Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Djevojčica sa pulskog stolčića

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Djevojčica sa pulskog stolčića

Cijeli sam život rasla u okolini u kojoj je porod bio bol, patnja, sve samo ne pozitivno iskustvo.. zato je tako prošao i moj prvi porod, kao moja vlastita žrtva djetetu, odrađena Evina kazna... Nisam znala za drugačije.
    Ovaj put je od početka krenulo ispravno. Prvo sam došla do knjige Ine May: Guide to childbirth, pa ni sama ne znam koliko puta pogledala Orgasmic birth (onaj sunčani porod na terasi bio bi moj izbor), iščitavala sve teme i tekstove vezane uz prirodni porod i tako polako mijenjala stav i gubila strah od poroda kao horora koji me očekivao, znajući da na većinu toga i sama mogu utjecati. Iako sam uz sve to imala i jako dobru podršku muža i dobre prijateljice, duboko u sebi bila sam još tužnija bojeći se da tako nešto nemam šanse doživjeti u bolnici, a hrabrosti za bilo kakvu drugu opciju nisam imala.

03.12. stanje posteljice i položaj bebe bili su takvi da sam po ginekologu trebala roditi najkasnije do 10.12., ali zbrinjavanje sina me brinulo prilikom svake pomisli da bi moglo krenuti. Imali smo naravno opciju, ali ostavljanje njega u tuđoj kući u tim trenucima me do grča opterećivalo. 15.12. navečer doputovala mi je sestra s misijom preuzimanja djeteta, a ujutro točno u 8 nakon čvrsto prospavane noći počeli su trudovi. Sad kad je mali zbrinut, tijelo se odmorilo, opustilo i krenulo. Da li je to samo slučajnost ..?..
    Već nakon drugog truda u 8,30 bilo mi je savršeno jasno da je zaista počelo. Uzbuna je bila proglašena! Muž je čekao u niskom startu. Dok je sin u drugoj sobi sa dragom sestrom izrađivao božićne ukrase pronašla sam najbolji položaj za podnošenje trudova: četveronoški na koljenima. Širom sam otvorila prozor i škure, bio je to prvi sunčani dan ovog mjeseca, moj savršen dan za rađanje!
    Oko 11 trudovi su pali na 5 min i odlučih javiti mužu da lagano krene prema doma...ali... ne javlja se! Prvi, drugi, treći put... već je 11,30!! A trudovi se sa 3, 4 min ponovno penju na 10, 15! Da li je moguće da je tijelo samo dalo šansu mužu da ga ne zatučem??

U podne krenusmo. Sin (3,5god) na izlazu me pozdravlja sa: ćao mama, lijepo rodi
    Do bolnice 10 min. Pomolim se da me ne uhvati u vožnji jer je nezgodan put za zaustavljanje.. i osjećam ga da dolazi, a ono kao naručeno- crveno svjetlo na semaforu. Trud popušta, zeleno se pali...

Na prijemu me odmah bez administrativnih zavrzlama prikopčalo na CTG. U startu sam rekla da ne želim ležati dulje od dva truda (Bože kako li sam prvi put uspjela cijeli porod izdržati ležeći???). Tako sam i napravila, nakon dva truda dižem se na noge, na opće negodovanje sestre, koja mi nabacuje da tako i tako nisu očitani skoro nikakvi trudovi, ali ipak užurbano zove doktora za pregled. Još ujutro sam pokušala saznati koja je ekipa dežurna i moj željeni doktor je bio jedan od njih... Ulazim u ordinaciju i - on je!
    Pregleda me i objavi 8cm! Akcija! Viknem na odlasku: doktore, imam li šanse za stolčić? Kaže: imate, baš bi se malo odmorio na podu...
    (CTG nije bio očitao nikakve trudove, a ja otvorena 8 cm. Pa čemu uopće služi taj aparat? Pa postoje puno prijateljskije metode za praćenje djetetova otkucaja...)

Na putu u rađaonu pred liftom padam na koljena, a ona ista sestra viče neka se dižem na noge jer ne želi da joj ovdje rodim i gura mi sjedeća kolica koja režajući odbijam, pa mi doveze krevet i na njemu mi, kao, dozvoljava da budem u položaju u kojem želim. Ok, hvala sestro.
    U pozadini čujem administratorovo rešetanje muža i njegovo pitanje 'šta joj je' kad padam dolje na koljena. Da šta mi je. Nasmijala sam mu se usred truda od srca. Jako me iznenadilo što sam manje od sat vremena prije izgona normalno funkcionirala, čak se i smijala (prvi put sam odmah po dolasku u rađaonu 6 sati prije izgubila tlo pod nogama). Zar je moguće da se zapravo tako rađa?

Predaju me primalji, predivnoj ženi tako mirnog glasa.. samo me upita jesam li obrijana i bez spominjanja klistira uvodi me u moje malo carstvo sa strunjačom i već pripremljenim stolčićem. Tamo sam bila prepuštena sebi i svome tijelu. U svakom sam se trenu mogla dići, spustiti, okrenuti, ma poletjeti.. Što god sam htjela i što mi je najviše odgovaralo (a prvi put nisam smjela ni vode popiti!). Primalja mi je samo svako toliko potpuno neprimjetno prišla i prilagodivši se svakom mom položaju prijenosnim CTG-om poslušala bebu. Doktor je isto tako bio potpuno nenametljiv. Otkrili su mi nekakav urođeni navoj na rodnici, ali dok to nisu shvatili pojačano su pratili spuštanje glavice i svaki put kad bih ga zamolila da pričeka s pregledom bez pogovora bi čekao moj pristanak.

Nisu mi branili tiskanje od trena kad sam osjetila nagon (za razliku od prošlog puta kada su mi prvo branili da tiskam, a potom forsirali tiskanje kada sam izgubila nagon), a sve do samog kraja bili su to predivni 'tihi' trudovi (na prvom porodu sam pogubljeno izvrištala svaki). Potpuno sam im se prepustila. Nije bilo nikakvog pritiska na mene, zabrane..
    Sjela sam na stolčić. I na njemu mi je poprilično odgovarao položaj za 'odrađivanje' trudova. Pogotovo mi je odgovarao zagrljaj muža s leđa, osjećala sam se tako zaštićenom i ugnjiježđenom..
    Molim da me se ne reže ako nije potrebno, vidim da nisu imali ni namjeru. I u miru i tišini moja se djevojčica našla na mojim prsima
    3.900kg, 52cm, apgar 10/10, opseg glave 39 (prema tome i neizbježnih par šavova).

I iznova i iznova vrtim ovaj porod po glavi i pitam se da li je to moguće. Moj porod – moj preporod! U bolnici. I to Pulskoj!
    Tako me to osnažilo i iz temelja me promijenilo. Naučilo me koliko je tijelo zapravo savršeno. I koliko povjerenja treba imati u njega znajući da se u svakom trenutku može pobrinuti samo za sebe.
    I danas mjesec dana nakon tako sam tužna što je sve već prošlo. I opet ću, sigurno. Makar nikad nisam razmišljala o trećem, jedva i o drugom nakon prvog iskustva. Kao da mi je moje treće sunce koje me čeka ostvarilo sve želje kako bi jednog dana i ono došlo na svijet.
    A isto tako sam svjesna da se nisam borila, vikala, grebala vjerojatno sve ne bi ispalo tako kako je ispalo. I mislim da sam itekako skupila hrabrost i za onu 'neku drugu opciju'.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Baš mi je drago da si imala tako lijepo iskustvo,
    mama u boji, čestitke tebi i cijeloj obitelji na maloj djevočici!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Predivna priča. Čestitam. I napokon bravo i za našu Pulsku bolnicu!

Canaj avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

čestitam na predivno iskustvu i preporodu!

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hej, draga, tako je lijepo sve ovo pročitati
    Je, je, baš su sve slučajnosti, znaš da jesu
    (naročito početak poroda i usporavanje trudova kada je muž kasnio )

Slučajnost koju si itekako zaslužila je čini mi se jedino kombinacija dr i primalje, ima nade i za Pulu

Puse tebi i N.!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cestitke od srca!!

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Enoa prvotno napisa Vidi poruku
    I napokon bravo i za našu Pulsku bolnicu!
    Na kraju sam od dragosti zasuzila.

Cestitam, bravo, i potpisujem Enou za ovaj dio o pulskoj bolnici.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitam!!!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

DIVNO DIVNO DIVNO!!! Čestitam ti od sveg srca i želim svima takav porod!! Puse!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cestitke od na krasnom porodu i djevojcici

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čestitke, drago mi je da je bilo onako kako si željela

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

wow...čestitke tebi i puli!

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

čestitam!

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mama u boji iskrene cestitke!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Predivan porodaj.
    (Usporavanje porodaja nije bila slucajnost.)

Cestitam na bebi .

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jako lijepa prica!
    Cestitke od srca i bravo za Pulu

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Predivna priča, a još je ljepše što ti se ostvario porod kakav nisi ni zamišljala za razliku od prvog.

Još jednom od srca čestitam

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ah , čestitke na predivnom porodu i bebici, takav si drugi i ja želim, očito treba vjerovati svome tijelu i dovoljno se informirati

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

obožavam ovakve priče s poroda.... čestitam na prekrasnom iskustvu i malenoj djevojčici

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Svaki vaš komentar me podsjeti da se desila prava stvar! Hvala, žene!

A jedan od glavnih razloga za objavu priče mi je bio da potaknem Istrijanke koje imaju dvojbu oko odabira mjesta da ne zaobilaze Pulsko rodilište... teoriju oni jako dobro znaju, samo ih treba natjerat da počnu to i primjenjivat!

I još jednom ovdje da pohvalim primalju, tu predivnu ženu koja me skroz nenametljivo, a uz potpunu podršku pustila da odradim svoj posao (ne postavljajući se kao da sam došla riješiti zadatak iz nuklearne fizike o kojem pojma nemam). Slobodka Arsova se zove

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama u boji prvotno napisa Vidi poruku
    I još jednom ovdje da pohvalim primalju, tu predivnu ženu koja me skroz nenametljivo, a uz potpunu podršku pustila da odradim svoj posao (ne postavljajući se kao da sam došla riješiti zadatak iz nuklearne fizike o kojem pojma nemam). Slobodka Arsova se zove
    Kad si opisivala primalju, mislila sam da se mozda radi o 'mojoj', ona se zvala Goga, po ponasanju identicna tvojoj... Veseli me sto to znaci da u pulskom rodilistu postoje (barem) dvije predivne primalje!

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bravo i za Gogu!
    Ma sigurna sam da ima još koja, samo ih trebamo imenovat! Neka ih žene po imenu traže na porodima, možda se tako počne malo više cijeniti njihov način rada..

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga moja, neopisivo sam sretna što ovo čitam! I naravno jedva čekam uživo

Svaka čast što se nisi dala smesti i što si bila jasna i hrabra.

Pusa!

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Diiiivnoooo! Čestitam!
    I opet se pitam: kako to da u istoj bolnici mogu žene rađati na posve 2 različita načina. Pa zar ne može uvijek ovako?
    Sretno sa trećim

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

svaka čast pulskim primaljama, da bože da nastave tako i da više tijek poroda ne ovisi o pukoj sreći ko je u smjeni!

čestitke na djevojčici i na prekrasnom porodu

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

čestitam

divno je čitati takvu priču!! neopisivo me veseli što se i u našem rodilištu događaju ovako divni porodi!!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasna prica! Cestitam!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

porod za pozeljeti!
    cestitam od srca!!!

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

mama u boji jel može na pp doktor koji te porađao. kako si uspjela iskamčiti stolčić? jesli li došal sa planom poroda?

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma nije on mene porađao, ja sam rodila... u njegovoj smjeni, ajmo to tako reć

Doktor je Perkov Tomislav, spominjala sam ga već tu na temi o rodilištu Pula.

Stolčić sam ga zatražila dolje na prijemu, gore me sve već čekalo spremno.. nisam imala napismeno plan, primalji sam samo na dolasku u rađaonu rekla da želim prirodan porod i to je bilo to. Ovako zvuči prilično jednostavno, znam... Zato držim fige da se i tebi tako poklope zvijezde sa osobljem.. i naravno, dođi što kasnije...

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

perkov i mene vodi od kad sam bila u bolnici. super mi je lijepo si popričamo, čini mi se da uopće ne paničari previše i zapravo prilično je zagrijan za prirodnije pristupe. kad sam bila na patologiji bila je jedna cura sa bebom na zadak i jako jako je hito poroditi ju na zadak, uspio bi ju čak i odgovorili od carskog, ali nije bio u smjeni i nešto se zakompliciralo, privatno pa eto da ne ulazim u detalje...
    uglavnom baš je bio za to.
    sad i ja razmišljam o puli moram priznati, općenito sa perkovom sam zadovoljna.

ej kolko imaju stolčeka u Puli???

koje su ti bile babice? kako je bilo na babinjačama? ono treba imat back up. ako ne mogu do Rijeke ili što...

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kad mi počne porod, nazvat ću RIJeku. Halo, halo jel vam kada slobodna??? Evo mene ja dolazim. Aha nije. A Pula imate li stolčeka slobodnih??

Nemate ni vi , a niš onda ću doma (šala neću još)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lol pčelice

U kadu se ulazi u bolnici tek kad si oko 4 cm otvorena ako se ne varam, tako da ćeš i to morat uračunati

Pula ima jedan stolčić, dobili su ga na poklon prije nekoliko godina od firme koja ih proizvodi (poklonili su mislim 3 u 3 rodilišta). Ako je koji stolar napravio novi u zadnje vrijeme onda sam u krivu

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ma tih 4 cm ću odradtiti u autu. ili ne.. ne znam. nije baš ugodna vožnja u trudovima - probala sam u bolovima od urinoinfekta. i to samo po puli.
    jedan stolček, jedna kada, ajme meni!!! jedan stolček!!! daj bar dva tri da imaju. jedan. šokk

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mogu ti nabaviti nacrt za stolčić, nije neki bauk, pa naručiš da ti stolar napravi i kad ti treba hop izvadiš ga iz haube (ali stvarno ti mogu nabaviti nacrt, na netu je)

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

hahahha zakon. ajde mi pošalji na mejl. znam jednog odličnog stolara tu u susjedstvu.

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

koliko ja znam, samo je jedan. a upravo pokušavam zamisliti izraze lica osoblja kad bi im u ključnom trenutku uletila sa svojim vlastitim stolčićem... i ne znam jel bi se smijala ili plakala..
    možda im ne bi bilo loše prije donirati još jedan stolčić, pčelice ajde javi kad saznaš cifru.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moš mislit odmah bi krenule priče o tome kako ne mogu sterilizirati ili nešto slično :/

u svakom slučaju pčelice mi svi vibramo da ti bude sve spremno i slobodno

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ma cure drage, ja sam tolko u poslu drugom da mi sad traženje cijena nikako nije prioritet.

ja sam si razmišljala ovako: mislim i prije stolčeka i kada žene su zauzimale udobne prirodne položaje, ako i ne bude mogućnosti, ako mi se voda i ne svidi u datom momentu teško da me netko čavlima može prikovati za krevet. i na njemu možeš klečati, čučati, ima i pod dole i tako...
    ja sam vrlo revlotna i inatljiva kad mi se stane na žulj
    to su se u porodu nepoželjne emocije, ali tko zna - malo se čovjek obrecne i eto ga opet utone u svoje stanje mira

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Upravo sam pročitala priču na Portalu i baš me raznježila.

Sjetila sam se svog trećeg poroda. Na stolčiću, u Puli, 2008. I primalja Valnee i Irene, nadam se da im se dobro sjećam imena. Bile su prekrasne, baš kao i ova divna primalja iz tvoje priče, mama u boji. Doktor (ne ovaj) se nije baš uklopio, ali srećom njegova uloga nije bila značajna.

Toplo preporučam svim rodiljama u pulskom rodilištu da zatraže stolčić. Iako, istina je, treba imati sreće s ekipom...

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

O da, puno sreće treba imati.. pogoditi pravu primalju, pravog doktora i još njihovu zajedničku smjenu...uh.
    baš mi je drago da su se i tebi zvijezde poklopile

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

ženice drage, dugo vas čitam, sada sam se registrirala samo zato da vam kažem da sam ove godine rodila u Puli i to baš u smijeni primalje Arsove i dr.Perkova! divni ljudi, svaka im čast! prošlo je sve super, bolje stvarno nije moglo. rodila sam 1.put, a nekoliko puta su me pitali jesam li sigurna da mi je to 1. jer sam uz njih bila skroz opuštena, rodila brzo, sa jednim šavom. Porod za poželjeti. Stvarno sam imala sreće kad sam naletila na njega. Ako budem opet trudna tražit ću njega!

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Nisam prije vidjela ovu priču. Jako lijepa. Čestitam!

A čestitam i tebi, ela!uep

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Čestitam na lijepom porodu!

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mishekica i palčica, lijepo je primati čestitke i nakon dvije godine, hvala vam
    ela!uep čestitam!! drago mi je zbog tebe od srca, a drago mi je i zbog Pule.. čekamo priču

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Divna priča!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •