Stranica 10 od 69 PrviPrvi ... 891011122060 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 3421

Tema: Homeschooling?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    pa ja sam uvijek za širenje vidika (uvođenje HS-a bi bio jedan segmet toga) - uvijek, ali mislim da nama struktura niti infrastruktura ne štimaju. a kako ćemo širiti vidike kad nam je vidikovac klimav i samo što se ne sruši. HS bi spadao u ono što društveno osjetljive zemlje nude građanima kao izbor i njihovo pravo, a moje je mišljenje da za takve programe treba imati love. a svi dobro znamo di je lova nestala.

treba pričati o ovome, apsolutno i iz svih mogućih kuteva gledišta.
    Kako ti zamisljas taj program? Ja ga ne vidim niti kao program niti kao nesto sto zahtjeva lovu. Stvoise, cini mi se da rasterecuje sustav, u maloj mjeri, ali rasterecuje. Ne vidim kako bi trebala dodatna lova za roditelje koji svoju djecu poducavaju doma.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mima, sve to stoji, samo ako postoji dijete koje smeta našem u parkiću ili ispred zgrade, oćemo djetetu zabranit izlaske vani?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa ne bih se složila da se interakcija unutar sata ne potiče. Štoviše. Ne potiče se došaptavanje, smijuljenje, pisanje poruka na papirićima (mobitelima? stara sam), ali postoji kompetitivnost koja je po mojem mišljenju vrlo zdrava. Ono, znaš, "Tko zna, neka digne ruku", "Podijelite se u grupe, pa proanalizirajte", pa zajednički projekti (i na satu i izvan sata), tu se djeca i druže i zajedno uče. I, kao što sam rekla, natječu se jedno s drugim, tko će biti bolji, mislim da je to često super motivacija da se dijete više potrudi.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a što se tiče socijalizacije pa nije ona sama sebi smisao. dijete se treba pripremiti na život i posao, a oni mu nose okruženje i komunikaciju s ljudima, obveze koje se moraju ispunjavati i kada nama to ne odgovara, one koje nam se ne sviđaju ili nas ne interesiraju itd.
    ali je činjenica da postoji određeni broj ljudi koji je prošao intitucionalni odgoj i obrazovanje, pa je još uvijek potpuno asocijalan.
    kao što postoje i ljudi koji su u nekom periodu svojega života bili izolirani, pa nemaju takvih problema (pritom ne mislim na komunikaciju s ostalima nego na uvažavanje svih regula koje današnje Društvo nudi/nameće).

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju dijecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

No, ja sam recimo sa druge strane - što se tiče socijalizacije - svjesna da ja svojim životnim stilom i navikama ne mogu pružiti djetetu potrebnu socijalizaciju. Aktivnosti jednostavno nisu dovoljne za socijalizaciju jer se tamo sve odvija u nekakvim kontroliranim uvjetima, i tek tu nema praznog hoda za "druženje". Meni se svidjelo ono što sam (površno) pročitala da u nekim zemljama postoje udruge ili grupe roditelja koji školuju djecu kod kuće, pa pretpostavljam da se onda unutar tih grupa može odvijati nekakva socijalizacija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju djecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?
    između ostalog.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    marta, meni ta tvrdnja nekako nije realna, možeš ti računati minutažu druženja, al stoji činjenica da se djeca unutar razreda-druže, udružuju, surađuju, razgovaraju, da su s vršnjacima. Nisu jedni do drugih nego su zajedno.
    A tu su i razne situacije koje izlaze iz gorenjeg-od izleta do školskih rođendana.
    Racunala sam minutazu direktne interakcije samo kao primjer koji moze pokazati da zapravo tu nekog silnog druzenja s vrsnjacima nema. Bar ne u toj mjeri u kojoj to oponenti HS-a naglasavaju. Inace glede skolskih izleta - u Sloveniji dijete u koje se obrazuje doma ide na skolske izlete s razredom u koji je upisano. Zasto mislite da je djeci iz HS-a sve to oteto?
    I jos nesto. Mi smo se od osnovne skole na tim izletima dovodili u opasne situacije, opijali se i drogirali. Ne vidim to kao nesto pozitivno. Maturalac nam je bio Sodoma i Gomora. Ne mogu sad to velicati kao nesto prekrasno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mima, sve to stoji, samo ako postoji dijete koje smeta našem u parkiću ili ispred zgrade, oćemo djetetu zabranit izlaske vani?
    pa nećemo ali ćemo se možda onda mi uplesti, a u školi je dijete samo; nisam još moram priznati čula za bullying pred zgradom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju dijecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?
    između ostalog.
    a to "ostalo" je da djeci moramo pružiti najviše što možemo?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    pa nećemo ali ćemo se možda onda mi uplesti, a u školi je dijete samo; nisam još moram priznati čula za bullying pred zgradom.
    pa nije samo?!
    što nije samije nego pred zgradom, naprotiv.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa nije samo?!
    što nije samije nego pred zgradom, naprotiv.
    a tko je sa njim?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

marta, meni ta tvrdnja nekako nije realna, možeš ti računati minutažu druženja, al stoji činjenica da se djeca unutar razreda-druže, udružuju, surađuju, razgovaraju, da su s vršnjacima. Nisu jedni do drugih nego su zajedno.
    A tu su i razne situacije koje izlaze iz gorenjeg-od izleta do školskih rođendana.
    ovo potpisujem i nadodajem baš se rado sjećam odlazak i povrataka iz škole. to je vrsta druženja koja mi je posebno ostala u sjećanju.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne stignem sad vise, pa cu samo u kratko.

dakle ja bih pledirala, ako moze, da ne udemo u osobne obracune, da spustimo tenzije (s obje strane) i da zaista pokusavamo voditi zanimljivu i ugodnu raspravu.
    za jedan poduzi post mi treba vremena, koje sad nemam, ali cu samo kratko ponoviti:

-ja postujem strucnost i obrazovanje
    -postujem profesore i njihov rad
    - ne mislim da postajes strucan i dobijas dublji uvid u komplekssne teme petodnevnim srfanjem po webu
    -smatram skolu jednom od najvaznijih institucija
    -smatram institucije vaznim tekovinama nase civilizacije
    -ne spadam u one koji o njim govore u negativnom kontekstu u globalu, sto ne znaci da u detalju ne vidim stvari koje se trebaju poboljsati
    -ne mislim da institucije lose utjecu na djecu
    -ne mislim da su djeca vlasnistvo roditelja, te ne pripadam trendu koji u svemu izvan obitelji, a pogotovo u institucijama vidi opasnost za svoje dijete, djecu opcenito i drustvo u cjelini
    -razumjem kompleksnost drustva u kojem zivimo i uprkos svim njegovim manama smatram ga najboljim uredenjem do sada
    -ne smatram da je proslost bila bolja od sadasnjosti
    -ja sam bila sretna u skoli, zaista sam je voljela
    -moje dijete je sretno u skoli i voli je
    -uz sve to, smatram da skola kakva je sada (u vecini slucajeva) treba jedan ozbiljan up-date

-ne znam da li bi se i u idealnim okolnostima odlucili za hs
    -ne mislim da su djeca koja su obrazovana po hs sustavu u prosjeku bolje obrazovana od druge djece, ali ne mislim ni da su u prosjeku losije obrazovana.
    ja sam vec na pocetku rekla, da smatram da u kontroliranim okvirima hs moze biti opcija. mislim da ce to uvijek biti jako, jako manjinski program, ali ako ce nekoj djeci pomoci zasto ne?

znam da je na ovom topiku ponesto toga napisano, sto nema ni glavu ni rep, da se blago izrazim.

pa ipak bi mi bilo drago, kad se ne bi toga hvatali, vec zaista pokusali malo ozbiljnije razgovarati.
    i ako je moguce, malo izaci iz svojih cipela i svojih iskustava, ili iskustava svoje djece.
    ta iskustva su nemjerljivo vazna, da nas potaknu na razmisljanje, ali su "opasna", ako cemo tom svojom mjerom mjeriti sve ostalo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    No, ja sam recimo sa druge strane - što se tiče socijalizacije - svjesna da ja svojim životnim stilom i navikama ne mogu pružiti djetetu potrebnu socijalizaciju. Aktivnosti jednostavno nisu dovoljne za socijalizaciju jer se tamo sve odvija u nekakvim kontroliranim uvjetima, i tek tu nema praznog hoda za "druženje". Meni se svidjelo ono što sam (površno) pročitala da u nekim zemljama postoje udruge ili grupe roditelja koji školuju djecu kod kuće, pa pretpostavljam da se onda unutar tih grupa može odvijati nekakva socijalizacija.
    Mima, naravno da to tako funkcionira. U VB postoje organizirani HE kampovi, radionice, druzenja...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se isto ne mogu složiti sa ovim što marta kaže da nema puno druženja u školi. Lijepe uspomene iz škole meni i jesu uspomene na druženje, i druženja u školi zaista ima, na svakakve načine. Samo što sam sigurna da ima djece (i ja ih se sjećam) koja nemaju takve lijepe uspomene,.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

eh vidim da je razgovor i krenuo u dobrom smjeru

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a to "ostalo" je da djeci moramo pružiti najviše što možemo?
    ne, ostalo je da je škola pod kakvom takvom kontrolom
    to je da velika većina roditelja nije sposobna nadomjestiti 10 učitelja. Nikako.
    to je da mi nemamo zašto biti etalon za djetetovo znanje, imamo svoje granice, koje mogu biti manje od djetetovih
    (budimo, uostalom, realni, čak i mi koji imamo nekakav širok spektar (sa)znanja, nismo sposobni djetetu prenijeti SVE)
    čak i ako smo u baznim znanostima bolji od učitelja, nismo obrazovani u metodici i pedagogiji.
    čak i da smo zabavni i organiziramo druženja, nismo djetetov centar svemira nakon xte godine
    čak i da je HS proveden idealno (uz kontrolu) kakav je trenutak djetetova ulaska u (organizirani) sustav

moram priznat da me strašno muči naglašavanje roditeljske svekompetentnosti i svemoći.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, ja te mogu potpisati u 80% tvog posta. jedino sam prema svojoj vlastitoj skoli i skolovanju indiferentna, jerbo mi je uglavnom bilo dosadno, postalo je zanimljivije i normalnije tek kad sam dosla u MIOC, a zo to sam se morala 9 godina dosadivati i provodila bih HS ukoliko bi mi bio omogucen zakonski.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    u Sloveniji dijete u koje se obrazuje doma ide na skolske izlete s razredom u koji je upisano.
    Ne razumijem, ide na izlet s djecom koju ustvari uopće ne poznaje jer ne ide u školu? Meni to bome ne zvuči nimalo privlačno, tim višpe što su ostala djeca iz razreda ekipa koja se svakodnevno druži

Ni tvoja minutaža mi ne drži vodu, djeca se u školi druže cijelo vrijeme, ne samo preko odmora. Da ne spominjem sad zajedničke projekte i sl. jer je svimbalo to već objasnila, meni je druženje i dopisivanje preko sata, onako poskrivečki bilo posebno drago. Ja recimo i danas čuvam kutiju s papirićima (i ja sam stara ) na kojima smo se moja prijateljica (a danas i kuma) i ja dopisivale preko sata.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jos jednom, ja sam minutazu navela kao protuprimjer onima koji naglasavaju interakciju s vrsnjacima. Naravno da ne drzi vodu, jer je djeci na satovima dosadno ili nezanimljivo pa onda izmisljaju zabavu koja ukljucuje i drugu djecu. Nekako se ne mogu sjetiti da sam se dopisivala ili razgovarala preko nastave koja mi je bila zanimljiva.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otkud znas da se i to dijete ne druzi s njima svakodnevno? Iako ne pohadjaju nastavu zajedno? Zar ste se vi druzili samo s djecom iz svog razreda? Ocito su moja iskustva skroz drugacija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jos jednom, ja sam minutazu navela kao protuprimjer onima koji naglasavaju interakciju s vrsnjacima. Naravno da ne drzi vodu, jer je djeci na satovima dosadno ili nezanimljivo pa onda izmisljaju zabavu koja ukljucuje i drugu djecu. Nekako se ne mogu sjetiti da sam se dopisivala ili razgovarala preko nastave koja mi je bila zanimljiva.
    zabavu izmišljaju jer se žele družiti.
    i jer nema šanse da održe 45min potpunu koncentraciju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

seni, ja te mogu potpisati u 80% tvog posta. jedino sam prema svojoj vlastitoj skoli i skolovanju indiferentna, jerbo mi je uglavnom bilo dosadno, postalo je zanimljivije i normalnije tek kad sam dosla u MIOC, a zo to sam se morala 9 godina dosadivati i provodila bih HS ukoliko bi mi bio omogucen zakonski.
    Jesi sigurna da se tvoje dijete doma na HE uz roditelje kao učitelje i ostalu privatnu poduku ne bi dosađivalo?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Otkud znas da se i to dijete ne druzi s njima svakodnevno? Iako ne pohadjaju nastavu zajedno? Zar ste se vi druzili samo s djecom iz svog razreda? Ocito su moja iskustva skroz drugacija.
    Djeca čiji roditelji rade iz škole dolaze nakon boravka u 16:30. Do kraja dana se s drugom djecom ne mogu družiti u količini koja može nadomjestiti druženje u školi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ali je činjenica da postoji određeni broj ljudi koji je prošao intitucionalni odgoj i obrazovanje, pa je još uvijek potpuno asocijalan.
    kao što postoje i ljudi koji su u nekom periodu svojega života bili izolirani, pa nemaju takvih problema (pritom ne mislim na komunikaciju s ostalima nego na uvažavanje svih regula koje današnje Društvo nudi/nameće).

istina je, ali je činjenica i to da se ipak većina djece u kolektivu socijalizira. ono što sam htjela reći je da se djeca trebaju kroz život sresti i sa povoljnim i nepovoljnim situacijama jer ih to priprema na život i postepeno ih uvodi u radno okruženje.
    nisam rekla da roditelji ne bi trebali obrazovati djecu kod kuće budući da nisu kompetentni sva područja obuhvatiti kvalitetno nego da bi trebali prvenstveno znati realno ocjeniti svoje mogućnosti.
    ja se nikada ne bih upustila u takvo nešto jer iskreno sumnjam u kvalitetu takvog podučavanja no opet ostavljam prostor da nisam u pravu.

također mislim da bi se na takav način obrazovanja odlučio vrlo mal broj roditelja, a ukoliko bi on postao legalan bez ikakvih uvijeta tu bi se pojavilo dosta prostora za zloupotrebu. pri tome mislim na one socijalne slučajeve ili recimo neke pripadnike romske manjine koje jedino zakon uspijeva natjerati da svoju djecu pošalju u školu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa sve i da se druže svakodnevno, sasvim je drugačiji odnos s razrednim kolegama. Netko je već spomenuo (pametna zubić vila čini mi se), to su "ratni drugovi".

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

to je da velika većina roditelja nije sposobna nadomjestiti 10 učitelja. Nikako.
    to je da mi nemamo zašto biti etalon za djetetovo znanje, imamo svoje granice, koje mogu biti manje od djetetovih
    (budimo, uostalom, realni, čak i mi koji imamo nekakav širok spektar (sa)znanja, nismo sposobni djetetu prenijeti SVE)
    čak i ako smo u baznim znanostima bolji od učitelja, nismo obrazovani u metodici i pedagogiji.
    čak i da smo zabavni i organiziramo druženja, nismo djetetov centar svemira nakon xte godine
    čak i da je HS proveden idealno (uz kontrolu) kakav je trenutak djetetova ulaska u (organizirani) sustav

moram priznat da me strašno muči naglašavanje roditeljske svekompetentnosti i svemoći.

s ovim se slažem!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sve i da se druže svakodnevno, sasvim je drugačiji odnos s razrednim kolegama. Netko je već spomenuo (pametna zubić vila čini mi se), to su "ratni drugovi".
    da, meni je činjenica da dijete samo iz skupine izabire sebi slične (u vrtiću i školi) nezamjenjiva.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Uff...imam još jedno pitanjce:

hoće li HE-roditelji od države tražiti mjesečnu plaću i plaćene doprinose?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nemoj rosa majketi

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pa kaj?
    jel petak il' nije?

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kako ti zamisljas taj program? Ja ga ne vidim niti kao program niti kao nesto sto zahtjeva lovu. Stvoise, cini mi se da rasterecuje sustav, u maloj mjeri, ali rasterecuje. Ne vidim kako bi trebala dodatna lova za roditelje koji svoju djecu poducavaju doma.
    pa svakako bi trebalo educirati, tj, pripremiti roditelje za ulogu predavača svojoj djeci, odnosno testirati ih ili sl - od strane priznatih stručnjaka (psihologa, profesora, pedagoga itd.). organiziranje toga košta.

organiziranje posebnih ispita košta, a mislim da košta i kontroling sprovedbe. ja ne bih bježala od stručnih suradnika ako negdje zapne - i imati takve ljude na raspolaganju košta.
    mislim da HS uopće nije loša ideja, ali ga treba dobro zamisliti i sprovesti.

a pretpostavljam da u "civiliziranim" zemljama roditelji dobivaju i neku naknadu za to što podučavaju djecu kod kuće. i to mora netko platiti.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa nije to loše pitanje, ako majke odgajateljice smatraju da imaju pravo, zašto ne bi i majke houmskulerice?
    mislim, daleko od toga da smatram da bi ijedna od tih kategorija trebala dobiti naknadu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    pa svakako bi trebalo educirati, tj, pripremiti roditelje za ulogu predavača svojoj djeci, odnosno testirati ih ili sl - od strane priznatih stručnjaka (psihologa, profesora, pedagoga itd.). organiziranje toga košta.
    To postoji. Zove se učiteljska akademija

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Djeca čiji roditelji rade iz škole dolaze nakon boravka u 16:30. Do kraja dana se s drugom djecom ne mogu družiti u količini koja može nadomjestiti druženje u školi.
    to je sve ok. ali ne radi se o tome da hs postane pod mus i dominantni oblik skolovanja. niti o tome da se ti ili ja ne bi u to upustile. radi se o tome da bi to nekim obiteljima i djeci bio dobar izbor.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku

point taken!

ja nekako pokušavam sagledati stvar a da zvuči suvislo i zapravo hoću reći da nemam ništa protiv ako netko želi imati HS kao opciju (uz pretpostavku da to nije protiv djetetove volje).

Ipak, nije to zezancija, kao što Cubana i ostale kažu - ljudi idu na faks godinama da bi postali prof ovog ili onog i banaliziranje učiteljske profesije je isto kao da kažete da ćete si sami doma operirati bubrežni kamenac da se ne stresirate u bolnici.

Ne znam, ali nekako svi imate pravo.
    I ovi što žele HS jer smatraju da na to imaju pravo, i profesorska profesija kao jedna od najplemenitijih koje postoje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja cak vjerujem da bi nekima to sigurno odgovaralo.
    Nekim roditeljima i nekoj djeci, ali ne nuzno iz iste obitelji.
    Cak i kada znate da imate dijete kojemu je primjereniji HS od škole, treba se poklopiti da je i roditelj voljan, sposoban i u mogucnostima to provesti.
    Obrnuto je kad roditelj to zeli samo HS-a radi, a bez da dijete to želi ili treba.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zašto je djetetu potrebno prenjeti SVE?
    Nitko niti ne govori da su roditelji djetetov centar svemira, nakon par sati učenja dnevno kod kuće, djete i dalje ima svoje frendove, slobodne aktivnosti, baku, didu, psa.
    Kakva svekompetentnost i svemoć? To se nije spominjalo jer takvo nešto nije ni potrebno za HS.

A stalno se pokušava predstaviti HS kao neki novi koncept koji su profurali New Age-eri ili vjerski fanatici. HS, na ovaj ili onaj način, postoji od kad je čovjeka, i ljudi su kroz HS učili puno duže nego kroz školski sistem.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    to je sve ok. ali ne radi se o tome da hs postane pod mus i dominantni oblik skolovanja. niti o tome da se ti ili ja ne bi u to upustile. radi se o tome da bi to nekim obiteljima i djeci bio dobar izbor.

Upravo tako. Ne treba zanemariti "kolateralne žrtve" školskog sustava, djecu kojoj takav sustav
    jednostavno ne odgovara, a imaju roditelje koji su voljni u to se upustiti. Ako pretpostavimo
    da je roditelj inteligentan i dobronamjeran, on će znati i prepoznati odgovara li OKK njegovom
    djetetu ili ne. Pa neće valjda ići kontra djeteta i njegovog boljitka. Radi se samo o tome
    da se dozvoli ta opcija koja definitivno neće biti niti blizu dominantna. A budući da već postoje
    zemlje u kojima je uvedena, ne bi ni mi bili ti koji izmišljaju sad toplu vodu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja sam prof. po struci i ne vidim OKK kao nikakvo omalovažavanje moje struke.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Po ovome ispada da je najvitalnije za djetetov napredak da od jutra do sutra bude s drugom djecom! Kako to misliš da mu nije dovoljno da popodne provede s frendovima? Meni je najnormalnije da ujutro odradi učenje, iza ručka svoje obaveze, i popodne ima vrijeme za igru.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Potpis, s naglaskom na zadnju rečenicu.

Krumpiric spominje ono što mene od početka brine - tj. roditelj samostalno može educirati dijete max do svog limita. Možemo se postaviti naopačke, no mama sa frizerskom srednjom školom može guglati do preksutra pa svejedno neće djetetu moći kvalitetno objasniti matematiku i fiziku.
    Da se nitko ne uvrijedi..no to je meni za roditelje koji misle da je njihovo znanje "plafon" do kojega njihovo dijete treba težiti i koji smatraju da su stručniji od ped. struke.

Mogu prihvatiti slijedeće:
    - da mama koja zadovoljava određene kriterije obrazuje dijete do neke dobne granice (ne iznad 4. osnovne)
    - da dijete redovito polaže stručne ispite u skladu sa strukom (tj. razredne ispite koje polažu sva djeca)
    - da te ispite provodi i ocjenjuje neutralna osoba (ne mama)
    - da mama predaje po nekoj špranci, ne oo što ona procjeni da treba
    - da se svako odstupanje kažnjava na neki način (tj. da HS ne postane izlika za mame koje svoje dvanaestogodišnjake nisu naučile zbrajati)
    - da se (na neki način, nemam ni približnu ideju) i djetetove želje uzmu u obzir

Dakle ovo gore navedeno mogu prihvatiti, no ne mogu razumjeti kao bolju opciju od školskog druženja.
    ne samo radi socijalizacije (koje se nisam ni dotakla) nego radi toga jer roditelj ne može biti stručniji od xy stručnjaka.

Nadalje - HS mamama ne bih platila naknadu. eventualno bi im kroz plaću (njihovu ili supruga) smanjila davanja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da se hs nigdje ne placa, tako da nemojte jos i taj faktor ubacivati.. i ovako je dosta komplicirano.

i molim vas nemojte zaboraviti tate

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zašto je djetetu potrebno prenjeti SVE?

Zato da djetetu pružiš šansu da kasnije (nakon HS) nastavi obrazovanje u kojem god smjeru ono želi.
    A to je nemoguće ako ga doma planiraš educirati samo za ono što ti smatraš bitnim. Valjda se možemo složiti oko toga.

Zanima me konkretno ako ćeš htjeti odgovoriti:
    Do kada bi ti obrazovala dijete doma?
    Što bi mu prenijela? (ako ne treba znati sve)

Zaista se nadam konstruktnom odgovoru jer me iskreno zanima kako si to zamislila.
    Stavljam i smajlić

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku

i molim vas nemojte zaboraviti tate
    Ofkors da tate ne bi homeskulirali. Pa tko je vidio da tata bude doma s djetetom?
    Posljednje uređivanje od icyoh : 10.12.2010. at 13:35

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

da, meni je činjenica da dijete samo iz skupine izabire sebi slične (u vrtiću i školi) nezamjenjiva.
    nezamjenjiva su i prva prijateljstva koja se stječu u školi i djeca se zbliže još više kada dijele iste događaje i situacije. Ratni drugovi, baš pravi izraz...

a zajednička izrada "šalabahtera" , pa šaptanje kolegi kojeg ispituju, pa pisanje zadaća onima koji su slabiji u učenju (a da nastavnik ne skuži)... To sve ima svoje čari...

meni je u 3. srednje prof iz Engleskog htjela zaključiti 4 na polugodištu (nešto smo se naljutile jedna na drugu), a bila sam u bolnici. Cijeli razred se pobunio i napisali su peticiju i bojkotirali engleski dok mi nije zaključila 5 jer su smatrali da ja jedina znam za 5. Mislim tko bi to za mene kod kuće napravio?
    ma ja ne bih svoju "konzerva" školu dala ni za što na svijetu.
    opet ja sa svojim romantičnim uspomenama...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

HS se ponegdje i plaća - na primjer, u Rusiji.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

stranica ko kusih pasa, al evo, sve sam pročitala.
    zaključak - prvo treba uvesti asistirani OKK, pa onda neasistirani OKK.

šalim se.
    obzirom na sve što ste napisali, i obzirom da će HS uvijek biti izbor debele manjine, a ne prevladavajući sistem školovanja, mene ipak kod OKK muči slijedeće: prvo, kontrola da se izbjegne zanemarivanje. to mi se čini jako važno, jer ako u školskom sustavu ima kontrola, i uz to ima kolateralnih žrtava, scenariji vezani uz OKK mogu biti stvarno strašni. nisu svi roditelji marte i roze kako i na koji način organizirati tu kontrolu meni nije jasno. samo preko testova?

a drugo, vezano uz postove npr mime, kako ćeš ti znati da li bi tvome djetetu odgovarala škola i sustav ili bi tamo venuo. ili procvao. bez obzira koliko dobro poznaješ dijete. pretpostavljam da ako se odlučiš za HS, da dijete neće ić ni u vrtić. pa da uočiš da mu ne odgovara takav kolektiv. kako znati da će dijete patiti u školi, kao mala tanja b, baš si mi se smilila, ovako sama na velikom odmoru ili će uživati u najljepšem periodu svog života?

kvalitetu prenesenog znanja namjerno ne spominjem, imajući na umu npr varijantu onih sanjinih elitista s hordom najboljih privatnih profesora

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Zato da djetetu pružiš šansu da kasnije (nakon HS) nastavi obrazovanje u kojem god smjeru ono želi.
    A to je nemoguće ako ga doma planiraš educirati samo za ono što ti smatraš bitnim. Valjda se možemo složiti oko toga.

Zanima me konkretno ako ćeš htjeti odgovoriti:
    Do kada bi ti obrazovala dijete doma?
    Što bi mu prenijela? (ako ne treba znati sve)

Zaista se nadam konstruktnom odgovoru jer me iskreno zanima kako si to zamislila.
    Stavljam i smajlić
    Djete i ovako i onako veliki dio znanja koje mu učiteljica prenese u osnovnoj zaboravi, jer je pola toga nepotrebno. Kurikulum, bar ja tako mislim, je totalni, kako bi se Dorotea izrazila, nonsens. Ja bi definitivno svom djetetu filtrirala informacije sa kojima ću ga opteretiti, jer zaista nije bitno da zna da li je bitka kod xyz počela 1456 ili 1457.

Do kad bi obrazovala - neću sad u to ulaziti.
    Prenjela bi mu dovoljno da bude obrazovan član društva - ovisi sve o tome koliko bi on želio i mogao, to će se tek otkriti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •