oni zvali dadisti ili kubisti...itd

kako vi mislite da djeca uopce pronadu sto im se svida, te sto ih zanima, ako to nigdje ne nauce?
    da li svi sa 10 godina znaju sto zele postati, pa da kazu, ah ja cu biti fizicarka, sto ce mi ovo ili ono.

i sto ako sa 18 shvati da zeli studirati matematiku ili fiziku, ali eto svo znanje mu doseze do zbrajanja i oduzimanja, jer su mu roditelji mislili da matematika sluzi za kupovanje kruha i nicem drugom, pa dijete nema nikakve temelje.

osim toga nisu svi iz kuca obrazovanih roditelja, mozda ce mu posjeta muzeju gdje bi recimo vidio murtica, biti jedina moguca, jer s roditeljima ne ide.
    Posljednje uređivanje od seni : 08.12.2010. at 17:08

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Glasam za obrazovanje, poput naseg, nemam apsolutno nista protiv. Dapace. Kad i ako budu neka djeca u planu, ozbiljno razmisljamo da osnovnu i srednju skolu zavrse u Zagrebu jer ove ovdje nude prestrasno lose i usko znanje. Nakon toga, svakako fakultet negdje u ovim krajevima (uostalom, upravo to se sprema napraviti moj puno mladji brat).

Usprkos tome sto sam apsolutno pro znanja, ne mislim da su Amerikanci, ili bilo tko drugi, onako po defaultu glupi. Isto kao sto nitko nije, onako generalno, po defaultu pametan.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa Vidi poruku
    Malčice bih se nadodala:
    Naše široko obrazovanje (kod nas u BiH, a vjerujem da ni u cijeloj regiji nisu baš nešto previše izmjenili predratne programe) nepotrebno opterećuje ljude (djecu) koja nemaju kapacitet ni interesovanje za toliku širinu, a poticanje kompetitivnosti u novom društvu takvu djecu još više ubija u pojam. Zbog toga mislim da je široko obrazovanje super, ali ne bi smjelo biti nametano. Na primjer, djeca bi trebala prvo naučiti kako se služiti računarom efikasno i sigurno, a ne učiti o mašinskom jeziku i kako se piše programski software. No to je moj lični stav.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Super mi je ovo sto spominje Strobery. Evo mene su u srednjoj skoli, tamo negdje ranih devedesetih, ucili pisati programe u Basicu. Pisala sam programe koji su crtali geometrijska tijela ili radili racunske operacije... k'o od sale. Jos uvijek, priznajem, ne znam zasto. U isto vrijeme, nitko nije niti spomenuo normalnu, svakodnevnu upotrebu racunala. Ono, napisati CV i isprintati ga... na primjer.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Super mi je ovo sto spominje Strobery. Evo mene su u srednjoj skoli, tamo negdje ranih devedesetih, ucili pisati programe u Basicu. Pisala sam programe koji su crtali geometrijska tijela ili radili racunske operacije... k'o od sale. Jos uvijek, priznajem, ne znam zasto. U isto vrijeme, nitko nije niti spomenuo normalnu, svakodnevnu upotrebu racunala. Ono, napisati CV i isprintati ga... na primjer.
    pa vjerojatno zato, da vjezbas razmisljanje, kombiniranje, inventivnost.
    neko je dijete kroz to odlucilo postati programer.
    netko je postao steve job ili bill gates.
    naravno da je uz to trebalo uciti i kako se kompjuterom sluziti.

razvoj nase civilizacije je usko povezan sa razvojem apastraktnog misljenja. pa se to i uci i vjezba.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    potpuno se slazem da bi u obrazovanju djece jaci naglasak trebalo staviti na kriticko razmisljanje, razmisljanje uopce, sposobnost povezivanja razlicitih djelova u smislenu cjelinu. takode promatranja povjesnih razdoblja u cjelini u kojima se ispreplicu i drustvo kao takvo sa kulturom, znanoscu i inom.
    takode bi se trebalo uzeti u obzir i internet, te opcenito medije koji su djeci danas dostupni na sasvim drugi nacin, nego u moje vrijeme.
    medutim odredeni temelji, su bitni, naprosto zato jer su temelji i bez njih ne ide.

pa me zanima, te pitam sve one koji misle:
    pa sto ce im latinski..
    a svi oni integrali, ako ce recimo biti slikar,
    a i kemija je jelte bezpotrebna: voda smeka ko voda pa da li je h2o ili z3d je svejedno
    na kraju krajeva sto bi covjek znao da se oni zovu impresionisti kad recimo voli monet-a, a volio bi ga kada bi se recimo oni zvali dadisti ili kubisti...itd

kako vi mislite da djeca uopce pronadu sto im se svida, te sto ih zanima, ako to nigdje ne nauce?
    da li svi sa 10 godina znaju sto zele postati, pa da kazu, ah ja cu biti fizicarka, sto ce mi ovo ili ono.

i sto ako sa 18 shvati da zeli studirati matematiku ili fiziku, ali eto svo znanje mu doseze do zbrajanja i oduzimanja, jer su mu roditelji mislili da matematika sluzi za kupovanje kruha i nicem drugom, pa dijete nema nikakve temelje.

osim toga nisu svi iz kuca obrazovanih roditelja, mozda ce mu posjeta muzeju gdje bi recimo vidio murtica, biti jedina moguca, jer s roditeljima ne ide.
    ja se s tobom slazem. kad kritiziram intelektualni snobizam ne kritiziram obrazovanje samo po sebi.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ali po obrazovnom sustavu bi vec mogla oplesti

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    RozaGroza, po zakonu vjerojatnosti, i, ironično, možda je i baš taj tvoj pokret izniknuo iz Amerike... Puno ideja od tamo dolazi, jer su tamo "izazovi našeg doba" najvidljiviji.
    Pokret? Joj nemoj me u pokret molim te...ja bježim glavom bez obzira od svih okvira, a ti mene pravo u pokret

Ne znam dali sam spominjala rijeć "glupi" u svom uvodnom post-u, tema se tako zove jer je tako naziv utube filmića koji sam linkala. Ali ja prvenstveno mislim na opću obrazovanost. Mislim da Ameri ne prednjaće u njoj, mislim da uopće ne drže do nekog generalnog znanja, nego su fokusirani, kako smo već zaljučili, na svoje polje interesa. Pretpostavljam da je to tako jer im je školski sustav tako ustrojen da nemaju toliko puno biflanja u osnovnoj i srednjoj kao i mi. Domet im je Civilni rat + kako je netko rekao - nije im ni potreba, svi sviraju kako oni dirigiraju ionako, why bother. Moram priznat da sam ja nerijetko susrela i veoma bahate Amere, kako u USA tako i u Hrvatskoj gdje sam radila sa njima. Nevjerovatno mi je bilo kako su gledali na sve s visoka a u restoranu nisu znali zašto je rezervna vilica i nož, ili zašto je posudica s vodom i limunom na stolu, da ne ulazimo uopće u obrazovanje - a zanimacija: fakultetski profesor, taj baš jedan je bio gay a momak mu je bio veoma dobro plaćen odvjetnik, on pak nije znao da je Italija tu blizu, nego je mislio da je to jaako jaako daleko.

Još jedno osobno iskustvo. Radim ja u Americi i dolazi mi mušterija, pita: Where r u from? Ja: Croatia On: Oh Croatia, that's near Ohio right? Ja: Yes sir, near Ohio

I ne bi meni smetalo njihovo neznanje da nisu svjetska velesila koja diktira sve veće društvene, političke, ekonomske ištajaznamkakvesvene promjene na svijetu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    ali po obrazovnom sustavu bi vec mogla oplesti
    bi, bi i to ozbiljno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove