Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: što dati bebi za imunitet?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se radi o virozi, malena će dobivati tvoja antitijela. Radi li se o bakterijskoj upali, m. mlijeko sprečava prianjanje bakterija za stijenke crijeva. Nadalje, tijekom godina organizam majke stvorio je imunitet na određene bakterije; to se putem mlijeka, doduše postupno, prenosi djetetu. Puni imunitet dijete u pravilu postiže sa 6-7 godina.
    A ako je upala u dišnom sustavu?
    Eventualni prijenos protutijela ima smisla ako se i majčino tijelo bori s istim virusom. Ako ne, razina protutijela je zanemariva.
    Majčino mlijeko nije lijek za sve. I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ja nisam davala ništa jer su mi oboje poprilično zdravi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    A ako je upala u dišnom sustavu?
    Eventualni prijenos protutijela ima smisla ako se i majčino tijelo bori s istim virusom. Ako ne, razina protutijela je zanemariva.
    Majčino mlijeko nije lijek za sve. I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ja nisam davala ništa jer su mi oboje poprilično zdravi.
    Baš ovo, kod nas je non stop u dišnom sustavu + jedan urinarni infekt (tamo su bile bakterije). A baš sam danas razmišljala da se i ja namjerno od nje zarazim pa da mi u mlijeko ide više protutijela. Ja osjetim malo u nosu i grlu, ali to prestane za dan (uz tablete češnjaka, vitamine, ehinaceu, propolis + sl. coctail) prije nego što se raširi. Ne znam koliko to djeluje na razinu antitijela.
    Kod malog sam imala dojam da dojenje pomaže da se virize ne spuštaju u grlo, već ostanu na curenju nosa, no kod nje ta teorija pada u vodu. Stalno doji i stalno kašlje i škripi.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Baš ovo, kod nas je non stop u dišnom sustavu + jedan urinarni infekt (tamo su bile bakterije).
    Da, i moja je malena nakon boln. bakterije , neotkrivanja uzročnika (dvaput) u lokalnom Domu zdravlja , pa propisivanja 2 antibiotika širokog spektra, zatim otkrivanja uzročnika i dobivanja trećeg antibiotika dobila uroinfekt, vjerojatno zbog pada imuniteta.
    A baš sam danas razmišljala da se i ja namjerno od nje zarazim pa da mi u mlijeko ide više protutijela.
    Ovo bi bilo odlično (za bebicu). Jedino kaj se, ako je majka prehlađena i sl., savjetuje dojenje s maskom preko usta i nosa. Maska je lagana, mekana, ima je u ljekarni.
    Ja osjetim malo u nosu i grlu, ali to prestane za dan (uz tablete češnjaka, vitamine, ehinaceu, propolis + sl. coctail) prije nego što se raširi. Ne znam koliko to djeluje na razinu antitijela.
    Ja sam obavezno imala sve viroze itd. kao i bebica: donese MM s posla, pa dobije bebica, pa ja (u blažem obliku). Samo, nisam pila nikakve preparate.
    Kod malog sam imala dojam da dojenje pomaže da se virize ne spuštaju u grlo, već ostanu na curenju nosa, no kod nje ta teorija pada u vodu. Stalno doji i stalno kašlje i škripi.
    A spavate li zajedno?

Spominjala si i upalu uha. Kod bebača, čim nosić nije prohodan, postoji mogućnost upale uha. Imate li pumpicu za čišćenje nosa, kapate fiziološku?

Onda, kako prorijediti uzročnike u prostoru? Naša pedijatrica stalno, poslije svakog pacijenta, zrači ordinaciju. Trebalo bi par puta na dan prozračiti, naravno, dok je beba u drugoj prostoriji, što i vjerujem da radite.
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 02.01.2011. at 10:40

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Na to sam i mislila, ako se i majka razboli.

Majčino mlijeko nije lijek za sve.
    Nisam tvrdila da jest, ali mislim ne mogu se složiti niti s ovom izjavom. Recimo da je maloj bebi majčino mlijeko lijek za skoro sve, jedino što nije svemoguće.
    Više o tome u knjizi (dr Anite Pavičić-Bošnjak) znakovita naslova: "Dojenje - zdravlje i ljubav".

I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ovdje sigurno postoji razlika.
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 02.01.2011. at 10:26

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •