-
Da li ti se mrvi tijesto dok ga radiš?
Kod prhkog tijesta je bitan omjer 3:2:1, tj. 30 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 10 dkg šećera. Naravno da količine možeš povećati, ali da omjer ostane isti. Ovo vrijedi za sve kolače od prhkog tijesta, i pite i kekse.
Ovako radim vanilin-kiflice:
30dkg brašna
20 dkg maslaca (margarina)
10 dkg šećera
10 dkg oraha( ili lješnjaka)
1 jaje
Brašno pomiješam sa hladnim maslacem narezanim na listiće, brzo i što više usitnitnim. Dodam u sredinu jaje i šećer, promiješam malo i dodam meljene orahe. Tijesto će postati fino zahvaljujući toplini ruku. Kada je jednolično stavim na tanjur, pokrijem zdjelicom i u frižider na oko pola sata. Podijelim na nekoliko komada, svaki premijesim da opet bude gladak i radim kiflice od otprilike kuglice tijesta veličine 2-3 cm.
Pečem na oko 180, pazim stalno, tako da vadim čim lagano zažute. Uvijek upotrijebim dva pleha, tako da druge stavim peći odmah, pa sam brže gotova. Od ove smjese mi dođe 80ak kiflica.
Vruće uvaljam u smjesu vanilin šećera i šećera u prahu. Treba otprilike 10 dkg šećera i 2-3 vrećice vanilina.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma