Objavila sam na forumu Petrove, ali evo i ovdje. Meni su u AIH postupku u bolnici dali štopericu Ovitrelle i računali ju kao jedan iskorišteni postupak. Žalila sam se HZZO-u i dobila odgovor i objašnjenje, pa evo kopiram cijeli mail:

Poštovana,

ispričavamo se na grešci. Lijek Ovitrelle je zaista na listi, i odobrava se prema specijalista ginekologa ili endokrinologa.
Dakle, ponavljamo ponovno, te molimo da ovaj dopis pokažete u bolnici.

Prema propisima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO), ne postoji nikakvo ograničenje što se tiče samog IVF postupka i isti tereti sredstva HZZO-a ako se koristi na uputnicu HZZO-a u ugovornim zdravstvenim ustanovama. Ograničenje postoji jedino kada se radi o Menopur i Gonal.
Isti lijekove se odobravaju do šest pokušaja, a nakon svakog poroda ostvaruje se pravo na dodatnih šest pokušaja, na teret HZZO-a.
Lijek Ovitrelle je dužna osigurati sama bolnica i nikako se ne smije ubrajati u šest pokušaja na teret HZZO-a, jer takvo ograničenje nije propisano za navedeni lijek.

Ako će Vam se uz korištenje istog lijeka i nadalje vezati smjernica koja je propisana uz lijekove Menopur i Gonal, molimo da nam se ponovno obratite radi poduzimanja daljnjih koraka.

S poštovanjem,
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

U prijašnjem mailu sam dobila objašnjenje ukoliko sam sama kupila Ovitrelle i Klomifen, nek pošaljem HZZO-u za povrat novčanih sredstava. Naravno, za to treba R1 račun i kopija povijesti bolesti ili otpusnog pisma u kojem se vidi da su navedeni lijekovi zaista primljeni.