Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Thnx, gala, na potvrdi mojih mozganja da je puno vjerojatnije da se u spontanima kod visoke dobi radi o drugoj stvari.

Patuljchica, konkretnije (tipa upotrebne informacije u smislu kome onda se obratiti za PGD) nakon takvog profesorskog savjetovanja dođu od ekipe koja je u "front officeu" neplodnosti - reproduktivaca (pretpostavljam), nekako sam profesora doživjela kao "back office", smirenog i finog, više onako znanstvenik tip.
Kažem, ja sam sa tim nalazom, naravno, otišla svojoj MPO doktorici, i prvo što me je ona pitala bilo je - "zar vam nije dao nikakve postotke?"(u nalazu je navedeno da postoji mogućnost da dobijemo zdravo dijete, ali i dijete sa teškim metalnim i tjelesnim retardacijama). Isto pitanje dobila sam od još ukupno četri doktora kojima sam se svima obratila za savjet i mišljenje što dalje. Dakle, to je bilo pitanje na koje je trebao odgovoriti genetičar. A na moj izravan odgovor o barem okvirnim šansama za svaku od ovih varijanta - da znamo s kojim se omjerima kladimo , nije dao nikakav odgovor. A nisam ja njega pitala kako se obavlja PGD, nego je li nam taj postupak može pomoći. Trebalo mi je njegovo mišljnje na nalazu, da mogu tražiti od HZZO-a da me uputi na liječenje. Tek na moj upit mi je rekao da je moguća i ta varijanta.
A što bi bilo da ga nisam pitala? ... ...
Ovako mi je na nalaz stavio da je alternativa izvan RH PGD. Ali stavio je i alternativu amniocinteze u pokušajima u RH. Realno - nikakava alternativa, ali dovoljno da komisija HZZO-a može donijeti odluku da me se ne upućuje u inozemstvo na liječenje, jer u RH postoji alternativna metoda.

SorrY! Malo sam off topic!
Neću više!