Prevazilaženje svih životnih nedaća, i malih i velikih, zavisi od toga kako ste naučeni da gledate na stvari oko sebe. Ono, jel vam čaša polupuna ili poluprazna. Nekidan, mi je draga prijateljica rekla kako često misli o meni, o mojoj snazi i kako sam sve uspjela, a opet ostala vesela i normalna. Htjedoh je upitat šta je to sa mnom tako bilo strašno, a onda se polako sjetih da sam sa 17 bila izbjeglica, bez tekuće vode i wc-a, da sam polagala 2 razreda srednje škole jer nisam mogla da idem u ratu u školu, da sam počela raditi sa 18 da pomognem prehraniti porodicu, da sam upisala fakultet bet ijedne konte u džepu, i da sam putovala svaki dan 200km da bih studirala, švercala se po busu, bez jela dok ne dođem kući, bez šminke, parfema i slično. Sa 23 ostala bez tate, sa 30 bez mame, pomogla u otplati nekih njihovih dugova, bila podstanar, dugo radila po dva posla, jučer se zbunila na ispitu, i bilo me sram.
Ali opet, kad pomislim onako kako to obično radim, da sam do te 17 proputovala Evropu, naučila odlično engleski, stekla izvrsne osnove za dalje školovanje, uspješno završila fakultet kao odličan student, pronašla nove prijatelej u izbjeglištu, i naučila nove stvari o životu, da sam dotjerala liniju, ostala bliska sa bratom i sestrom, napravila kuću, rodila troje zdrave djece, imam dobro plaćen posao, nemam kredita, i zdrava sam, te sam jučer položila vrlo važan ispit, usprkos činjenici da 3 dana nisam pogledala knjige jer mi mlađa kći gori od temperature, te da joj je danas kud i kamo bolje, zar nemam razloga da budem sretna.
I još jedan savjet za sve one koji se osjećaju jadno i umorno: ne tražite društvo istomišljenika u takvim trenucima, naprotiv, preporučujem društvo djece, veselih ljudi, i neki vama zanimljiv rad(pravljenej kolača, rad u bašti, čišćenje kuće, pranje auta). Ne dozvolite da jad zavlada vama, vi vladajte svojim mislima. Tako ja preživljavam.