Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 208

Tema: Porodiljne naknade po novom zakonu - 2.dio

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anny42 prvotno napisa
    Uskoro bih trebala produljiti porodiljni za drugih šest mjeseci ali postoji i mogućnost da mi odgovara i produljenje od još pola godine jer nam nema tko čuvati dijete.
    Zanima me da li je moguće produljiti porodiljni do treće godine nakon potpisivanja za drugih 6 mjeseci ili to komplicira stvari.
    Kada moram obavijestiti poslodavca i kakva su iskustva kod traženja neplaćenog porodiljnog?

Isprike ako se već pisalo o tome, dosta mi je hitno a nisam to nigdje pronašla.
    ako se radi o prvom djetetu, prvo moraš iskoristiti roditeljski dopust. Onda cca mjesec dana prije isteka roditeljskog dopusta, ideš u dogovor sa poslodavcem oko korištenja prava na mirovanje obveza iz radnog odnosa.

Na tvojem mjestu, ja to nikad ne bih obavljala prije vremena. Sve u svoje vrijeme.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj nina26 prvotno napisa
    Pozdrav svima! Nadam se da cete mi uspiti odgovoriti jer sam ja totalno zbunjena. Kad pitas one na HZZO-u nikad nedobijes potpun odgovor. Moja situacija je sljedeca: u stalnom radnom odnosu sam bila od 1.mj 2008 i u 8.mj 2008 sam otisla na komplikacije, na kojima sam dobivala punu placu, odnosno 2660 kn na koliko sam i bila prijavljena. Moj bebac sad ima 4.5 mj i moja pitanja su : koliko ce mi biti naknada za drugih 6 mj?
    I drugo pitanje: ako ostanem trudna prije nego mi istekne porodiljni i odmah nadovezem komplikacije, kolika ce mi tad biti naknada?
    I dali je moguce da nakon zavrsetka porodiljnog uplatim 3mj prijave na nekih 3.500 kn, pa da mi se ta tri mj uzmu za racunanje prosjeka, koji bi tad bio oko te 3.500 kn, ili je potribno zadnjih 6mj?
    Nadam se da nisam previse zakomplicirala!

Molim vas ako netko zna odgovore na moja potanja da mi pomogne.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pozdrav svima! Nadam se da cete mi uspiti odgovoriti jer sam ja totalno zbunjena. Kad pitas one na HZZO-u nikad nedobijes potpun odgovor. Moja situacija je sljedeca: u stalnom radnom odnosu sam bila od 1.mj 2008 i u 8.mj 2008 sam otisla na komplikacije, na kojima sam dobivala punu placu, odnosno 2660 kn na koliko sam i bila prijavljena. Moj bebac sad ima 4.5 mj i moja pitanja su : koliko ce mi biti naknada za drugih 6 mj?
    I drugo pitanje: ako ostanem trudna prije nego mi istekne porodiljni i odmah nadovezem komplikacije, kolika ce mi tad biti naknada?
    I dali je moguce da nakon zavrsetka porodiljnog uplatim 3mj prijave na nekih 3.500 kn, pa da mi se ta tri mj uzmu za racunanje prosjeka, koji bi tad bio oko te 3.500 kn, ili je potribno zadnjih 6mj?
    Nadam se da nisam previse zakomplicirala!
    1. drugih 6 mjeseci ces dobivati 2500 kn jer je to maksimum za drugi dio porodiljnog, znaci nece se puno promjeniti

2. naknada bi ti bila minimum ako se ne varam jer se porodiljna ne racuna u prosjek kao placa (neka me netko ispravi ako nije tocno)

3. ako si u radnom odnosu onda ti vecu placu moze dati samo poslodavac, dakle ne mozes sama uplacivati nikakvu "razliku", trebala bi se dogovoriti s poslodavcem o povecanju.
    Mislim da je dovoljno 2 isplacene place, dakle 3 mjeseca rada. (ali opet, nisam sigurna) :/

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

sada sam tek skuzila da pises u proslom vremenu, dakle vise nisi u radnom odnosu? Na burzi si ili???

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne nisam na burzi, u stalnom radnom odnosu sam, ali mislim otici od ovog poslodavca nakon isteka porodiljnog, i otici kod drugog. To vec imam dogovoreno. Zato me zanima dali ce mi se uzeti u prosjek placa od 2-3 mj ako budem toliko radila?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ako ces raditi nakon prekida porodiljnog i prije otvaranja komplikacija naravno da ce uzeti za prosjek, ali samo isplacene place za mjesece koji prethode otvaranju bolovanja.
    Dakle bilo kakva uplata place u mjesecu u kojem otvaras komplikacije ne ulazi u prosjek, pa obrati na to paznju

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

E super hvala ti. Znaci ja umisto prosjek zadnjih 6 mj sto traze, donesem od ta 2-3 mj i onda to racunaju? Do sad mi je placa bila 2600, pa sam toliko dobivala i svo vrime komplikacija, znaci li to onda cu dobivati i na drugim komplikacijama placu od 3600 ako na toliko budem prijavljena, odnosno to mi bude placa ta 2-3 mj

anny42 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Uskoro bih trebala produljiti porodiljni za drugih šest mjeseci ali postoji i mogućnost da mi odgovara i produljenje od još pola godine jer nam nema tko čuvati dijete.
    Zanima me da li je moguće produljiti porodiljni do treće godine nakon potpisivanja za drugih 6 mjeseci ili to komplicira stvari.
    Kada moram obavijestiti poslodavca i kakva su iskustva kod traženja neplaćenog porodiljnog?

Isprike ako se već pisalo o tome, dosta mi je hitno a nisam to nigdje pronašla.
    ako se radi o prvom djetetu, prvo moraš iskoristiti roditeljski dopust. Onda cca mjesec dana prije isteka roditeljskog dopusta, ideš u dogovor sa poslodavcem oko korištenja prava na mirovanje obveza iz radnog odnosa.

Na tvojem mjestu, ja to nikad ne bih obavljala prije vremena. Sve u svoje vrijeme.
    Hvala ti na odgovoru ali nisam dobro skužila što trebam raditi.
    Radi se o drugom djetetu koje sad ima pet i pol mjeseci.
    Trebala bih se javiti u hzzo.
    Zanima me da li potpisujem sada za sljedećih 6 mjeseci ili odmah za tri godine. Kad moram obavijestiti poslodavca (ni ja ne bih prije nego što stvarno moram).
    Bojim se da ne izgubim mogućnost produljenja ako sad potpišem za sljedećih 6 mjeseci i dobijem rješenje za to.
    Da li si mi sugerirala da odem na razgovor sa poslodavcem mjesec dana prije prvog rođendana odnosno isteka jednogodišnjeg porodiljnog, kako bih mu rekla da bih dalje koristila mirovanje radnog odnosa.
    Kako to onda rješavam sa hzzom da dobijem novo rješanje?
    Nadam se da si skužila problematiku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ideš po redu.

svako pravo je pravo za sebe.

znači:

SAD rješavaš roditeljski dopust. (hitno, jer zahtjev trebaš uložiti 30 dana prije isteka rodiljnog, znači sa bebinih 5 mjeseci)

Sa bebinih 11 mjeseci (pod pretpostavkom da ćeš koristiti dopust do 1.godine života), dogovaraš se sa poslodavcem o mirovanju.

anny42 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Puo ti hvala mamma san.
    Još samo da provjerim. MM treba ići sa mnom?
    To mi je jako bitno jer sutra planiraju moji dečki na more ( kad se vrate možda će biti kasno),a mi cure čuvamo stado vodenih kozica. .

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

E super hvala ti. Znaci ja umisto prosjek zadnjih 6 mj sto traze, donesem od ta 2-3 mj i onda to racunaju? Do sad mi je placa bila 2600, pa sam toliko dobivala i svo vrime komplikacija, znaci li to onda cu dobivati i na drugim komplikacijama placu od 3600 ako na toliko budem prijavljen
    a, odnosno to mi bude placa ta 2-3 mj

Bok cure
    Jel moze odgovor na moje pitanje ( ovo gori ) molim vas. Gospoda u hzzo mi je rekla da moram imati staza dvi god ili tako nesto, neznam jer sam bila malo izgubljena zbog lose vjesti sto sam primila pa mi nemojte zamiriti. Znam da se porodiljni i komplikacije ubrajaju u radni staz, pa po tome imam 2 god staza neprekinutog. Nadam se da me kuzite sto govorim, pa vas molim za odgovor

anny42 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Dobila sam jučer rješenje HZZO-a porodiljnog dopusta za drugiš šest mjeseci. Za dijete rođeno 30.01.09., porodiljni dopust traje od 30.07 2009 do 25.01.2010.
    S obzirom da se u rješenju pozivaju na zakon u kome stoji ( trajanje 6 mjeseci) zanima me da li se mogu žaliti za skraćeno porodiljno ( 5 dana manje šrto je u praksi gotovo cijeli tjedan prije prvog rođendana)i da li je to netko već radio?
    Razljutio me odgovor djelatnice u hzzo da je to rješenje u redu jer prema novom zakonu oni ne uzimaju 6 mjeseci već računaju da mjesec ima 30 dana pa određuju 180 dana. Imaju li pravo na takvo računanje ili je to samo način da skrate period koji je na teret hzzo-a?
    Prvih 6 mjeseci tj rodiljni dopust mi je dobro izračunat dakle točno 6 mjeseci od rođenja djeteta pa mi to sad nije jasno, novi nas zakon kači za oba izračuna...
    Ako netko ima iskustva, bila bih zahvalna da ga podijeli.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Razljutio me odgovor djelatnice u hzzo da je to rješenje u redu jer prema novom zakonu oni ne uzimaju 6 mjeseci već računaju da mjesec ima 30 dana pa određuju 180 dana.
    Nažalost, žena ti je točno rekla.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

da li se porodiljni može otvoriti npr. 37 dana prije??

ja planiram raditi do 11.9.,zbog nekih bitnih stvari na poslu...od pon 14.9. bi otvorila porodiljni a to je 37 dana prije?

ili mogu samo 28 dana prije?

zanima me kad se otvara 45 dana prije, a kad 28...a kad između

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa

ja planiram raditi do 11.9.,zbog nekih bitnih stvari na poslu...od pon 14.9. bi otvorila porodiljni a to je 37 dana prije?

ako si trudnica sa zdravom trudnoćom i time radno sposobna (ako je i tvoj posao takav da ti ne ugrožava trudnoću) onda ti se rodiljni dopust otvara 28 dana ranije.
    Ako u predzadnjem mjesecu trudnoće, tvoj ginekolog procijeni da trebaš ipak ostati doma, a to se dešava 45 i manje dana prije termina, onda će ti otvoriti rodiljni dopust, a ne bolovanje.

Tvoja želja sa danom otvaranja rodiljnog dopusta, nema veze. On se otvara SAMO na preporuku tvojeg ginekologa.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ako si trudnica sa zdravom trudnoćom i time radno sposobna (ako je i tvoj posao takav da ti ne ugrožava trudnoću) onda ti se rodiljni dopust otvara 28 dana ranije.
    Ako u predzadnjem mjesecu trudnoće, tvoj ginekolog procijeni da trebaš ipak ostati doma, a to se dešava 45 i manje dana prije termina, onda će ti otvoriti rodiljni dopust, a ne bolovanje.

Tvoja želja sa danom otvaranja rodiljnog dopusta, nema veze. On se otvara SAMO na preporuku tvojeg ginekologa.
    ok ja ću raditi do 28 dana prije, ali ako mi postane teško npr. 35dana prije? što onda

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ti ginekoglog ne želi otvoriti rodiljni dopust, uzmi par dana godišnjeg odmora (ako možeš).

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ako ti ginekoglog ne želi otvoriti rodiljni dopust, uzmi par dana godišnjeg odmora (ako možeš).

ma ja ne želim ništa muljati.....idem na godišnji cijeli kolovoz jer je moj posao neizdrživo raditi po ovim vrućinama....

vratila bi se 1.9. i planiralala raditi do 22.9. 28 dana prije poroda,

definitvo ću morati odraditi do 10.9. jer želim pozavršavati sve i predati posao svojoj zamjeni, a do tada će to trajati.

e sad ako meni postane neizdrživo raditi od npr. 14.9. pa valjda mi može on otvoriti bolovanje tipa 35 dana prije....
    inače on je jedan od onih ginekologa koji uvijek pitaju jer se ok osjećate , treba li otvarati bolovanje....(mene to osobno iritira jer onda svatko tko ne želi raditi a nije mu ništa ide na bolovanje)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mamma san

radit ću do 28 dana prije poroda...
    u slučaju da osjetim da ne mogu raditi do tada, a prošla sam 45 dana prije koja je procedura kod otvaranja porodiljnog?
    i da li se može uopće otvoriti..ili moram čekati 28 dana prije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma san

u slučaju da osjetim da ne mogu raditi do tada, a prošla sam 45 dana prije koja je procedura kod otvaranja porodiljnog?
    freya7, ako se ne osjećaš dobro ili imaš neke poteškoće te zadnje dane, onda definitivno posjeti svojeg ginekologa, a on će, u skladu sa tvojim stanjem, dati preporuku oko otvaranja rodiljnog dopusta.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mamma san

freya7, ako se ne osjećaš dobro ili imaš neke poteškoće te zadnje dane, onda definitivno posjeti svojeg ginekologa, a on će, u skladu sa tvojim stanjem, dati preporuku oko otvaranja rodiljnog dopusta.
    hvala,ja se nadam da neće trebati...samo sam ja zabrijala da se ide po preporuci ginekologa 45dana ili 28 kad moraš, nema između

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    prema zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju plaća je:

Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu ovoga Zakona, redovita mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen.
    prema propisima o radu

Plaća obuhvaća osnovnu plaću i sva dodatna davanja bilo koje vrste koja poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili naravi, na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili drugog propisa isplaćuje radnici ili radniku za obavljeni rad.
    i ne može službenica ne telefonu hzzo-a odlučiti da bonus na koji je sve plaćeno i koji je određen ugovorom o radu nije plaća. mislim... može probati...
    Da li u to onda ulazi i regres, on je zajamcen kolektivnim ugovorom, ali ne mogu sada nigjde naci listu da vidim jel se na njega placaju doprinosi?

RING avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zna li tko da li se novo oporezivanje odnosi i na primanja tokom porodiljnog dopusta prvih 6 mj.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mamma san

hvala,ja se nadam da neće trebati...samo sam ja zabrijala da se ide po preporuci ginekologa 45dana ili 28 kad moraš, nema između
    meni je falio dan godisnjeg do tih 28 dana - to sam spomenula ginekologici na pregledu i pitala mogu li otvoriti rodiljni 29 dana prije i ona mi je bez problema upisala taj datum i doktorica opce prakse dala doznake na taj dan

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    meni je falio dan godisnjeg do tih 28 dana - to sam spomenula ginekologici na pregledu i pitala mogu li otvoriti rodiljni 29 dana prije i ona mi je bez problema upisala taj datum i doktorica opce prakse dala doznake na taj dan
    hvala na info....
    ma neću ići ako mi neće trebati, samo da znam da se to može

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pročitala sam skoro sve. al uz svoju curu čitam već par dana tako da bi molila da mi odgovorite da li sam točno razumjela!

naša situacija je sljedeća
    sad sam trenutno na njezi i skrbi djeteta godinu dana. i koliko sam razumila za to vrijeme mi ide staž?
    prije toga imam punu godinu neprekinutog radnog staža.
    e sad ja i suprug razmišljamo o drugoj bebi.
    koliko vidim po ovom zakonu nakon te njege ako odem izravno na komplikacije ili porodilni bi značilo da ću primat 1663 kn?
    što financijski nikako ne bi mogli radi velikog kredita
    ali kad bi nakon njege otišla radit 3 mj. pa onda otvorila komplikacije ili porodilni primala bi na komplikacijama kao i prvih 6mj porodiljnog 4250kn, a drugih 6mj 2500kn?
    znači za prosjek bi bilo dovoljno ta 3mj, a ne 6mj? to me u biti najviše buni?da li nakon njege trebam radit 3 ili6 mj kako bi mi naknada bila delimitirana i iznosila 425o kn s obzirom da su mi primanja 4500kn?

molim vas da mi pojasnite jer stvarno bi htjeli drugu bebu i tako se grizem šta me financije u tome priječe, ali ako mogu primat veću naknadu rađe ću malo pričekat i vratiti se na posao par mjeseci nego krpat kraj sa krajem...nadam se vašem razumjevanju i odgovoru
    i naravno svjesna sam toga da se zakon može promjeniti svaki tren, ali ja bi htjela znat odgovor s obzirom na sadašnji zakon i moju buduću željenu situaciju, hvala

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nadam se da ću postaviti pitanje na pravom mjestu.U radnom odnosu sam od 1.1.09.Znam da nemam pravo na punu naknadu s obzirom da nemam 12mj neprekinutog staža.Nemam nikakvih komplikacija u trudnoći.Išla bi na porodiljni 45 dana prije poroda(termin mi je 2.10.09).S obzirom da su mi rekli da se porodiljne naknade isplaćuju poslje 20-tog u mjesecu zanima me kada bi mogla dobiti prvu naknadu?Da li naknada kreće tek nakon rođenja djetata nakon što ga prijavim na hzzo ili?Što onda dobivam u ovih 45 dana prije nego rodim?Nadam se da će mi netko znati odgovoriti.hvala unaprijed

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa
    Citiraj vesna72 prvotno napisa
    prema zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju plaća je:

prema propisima o radu

Plaća obuhvaća osnovnu plaću i sva dodatna davanja bilo koje vrste koja poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili naravi, na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili drugog propisa isplaćuje radnici ili radniku za obavljeni rad.
    i ne može službenica ne telefonu hzzo-a odlučiti da bonus na koji je sve plaćeno i koji je određen ugovorom o radu nije plaća. mislim... može probati...
    Da li u to onda ulazi i regres, on je zajamcen kolektivnim ugovorom, ali ne mogu sada nigjde naci listu da vidim jel se na njega placaju doprinosi?
    Ponavljam pitanje, dal u prosjek place ulazi i regres ako je isplacen u zadnjih 6 mjeseci rada?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mina 30 regres ulazi u prosijek ako su za njega plačeni doprinosi.a ne ulazi ako se nalazi u onih neoporezivih 2500 godišnje s božičnicom i uskrsnicom.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

je se ovdi više ne odgovara, razgovara o ovoj temi kad neman odgovor na svoje pitanje? ne znam koliko se triba čekat? ili ako se negdi drugo može pitat?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj enerđi prvotno napisa
    Pročitala sam skoro sve. al uz svoju curu čitam već par dana tako da bi molila da mi odgovorite da li sam točno razumjela!

naša situacija je sljedeća
    sad sam trenutno na njezi i skrbi djeteta godinu dana. i koliko sam razumila za to vrijeme mi ide staž?
    prije toga imam punu godinu neprekinutog radnog staža.
    e sad ja i suprug razmišljamo o drugoj bebi.
    koliko vidim po ovom zakonu nakon te njege ako odem izravno na komplikacije ili porodilni bi značilo da ću primat 1663 kn?
    što financijski nikako ne bi mogli radi velikog kredita
    ali kad bi nakon njege otišla radit 3 mj. pa onda otvorila komplikacije ili porodilni primala bi na komplikacijama kao i prvih 6mj porodiljnog 4250kn, a drugih 6mj 2500kn?
    znači za prosjek bi bilo dovoljno ta 3mj, a ne 6mj? to me u biti najviše buni?da li nakon njege trebam radit 3 ili6 mj kako bi mi naknada bila delimitirana i iznosila 425o kn s obzirom da su mi primanja 4500kn?

molim vas da mi pojasnite jer stvarno bi htjeli drugu bebu i tako se grizem šta me financije u tome priječe, ali ako mogu primat veću naknadu rađe ću malo pričekat i vratiti se na posao par mjeseci nego krpat kraj sa krajem...nadam se vašem razumjevanju i odgovoru
    i naravno svjesna sam toga da se zakon može promjeniti svaki tren, ali ja bi htjela znat odgovor s obzirom na sadašnji zakon i moju buduću željenu situaciju, hvala

Hajde da priupitaj Nessu s ove stranice , o tvom slučaju valjda je već dobila porodiljski.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...4775&start=300

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

hvala
    nešto sam gledala ovu stranicu, al tamo ne govore o visinama naknada i mjesecima povratka na posao, koliko sam vidila to se ovdje pričalo, pa sam mislila da postoji netko tko je više prati te pravne stvari pa da mi konkretno odgovori kao šta je slučaj i s ovim šta sam prije čitala, al kao da je stala rasprava na ovoj stranici...
    a glupo mi je sad zvat hzzo i pitat za nešto šta će bit, pa sam se ovdje nadala savjetu i pomoći, al ako nitko ne zna točno odgovorit pokušat ću još čeprkat.
    Al iskreno naporno mi je tražit sebi sličpne slučajeve, gubim sate i sate...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala
    nešto sam gledala ovu stranicu, al tamo ne govore o visinama naknada i mjesecima povratka na posao, koliko sam vidila to se ovdje pričalo, pa sam mislila da postoji netko tko je više prati te pravne stvari pa da mi konkretno odgovori kao šta je slučaj i s ovim šta sam prije čitala, al kao da je stala rasprava na ovoj stranici...
    a glupo mi je sad zvat hzzo i pitat za nešto šta će bit, pa sam se ovdje nadala savjetu i pomoći, al ako nitko ne zna točno odgovorit pokušat ću još čeprkat.
    Al iskreno naporno mi je tražit sebi sličpne slučajeve, gubim sate i sate...
    pitaj direktno nessu, pa prenesi odgovor!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Na obrascu koji nosiš na hzzo moraš imati 2 plaće koje su isplaćene u mjesecu prije nego otvaraš porodiljski.
    Najčešće, poslodavci isplaćuju plaće u jednom mjesecu za onaj prethodni. Ako je i kod tebe tako, onda moraš raditi 3 mj da bi ostvarila prava.

U prevodu, ako počneš raditi bilo kad ovaj mjesec i radiš još i cijeli 9. i 10. mj., možeš 01.11. ostvariti pravo na porodiljsku naknadu jer ćeš u 11. mj. zadovoljiti uvijet da u mjesecu koji prethodi (dakle, 10. mj.) imaš isplaćene 2 plaće (u 9. mj. će ti isplatiti za 8. mj., a u 10. mj. ćeš dobiti plaću za 9. mj.).

Sretno s planiranjem

P.S.
    Ljudi se stalno bune oko tih 6 isplata. Na R-1 obrascu postoji mogućnost upisa 6 plaća. Poslodavac je dužan upisati onoliko koliko je isplatio u zadnjih 6.mj., dakle, ne mora sve popuniti ako nije bilo isplata. Također, ako nije bilo niti jedne isplate ili je bila samo jedna, poslodavac mora ispuniti R-1 obrazac i poslati ga pa makar i praznog jer je to dokaz da si i dalje zaposlena i da ostvaruješ prava kao zaposlena osoba (iako padaš na minimum kao i nezaposlena ako nemaš te 2 isplate) - to su mi rekli na hzzo!!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

joj mirtica hvala puno, znači da sam dobro razumila...
    nadam se da ova sadašnja vlada neće ništa drastično mjenjat! jer navješćuju promjene i daljnje recesije u deveti mjesec.
    a šta bude bude!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

joj mirtica hvala puno, znači da sam dobro razumila...
    nadam se da ova sadašnja vlada neće ništa drastično mjenjat! jer navješćuju promjene i daljnje recesije u deveti mjesec.
    a šta bude bude!
    Enerđi, samo sam ti htjela reči da njegu možeš prebaciti i na muža, ili pak prebaciti sebe ili njega na polovično radno vrijeme.
    Pa razmisli!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

to nam baš ne odgovara, trebaju nam pune plaće, al svejedno hvala na informacijama, pozdrav

josipa24

Početno

drage cure imam jedno pitanje, da li ja mogu dobiti otkaz?
    zaposlena sam od 1.4. 2009. i potpisala sam ugovor na određeno do 31.12.2010. sa kao probnim rokom od 6 mjeseci, pa me zanima od kud taj probni rok tj. da li to šta znači? ili mi nrmogu dati otkaz do isteka ugovora?
    šta mi je činiti?
    hvala vam puno, ja sam nova na forumu..
    btw.trudna sam točno 6 mj. i poslodavac sve zna i reko je ok i to je to kad sam mu rekla prije 3 i pol mjeseca i kao budemo jedan dan sjeli i pričali ali nikad ništa do danas, pa ono kaj to znači.. pitaj boga..

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj josipa24 prvotno napisa
    drage cure imam jedno pitanje, da li ja mogu dobiti otkaz?
    zaposlena sam od 1.4. 2009. i potpisala sam ugovor na određeno do 31.12.2010. sa kao probnim rokom od 6 mjeseci, pa me zanima od kud taj probni rok tj. da li to šta znači? ili mi nrmogu dati otkaz do isteka ugovora?
    šta mi je činiti?
    hvala vam puno, ja sam nova na forumu..
    btw.trudna sam točno 6 mj. i poslodavac sve zna i reko je ok i to je to kad sam mu rekla prije 3 i pol mjeseca i kao budemo jedan dan sjeli i pričali ali nikad ništa do danas, pa ono kaj to znači.. pitaj boga..
    poslodavac ti ne mora produžiti ugovor nakon 31.12.

u mojoj firmi curi nisu produžili ugovor nakon što joj je isteko ugovor na određeno
    ona je bila primljena kao zamjena za porodiljni, s obzirom da je ostala trudna, nisu joj produžili

ali to ovisi od firme do firme....

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

frendica nema net pa pitam u njeno ime

1. dokad je rok dostave rodnog lista djeteta u HZZO (ostale dokumente smo dostavili za porodiljno+ otpusno pismo djeteta,rodni list smo izvadili ali nismo doma pa bi po povratku dostavili ako nije neki kratki rok,kod bake smo trenutno ),hoće li nam naknada biti isplaćena ovaj mjesec porodiljno je otvoreno 10.7.2009
    i
    2.koji je rok predaje dokumenata za jednokratnu pomoć za opremu bebe mjesec dana ili 180 dana

hvala za odgovor unaprijed u njeno ime

malji

Početno

Pozdrav mame i trudnice..
    nisam još trudna ali pokušavam
    imam pitanje i nadam se da će mi netko moći odgovoriti.
    Naime u firmi radim 5 godina i prijavljena sam na fond sati 30 ( 5 sati dnevno) plaća mi je 4500 kn, 1.07 su me prijavili na puni fond sati 40 i plaća mi je sam 5600kn na koji či biti prijavljena do 01.10, iama par pitanja:
    1. Kad bi mi uspjelo da idem na porodinski u periodu od još ovih mjesec dana ( moram odmah na komplikacije zbog zdravlja) kako bi mi se računalo s tim da sam pola na pola radnog vremena a pola na puno?
    2. Ako bi recimo u 12. mjesecu išla na porodiljno ( tad bih bila na 30 sati) koliko bi dobilala onda jer sam čula da ti ne gledaju plaču nego sate na koje si prijavljena
    3. u 6 mjesecu dobivamo regres a u 12 božičnicu u visini plaće, dali i to računaju?
    Unaprijed hvala na odgovorima

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pozdrav ! Evo moje situacije, pa bi molila odgovor na nedoumice:
    na bolovanju zbog komplikacija sam od početka trudnoće. Zaposlena sam na pola radnog vremena, tako da sam cijelo vrijeme bolovanja primala naknadu od 1.400 kn (koliko je iznosio prosjek plaće u zadnjih 6 mj.). Sada za 2 dana mi počinje porodiljni, pa me zanima:
    1. Kolika će mi bit rodiljna naknada (koliko znam 1600 kn je minimalna)?
    2. Jel trebam ponovo nosit R1 u HZZO? Hvala na pomoći!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

molim pomoć
    navodno je izglasan novi zakon koji bi uskoro trebao stupiti na snagu. prema njemu bi uvjet za dobivanje porodiljne naknade u visini place bio 18 mj staza u 2 god., a ne iskljucivo 1 g.neprekinutog staza osiguranja. E sad me zanima sljedeće:
    1. Zna li netko nesto vise o tome tj.kad stupa na snagu?
    2. Mogu li na porodiljni 28 dana prije termina poroda ili MORAM 45 dana ranije? (naime - u tom slucaju po sadasnjem zakonu gubim lovu ta tih 15ak dana jer padam na 1663 kn - nemem 12 mj neprekinutog staza, ai u interesu mi je sto kasnije da me uhvati novi zakon prema kojem bi dobivala punu placu)
    3. dobiva li se na porodiljnom bas puna placa ili max.4250 kn kao na komplikacijama?
    4. mogu li, u slucaju da s kompl.moram na porod. 45 dana ranije, prekinuti komplikacije godisnjim ili povratkom na posao samo na nekoliko dana kako bih na porod.mogla 28 dana ranije i isplati li se to tj.gubim li onda nesto na ozracunu naknade tijekom porodiljnog?
    Znam da sam zakomplicirala, ali bi vas molila za sto brzi i tocniji odgovor jer vec sutra idem otvorit bolovanje. Unaprijed hvala!

tanjam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pozdrav svim mamama i trudnicama. Evo da i ja postavim pitanje.
    Nakon 7 g. MPO postupaka sam konačno ostvarila dugo iščekivanu trudnoću. Sad sam u 10. tjednu trudnoće, s planiranim datumom poroda 7.11.2011. Moje pitanje je vezano uz rodiljnu ( I 6.mj.) i roditeljsku (II 6.mj.) naknadu. Naime ovako:
    1. U radnom odnosu sam 12 g. neprekidno.
    2. Od 15.04.2010. do 10.6.2010. sam bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći koja je završila spontanim.
    3. od 11.6.2010. do 24.6.2010. sam bila na bolovanju na teret poslodavca.
    4. 31.7.2010. sam ostala bez posla i od 1.8.2010. sam prijavljena na burzi uz naknadu koja mi ističe 26.7.2011.
    5. od 31.1.2011. mi se vodi ova trudnoća, ali kao normalna (bez komplikacija). Još sam uvijek prijavljena na burzi pod istim pravima.
    Moje pitanje je:
    1. Kao nezaposlena osoba po definiciji moram biti evidentirana na burzi najmanje 9 mj. neprekidno, morala sam se prijaviti u roku 30 dana od dana prestanka radnog odnosa i imati 6 mj. neprekidnog radnog staža u trenutku prestanka radnog odnosa.
    2. U slučaju da nebudem imala 9 mj. neprekidne prijave na burzi, kolika će mi biti rodiljna/roditeljska naknada?
    3. da li ova bolovanja koja sam imala spadaju ili ne u tih 6 mj. neprekidnog radnog staža u trenutku prestanka radnog odnosa.
    Da pojednostavim-u slučaju neispunjenja bilo koja od ovih 3 uvjeta za nezaposlenu osobu, da li po ovim podacima koje sam predstavila imam pravo na rodiljnu/roditeljsku naknadu od 1.663,00 kn kao nezaposlena ili nemam pravo na ništa?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj papalinka prvotno napisa Vidi poruku
    molim pomoć
    navodno je izglasan novi zakon koji bi uskoro trebao stupiti na snagu. prema njemu bi uvjet za dobivanje porodiljne naknade u visini place bio 18 mj staza u 2 god., a ne iskljucivo 1 g.neprekinutog staza osiguranja. E sad me zanima sljedeće:
    1. Zna li netko nesto vise o tome tj.kad stupa na snagu?
    2. Mogu li na porodiljni 28 dana prije termina poroda ili MORAM 45 dana ranije? (naime - u tom slucaju po sadasnjem zakonu gubim lovu ta tih 15ak dana jer padam na 1663 kn - nemem 12 mj neprekinutog staza, ai u interesu mi je sto kasnije da me uhvati novi zakon prema kojem bi dobivala punu placu)
    3. dobiva li se na porodiljnom bas puna placa ili max.4250 kn kao na komplikacijama?
    4. mogu li, u slucaju da s kompl.moram na porod. 45 dana ranije, prekinuti komplikacije godisnjim ili povratkom na posao samo na nekoliko dana kako bih na porod.mogla 28 dana ranije i isplati li se to tj.gubim li onda nesto na ozracunu naknade tijekom porodiljnog?
    Znam da sam zakomplicirala, ali bi vas molila za sto brzi i tocniji odgovor jer vec sutra idem otvorit bolovanje. Unaprijed hvala!
    Papalinka, oprosti, ali uopće nisam vidjela tvoj upit.

dakle:
    1. Izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljksim potporama je izglasana i stupila je na snagu 31.3.2011.
    2. Na obvezni rodiljni dopust MORAŠ ići 28 dana prije termina, a ginekolog MOŽE predložiti otvaranje rodiljnog 45 dana prije termina ako postoje medicinske indikacije zbog kojih bi morala mirovati. S druge strane, ako ti je otvoreno bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći i na njega se nastavno otvara rodiljni dopust, onda će se isti otvoriti 45 dana prije termina i neće se raditi nikakav reobračun naknade.
    3. Naknada za rodiljni dopust (do 6 mjeseca djetetovog života) izračunava se isto kao i za bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći, samo nema postavljen limit.
    4. Možeš, ali sve u dogovoru sa poslodavcem. Ako je od dana prekida komplikacija do ponovnog otvaranja komplikacija ili rodiljnog dopusta prošlo više od 30 dana, radi se ponovni obračun naknade. Ako je prošlo manje, onda se koristi postojeći (postoji varijanta da se u ovom slučaju traži reobračun naknade, jer bi to za majku bilo povoljnije).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanjam prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svim mamama i trudnicama. Evo da i ja postavim pitanje.
    Nakon 7 g. MPO postupaka sam konačno ostvarila dugo iščekivanu trudnoću. Sad sam u 10. tjednu trudnoće, s planiranim datumom poroda 7.11.2011. Moje pitanje je vezano uz rodiljnu ( I 6.mj.) i roditeljsku (II 6.mj.) naknadu. Naime ovako:
    1. U radnom odnosu sam 12 g. neprekidno.
    2. Od 15.04.2010. do 10.6.2010. sam bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći koja je završila spontanim.
    3. od 11.6.2010. do 24.6.2010. sam bila na bolovanju na teret poslodavca.
    4. 31.7.2010. sam ostala bez posla i od 1.8.2010. sam prijavljena na burzi uz naknadu koja mi ističe 26.7.2011.
    5. od 31.1.2011. mi se vodi ova trudnoća, ali kao normalna (bez komplikacija). Još sam uvijek prijavljena na burzi pod istim pravima.
    Moje pitanje je:
    1. Kao nezaposlena osoba po definiciji moram biti evidentirana na burzi najmanje 9 mj. neprekidno, morala sam se prijaviti u roku 30 dana od dana prestanka radnog odnosa i imati 6 mj. neprekidnog radnog staža u trenutku prestanka radnog odnosa.
    2. U slučaju da nebudem imala 9 mj. neprekidne prijave na burzi, kolika će mi biti rodiljna/roditeljska naknada?
    3. da li ova bolovanja koja sam imala spadaju ili ne u tih 6 mj. neprekidnog radnog staža u trenutku prestanka radnog odnosa.
    Da pojednostavim-u slučaju neispunjenja bilo koja od ovih 3 uvjeta za nezaposlenu osobu, da li po ovim podacima koje sam predstavila imam pravo na rodiljnu/roditeljsku naknadu od 1.663,00 kn kao nezaposlena ili nemam pravo na ništa?

Kao prvo, čestitam na trudnoći!!

Dakle, neovisno da li si registrirana nezaposlena osoba ili nisi, a imaš prijavu na HZZO (zdravstveno osiguranje) ostvarit ćeš rodiljnu i roditeljsku novčanu potporu u iznosu od 1663 kune mjesečno do djetetovog 1. rođendana.

buci-buci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Cure, zanima me koji je iznos bolovanja odnosno porodiljne naknade ukoliko ne zadovoljavaš uvijet od 12 mjeseci neprekinutog radnog staža odnosno 18 mjeseci isprekidanog. Meni fali 2 mjeseca da bi zadovoljila ovaj drugi uvijet.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pitanje konkretno, jer ne mogu pohvatati.

1. Imam plaću veću od prosjeka. Ukoliko bi bila trudna i trebala ići na komplikacije, kako se to tretira, kakava je isplata?

2. kada se otvara porodiljni 28 odnosno 45 dana prije termina, kakva je tada isplata ukoliko se na porodiljni ide sa komplikacija? Da li se računa prosjek plaće prije komplikacija ili je u prosjek uključen i period komplikacija? I koliko isplaćenih plaća je uključeno u prosjek? I je li to onada 100% plaće ili 100% do iznosa 4.250,00 ili koliko već kuna?
    Znam da je za drugih 6 kjeseci isplata 2.600 kn.

3. da li ima slučajeva da je u tijeku trudnoće ili pak porodiljnog netko dobio otkaz?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

AndrejaMa

1.ako zadovoljavaš uvijet od 12 mj neprekidno odnosno 18 mj. u zadnje dvije godine, onda na komplikacijama dobivaš max 4250, porodiljni prvih 6mj punu plaću, ostalo 2600...
    ako ne zadovoljavaš, na komplikacijama dobivaš 850 kn, a nakon poroda 1663 kn
    2.sa komplikacija se na porodiljni ide 45 dana prije poroda; prosjek se računa na tvoju plaću, znači prije komplikacija
    3. ako imaš ugovor na neodređeno ne smiješ dobiti otkaz, no ako imaš ugovor na određeno, poslodavac ima pravo ne produžiti ga njegovim istekom (ovdje na Rodi imaš hrpu takvih primjera nažalost)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Boxica, hvala.

Pretpostavljala sam, ali neka ja provjerim...
    Uglavnom, sve OK...
    Staža imam u godinama toliko , ugovor na neodređeno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •