Pokazuje rezultate 1 do 50 od 241

Tema: Izgovor slova 'R' i 'L'

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Treba imati na umu da dijete ne može pravilno usvojiti izgovor glasa R ako nije prethodno savladalo glas L.
    Ovo mi je stvarno zanimljivo, jer H govori slovo R sasvim normalno od drugog rođendana (nije neki čudni izgovor, baš odlično izgovoreno slovo R), ali L se tek nazire.
    Posljednje uređivanje od Amalthea : 22.03.2011. at 09:36

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je stvarno zanimljivo, jer H govori slovo R sasvim normalno od drugog rođendana (nije neki čudni izgovor, baš odlično izgovoreno slovo R), ali L se tek nazire.
    Ima li možda iskrivljene zubiće ili nema prednje zubiće? To može biti smetnja, ali piše negdje u uputama za pregled djece prije polaska u školu da se dozvoljavaju određena odstupanja u izgovoru glasova zbog ispadanja zubića.

Uostalom, nema veze, svako dijete je posebno....

Isto, ako dijete nauči govoriti s dudom u ustima, to je često jako teško ispraviti (nisam stručnjak, ja sam samo mama s iskustvom koja se jako jako puno nasjedila po čekaonicama i naslušala djece s kojekakvim felerima u govoru).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.03.2011. at 10:59

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Identično je i kod nas.
    Od 2. rođendana besprijekorno izgovara R. Sada je 4 godine i 8 mjeseci i L je i dalje neko čudno "V".
    Nazire se to L, ali nije dovoljno. Svi drugi glasovi su već godinama besprijekorni.

Bili smo kod vrtićke logopedice na testiranju prošle godine u 11. mjesecu, preporučene su vježbe, odmah iza toga sam zvala logopedicu kod koje želimo ići i za koju sam dobila niz preporuka. U svibnju idemo kod nje na testiranje, ali vježbe tek kada napuni 5 godina, što će kod nas biti u ljeto.
    Obzirom na godišnje odmore, pretpostavljam da na vježbe nećemo krenuti prije 9. mjeseca.
    I prema riječima obje logopedice s kojima smo bili u kontatku, te vježbe kreću tek s napunjenih 5 godina starosti.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin prvotno napisa
    Treba imati na umu da dijete ne može pravilno usvojiti izgovor glasa R ako nije prethodno savladalo glas L.
    No no, to sam i ja gore napisala da je i meni baš čudno kad je naš mali samo najednom skroz sam počeo govoriti R, a još nije niti pričao kak spada. a L, Č, Ž, Š u riječima niti traga. I umjesto L govori R.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •