Stranica 19 od 20 PrviPrvi ... 917181920 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 973

Tema: tužna statistika- treće dijete

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ronin, medicinske indikacije su rijetko crno-bijele, ma, vjerojatno znaš i sama koliko je rijetko crno-bijelih med. situacija, ma, evo samo jedne - psiho razlozi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 12:29

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam.
    no eto,baš da uzmem neki primjer...npr žena boluje od zloćudne bolesti i zatrudni.
    žena je kronični bolesnik koji mora uzimati lijekove koji bi direkt naškodili plodu,a neuzimanje istih njoj.

ako baš želite ,i ono što se desilo meni je vrsta medicinske indikacije.moja maternica ne bi,najvjerojatnije,izdržala novu trudnoću ili trudove.kao primjer navodim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, ima i jednoznačnih stvari, ali postoje i brojne druge - nejednoznačne, većina toga je risk management. Stvari su relativno lake di nema odlučivanja, tj. di je odlučivanje jednostavna paradigma, ali to je prije iznimka, nego pravilo.

Dalje kad razmišljam o tome, što se više oteža put prema legalnom pobačaju (komisijama, procjenama itd.), to će pojedinci bit sklonije to pokušavat riješiti u vanbolničkoj režiji.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 13:28

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

malo sam do večeri u stisci s vremenom,no htjela bih još nešto reći.

puno se govorilo o pravima.o pravu žene da odlučuje.

kad su se prije godinu-dvije,ne znam točno,tri Irkinje žalile Europskom sudu za ljudska prava za pravo na pobačaj,odgovor ,odnosno presuda tog suda bila je da ne postoji pravo na pobačaj.

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava jednoglasno je potvrdilo da Europska konvencija o ljudskim pravima ne sadrži pravo na pobačaj. Sud je jednoglasno odlučio u korist jedne od triju žena koje su podnijele tužbu navodeći kako zabrana pobačaja u Irskoj krši njihova prava.Ta žena u korist koje je odlučeno bolovala je od zloćudne bolesti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima raznih odluka, pa i irskih sudova, evo, npr. ovo:

http://forum.roda.hr/threads/57887-P...rođeno-dijete

Citiram: "Naime, 15.12.2009. irski Vrhovni sud donio je presudu u kojoj stoji da predimplantacijski zametci ne spadaju pod ustavnu zaštitu kojom se štiti nerođeno dijete." (ne znam maknut boju, to je topic od pino).

I tako, mislim da nećemo izvlačiti univerzalne vrijednosti iz presuda sudova, nego samo to - sudsku praksu (promjenjivu).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sviđa mi se kako razmišljaš, ronin
    Posljednje uređivanje od pikula : 13.01.2011. at 14:32

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ronin, ako navodis presudu u strassbouru, navedi cijelu pricu. koja se, kad je znas u cijelosti, ne svodi na to sto si ti napisala. ja sad nemam vremena to detaljno iznijeti.
    Posljednje uređivanje od seni : 13.01.2011. at 14:45

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

seni, ako ti misliš da imamo konsenzus oko ovog Juulovog, ihajhaj, nitko sretniji od mene!
    A kad smo kod postotaka, ni pet posto očeva u mojoj okolini (drugi najveći grad u hrvatskoj) ne misli da su djeca njihov posao koliko i ženin, o kući da ne pričam. Je li ti to meni predlažeš da na osnovu statistike grube realnosti odustanem od ideje da oba roditelja imaju jednaka prava i dužnosti u podizanju djece? Jer ovdje je konsenzus jasan: daj dite materi!

ina, apsolutno se slažem da se problemi moraju rješavati i na pragmatičnom nivou. Jedino što meni načela nemaju negativan prizvuk nečeg lebdećeg tamo gore što ni sa čim dolje veze nema. To bi onda bila neka falša načela, iliti bijedna izlika za načela. I ima toga puno, naravno, ali to ne poništava postojanje prave stvari. Ja mislim, i vidim, da iz različitih načela proizlaze različita djelovanja i različiti sustavi. Osobno, rihtam sebe prema svojim načelima.
    U tom smislu, mislim da mjere moraju ići u smislu edukacije, uz zadržavanje prava na pobačaj. S tim da nije dostatna edukacija o kontracepciji i spolnim bolestima, mislim da je potrebna edukacija o samopoštovanju, poštovanju drugoga, preuzimanju odgovornosti - i u širem smislu, ne samo u spolnosti. Zašto ne bismo o tome nešto čuli u školi, kad su to koncepti tako važni za život?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    seni, ako ti misliš da imamo konsenzus oko ovog Juulovog, ihajhaj, nitko sretniji od mene!

A kad smo kod postotaka, ni pet posto očeva u mojoj okolini (drugi najveći grad u hrvatskoj) ne misli da su djeca njihov posao koliko i ženin, o kući da ne pričam. Je li ti to meni predlažeš da na osnovu statistike grube realnosti odustanem od ideje da oba roditelja imaju jednaka prava i dužnosti u podizanju djece? Jer ovdje je konsenzus jasan: daj dite materi!
    dalmacijooooo....
    momentalno su mi mozdane stanice rastrzane izmedu ovog sto radim i foruma (bome bi mi bilo pametnije da od njega apstiniram), a ni tvoja pitanja nisu bas laka.
    cim uspijem koncentrirati svoje mozdane stanice u smislu uoblicavanja suvislog odgovora, odgovorit cu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispravak: strasbourg

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni "lebdeći pojmovi" nemaju ama baš nikakav prizvuk, dok ih ne spustim na realnost i onda vidim kako bi to u praksi izgledalo. Što je pojam više lebdeći, to su praktična izvitoperavanja možebitno veća i možda i dovedu do suprotnosti upravo onoga lebdećeg pojma. Primjer - "čast", "ljubav", "život", "pravo" - i njihova tumačenja u raznim zemljama. Pa ću se ipak malo apriori lecnut na "čast", jer se nje najčešće laćaju (tj. najčešće o tome čitam) u kontekstima tih kamenovanja itd. Samo kao primjer.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 16:07

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koliko vidim, ovako brzinski, smanjenje broja abortusa uzrokuje bolja ekonomska situacija i dostupnost kontracepcije i edukacija o njoj. Sve drugo ih samo, kao light show, ne dira (mislim, sveukupni broj), nego ih šifta lijevo-desno (iz jedne zemlje u drugu) ili gore-dolje (legalno-ilegalno).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, a što praktičarka kao ti radi u kutku za filozofski trenutak?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma najbolje da ukinemo cijeli filozofski fakultet, tamo samo filozofiraju

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ina, a što praktičarka kao ti radi u kutku za filozofski trenutak?
    Koja filozofija ima šanse postat kada i kakva praksa, kužiš, moram to znat . Ove o bitku, koje se nikad ne pretaču u neke zakone, mi i nisu toliko zabavne. Ono, tko smo, čemu stremimo i weltschmertz. Ali, filozofski oblaci i munje o početku života i sl. se "prazne" u dva zakona - oba o reprodukciji - i zato mi je to zanimljivo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 08:35

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ina, pa kome je uopće weltschmerz zabavan... Ono, il ga osjećaš ili ne

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Koja filozofija ima šanse postat kada i kakva praksa, kužiš, moram to znat . Ove o bitku, koje se nikad ne pretaču u neke zakone, mi i nisu toliko zabavne. Ono, tko smo, čemu stremimo i weltschmertz. Ali, filozofski oblaci i munje o početku života i sl. se "prazne" u dva zakona - oba o reprodukciji - i zato mi je to zanimljivo.
    U reprodukciji je sama srž onoga tko smo, kamo idemo, koliko vrijedimo, i zato su te stvari tako eksplozivne. Jesmo li slučaj, ili smo već satkani rukom Stvoritelja, i samo položeni u očeve i majčine stanice, u njihov spoj? Ovisno o odgovoru na ta pitanja stvari su u redu, ili nisu u redu, abortus može biti okej, ili ne.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    U reprodukciji je sama srž onoga tko smo, kamo idemo, koliko vrijedimo, i zato su te stvari tako eksplozivne. Jesmo li slučaj, ili smo već satkani rukom Stvoritelja, i samo položeni u očeve i majčine stanice, u njihov spoj? .
    tko se pita ova pitanja? da li smo satkani rukom Stvoritelja?
    ja ne.
    što ne znači da ovisno o odgovoru abortus postaje OK. abortus niti jednoj ženi se ne može svrstati u kućicu - OK. bez obzira koje dileme je muče, i neovisno o tome jel je muči Stvoritelj.
    Isto tako, ideju da u reprodukciji leži sama srž odgovora na vječna pitanja postavlja samo skupina koja ima jedan odgovor na tvoje drugo pitanje.

i upravo zato - ta skupina, to ne možemo zanemariti, žao mi je, inzistira na pitanju reprodukcije kao najvažnijem pitanju jer za njih i jest najvažnije, zašto - u stvari, ne znam. zašto sve religije svijeta ljudsku seksualnost promatraju kao nešto toliko važno, toliko pogubno i opasno po vjeru pojedinca. i toliko je žele kontrolirati? ne morate mi odgovarati na ova pitanja, to ja samo retorički. možda imaju i pravo. a uz veliki utjecaj, imamo onda situaciju da se jedini filozofski oblaci koji se prazne u dva zakona, su oblaci o početku života. a to dotiče i nas, koji prema seksualnosti imamo puno puno ležerniji stav. bili vjernici ili nevjernici.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Upravo to. Meni abortus nije OK, ali mi je još manje OK praženjenje te filozofije na restriktivan način u RL-u jer ne doprinosi smanjenju ikakvih brojki i fakata (vidljivo i dokazano otkad je svijeta i vijeka), stvar samo čini još gorom, jer će se, uz gubitke života nerođenog djeteta, dogodit i smrt ili teže posljedice još neke i žene (pa će joj druga djeca ostajat siročad itd.).

A meni (u mojoj glavi) nema neke srži u reprodukciji, niti u početku, niti u kraju života, osim ako nisi mislila da nas pitanja oko reprodukcije i eutanazije svjetonazorno svrstavaju, to da.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 13:24

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cvijeto, vjernici ili nevjernici, nitko od nas ne želi retardiranu djecu - koja su češća kod djece roditelja u bliskom srodstvu. Ako je seks slobodan - svako sa svakim kako mu se prohtije, na osnovu vlastitog nahođenja, i da nema regulacije "čigov si ti mali" ne bi znao jesi li upravo oženio svoju sestru, a onda tvoje dijete rođenoga brata - ako se van braka, prije braka, poslije braka, iz epruvete od nepoznatog donora... smije šarati jer eto - što ste svi vi popovi navrli na seks. Obitelj i brak garantiraju da se zna čije je koje dijete, da se geni drže na odstojanju, i da se genetski materijal, ono dobro iz raznih loza ujedinjuje i stvara nove zdrave i prave pojedince.
    Primitivne kulture nisu to znale nego kamenovanjem.
    Žena kao takva, sa svojom sposobnosti rađanja, i isto tako ajmo reć neovisnosti u smislu začinjanja djeteta (ne može nitko znati kad točno i s kime je žena začela - osim DNK analizom koju stare kulture eto nisu poznavale) za kulture je zapravo temeljni kapital. Taj se kapital, i uopće kapital nastavka vrste, podmladka čuva kao najveće blago - represijom, naopako, je, istina je. I sreća da je kršćanstvo ukinulo kamenovanje, i da je Isus rekao - okej, nije lijepo griješit, ali oprostit ćemo.
    Ali to ne znači da i dalje nije važno da li je moje dijete susjedovo, a susjedino zapravo od mojega brata koji je oženjen za neku desetu, ali šara sa strane, i to i dalje ne znači da čovjek "ima pravo" na svoju seksualnost i divljati s njome eto tako - jer su reperkusije te "slobode" takve da se reflektiraju i na moje potomstvo, na mene.
    Kad se moj mali ženi za tvoju ćer ja hoću znat da oni nisu istog čače dica. Ili istog automehaničara.
    Što je više ponovnih brakova, nevjernosti, slučajnih začinjanja - prije nego ste uopće provjerili jeste li rođaci u drugom koljenu - više je tog nesretnog ukrštanja, genetskih problema i tako dalje.
    A pitanje ženske vjernosti mislim da je isto tako užasno važno - jer brakom obećavaš čoveku koji ne može sam rodit da ćeš mu podarit potomstvo, njegovu krv; on to čuva, radi za to, zajedno prolazite muke i jade, nosi ti juhu kad si bolesna, gradi kuću svojim rukama da ti imaš gdje tu svoju djecu donijet - i gdje je sad tu sloboda da je mogu ovako ili onako ili zašto se religija u to miješa?
    Pa miješa se da zaštiti ljude, ljudsku vrstu uopće, da nam pokaže koliko je važan brak na svakoj razini, i vjernost, i ljudski život.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Više od toga odakle smo i di ćemo završit mene brine kako nam je ovdje, naravno, ne samo sada, nego i za buduće generacije, to mi je ključ.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    zašto sve religije svijeta ljudsku seksualnost promatraju kao nešto toliko važno, toliko pogubno i opasno po vjeru pojedinca. i toliko je žele kontrolirati?
    Pa, ona stara teorija nekih je da je to zato jer žene kontrolirati ženu i jer žele kontrolirati potomstvo radi naslijeđivanja i podjele rada u obitelji. Općenito, zato je bila ili je važna i "klasična" obitelj. Ili jer bi sve drugo i drugačije, po nima, vodilo u kaos. Puno toga se kontrolira svjetonazorom, ne samo seksualnost.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 13:32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A avo "čigov je mali" je bilo bitno prije nego je svijet postao globalno selo i ljudi se seljakaju vamo-tamo, tj. kad je većina života bila u selima, a ljudi, a posebno žene, stacionarni i isključivo vezani za kuću i obitelj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 13:34

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam glupa konzervativna baba i učit ću djecu da prije nego se zaljube do kraja provjere jesu li rođaci s dotičnom osobom, i isto ću ih učiti da budu vjerni, i da biraju bračne drugove iz isto takvih obitelji jer im je to najvažniji dar za budućnost njihovog potomstva. Tim više što se svi seljakaju svuda; možeš naletjet na polubrata u Tajlandu ili Kini, a neka fina mulatkinja možda ti je prva rodica... ako neki čače ne drže šlic zatvoren. Pa ti vidi. Ali u svjetlu ideologije "ja sam nevažan osim kao platitelj kredita i moji izbori su važni samo meni" sve što kažeš samo je bezvezarija - zato da bismo mogli obraniti ideologiju krajnjeg liberalizma gdje postojim samo ja ja i ja. I moja sloboda (vrlo često da radim gluposti koje na dugi rok škode ljudima...). Niste nikad razmišljali o tome da neke od bolesti imamo jer se neko nekad oženio s nekom svojom nepoznatom polusestrom, pa se potencijalno opasni geni multipliciraju? Ili da neke bolesti potječu od prastare zaraze nekog pretka sifilisom i tako dalje? Ali ne - svi smo slobodni sve, ništa nema veze, a kad se događaju ružne stvari, kad su djeca bolesna i defektna, onda plačemo i kršimo ruke i svijet bi obišli da riješimo problem.
    Ništa ne može ni meni ni tebi garantirati da će nam dijete biti zdravo, niti su sve bolesti plod "šaranja" i genetskih križaljki od kojih boli glava, ali ako možemo izabrati bolje - za sebe i svoje potomstvo, onda je to duboka svijest kako sve što mi mislimo i radimo danas ima itekako velike reperkusije i u vremenu i u prostoru - za druge, naše najbliže, ali možda i one koje ne poznajemo.
    Svi znamo nekoga tko je silno želio obitelj, a nije našao osobu za sebe i ljudi žive sami i tužni. Štojaznam, u duhu književnosti i potencijalnosti - je li možda njegov bračni drug abortiran? Degeneriran uslijed silne seksualne slobode, koja se ne da ukrotiti "konzervativnim" crkvenim "zastarjelim" propisima? Možda... Zlo u svijetu nastaje lošim odabirima, sebičnim zaključcima, nepoštivanjima prirodnih pravila i najbolje tradicije ljudskoga društva... multiplicira se, svi smo time obilježeni, psihički i fizički, i okej, moramo to nositi.
    Ali stalno iznova rovati po blatu, i nanositi još više nelogičnosti i bolesti i tuge drugima jer mi mislimo da smo nevažni, da će naši postupci biti pokopani s nama, s novom ratom kredita koju platimo i zaboravimo?!
    Ja znam da Ina i Cvijeta žive čisto katolički i da ovo što pišu pišu iz slobodarskih tendencija, više nego iz neke osobne raskalašenosti; ali netko će se ovoga uhvatiti, nekoga će ovo potaknuti da padne nalijevo, nekome gdje mu nije mjesto, nekome će ta slobodarska ideologija biti povod za pad u ponašanja koja će ga raniti, i povratno u nekim kombinacijama i nas...
    Kako to ne vidite?
    Važno je što mislimo i kako se postavljamo prema stvarima; blago prema onima koji naprave glupost, sve se prašta, ali isto tako znamo što je dobro, i kako treba.
    To što nismo do toga dorasli je drugi par rukava; ali treba se truditi.
    Kakav seksualni liberalizam, ljudi dragi? Pa to je katastrofa! Svojoj djeci i ja i vi želimo da nađu osobu koja će ih ljubiti, voljeti, poštivati cijeli život, koja će biti zdrave glave, uma, zdravih gena; nitko ne želi da se troše putem kako stignu, isprobavaju sve i sva, i na koncu nalete na nekoga tko im je polubrat. Ajde molim vas!
    PUke floskule o "slobodi", a svi zapravo mislimo isto.
    Mene je kod mojih staraca to izluđivalo; kao progresivni, kao lijevi, kao kozmopoliti, a kad sam ja kušala granice - ko zadnji talibani. Pa ti vidi zašto i kako. Jer možemo lajat na zvijezde koliko nas volja, ali ipak znamo što nam je u srcu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, Ifigenija, evo si me podsjetila na jednu pjesmu o izvoru i krivom skretanju, uvijek neka kriva i prava skretanja. Dobra ti je prispodoba sa Sodomom i Gomorom i braćom i sestrama, ono, fakat "susvita" i policija gena, meni je to nevažno (posvojenje sam razmatrala itd.). Evo, neka presuši ovdje moj ina-niz, dalje bi bilo ono lupanje zastrašujućom slikom na zastrašujuću sliku, pa da opalim kontrasliku šibanja i bičevanja jer je netko zgriješio van braka, ono the Scarlet Letter itd. Evo, kad ti za mene tako lijepo misliš, ja ću mislit da si ti skroz, u biti, ispod kože, ono tolerantna baš u onoj mjeri koja je po mome guštu i zamislit ću jednu dugu poviše nas, a da su ovo sve u biti neke floskule.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 13:56

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajme, ajme ifi, što ga briješ.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zemlja zove Ifi, Ifi javi se!!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko vidim, ovako brzinski, smanjenje broja abortusa uzrokuje bolja ekonomska situacija i dostupnost kontracepcije i edukacija o njoj. Sve drugo ih samo, kao light show, ne dira (mislim, sveukupni broj), nego ih šifta lijevo-desno (iz jedne zemlje u drugu) ili gore-dolje (legalno-ilegalno).
    Ja potpisujem inu. Ovo je pametno rečeno.

A Ifi, ne znam što da ti kažem, baš si zamišljam kako se upoznajem u studentskim danima s mm-om i oboje izvlačimo genealoška stabla i štambiljane potvrde o vjekovnoj tradiciji bračne vjernosti kroz sve generacije naših predaka prije nego krenemo u nešto ozbiljnije
    Kako misliš da bi tvoja djeca mogla provjeriti genealošku prošlost svojih potencijalnih partnera? Baš me zanima. Možda bolje da ih za svaki slučaj ne pustiš nikad ispod staklenog zvona.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Evo, kad ti za mene tako lijepo misliš, .
    šta ja znam ina, ja ne znam kako da ovog protumačim:

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma jabih baš voljela da su ti liberalni konzekventni, ako im je sve svejdno pa nek im je svejedno do kraja, onak ko rastafarijancijama ili Muji u onom vicu kad dobije apaurine. Al neće jok, liberalno oko svega što je drugima bitno, ali kad se tiče njihovih liberalnih zasada militantno da bi im u čavoglavama pozavidjeli.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja još uvijek ne mogu doći k sebi.
    ali zaslušila si jedno priznanje ifi, jedna si od rijetkih koja me ovako ostavi bez teksta, a vidim i druge :klanj:

jednostavno ne mogu vjerovati da bi netko išao opterećivati djecu ovakvom hrpom... tamonečega.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ifigenija sreČo, jes' ti možda sa suska?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Ma jabih baš voljela da su ti liberalni konzekventni, ako im je sve svejdno pa nek im je svejedno do kraja, onak ko rastafarijancijama ili Muji u onom vicu kad dobije apaurine. Al neće jok, liberalno oko svega što je drugima bitno, ali kad se tiče njihovih liberalnih zasada militantno da bi im u čavoglavama pozavidjeli.
    pikula unaprijed krenula branit ifi od salvi reakcija na post
    tko je rekao da mi je sve svejedno?
    a militantno branim jedino ako se u moj život dira.

a na ifin post ću samo ovo komentirati, neda mi se ulazit u rasprave o rođacima

i da biraju bračne drugove iz isto takvih obitelji
    da sam ovako birala, nikad se ne bih za mm-a udala. a za sad nam dobro ide. katolički naime, u njegovoj obitelji su svi rastavljeni. doslovce svaki član obitelji. čak i prabaka koja je živjela na selu i bila valjda jedina u povijesti sela, pa skoro do današnjih dana, koja se rastala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zašto misliš da je "liberalima" sve svejedno? To je skroz krivo i polazi od toga da je takav stav "anything goes" i "svejedno mi je". Uopće nije. Mislim, kad malo se bolje promisli, fakat nije OK takav stav. Mislim znam da je to možda too far fetched za predočiti i razumjeti, ali i u tom svjetonazoru postoje vrijednosti oko kojih ljudi jako ozbiljno drže, samo što nisu nužno došle iz religije i odnose se na širinu izbora (ono... ta nesavršena, kakva god je, demokracija). Ono - da svako bira, ne ugrožavajući drugoga.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2011. at 14:30

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A što si ovim htjela reći osim opet kao fol suptilno napasti sve koji ne dijele tvoj svjetonazor da su liberalni (pejorativno) i da onda nek izvole bit militantno i fanatično liberalni? Inače nisu dosljedni?

Jel' smije meni moja obitelj i brak bit svetinja i prioritet iako ne mislim da je predbračni seks nešto loše?
    Jel' smijem razumjeti homoseksualce iako sama to nisam?
    Jel smijem živjeti u skladu s onom "ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi" iako ne želim imati veze sa KC?

Ili smo mi ljudi paket-aranžmani- pa uz predbračni seks ide droga, alkohol, razvrat, promiskuitet, nepoštivanje sebe i drugoga, pobačaj i sl. mislim, ako želiš bit dosljedan i konzekventan, jel?

Ne pikula, ti ne moraš hodati okolo sa upozorenjem "pazi katolik", ali ako ti je stalo do iskrene rasprave i korektne razmjene mišljenja i sa onima s kojima ne dijeliš svjetonazor onda bi fakat morala proširiti horizonte i osloboditi se nekih stereotipa.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

PUke floskule o "slobodi", a svi zapravo mislimo isto.
    Mene je kod mojih staraca to izluđivalo; kao progresivni, kao lijevi, kao kozmopoliti, a kad sam ja kušala granice - ko zadnji talibani.
    To su ifigenija, već neke traume iz djetinjstva, koje možeš sa starcima riješiti. Nije ti svatko sa stavom liberalnijim od tvojeg za to kriv. I ne, ne mislimo svi isto.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Ili smo mi ljudi paket-aranžmani- pa uz predbračni seks ide droga, alkohol, razvrat, promiskuitet, nepoštivanje sebe i drugoga, pobačaj i sl. mislim, ako želiš bit dosljedan i konzekventan, jel?
    Ovo sam i sama htjela pitati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    A što si ovim htjela reći osim opet kao fol suptilno napasti sve koji ne dijele tvoj svjetonazor da su liberalni (pejorativno) i da onda nek izvole bit militantno i fanatično liberalni? Inače nisu dosljedni?

Jel' smije meni moja obitelj i brak bit svetinja i prioritet iako ne mislim da je predbračni seks nešto loše?
    Jel' smijem razumjeti homoseksualce iako sama to nisam?
    Jel smijem živjeti u skladu s onom "ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi" iako ne želim imati veze sa KC?

Ne pikula, ti ne moraš hodati okolo sa upozorenjem "pazi katolik", ali ako ti je stalo do iskrene rasprave i korektne razmjene mišljenja i sa onima s kojima ne dijeliš svjetonazor onda bi fakat morala proširiti horizonte i osloboditi se nekih stereotipa.
    Ja mislim da Pikula nije mislila na tebe ili ljude poput tebe ZV već na one koji su direktno uključeni u neke aktivističke pokrete pod zajedničkim nazvnikom liberalnog.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

[QUOTE=Ifigenija;1789368]Ja sam glupa konzervativna baba i učit ću djecu da prije nego se zaljube do kraja provjere jesu li rođaci s dotičnom osobom, i isto ću ih učiti da budu vjerni, i da biraju bračne drugove iz isto takvih obitelji
    Ifigenija meni se čini da tebe olako ponesu fantazije. npr. ovo što sam gore izdvojila nije nipošto istina, evo ja sam ti živi dokaz! potekla iz obitelji rastavljenih roditelja, moj muž koji je iz obitelji funkcionalnih i idiličnih odnosa oženio mene takvu, nepodobnu prema tvojem mišljenju. i ja mu rodila zdravo dijete, ma šta zdravo, nego i prekrasno i pametno, da je vidiš pala bi na dupe! a još ga ni ne sramotim okolo i ne ševim se ni s našim automehaničarem, iako mi je zgodan, što est, est! i sigurna sam da bi zadovoljila tvoje oštre kriterije (ta moja mala krasotica) kao jednog dana potencijalna, buduća snaha, jer ona će se sigurno seljakati, pa možda i tvoga sineka upozna na Trgu pod satom! a tvoj će je sin sigurno tražit da mu podastrije na uvid obiteljsko stablo i papir sa štembiljom i liječničkim potpisom, jer eto, tako ga mama naučila. ah, pardon pod uvjetom da moja ćera ispravno spoji uzorke, boje i materijale kombinacije koju će taj dan nositi, jer kako znam, u protivnom je neće ni pogledati!
    Posljednje uređivanje od flopica : 14.01.2011. at 15:02

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mene je ovaj susak nasmijao od srca
    nije susak jedini bilo je hipi komuna iz kojih isto nisu baš svi živi i zdravi izašli, ali eto ljudi i dalje žele na tim vrijednostima graditi cijela društva. Trebalo je te sociološke eksperimente bolje dokumentirati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da Pikula nije mislila na tebe ili ljude poput tebe ZV već na one koji su direktno uključeni u neke aktivističke pokrete pod zajedničkim nazvnikom liberalnog.
    Ne, baš suprotno, mislim da je niste dobro skužile ni ti ni ZV. Pikula nam hoće reći da samo glumimo da smo liberalni a zapravo smo potpuno neliberalni i militantno branimo - odnosno namećemo (njoj naravno ) vlastite stavove. Ako smo liberalni trebalo bi nam biti sve svejedno, u kratkim crtama.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Roza, nisam baš sigurna, a nije uopće bitno na koga je mislila. Nisu ni ljudi u ovim ili onim aktivističkim pokretima svi tamo iz istog razloga niti su svi za isti koš.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ZV ti se uporno nekaj svadiš samnom a ja ne znam kaj. Nisam rekla da izvole bit militantni nego da već jesu militantni čim netko ukaže na sitnu logičku grešku u tom sustavu u kojem je x ima pravo odabrati biti što god hoće i ponašati se kako hoće dok direktno ne ugrožva drugog koji pak ne može reći da ne želi da mu se ovaj popne na glavu i tvrdi da je ptica jer time ugrožava njegovu osobnu slobodu. I ne govorim o političkim opcijama, govorim o liberalnom svjetonazoru i općem relativizmu koji je još manje sustavan i dosljedan čak i od tih zbunjenih poltičkih opcija.
    Posljednje uređivanje od pikula : 14.01.2011. at 15:09

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mene je ovaj susak nasmijao od srca
    .
    potpis, magriz, još se smijem

pikula, pa komune su danas ipak (u zapadnom svijetu) jedna marginalna pojava. ko ovi tvoji koji se ne seksaju do braka (marginalniji od onih koji se ne seksaju u braku, sigurno ). a, sad, ko želi na marginalnim pojavama graditi cijela društva - koliko je osuđen na uspjeh, a koliko ne - to ne znam procijeniti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam glupa konzervativna baba i učit ću djecu da prije nego se zaljube do kraja provjere jesu li rođaci s dotičnom osobom, i isto ću ih učiti da budu vjerni, i da biraju bračne drugove iz isto takvih obitelji jer im je to najvažniji dar za budućnost njihovog potomstva.
    prvo da razjasnimo jednu stvar.

što to znači zaljubiti se do kraja?znači,prvo se zaljubimo "malo"(kako se to uopće postiže),onda ,blagoslova roditeljskog i mira u kući radi ispitujemo genealogiju tri-četiri generacije unazad da vidimo jel rasplodna linija čista(nemrem si pomoći,to mi malo vuče na nacionalsocijalizam),i onda se zaljubimo " do kraja".

zamišljam scenarij da mi se sin zaljubi u djevojku koja je posvojena.

i što sad?ne znam tko su joj mater i ćaća,da nije možda MM svojedobno šarao meni iza leđa pa je ljubavnica dala dijete na posvajanje,i igrom klete sudbine ko u romanu janka matka djeca se zaljube?

jer,logičkim slijedom,ispada da ne bismo kao roditelji trebali blagosloviti(kao da bi nas uopće pitali za dozvolu?)vezu našeg djeteta s osobom čije porijeklo ne znamo.
    ne znam,meni se osobno taj stav nikako ne slaže s mojim poimanjem maksime "biti kršćanin"

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ronin, hvala ti na ovom postu.

Ja sam samo jako sretna što su Ifini i pikulini svjatonazori (nimalo zbrčkani, sustavni i dosljedni) ipak u manjini. Ne znam bih li se smijala ili plakala, ali vrištim u svakom slučaju.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mene je smijeh ulovio, i ne mogu se, od suska, prestat smijat

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma ni ja, ali onda zaboravim na sreČu magriz i ponovo se sjetim propitivanja obiteljskog stabla, pa mi se plače (zamisli koji je to posao za Državni arhiv ili tako nekoga)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a za sad nam dobro ide. katolički naime, u njegovoj obitelji su svi rastavljeni. doslovce svaki član obitelji. čak i prabaka koja je živjela na selu i bila valjda jedina u povijesti sela, pa skoro do današnjih dana, koja se rastala.
    bome im je statistika.
    ali bi ti mogla biti prva koja ces prekinuti taj neslavni slijed.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uh, ovo biranje bračnih drugova iz odgovarajućih obitelji mi je jednostavno grozno.

ina, kužim, naravno (odgovor na ono prije "kužiš?").

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •