Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 89 od 89

Tema: Osjećate li se diskriminirano?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to što kaže sirius, na tome se i temelji princip zdravstva
    na principu solidarnosti
    ja Boga molim da ne moram nikada iskoristiti ono što uplaćujem u zdravstveni sustav

a što se tiče diskirminacije i nadoknada za bolovanje..
    ne znam
    glupo mi je da se na svim temama tipa bolovanja, rodiljnih naknada, komplikacija trudnoće...... ja javljam kao dežurni policajac, kao da mi je hzzo ćaćin
    ali neke se granice moraju povući
    mislim kada bi se bolovanje za dijete (i općenito bolovanje) plaćalo više, da bi se puno više i koristilo
    ima stvarno situacija kada stvarno bolesni ljudi idu raditi jer se ili boje uzeti bolovanje ili si ga ne mogu financijski priuštiti

ali puno puta čujem kod npr. bolovanja za dijete, dođe mama (uglavnom sa manjim plaćama) otvoriti bolovanje za dječju virozu i odmah na potvrdi pedijatra piše 10 ili 14 dana
    jer ona "ima pravo" biti 14 dana
    i to što će to dijete, hvala Bogu, biti zdravo za 4 dana nema veze
    ona ima pravo
    a što mi je jedna mama rekla "nas je ionako u kancelariji 4, a posla ima za 2, pa se neće ni primjetiti da mene nema"
    radi u jednom našem ministarstvu
    mene takve stvari ljute
    jako
    ljute me bolesni ljudi koji moraju raditi jer se boje da će ostati bez posla
    ali me jako ljute i oni koji su na bolovanju samo zato jer to mogu
    a novac za ta bolovanja ide iz iste hrpe za koju ide i novac za rodilišta, dječje bolnice, ljekove za oboljele od raka i ostalih teških bolesti....
    na stranu arene i slične pizdarije koje su pojele silne novce
    govorim o dijelu proračuna koji je predviđen za zdravstvo
    znat ćemo se buniti ako u bolnici nema zavoja ili se za ručak dobije grah
    a u isto vrijeme će taj koji se buni na uvjete u zdravstvu otvarati teme "kada mogu otvoriti bolovanje, još nisam trudna, ali ću na bolovanje čim vidim plus na testu"

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Drago mi je što je sustav baziran na solidarnosti. I nadam se da nikad neću potrošiti ono što sam uplatila. Šta god mogu, idem privatno jer je stanje u bolnicama katastrofa.

Mene ljuti što nema opcije između za komplikacije. Ili si na strogom mirovanju i, negdje sam čitala, komisije hodaju po kućama i traže žene u piđamama kao dokaz da doista i miruju ili radiš min 8 h.
    Moje zdravstveno stanje u ovoj trudnoći bi podnijelo rad od 4 h, ali takve opcije nema. Zašto se i to ne uvede? Kolegama bi dobro došlo, firma bi mi odobrila, meni bi bilo super da se malo maknem od doma i da se ne osjećam trulo i bolesno.

Ja sam kompletan godišnji potrošila na dječje bolesti. Bolovanje nas dotuče. To jednostavno nije fer!

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se osjećala diskriminarano isključivo zbog vječnih prigovora na račun mog bolovanja. Manji iznos plaće je bio samo šlag na tortu, ali me nije previše pogađao zbog i tako premale plaće.
    x

s grčem u želucu sam se upravo vratila s bolovanja jer me strah sankcija koje bi mogle uslijediti, tipa druge smjene čim više, kad god se pruži prilika, opomena za najmanju sitnicu, premještaj na udaljenije mjesto (po ugovoru smije)....... da ne nabrajam. Srećom sam upravo dobila ugovor za stalno, inače bih već prošli mjesec bila na birou.

mi nemamo bake niti čuvalice, pogodnije je da ja ostanem doma jer tata ima veću plaću (mada idući put mora on ostati iz gore navedenih razloga) a i mali je imao virozu i jedino što je jeo bila je dojka.
    na to mi je rečeno kako dijete ima tatu i da ja jednostavno moram propustiti neke stvari u njegovom životu.

motivirana sam za posao do kraja

imam "sreću" pa mi je plaća mala, još da mi svaki mjesec (jer svaki mjesec je bolestan) skinu po 500 ili koliko već kn...... kako nećeš biti revoltiran?!

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

aleksandra70vanja upravo se o tome radi netko će ići na bolovanje 14 dana zato jer djetetu nos curi i neće to ni osjetiti, a meni dijete ima 39,5 temperaturu i ja jako dobro moram razmisliti jel si mogu priuštiti hoću li ostati s njim!!
    Nemam ništa protiv toga da se plaća reže kad ne radim nego sam na bolovanju bilo za mene ili za dijete, ali onda neka svima bude postotak od plaće ili neka svima bude plaćeno sve
    Mi imamo previše socijalnih prava koja se zlorabe a srednji sloj tu najviše trpi zbog toga baš kako je deaedi rekla sve ide ka njegovom uništenju
    Posljednje uređivanje od M&M : 12.01.2011. at 10:05

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Imam sreću pa radim u firmi gdje mi bolovanje za dijete uopće ne gledaju pri obračunu plaće (ni ostala bolovanja od nekoliko dana). Dakle, nosim doznake i sve to, ali mi ne utječe na plaću. Doduše, za A. sam samo jednom bila na bolovanju, jer nije boležljiv. Muž je u visokom školstvu, nema fiksno radno vrijeme, pa smo se uvijek nekako krpali (on ostane koji sat doma, ja odem s posla ranije ili dođem malo kasnije na posao i sl.).

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja samo mogu potpisati mišljenje Sirius.
    Kometrari da plaćamo zdravstvo, a ne treba nam...ispravni su samo do trenutka kad se razbolimo.....a tada.....panika.
    Primjer
    Moj nećak (punoljetan je) nije imao dopunsko zdravstveno, imao prometnu, bio par sati u jednoj bolnici, pa ga prebacili na traumu u Zagreb, gdje je bio par dana.
    Nakon nekog vremena došao račun i za onih par dana u bolnici lokalnoj, i za boravak u traumi. Ne želim pričati o ciframa. A što da uopće nije imao zdravstveno?
    Iako nam se naš sustav čini loš i ja ga ne opravdavam, mislim da smo bolji od Amerikanaca....

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

žalosno je što mi umjesto da težimo socijalnom zdravstu, mi težimo i idemo k obliku zdravstva kakv je u SAD, a oni se bore na sve načine da ga promjene..........žalosno je što je to zdravstvo jedino bilo donekle dobro kod nas...je treba naći neke drugačije principe financiranja jer ovako više ne ide ali ne na način da zdravstvo bude privilegija za bogate!!!!!!!!!!

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja uzmem dva dana bolovanje, pa se spoji vikend, pa par dana godišnjeg, uposlim i mm dan-dva.
    Rezultat je to da sam za studeni dobila i iznadprosječno više novaca, a bila s djetetom.
    Nekad ni ne mogu uzeti bolovanje jer imam puno prekovremenih, pa dobijem slobodno.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

E sad sam se sjetila da sam debelo bila diskriminirana kad sam cijelu trud. radila pomalo, pao mi prosjek.
    Moja frendica ošla na bolovanje prvi dan kad je saznala da je tr i smijala mi se koliko dobije rodiljne naknade.
    Razlika je bila skoro 2000 kn, a radimo isti posao, isti koeficijent, godine staža, pa nek ja radim trudna, hvala.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, diskriminirano je malo teža riječ, ne bih baš mogla reći da se osjećam diskriminirano, ali da mislim da je to nepravedno - mislim.

Ja sam recimo jesenas bila na bolovanju za sebe (nakon sto godina) - plaća mi je bila 100 kuna manja.
    Onda sam nakon mjesec dana bila na bolovanju za dijete - plaća mi je bila 1000 kuna manja.

Da čovjek poželi imati nekog dobrog frenda za izabranog liječnika
    točno isto ovako
    s druge strane, mi spadamo u one kod kojih razlika nije toliko drastična, što dovodi do toga da idemo na bolovanje jednako.
    Ne slažem se s tobom Nena, mislim da je položaj žena, koji su između ostalog same odabrale češće uzrok nego posljedica!
    Čisto statistički, loša statistika doduše.
    Koliko žena ima komplikacije u trudnoći-a koliko žena ode s tržišta rada u 1-2-3. mj trudnoće ( i jako je nezadovoljno zbog komentara na temu-što ja poštujem, ok, al onda nestaju tvoji argumenti)?
    Dodatno-doji samo 13 posto žena. U trenutku kad odu na posao, doji vjerojatno samo 0.5 posto ( mislim da sam i pretjerala s brojkom). Povezanost (tj. nepovezanost ) djeteta s ocem u RH uopće nije biološki uvjetovana. Totalna sociologija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

alex, al ostaje taj problem. Onima koji imaju manju plaću, bolovanje za dijete je delimitirano, dakle-njima je "svejedno" radili-neradili.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 28.01.2011. at 07:55

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

krumpi, tebe brine nepravda zbog toga što su osobe sa većom plaćom diskriminirane na neki naćin?
    Samo zbog toga? Ne bih rekla da je to nekakva kazna, nego socijalna računica. Ne vjerujem da bi i bogatije države mogle finacirati bolovanja za puni iznos, bez nekakvog limita u broju dana godišnje i sl. Stvar je u tome da je tih četri tisuće izračunat kao nekakav socijalni prosjek , dovoljan za osnovne potrebe. Da li netko nadrapa u računici, vjerojatno. Ali je taj broj puno manjiod broja onih kojima bi egzistencija bila direktno ugrožena da se obračunava drugačije.
    Kao što sam već napisala moja najveći osjećaj diskriminacije bio je u tome što mi se prigovaralo kada sam morala na bolovanje, pristala bih ja i na manju plaću, samo da se osjećam kao normalna osoba. Osim toga , pa nije nužno da majka bude na bolovanju, može i otac.
    Isto takva je priča što se tiče bolovanja u trudnoći, vjerojatno je državi jednostavnije tolerirati i nepotrebna bolovanja nego se pozabaviti činjenicom da se poštuju radnička prava na radnom mjestu (činjenica je da bi određeni broj trudnica bio direktno ugrožen obzirom da im se ne bi moglo osigurati zdravu okolinu).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne, ne brine me uopće, samo komentiram alexinu tvrdnju da bi veće bolovanje donijelo više iskorištavanja.
    "iskorištavati" bolovanje i dalje ovim sistemom mogu bez posljedica ljudi s manjom plaćom-tj. efekt nije postignut.
    Nažalost, ljudi s manjom plaćom je neusporedivo više.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sirius, da, to je isto začarani krug
    (bolovanje, odnos radnik-poslodavac, neprovođenje nikakve kontrole..)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ne, ne brine me uopće, samo komentiram alexinu tvrdnju da bi veće bolovanje donijelo više iskorištavanja.
    "iskorištavati" bolovanje i dalje ovim sistemom mogu bez posljedica ljudi s manjom plaćom-tj. efekt nije postignut.
    joj, kako se ne znam objasnit
    hoću reći da limitiranje svote nije lijek
    lijek je adekvatno provođenje i korištenje bolovanja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne razumijem, tada bi i njima trebalo smanjiti plaću za ono 100% bolovanje u trudnoći i do 3 godine dijteta? Razlog tome bi bio da ih ne stimuliramo, iako bi tada oni koji imaju opravdan razlog (a takvih je većina) bili egzistencijalno ugroženi?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj, kako se ne znam objasnit
    hoću reći da limitiranje svote nije lijek
    lijek je adekvatno provođenje i korištenje bolovanja.
    Ma to je jasno. Ali ja sam napisala u čemu je problem: uvjeti rada i nemogućnost kontrole poslodavaca koji su ih dužni osigurati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne razumijem, tada bi i njima trebalo smanjiti plaću za ono 100% bolovanje u trudnoći i do 3 godine dijteta? Razlog tome bi bio da ih ne stimuliramo, iako bi tada oni koji imaju opravdan razlog (a takvih je većina) bili egzistencijalno ugroženi?
    poviše sam objasnila, nisam to rekla
    rekla sam da je jedini lijek bolja kontrola provođenja bolovanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ehhehe, nikako da se ulovimo, a mislimo zapravo isto

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma to je jasno. Ali ja sam napisala u čemu je problem: uvjeti rada i nemogućnost kontrole poslodavaca koji su ih dužni osigurati.
    pa da, u određenom broju situacija, al to je stara tema oko koje se stalno hvatamo po forumu...koliko trudnica/žena/radnika "pošteno" odrađuje/tj. ne odrađuje BO
    npr. farmaceutkinje u labu (koje su često dobro plaćene), trgovačke putnice (?!), inženjerke rudarstva, agronomije i slične žene imaju velika primanja-a uvjeti rada nisu baš za trudnice.
    Nisu ni lječnicama-ako ćemo pravo, u bolnicama uvjeti rada za trudnice.
    teško je otići na BO kad ti stil života (krediti, bilošta) uključuje npr. dvostruko više od limita
    puno lakše je otići na BO u suprotnoj situaciji
    zato je-mislim-započela ova tema, nije to moja premisa, nego razlog pokretanja teme-dali su žene s većim primanjima diskriminirane pri odlasku na komplikacije koje ne mogu izbjeći/BO za dijete koje možda ne mogu izbjeći?
    I zašto?
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 28.01.2011. at 08:27

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja imam bolju ideju.
    Nije baš realna , ali ipak.
    Hajdemo ostaviti isti limit za 100% bolovanje , a svima u državi povećati plaće.
    Što ćeš bolje stimulacije za neodlazak na bolovanje koje nije opravdano.

Iako ja ne gledam na to tako dramatično, vjerojatno i žene na višim pozicijama (osim više plaće) imaju i bolje uvjete rada.
    Što se tiče liječnica , mnoge od njih su prisiljene vratiti se na posao prije isteka godine dana ili ne koristitri bolovanja za djecu isključivo zbog organizacije posla i straha od gubitka specijalizacije i sl., mislim da je novac u ovoj priči najmanje bitan .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja imam bolju ideju.
    Nije baš realna , ali ipak.
    Hajdemo ostaviti isti limit za 100% bolovanje , a svima u državi povećati plaće.
    Što ćeš bolje stimulacije za neodlazak na bolovanje koje nije opravdano.

Iako ja ne gledam na to tako dramatično, vjerojatno i žene na višim pozicijama (osim više plaće) imaju i bolje uvjete rada.
    Što se tiče liječnica , mnoge od njih su prisiljene vratiti se na posao prije isteka godine dana ili ne koristitri bolovanja za djecu isključivo zbog organizacije posla i straha od gubitka specijalizacije i sl., mislim da je novac u ovoj priči najmanje bitan .
    pa da, nija djaba što u SADu i Nizozemskoj nema bolovanja
    Ne trebaju ga plaćat ni kod nas, samo daš duplo veće plaće, pa će lako ljudi koji dan na neplaćeno )

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

npr. farmaceutkinje u labu (koje su često dobro plaćene), trgovačke putnice (?!), inženjerke rudarstva, agronomije i slične žene imaju velika primanja-a uvjeti rada nisu baš za trudnice.
    Nisu ni lječnicama-ako ćemo pravo, u bolnicama uvjeti rada za trudnice.
    teško je otići na BO kad ti stil života (krediti, bilošta) uključuje npr. dvostruko više od limita
    puno lakše je otići na BO u suprotnoj situaciji
    zato je-mislim-započela ova tema, nije to moja premisa, nego razlog pokretanja teme-dali su žene s većim primanjima diskriminirane pri odlasku na komplikacije koje ne mogu izbjeći/BO za dijete koje možda ne mogu izbjeći?
    I zašto?
    ne valja ti teza
    podrazumijeva dvije stvari: prva je da većina s velikim primanjima živi na limitu svojih primanja i da će ih tih 500,00 kn manje "upropastiti". u suprotnoj situaciji je možda lakše otići na bolovanje, ali nije lakše živjeti.
    u stvari, potpisujem sirius.
    kad smo u situaciji u kojoj jesmo, banana situaciji, bila bi diskriminacija ljudima s minimalnim plaćama, za bolovanje uskratiti taj životni minimum.
    sve je to ok, krediti, ovo, ono, al ljudi moji, živjeti s 4000 kn mjesečno - dajte, to je prava diskriminacija.
    diskriminacija je i nemogućnost odlaska na bolovanje. to je prava diskriminacija.
    po meni je i diskriminacija kad u firmi s ionako jadnim plaćama dobivaju dodatak na plaću kad cijeli mjesec nisu na bolovanju. pa ljudi bolesni dolaze raditi da ne bi izgubili taj dodatak.
    diskriminacija je kad sustav prilagođavamo onima koji ga iskorištavaju. i prema njima se ravnamo. pa je premisa kako izbjeći lažna bolovanja. a od te premise mi se čini da kreće i tvoja teza. a to ne valja. ja se uvijek vodim onom bolje 100 krivih na slobodi nego jedan nevin u zatvoru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cvijeta, mogla bi se i skroz složiti da mislim da je to tako jednostavno.
    može i muškarac, npr. biti na minimalcu, a supruga mu imat veliku plaću i završiti-na čuvanju trudnoće.

životni uvjeti su različiti, situacije su različite, rezultati su skroz različiti.

situacija je (između ostaloga, ali uglavnom) prilagođena onima koji je iskorištavaju. Bez obzira na to kolika su im primanja, gdje rade, kakvi su im radni uvjeti.
    Tako da nekako imam dojam da je u RH, 100 krivih na slobodi, 100 nevinih u zatvoru. S ovakvim sustavom.
    Možda sam u krivu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo utrčava Milanovićeva uzdanica

ja mogu samo reći da sam svakodnevno u kontaktu s bolovanjima
    i da je gotovo pravilo, pogotovo kod njega za dijete da osobe (uglavnom majke, sada je opet pitanje zašto su majke te koje su većinom slabije plaćene) s manjim plaćava više koriste bolovanje (ili su siromašnima djeca bolesnija?)
    puno puta sam čula "svejedno mi je, ista mi plaća radila il bila na bolovanju"
    one s većim plaćama uzmu nekoliko dana dok je dijete najbolesnije, a za oporavak se snalaze s bakama, tetama, susjedama....
    i da se delimitira naknada za bolovanje SIGURNO bi tih bolovanja bilo više

i ponavljam se
    kao što me smeta da netko bolestan ide na posao
    (neki dan sam tražila od jedne osobe da mi se potpiše da odbija bolovanje)
    isto tako me smeta da je netko na bolovanju za djetetovu virozu 14 dana samo zato jer to može, a dijete odboluje 4 dana, a drugih 10 dana se šetaju i ispijaju kavice dok budale rade

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    evo utrčava Milanovićeva uzdanica

ja mogu samo reći da sam svakodnevno u kontaktu s bolovanjima
    i da je gotovo pravilo, pogotovo kod njega za dijete da osobe (uglavnom majke, sada je opet pitanje zašto su majke te koje su većinom slabije plaćene) s manjim plaćava više koriste bolovanje (ili su siromašnima djeca bolesnija?)
    puno puta sam čula "svejedno mi je, ista mi plaća radila il bila na bolovanju"
    one s većim plaćama uzmu nekoliko dana dok je dijete najbolesnije, a za oporavak se snalaze s bakama, tetama, susjedama....
    i da se delimitira naknada za bolovanje SIGURNO bi tih bolovanja bilo više

i ponavljam se
    kao što me smeta da netko bolestan ide na posao
    (neki dan sam tražila od jedne osobe da mi se potpiše da odbija bolovanje)
    isto tako me smeta da je netko na bolovanju za djetetovu virozu 14 dana samo zato jer to može, a dijete odboluje 4 dana, a drugih 10 dana se šetaju i ispijaju kavice dok budale rade
    upravo tako, nekom rat, nekom brat.

i što je tome lijek, nije da se siromašnije osiromaši, nego da se kontrolira sve skupa.
    a ko će, neće tvoj gazda sigurno)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne osjećam se diskriminirano, sretna sam što imam posao i što mogu na bolovanje kad sam bolesna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne osjećam se diskriminirano, sretna sam što imam posao i što mogu na bolovanje kad sam bolesna.
    to se sigurno slažem.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    biće te rade u HZZO-u
    di još postoje ti poslodavci koji to toleriraju, do te mjere da ih nije briga ni ako ih vide na kavi, bar da se doma skrivaju, pa bi im dopi*dila kuća i otišle bi raditi.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Milinovićeva, ne Milanovićeva

cvijeta73, nisi puno falila, uglavnom se radi o ministarstvima, državnim, županijskim, gradskim, općinskim službenicima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da je meni bilo otic na bolovanje kad mi je dijete bilo bolesno
    i da mi je bilo da ju mogu dat u drzavne jaslice i placat desetorostruko manje nego privatnu dadilju iz oglasa
    a nije mi moglo bit
    mogla sam samo dobit otkaz
    i nije uopce pitanje naknade nego 'gazde'

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    naš dragi direktor nikad ne skida plaću za par dana, jednostavno dobijemo istu plaću osim npr. kolege koji je bio par mjeseci na bolovanju zbog operacije na operciju i još komplikacije.
    to bi bila sjajna navika da ne postoji još jedna navika a to je da kad je gužva - posao moram odraditi od doma, popodne kad se muž vrati s posla ili vikendom. ne zato što me moji kolege ne vole i ne žele mi pomoći, nego zato što su i sami u prevelikoj gužvi da bi stigli dovšiti projekte koji uvijek imaju neki rok.
    mi kao da radimo u istoj firmi ...

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Vidiš i MM i ja isto tako, a onda nam se rodila kćer sa urođenom srčanom greškom , do sada dva puta operirana , a njezine su operacije koštale oko 80 000 eura koje je platio HZZO. Evo blaženi sistem zdravstva, radije bih da plaćam za druge nego da mi treba, ali mi je drago da stvari rade onda kada nam je život ugrožen.
    ni ja nisam bila jedan dan na bolovanjudo trudnoće, bila sam na komplikacijama MPO trudnoća nisam htjela ništa riskirati...ali eto pogodilo me i kako kaže sirius nije mi žao što sam deset godina radila i nikad nisam išla na bolovanje jer mi sad HZZO jako treba i jedna moja kemoterapija košta 1200 dolara...pa računaj...takvih 18...pa pretrage i sve ostalo...hvala na ovom sistemu zdrastvene zaštite...nadam se da nikom nikad neće trebati...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

kata.klik ~~~~~

Moja je plaća u nekom srednjem do višem rangu. I MM također. Ne pada mi napamet koristiti bolovanje za neku virozu ili slično, kako mene tako niti djece (hvala bogu pa nismo ozbiljnije bili bolesni). Uzmem dan-dva slobodnog (godišnji), isto tako i MM. Baka-servis i slično nema u blizini, tražimo ako je baš nužno potrebno. Razlog ne uzimanja bolovanja nije samo novac, već i odgovornost.

Kao što ste svi primjetili, osobe koje imaju manju plaću pravo na bolovanje koriste bez puno razmišljanja, jer činjenica je da dobivju skoro istu plaću. Isto kao i konzumiranje prava na komplikacije u trudnoći (kada to i nije medicinski u potpunosti opravdano)

I ja se ne bih toliko zamarala stavom MZSS oko toga, jer kao što sam već ranije napisala, mi smo sredina što se toga tiče- bolji od amera, još sto godina do nekih drugih - već našom ljudskom karakteristikom i moralom.
    Iskoristi što možeš, ako je to u tvoju korist, a na štetu poslodavca ili države. I dok većina bude tako razmišljala, neće nam nikome biti bolje.
    Posao koji radimo trebali bismo savjesno obavljati. I na vrijeme. A ne tražiti kako raditi manje. Jer raditi manje, je manje za poslodavca, a onda i manje za nas. Isto vrijedi i za državne tvrtke. Ali mi sviokrećemo glavu od toga. I postavljamo se na način ako on mene manje plaća i ja ću raditi manje. Eto još jednog začaranog kruga.
    Često se žalimo na "gazde". Kada bismo se ponašali drugačije, i oni bi se ponašali drugačije.
    Mnogi će reći da govorim o idealnom i imaginarnom, ali samo na taj način možemo naprijeg, a ne nazad, kako sada idemo.

I mislim da kad bi se delimitiralo bolovanje, one žene (jer govorimo pretežno o majkama) koje primaju veće plaće ne bi svejedno odlazile na bolovanje, ali to moje mišljenje prelazi u druge sfere.
    Žene s boljom plaćom (u pravilu) imaju bolja i odgovornija radna mjesta, pa je njihov način razmišljanja bliži onom mom "idealu". I to je razumljivo. Žene s manjim primanjima ostale bi na istom. Dakle, skačite, vrištite i molim nemojte se uvrijediti, ali ovo je živa istina.
    A sankcije nakon bolovanja...eto nečeg na teret poslodavca, ali i tu je riječ o stavu. Ima lijepih primjera, ima i ružnih.
    Diskriminacija postoji, ali ovisi u kojem smjeru gledate.

Ja ponekad poželim da ne radim posao koji radim (iako ga beskrajno volim), jer i pod cijenu manje plaće imala bih manje odgovornosti, manje briga, manje neprospavanih radnih noći ili pak vikenda, .....
    Ostale obaveze su nam iste: i ja moram djecu odvesti u vrtić, obaviti kućanske poslove, ostati s djetetom kad je bolesno, odvesti ga doktoru,....
    Ali kakvo smo mi to društvo postali kad nas je strah uzeti bolovanje iz straha od otkaza, premještaja, sankcija,.... eh, to bi bilo dobro pitanje Odboru za ljudska prava!

Počnimo od sebe........

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

AndrejaMa, potpisujem te u potpunosti.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    diskriminacija je kad sustav prilagođavamo onima koji ga iskorištavaju. i prema njima se ravnamo. pa je premisa kako izbjeći lažna bolovanja. a od te premise mi se čini da kreće i tvoja teza. a to ne valja. ja se uvijek vodim onom bolje 100 krivih na slobodi nego jedan nevin u zatvoru.
    Pravnice ovdje nek kažu službenu formulaciju "pravila", ali ostalo mi je usjećanju optirlike ovako da zloupotreba prava (ili mogućnost)
    zloupotrebe nije osnova za reviziju prava nego reviziju provedbe. Dakle debeli potpis pod cvijetu
    Posljednje uređivanje od pikula : 28.01.2011. at 19:55

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zašto pedijatar daje preporuku za 14 dana kod obične viroze?!

Moja djeca imaju nasljednu anemiju i njihove "obične vroze" nikad ne traju ispod 7 dana, a ped nikad nije napisao preporuku za više od tih 7 dana?! Uvijek naglasi da dođemo ako se stvari zakompliciraju i potraje duže, ali nikada ne daje unaprijed toliku preporuku.

Tog ped treba prijaviti!

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Našla sam ovdje odgovor na to zašto mi je plaća manja ako za dijete koristim 100% bolovanje. Stvarno je koma da za tjedan dana bolovanja dobijem 500 kuna manju plaću. Morat ću očigledno mm-a angažirati da ide na bolovanje jer je državna firma i ima manju plaću i očigledno me ne treba biti briga tko će od kolega morati doći izvanredno na posao zato što će on ostati doma zbog djeteta (rade u smjenama). Očigledno moram birati između svog kućnog budžeta i toga da druge ljude zovu od doma sa njihovih godišnjih/slobodnih dana. Užas. I da imamo baku ali i ta baka ima svoj život i dovoljno nam uskače da odvede/dovede dijete u/iz jaslice (da ga ne budim prerano i da ne dočeka mene na dežurstvu).
    Slažem se da naše zdravstvo dobro i nedajbože da ga ikada moram koristiti na način kao kata.klik ~~~~~~~~~~~~ ali činjenica je da se zdravstvena i socijalna prava previše iskorištavaju u situacijama kada su primanja niža ili do visine prosjeka. I ja sam za to da se strože kontrolira.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A usporedbe sa stranim zemljama su mi nerealne jer zarade i primanja u odnosu na troškove života su daleko viša nego kod nas.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •