Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Posao PIROTEHNIČARA - za i protiv

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Posao PIROTEHNIČARA - za i protiv

Nadam se da nisam fulala podforum

Dakle, MM je dobio ponudu za posao pirotehničara jer je miran, strpljiv, staložen (mo'š mislit), kao stvoren za taj posao..

Inače je zaštitar već 10 godina i ovakva promjena posla bi bila veliki korak pa želimo znati što više.. Znamo da kad dođe na razgovor da će mu obećati brda i doline, uostalom kao i na svakom poslu no kasnije to sve bude nekako drukčije..

znate li nekog pirotehničara koji se bavi razminiravanjem po Hrvatskoj? Znam da je jako opasan posao, ali recimo ne sjećam se da sam čula da je netko stradao u razminiravanju, dok zaštitari svako toliko nastradaju..

Dakle, kakav je posao, koliko se radi, koliko se plaća, kako takve firme funkcioniraju? Na netu nisam uspjela baš nešto saznati pa eto pitam vas .

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

klaudija od moje prije je muz pirotehnicar. radi po RH al je firma Švedska. bude na terenu 15 dana pa je 7 dana doma. i tako vec nekih 10-tak godina. znam da radi u nekom stroji za razminiranje. i placa mu se krece od 10 000-12 000 kn.i znam da od kad on tu radio da nitko nije stradao.
    nadam se da sam ti pomogla, koliko-toliko!

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Klaudija,

moram te razočarati i reći da je u proteklih 10 godina stradalo daleko, daleko više pirotehničara nego li zaštitara....
    U ovo stradavanje možeš pridodati, uz smrtne posljedice, i ozljeđivanje, invaliditet, stres,....
    Ja moram priznati da ja teško da bih dozvolila mužu da se bavi takvim poslom...ali to je moj stav.
    Dobro razmislite.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

klaudija, vidi malo ovdje, raspravlja se o istome.
    http://www.forum.hr/showthread.php?t=347816

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Klaudija,
    Moja majka radi u medicinskoj ekipi s pirotehničarima na terenu. Ono što je činjenica je to da se stradavanja dešavaju rijetko, ali kada se nezgoda dogodi, ona je ili kobna za život ili uzrokuje teška tjelesna oštećenja. Mislim da svaki pirotehničar kada odlazi na posao nosi glavu u torbi, i mora se odnositi prema svakom danu kao da mu je zadnji.
    Također, moj brat je pirotehničar. Prvo je radio na polju i "bockao" mine, nakon toga je počeo raditi na stroju. Onda je dobio ponudu od neke njemačke firme za osposobljavanje za servisiranje tih strojeva i sada je zaposlen u Sudanu. Otprilike dva mjeseca provede tamo, a do mjesec dana doma.
    Nažalost, ne mogu ti dati pojedinosti što se tiče financija, i ostaloga, jer ne znam ništa detaljnije od ovoga.
    Ali, mislim da sam navela činjenice i najbitnije.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to je valjda jedina stvar koju bih zabranila mužu.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

S mojim suprugom rade pirotehničari i mogu ti reći da su u 20-tima posjedili, također od rođake muž je bio pirotehničar ali je u ranim tridesetima nekako otišao u mirovinu i sad mu je super, prije je izgledao kao "smrt na dopustu".
    Ne znam za plaću ali što se opasnosti i stresa tiče mislim da je to zanimanje negdje pri vrhu ljestvice. Što se tiče stradavanja zaštitara moraš uzeti u obzir da njih ima daleko više nego recimo pirotehničara pa nisu baš usporedive kategorije.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    znate li nekog pirotehničara koji se bavi razminiravanjem po Hrvatskoj? Znam da je jako opasan posao, ali recimo ne sjećam se da sam čula da je netko stradao u razminiravanju, dok zaštitari svako toliko nastradaju..
    Ja znam, i to oca male djece, i mnogi drugi su stradali...to je prvo što vam mora biti jasno. Drugo, do prije par godina pirotehničari su, prvenstveno Mungosi, redovito prosvjedovali zbog loših uvjeta rada, ima tu dosta komplikacija, da ih sad ne pojašnjavam,
    ali ukratko, i u taj se "biznis" upetljalo puno privatnika koji zaradu stavljaju isprede kvalitete rada, koja u ovom poslu znači direktno - život.
    Hrvatska je još prekrcana minama, tu ima puno posla, ali ima i svakojakih "poduzetnika", hoće ispunjavanje nenormalne norme za pirotehničare,
    a to je izuzetno opasno.
    Proučite firmu koja mu nudi posao, nije svejedno koja je, neovisno o tomu što je to, u bilo kojoj firmi, opasan posao sam po sebi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Radio je prijatelj, dugo godina, ne bih preporučila nikome.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    x

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nažalost, klaudija, jasno ti je da se radi o opasnom zanimanju, čudim se kako nisi čula da je netko poginuo, nažalost ja se sjećam u zadnjih par godina da je tako nešto više puta bilo na vijestima (osobno ne poznajem). Opet, muž ti i sad radi na opasnom zanimanju tako da mislim da bi presudni trebali biti uvjeti rada, ako sada sjedi u nekoj banci kao jedino što stoji između novca i potencijalnih pljačkaša, onda ni to nije neka sigurnost...
    Osobno, mislim da bi meni i MM to bila zadnja opcija u životu, da netko od nas radi tako opasan posao. No lako je pametovati iz udobnijih cipela, da sam možda muža upoznala kao nekog tko je policajac ili prof. vojnik u startu bi valjda to prihvatila kao dio njegove osobe. Ali zaista ne znam kako bi preživjela to svakodnevno iščekivanje hoće li se živ vratiti doma.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja isto ne bih dozvolila mužu da to radi. Opasan posao, glava u torbi. Ja sam čula više puta i pročitala u novinama u zadnjih par godina da je pirotehničar smrtno stradao i znam da su se nešto bunili na uvjete rada i plaće koje su mi se činile premale za takav posao.

Gost

Početno

Hebeš svu lovu ovog svijeta da mi muž nastrada , ja mu ne bi dala .

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Klaudija,
    ja se slažem sa curama da je to jako opasan i riskantan posao.
    Od jednog dečka iz razreda iz srednje škole je tata poginuo baš na tom radnom mjestu i znam da nam je svima bilo užasno teško, a pogotovo njegovoj obitelji.
    Zato, kako kaže kbegicsi,hebeš ti tu lovu, koja i nije baš tolka da bi se isplatilo toliko riskirat.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure, hvala vam svima na odgovorima.. Jedan dio mene se nadao da ću dobiti malo pozitivnije odgovore, a drugi dio je i više nego svijestan da je to nemoguće, da se stvarno radi o iznimno opasnom poslu.. Ja zaista nisam jako dugo čula o stradavanju piretehničara, ali to je vjerojatno zato što novine ne čitam, a dnevnik gledam rijetko.. onda nije ni čudo da ne znam..

Iako se i kao zaštitar vrlo često nađe u opasnim situacijama, dosad je imao sreće pa je živ i zdrav.. trenutno nije na tako zahtjevnom poslu, rekli bi ne radi ništa, ali ga i to psihički iscrpljuje.. no često mora nositi pištolj, da ne pričam o redarenjima po klubovima, gdje stalno ima nereda.. sve to za neke jadne novce, aopet bolje i to nego ništa..

Ne znam šta ćemo, zaista je teška odluka a jedini razlog za prihvatiti posao je novac jer bi nas to izvuklo iz nezavidne financijske situacije u kojoj jesmo i koja je sve gora.. a opet s druge strane, ne želim da mu se nešto dogodi.. mislim da od tog posla neće biti ništa, bolje da ostane tu gdje je, nekako ćemo se već snaći..
    proći će i ova kriza jednog dana, nadam se..

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislila sam ti zalijepiti linkove na članke o stradalim pirotehničarima, ali mi se čini nekako prebrutalno.
    proguglaj sama pa ćeš vidjeti koliko je toga.

a kriza, uvijek je dolazila i odlazila, valjda će tako i ovoga puta.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tashunica prvotno napisa Vidi poruku

xxx

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma nebi svog pustila ni blizu! A gle, ako je takva frka s novcima nek ide radit neki sljakerski posao pa makar u inozemstvo, ne zauvijek, al ono, godinu-dvije dok se malo i vi i situacija u drzavi ne oporavi. Moj ce ici sljedece godine na Grenland ili Norvesku, placa je oko 30 000 kn, nece ga biti po 6 mjeseci ali ipak je puuuno sigurniji posao nego pirotehnicarski, A uostalom i pirotehnicari su najvise na terenu.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    uh, potpis veliki

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj kbegicsi prvotno napisa Vidi poruku
    Hebeš svu lovu ovog svijeta da mi muž nastrada , ja mu ne bi dala .
    X

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

[QUOTEkbegicsi prvotno napisa
    Hebeš svu lovu ovog svijeta da mi muž nastrada , ja mu ne bi dala .[/QUOTE]
    Citiraj lidać2 prvotno napisa Vidi poruku
    X
    X
    Posljednje uređivanje od Nivi : 11.02.2011. at 13:15

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ni ja nebi dala svom muzu da radi taj posao,radije nek najde neki fuš a ima ga pa si dodatno zaradi. Od moje kolegice isto muz zastitar i svaku vecer kupio si kombi i ide skuplja karton i nosi u reciklazno dvoriste i po kombiju ako je pun zaradi 1000 kn.Dobro njima je to blizu pa mu se dobro isplati al covjek zaradi

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

MM nema kad raditi fuš kad radi noćne smjene od 16 sati + 2 sata do/od posla.. jedva da i odspava nešto sitno..

Ma kad bi birali posao koji bi radio, pirotehničar bi bio na zadnjem mjestu, ili uopće ne bi bio na popisu.. Stvar je u tome da je dobio ponudu pa o njoj sada razmišljamo.. Ali kao što rekoh, mislim da ćemo ipak tražiti nešto drugo.. ovo je ipak preopasno..
    Posljednje uređivanje od klaudija : 12.02.2011. at 01:14

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj bambus99 prvotno napisa Vidi poruku
    klaudija od moje prije je muz pirotehnicar. radi po RH al je firma Švedska. bude na terenu 15 dana pa je 7 dana doma. i tako vec nekih 10-tak godina. znam da radi u nekom stroji za razminiranje. i placa mu se krece od 10 000-12 000 kn.i znam da od kad on tu radio da nitko nije stradao.
    nadam se da sam ti pomogla, koliko-toliko!
    Jel to jos aktualno? Mene zanima taj posao, ali ovo sto se moze procitati u medijima u zadnje vrijeme ne djeluje bas najbolje. Ako mozes saznati kakva je trenutno situacija s tom firmom i radi li jos uvijek u RH bio bih ti zahvalan

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

klaudija, što ste na kraju odlučili? Jel ti muž prihvatio posao ili nije?

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nije, naravno. Previše nas je bilo strah.

Eto već 3,5 godine u istoj firmi i nije loše. Daleko od idealnog, ali tjeašimo se nekad samo činjenicom da ima posao s obzirom na situaciju u zemlji..
    Posljednje uređivanje od klaudija : 23.11.2012. at 04:34

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •