Važno je da cijela obitelj prihvati dijete. Kod nas je i bilo tako- svi su se zajedno s nama veselili dolasku djece. Moja mama je bila malo zabrinuta kod drugog posvojenja zato što smo odmah rekli da želimo posvojiti starije dijete - brinule su je te godine drugačijeg iskustva, propuštenog odgoja i sl. O tome sam s njom razgovarala, objašnjavala sam joj što sam i koliko mogla i nisam joj zamjerala što mi iznosi svoje bojazni. Naprotiv, mislim da je to u redu i da su njezine brige bile i na mjestu. A dogodilo se tako da je upravo njoj moja kći skroz legla, da su vrlo sličnog karaktera i sklonosti i istog imena. U široj obitelji možda je bilo neke skepse i pitanja, ali to nije doprlo do mene. U svakom slučaju, osjećam da su moja djeca u potpunosti članovi obitelji i da se oni tako osjećaju.
Mislim da treba članovima obitelji dati vremena, dozvoliti im da postavljuju svoja pitanja, da izraze svoje bojazni, skepsu, što li, i odgovarati na njihove upite, objašnjavati što želite, osjećate i trebate i ono što već znate o posvojenju, a oni možda ne znaju. Ako je otpor jako velik, mislim da treba ići svojim putem i prepustiti njihove probleme vremenu. Ne vjerujem da bi itko u obitelj ostao tvrdokoran u svome protivljenju nakon što bi upoznao dijete.

Odgovori s citatom