tlatincica, aj bar ti otvori prve stranice ove teme i čitaj koliko se lilium (i drugi) trudila objašnjavati.........
tlatincica, aj bar ti otvori prve stranice ove teme i čitaj koliko se lilium (i drugi) trudila objašnjavati.........
e da, htjela sam nadodati da sam ja po nalazima za fragmin, za kiklu znam da nije, a za druge ne znam
![]()
Tlatincica, ukratko - trombofilije - heparin, fragmin itd. (injekcije koje razrjeđuju krv), ali, plaća se, barem ako te ne vodi bolnički doktor ili u bolnici kojoj gravitiraš ne postoji doktor koji prihvaća to kao indikaciju za te injekcije (nisu svi 100% usuglašeni oko toga). Neki IVF centri uključuju aspirin u protokol bez ikakvih posebnih indikacija, za bolju prokrvljenost endometrija (ako kužim). To ti je okrljašteno, ukratko.
Za više, treba odvojit vremena, udubit se, i ostat možda isto koji put s dubiozama, tj. upitnicima umjesto toliko željenih točaka, ali toga je puno u IVF-u.
Tj. rijetko će ti nešto bit black-white, osim ako nemaš teški poremećaj trombofilije, faktor Leiden (ali onda ne bi smjela niti na antibebi) ili neke baš žestoke podatke u anamnezi (tipa mama, tata, i brat imali neki poremećaj zgrušavanja, umrli od tromboze itd), onda je možda crno-bijelo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2011. at 14:17
Ima puno raznih imunoloških dijagnoza, a samo 1 lijek - Heparin. Možda te to buni, Tlatincice?
Posljednje uređivanje od TrudyC : 10.01.2011. at 14:17
E, da, i preporuka za dan uvođenja fragmina varira (od trudnoće, od transfera itd.), ovisno o dr-u i dg, najnovijim spoznajama itd.
To ti je teška materija za shvatit (meni je bila, mislim da sam odustala (ne mogu ja to shvatit), isto sam imala tvoj pristup - OK, a koja terapija i škodi li i na čiji to trošak ide).
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2011. at 14:20
Tj. ne znam hoće li ti pomoći da je puno toga na preferencama - čemu je sklon doktor kod kojega si, čemu si ti sklona, koja je tvoja sveukupna anamneza. A ne na nekom crno-bijelom faktu oko kojega su svi jednoznačno suglasni.
'Oću(ljenčina)
Da.
Pitam ja 2 internista da mi objasne nalaz, kažu da niš ne kuže.
Budući da su ove pretrage odnedavno "in", pa čak ni MPO liječnici ne napišu u povijest bolesti što točno traže, nego nešto tipa: možeš napraviti hmm, pa, trombofiliju, pitam se koliko njih zaista zna što će sa dobivenim nalazima, ili samo po inerciji daju heparin.
Uz dužno poštovanje, naravno.
Htjela nešto napisati, al vidim da su cure već reagirale![]()
Posljednje uređivanje od Jelena : 10.01.2011. at 14:36
Za previsoki homocistein ide folna, uvijek, ne samo u postupcima.
Tlatincice, pita se ciljano, tj. reproduktivnog ginića koji te vodi ili odeš na 2. mišljenje, ako si sklona istraživanju i ev. uvođenju dodatne terapije. Koji su to - ili pretražuj ovaj topic, ili preko PP-a ti napravim summary trenutnog statusa mišljenja (mijenja se, neki počinju tražiti te pretrage odnedavno itd., neki se uključuju, neki su nekad davno pokušavali neke terapije s kortikosteriodima, pa odustali). To ti je "živo gradivo", kao i većina medicne, pa čak i gipsevi su evoluirali, a di ne ovo supersofisticirano.
A propos internista, evo, puno ti ginića uopće, recimo, neće pridavat važnost betama, tipa koje bete, zašto ste to uopće vadili (ako su socijalci ili non-MPO specijalisti) itd. Samo neki dr-ovi se bave razmatranjem ovih nalaza ako se radi (samo) o IVF-u, a ne o nekim problemima tipa umrlo dijete u 20. tjednu trudnoće, ponavljajući spontani (više od 3) itd. Ove stvari oko trombofilija, to ti hendlaju hematolozi (primarno), ali znam da se i internisti uključuju u slučaju trudnoća koje su s opterećenom anamnezom - lupus, reumatski artritis it.
Tj., ne znam kako si došla do interniste, osim ako nemaš neki drugi problem ili ih privatno ne poznaš ili tako nešto pa pitaš usput. Obično su "adrese" reproduktivni ginić ili hematolog.
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2011. at 14:42
Ili si pitala na sistematskom kad su ti sistematizirali mišljenje. Ma, u svakom slučaju, mišljenja se razlikuju oko ovoga - tipa, kome i kad uvest terapiju i koju, barem u većini slučajeva, osim ako nije neka grozomorna anamneza.
A ako želiš na pretrage, onda ne možete ostati na "možda", onda je to black-white tj. mora pisati na papiru što se treba napraviti i netko mora napisati uputnicu/preporuku, osim ako nećeš to plaćat privatno (a to niko ne radi, barem ne svu bateriju, većina ipak ide na uputnicu).
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2011. at 14:48
To su privatna poznanstva. I oni su mi rekli nešto slično kao i ti: odi specijalisti.
A oko bilo koje malo sofisticiranije stvari u medicini postoje druga mišljenja, treća mišljenja, razlikovanja u mišljenjima. Jest da bi svi pacijenti najviše voljeli da postoji jedno i da je jasan hodogram, ma, volili bi i doktori, to bi svima olakšalo, ali of kors da to pacijente više muči jer se o njima radi i jer je up-close and personal. Ali, toga, na žalost, nema. To je ono, rubrika "medicina nije matematika, tipa 1+1=2".
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.01.2011. at 14:50
Bila sam gore negdje 04.01., a poslije sam jednom zvala i nisam ih dobila, danas sam zaboravila broj doma
Moje ponašanje sliči na lošeg učenika![]()
Zvala sam danas, ne znam jesi li ti u međuvremenu. Nisu još dobili reagense, ali budu za nekih tjedan dana. Rekao mi je tip da se nada da ću upasti u kvotu onih koje će obraditi... Ja sam bila pred 2 mjeseca.
Vadila sam jučer u Breyeru homocistein. Ne mogu dobiti svog socijalca na telefon, ne znam postoji li uopće..., a s obzirom na čekanje mi se nije dalo propuštati još jedan utorak.
Zvala sam danas, ne znam jesi li ti u međuvremenu. Nisu još dobili reagense, ali budu za nekih tjedan dana. Rekao mi je tip da se nada da ću upasti u kvotu onih koje će obraditi... Ja sam bila pred 2 mjeseca.
Vadila sam jučer u Breyeru homocistein. Ne mogu dobiti svog socijalca na telefon, ne znam postoji li uopće..., a s obzirom na čekanje mi se nije dalo propuštati još jedan utorak.
Nisam zvala, hm onda ja možda ne budem u toj grupi
Tako sam i ja izvadila u Breyeru jer mi se nije dalo ponovo u ZG
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 11.01.2011. at 14:53
Eto, for the record, u Breyeru sam dobila nalaz homocisteina danas (petak), krv sam vadila u utorak. Uredu je.
Ja sam vadila homocistein u petak ( na VV ) i nalaz je uredu.
Sve ostale pretrage napravila u Vinogradskoj i sad čekam..
Zna li netko ima li reagensa na Rebru za LAC i ACA? I, ako ima, treba li se naručivati ili samo pojaviti s uputnicom?
[QUOTE=vikki;1791979]Zna li netko ima li reagensa na Rebru za LAC i ACA? I, ako ima, treba li se naručivati ili samo pojaviti s uputnicom?
Ja sam LAC obavila u petak u Vinogradskoj bez naručivanja, uz ostale pretrage. A šta je ACA? Možda sam i to izvadila..
Na Rebru još uvijek nemaju reagensa.
ACA se isto mogu izvaditi u Vinogradskoj, za LAC mi je svejedno, ali ACA (antikardiolipinska antitijela) bih radije na Rebru jer imaju preciznije referentne vrijednosti.
Pinky, znam da postoje veliki i mali koagulogram, ne znam koji je koji. Osnovno je AP, PV, APTV, fibrinogen i D-dimeri, a nemam pojma jel to veliki ili mali.
A jesu mi kraticeNije AV nego AT (antitrombin III), PV ili PT (protrombinsko vrijeme/time) ili APTV ili APTT (aktivirano pracijalno tromboplastinsko vrijeme). Mislim da je to veliki koagulogram, taj sam vadila za opću anesteziju prije operacije.
Za naručivanje na Rebru
Fax: 01/4920-217 ili e-mail: predbiljezbe.lab@kbc-zagreb.hr
Informacije: 01/2367-248 od 12-14 sati
O tlatincice, jesi ti to podigla nalaze? E i ja sam.
Pa bih i ja molila misljenje iskusnijih. Procitala sam sve ove litanije, dragi bog se ne bi snasao...pohvatala sam nesto, ali svejedno ako bi mogao netko komentirati nalaz, bila bih puno zahvalna:
PAI 1 - 4G/4G - mutirani homozigot
FV Leiden - G/G - homozigot divljeg tipa
FII - G/G - homozigot divljeg tipa
MTHFR - C/C - homozigot divljeg tipa
Ja sam shvatila da mi jedino ovaj PAI može stvoriti probleme i da se za to nekad daje, a nekad i ne terapija tj.heparin. Jesam li dobro shvatila?
Ili su svi problemi jer su homozigoti?? Niš nisam shvatila![]()
Posljednje uređivanje od lavko : 18.01.2011. at 14:34
Samo nabrzakenzi i ful laički - kod Faktora Leiden treba paziti na antibebi (dižu rizik od tromboze), a kakvi su to divlji homozigoti, nemam pojma. Ovako na brzinu, tebi bi doktori (MPO ginići) koji daju heparin vjerojatno odmah (nakon transfera, recimo) uveli heparin. A možda bi trebala i kod hematologa vezano za rizik od antibebi. Odn. - sve to prođi sa svojim MPO-ovcom tj. onim dr-om koji te je poslao radit ove pretrage. Imaš puno tih odstupanja, je li ima u tvojoj obitelji neka trombo stvar (embolije, tromboze)?
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2011. at 14:48
Joj hvala ti Ina, meni je ovo skroz iznenadjenje, ne znam kaj bi rekla, mama mi je imala dva spontana al nikad nisam pričala puno ot ome s njom..
Antibebi nisam uzimala.
Da li postoji nekakav rizik od uzimanja stimulacije u IVF-u isto? I to su hormoni.
Jel se to sve može na kraju krajeva regulirati uz heparin?
Sve to pitat reproduktivca koji te na to slao i/ili eventualno hematologa. Na moje pitanje općoj može li se to sve "riješiti" heparinom, jer je logično, me uputila hematologu. Ja imam samo PAI, ali znam žene s faktorom leiden i dubinskom venskom trombozom nakon samo par mjeseci yasminellea, npr, a godinama pila bez problema druge antibebi. Koliki je taj rizik - to šaca hematolog i reprod. ginić koji se razumije u to. Imamo slučaj i urednih nalaza pa opet tromboze od antibebi. Ako dobro shvaćam, veći su rizik antibebi od hormonalne terapije, ali možda i brijem. Tako da - idi dalje po stručnjacima, ali ciljano - reprod. ginić i/ili hematolog, da ti odrede rizike i prepišu neku eventualno potrebnu terapiju (od aspirina do heparina) i kažu što ako moraš na antibebi.
čuj ovi faktor v i II - znam da je moj dr komentirao da su mi oni srećom u redu, tako da mislim da ti heparin ne gine
http://hr.wikipedia.org/wiki/Faktor_V_-_Leiden
jesi li radila ostale imunološke pretrage? nakon ovakvog nalaza trombofilije bi i njih trebala napraviti
A vidjet ću s dr. B na SD, on me poslao, a u međuvremenu još ispitivati ostale.
A valjda postoji još rješenja osim antibebi pilula.
Da li postoji neki dobar hematolog za kojeg znaš/znate?
homozigot divljeg tipa je uredan nalaz, lavko-pitaj dr Radončića na Zdravlje i život za Pai, trebala bi pisati gdje je mutacija.
I meni se cini da je tu jedino PAI problematican.
Vidi npr. tu: TESTOVI - Faktor koagulacije V, prema ovome za FV Leiden normalan je upravo genotip G/G. Za MTHFR znam da je isto tako C/C normalan genotip, dok su C/T ili T/T mutacije.
Upravo spremam pitanje za dr.R.
Sve ostale pretrage su mi OK, i antitijela i LAC i APTV i krvna slika.
Niš ne piše za mutaciju kod PAI 1, jedino piše da je kod takvih nositelja moguć porast aktivnosti PAI-1.
Aurora, ovo mi je utješno! I to vidim da je na stranicama VG di sam sve obavila...i ja sam biser, nisam njihove stranice ni otvorila!
Mene najprije panika uhvati, a mozak uključim dva dana kasnije..
4G/4G genotip povezan s vecim rizikom za razvoj tromboze - ta mutacija dovodi do povecane razine PAI-1 i po nekim ispitivanjima je korelirana sa spontanim pobacajima. Tu u trudnoci terapija baby aspirinom i heparinom daje odlicne rezultete.
a ovi divlji su me zbunili, nisam znala da je divlje ok
E, i mene divlje zbunilo, ja sam mislila koji je to vrag i da to sve nije normalno, onda ti ostaje samo taj PAI, za kojeg ti nije jednoznačno - neko bi dao, neko ne bi dao heparin, ovisno o anamnezi i doktoru koji te gleda.
E, i mene divlje zbunilo, ja sam mislila koji je to vrag i da to sve nije normalno.
Evo, ako se dobro sjećam, meni je hematologica rekla da je to (PAI 4G/4G) povezano eventualno s težom implantacijom, ali nije mi savjetovala odmah uvođenje heparina, nego je ostalo napravi dodatne nalaze pa se opet vidimo, tj. nije mi uvodila samo na to terapiju.
Za tromboze, tu mi nije uvodila nekakav no-no tj. nije mi rekla da sam u povećanom riziku i rekla mi je da su, vis-a-vis toga, antibebi OK tj. da ih mogu piti.
To su neki termini koje samo Vinogradska ima..
A kod koje si hematologice ipla? Privatno ili na uputnicu?
Ej Jelena jesu tebi došli oni nalazi, ja danas zvala i rekli su mi da ništa do daljnjega
Joj, nisam pitala. Imala sam gripu pa sam dosta s posla izostala pa me snašlo sad previše, ali sutra ću probati nazvati. Koji broj ti zoveš? Mene su šetali zadnji put, pošto onaj ... 248 nije radio pa sam dobila nekog simpa tipa u laboratoriju na kraju. Mislim da sam minimalno 5 brojeva birala prije nego li sam došla kod pravog.