Kada ste prestali dojiti i zašto?
Još nismo prestale dojiti.![]()
Bez suvišnih zašto!
Zato što sam ja odlučila pratiti svoje dijete i njegove potrebe. A malena još nije odustala. Ja sam, doduše, očekivala da će ona prestati do 3 godine, pa do 4 sigurno... ali to se nije dogodilo. Bilo kako bilo, djeca u toj dobi još imaju izraženu potrebu za sisanjem, pa se neka djeca koja ne doje jedva odviknu od dude.
Jako mi odgovara što malena doji, jer mi je ljepše dojiti nego obilaziti čekaonice i ordinacije pedijatra i raznih specijalista, ljekarne i sl. Ne daj, Bože, primati infuzije...
Ordinacija mi je bilo dosta nakon komplikacija zbog bolničke bakterije u rodilištu i, rekoh, hvala, zasad bi bilo dovoljno. Ovako malena prima moje imunoglubuline, simptomi svih bolesti daleko su blaži, a oporavak brži, Naravno, što je dijete starije, imunitet mu je bolji, a još uz dojenje... Na tome zahvaljujemo Rodama, ovom portalu i forumu. Navodno su u majčinom mlijeku nađene i matične stanice, pa se ja nadam da ih organizam moje malene i koristi za eventualne "popravke".![]()
Što se tiče noćnih podoja, ne znam u čemu je problem. Što ima prirodnije nego spavati kraj svog djeteta, obući za spavanje raskopčanu pidžamu i spavati neometano. Prema mom iskustvu, od 8. mjeseca oni se sami poslužuju.Ne moramo im namještati glavicu i sl. A ako se mama na tren i probudi, dojenje je ponovno uspava. Tako je to prirodno regulirano.
E, sad, ako sam ja zamislila da dijete spava u svom krevetiću, pa bih noću trebala ustati, podići dijete, onda je to druga priča. Ne znam čemu to. Bitno je svakako da zajednički krevet bude dovoljno širok, npr. od 160-180 cm.
Još gore, ako je u igri druga soba, pa dok dođeš, dijete se već jako rasplakalo. Pa ako ne dojiš, hajde sada raditi adaptirano / grijati mlijeko... ili ga držati bez ičega do jutra?
Meni i odgovara da dojimo noću, jer sam tada ionako na raspolaganju.A danju imamo i druge aktivnosti, netko dođe, nazove, obveze zovu...