nešto meni ovdje nije jasno.
Dakle iz poreza jednog katolika se izdvaja za kojekakve udruge koje se bave nečim što vi ne podržavate. Ok ne podržavate, ali to se vašeg života ne tiče, tko kaže da vi morate sudjelovat u radu neke udruge, da se zakoni koje se donose recimo u vezi istospolnih zajednica tiču katolika.Tko katolika tjera na AB ili na MPO,nitko samo postoji mogućnost izbora za one koji se za to odluče.
A ono o čemu se ovdje priča je su se donjeli zakoni koji su za SVE jednaki.
Meni je to ipak drugi par rukavica.
ne znam od kud ti to, mislim da nije tako, nisu to izbori![]()
pa s početka teme, gdje prima citira
dakle nisu doslovce pribrojeni u katolike, ali se i u njihovo ime može donositi zakone? Ma ne kužim.Pitanje: Nisam vjernik ali... što je loše u tome da se jednostavno ne izjasnim?
Odgovor: To je sasvim legitimno i tvoj osobni izbor koji nitko ne smije niti (nadamo se) pokušava osporiti. Ipak, mi ohrabrujemo ljude da iskreno odgovore na ovo pitanje jer će to osigurati točnije statistike i onemogućiti post-festum manipulacije rezultatima popisa stanovništva. Iz istog razloga zbog kojeg ne želiš označiti da si katolik ne želiš ni da interesne skupine za one koji se nisu izjasnili zaključe kako su vjerojatno indiferentni i svejedno im je hoće li se legislative donositi po kršćanskim uvjerenjima ili ne. Zato ti savjetujemo da na popisu označiš "Nije vjernik/ca".
ali povećava li to broj katolika koji služi kao argument za donošenje zakona niz dlaku kc? Njih i dalje ima 88%, a e 88% plus svi neporedijeljeni?
drugo pitanje: može li se pod opciju "druge vjere - napisati koje" staviti agnostik? Ili se to ne priznaje kao vjera?
ja sam pak u krajnje neozbiljnoj trilemi: jedi, pastafarijanac ili nisam vjernik, pitanje je sad. ima tu još jedia i pastafarijanaca možda?
Čitava ta stvar sa brojem katolika je namjerno zamućena.Naime u famoznom ugovoru sa vatikanom, stoji da su ugovorne strane vođene znanjem da su većina građana RH pripadnici RKC.
A realno, ozbiljan popis pripadnika pojedinih vjerskih zajednica ne postoji.Naime popis stanovništva to nije, jer ne pita o pripadnosti vjerskoj zajednici, nego o vjeri. Sad kako oni kasnije prevedu podatke, svako je netransparentno. I navlačenje vode na znasečijimlin. U tom smjeru ova akcija da se tu bar malo izbistre vode, iako nemože biti velikog pomaka jer ju su popisnice jako loše.
ponovno sam ga pročitala i dobro sam ga shvatila i prvi put.no ne bih rekla da si i ti dobro shvatila moj.no,dobro.
nemoj se naljutiti,no u tvojim postovima nailazim na dosta kontradikcija.
s jedne strane,navodiš kako moramo bespredmetno slušati Crkvu i svećenike,ili nismo to za što se izdajemo.s druge strane,često uočim kako propituješ neke stvari koje po meni možda i nisu za propitivanje,često tu ima neke nesigurnosti,pa tražiš preporuke za razgovor s nekim svećenikom,što je u stvari u redu i pohvalno,
no odakle osobi koja ima tisuću i jednu dilemu pravo da tako bespogovorno određuje drugima spadaju li ili ne spadaju u "prave vjernike"?ili je to baš zbog toga?
kažeš "nismo tu da mislimo",ali ja baš mislim da ti,nemoj mi zamjeriti,previše misliš.
on topic,nisam se još izjasnila:po meni je totalno u redu izjasniti se po vlastitoj savjesti.ne po tradiciji,ne po odgoju,ne po liniji manjeg otpora,već baš,ono,iz srca po svom uvjerenju.
konačna slika bila bi daleko realnija.
ovo je drugo upozorenje da se drzimo teme, a to je izjasnjavanje na popisu stanovnistva. sutra vise ne brisem postove nego kljucam topic.
Kao primjer ovdje navodim preporuke za klasifikaciju vjera konferencije europskih statisticara za popise stanovnistva. Iste je Drzavni zavod za statistiku objavio na svojim stranicama!?
Kršćanstvo
(1.1) Katoličanstvo
(1.2) Pravoslavlje
(1.3) Protestantizam (uključuje Anglikansku, Baptističku, Brethrensku, Kalvinsku,
Evangeličku, Luteransku, Metodističku, Pentekostnu, Pijetističku,
Prezbiterijansku, Reformiranu i ostale Protestantske crkve)
(1.4) Jehovini svjedoci
(1.5) Orijentalno kršćanstvo
(1.6) Ostale vrste kršćanstva
(2.0) Islam
(2.1) Alaviti (Nusairi)
(2.2) Ismaili (sljedbenici sedam imama)
(2.3) Ithna'ashari (sljedbenici dvanaest imama)
(2.4) Šiiti
(2.5) Sufi
(2.6) Suniti
(2.7) Zaidi (sljedbenici pet imama)
(3.0) Judaizam
(4.0) Budizam
(5.0) Hinduizam
(6.0) Sikizam
(7.0) Ostale vjerske skupine
(8.0) Nisu vjernici.
kopiram još jedan dio iz gore spomenute preporuke koji je DZS odlučio zanemaritiizvor:DZS441. Podaci se uvijek trebaju temeljiti na slobodnom samoizjašnjavanju osobe, a upitnici trebaju
sadržavati otvorena pitanja kako bi se omogućilo prepoznavanje malih ili izdvojenih skupina i
lokalnih vjeroispovijesti. Zemlje trebaju objasniti u popisnim uputama i popisnoj dokumentaciji
kako se određuje vjera za djecu čiji roditelji pripadaju različitim vjerama.
Evo neznam je li dotična pročitala moju poruku pa bih joj odgovorila ovdje, ako nije primjereno, molim moderatoricu da rađe izbriše moj post, nego zaključava temu, jer mi to nije cilj i ne bi bilo u redu prema onoj koja ju je otvorila.
Evo da se ne bi zbog mene zaključao topic, jer to ne želim, samo da ti odgovorim.
Ti i ja ustvari govorimo o istom, i zato ne shvaćam kako me ne shvaćaš.
Ja govorim da vjernici trebaju razmišljati itekao i propitkivati i savjetovati se svečenikom u vezi svega što ih muči, bolje i to nego sebi u glavi stvoriti neku svoju "krivu" "za vjernika" sliku Boga itd. Da Bog nije htio da mislimo , ne bi nam dao mozak.
I ako ja imam nedoumica oko svega Božijega, Crkvenoga, klera, Biblije, to ne znači da ne shvaćam jedno (a tu mislim da me nisi dobro razumjela što sam htjela reći)....da su neke stvari u Bibliji rečene direktno iz usta Božijih kao npr.10. Božijih zapovjedi i da, ti , ja , svečenik imamo pravo negodovati oko toga, imamo pravo s ljudske strane da nam se to ne sviđa- ali baš zato kao ljudi i vjernici moramo shvatiti da svečenici "nisu krivi" što "moraju" (nije dobra riječ) tako naučavat i ne mogu zbog toga, što se većini katolika, ljudi, ateista, svečenika to ne sviđa-promjeniti npr.10. Božijih zapovjedi.To bi bio grijeh i laž i izvrtanje i stavljanje u usta Božija ono što NIJE rekao, tj. mjenjanje onoga što je baš on OSOBNO rekao vjernicima.
E sad oko čega ja uvijek imam nedoumice, oko onih stvari koje tumaće teolozi iz Biblije tj. oni "na svoju ruku" pokušavaju nama objanisti što je Bog ili Isus htio reći, a da to nigdje direktno ne piše-kao npr. podpomognuta ili da kontracepcija nije u redu ( a to nigdje ne piše u Bibliji).
E sad shvaćam ja i njih, treba biti oprezan s tumaćenjem Božije Riječi jer je možeš pogrešno tumačiti, možda Bog uopće to tako nije mislio a možda i je.
I zato ja često nekad malo uvrijeđeno i oholo kažem, pa po čemu su ti ljudi duhovniji ili bliži Bogu od ostalih vjernika, da oni znaju što je Bog s tim mislio reć, a mi neznamo?! Možda je to i grijeh, što ja tako mislim, vjerovatno i je ali što ću takva sam-sve moram rašćlanit do najsitnije čestice, da bih našla neku "istinu", možda moju ili moju i Božiju.
I baš zato ja kažem da za neke stvari ljudi sami trebaju moliti, iskreno, a ne u smislu daj mi Bože kako ja hoću, ili Božiju volju prilagođavati svojoj- nego iskreno, "bacit se na koljena", ako te muči kao vjernika to što ideš na podpomognutu oplodnju, a kao čovjek iskreno baš bez imalo sumnje misliš kako to nije ništa loše,vjerujem da će ti Bog u tvome srcu dati iskreni odgovr i postupit trebaš prema tome. Znači bez obzira dobiješ li odgovor koji želiš ili ne.
Postupi onako kako u molitvi osjetiš u svome srcu. Teško je shvatiti da Bog koji daje život da ga ne želi, a opet svečenici kad su vjernici u pitanju moraju biti oprezni da se tu ne radi kako oni kažu, (NE JA (da se odmah ogradim)o ubojstu- jer bi to za njih bilo kršenje 10.Božijih zapovjedi, znači onoga što je direktno Bog zapovjedio, ne ubij- a ne onoga što su oni kao teolozi predpostavili da ON misli. (a opet mogli bi svećenici zaglaviti s ovom temom kao i s spaljivanjem vještica-znači da su u krivu-teško je njima po tome pitanju, ali i nama vjernicima-je li tako?-odgovaramo direktno Bogu, ako nekoga krivo savjetujemo)-trebamo moliti
(s druge strane-iskreno jako dobro shvaćam ateiste koji misle da ih se ovo ne tiče, već se odnosi na vjernike, ali nadam se da i oni sad barem malo razumiju zašto KC ne smije i ne može neke stvari mjenjati-a ne da razmišljaju kako KC to ne želi da bi "nekom napakostila")
Za abortus to nemožeš učiniti jer je Ne ubiji božija zapovjed, ali ako si ga napravio iz bilo kakvih razloga, a osjećaš krivnju, Bog oprašta i ispovjedi se-ako ne osjećaš krivnju nemoj se ispovjedati jer i tako onda u srcu nemožeš dobiti oproštenje za nešto što se ne kaješ i po tebi je ispravno u suprotno bi lagao.
Nadm se da nisam opet zakomplicirala
1.Jedno je Božija Riječ u Bibliji
2. DRugo su tumačenja, teologa što je Bog s tim htio reći, a da se Bog, Isus te teme nisu nigdje dotaknuli u Bibliji
3. Moramo slušati duhovne vođe, ali Bog nam je dao Duha Svetoga, mozak, molitvu i mi imamo pravo i moramo sami "kontaktirati" s Njim.
Naravno da kao vjernik, čovjek ne bi nikad podržala spaljivanje vještica, križarske ratove- zato što je to kao prvo ubojstvo, a onda i kršenje Božije zapovjedi -ne ubiji
i kao treće, totlalno prilagođavanje navodne Božije volje (što je suludo Bog -je ljubav a ne rat i mržnja) svojoj-čisti grijeh
4.Naravno da Crkva nemože i ne smije (ma što ona mislila o tome) promjeniti mišljenje o abortusu-nemože promjeniti Božiju zapovjed da bi podilazila ljudima, narodu
5. Ali o kontracepciji i podpomognutoj bi se već dalo raspravljat, kao i o drugim temama, isto ne zato da bi se modernizirala Crkva ili podilazilo narodu-nego stvarno svi moramo kleknuti i moliti za to (ako ništa osobno) da shvatimo je li to "grijeh za vjernika" ili ne (bar za svakoga pojedinca) ( upravo zbog onog što se dogodilo s spaljivanjem vještica i križarskim ratovima-eto zbog toga Crkva mora biti posebno oprezna da se ne "uvali" u isto)
Pozdrav i naravno izjasni se kako želiš, ja to podržavam- ne volim samo kad su ljudi ne izjašnjeni- eto zato što mi je to lažno i kukavički- laž ne volim..ako si ateist-onda se tako i izjasni, ako si nešto drugo, reci što si...a ne neopredjeljen-takvi ljudi ne postoje....to mi je isto kao oni što ne idu na glasovanje pa kažu da su njihovi glasovi pribrojani većini, a mogli su doć na glasovanje i u najgorem slučaju prekrižiti listić, barem da bude nevažeći, te njihov glas ne ode nikome.
Ako se bojite biti prirojani većini, a kao katolici se ne želite tako deklarirati zbog KC, izjasnite se nekako drugčije- jer u u suprotnom kako i sami tvrdite, vas glas će otići većini- a ja to ne želim- jer kao i ateisti i ja kao katolik želim znati koliko nas ima (i jednih i drugih)-i to je pošteno!
Bog te blagoslovio i ugodan dan!
Božja riječ u Bibliji je također tumačenje, podložno promjenama, dakle, postavke su ti od početka pogrešne![]()
pišem opet isto što mi je obrisano![]()
opet ti ivana pišeš vjerske traktate koje izgleda samo ja u cijelosti čitam. moderatori su bili jasni - ovo je topic za one koji se dvoume gdje se zapisati (npr. ja još uvijek ne znam prema listi koju je pujica stavila gdje spadaju agnostici) a ne za ljude poput tebe koji imaju svoj čvrsti stav. ti si ovaj topic shvatila kao borbu za očuvanje ugleda kc, a to nije tema ove priče.
stoga samo dio tvoje priče treba stajati ovdje i njega i te kako potpisujem ( od "pozdrav i naravno izjasni se kako želiš...) jer i ja ne volim neizjašnjavanje.
ja se kao agnostik ne mogu staviti pod stavku ateista, jer ateist nisam.
a na popisu drugih vjera agnostika nema...
Pinky,![]()
Pitanje pujica ne želim provocirati već direktno pitati- bi li obrisala temu STOP KRŠĆANOFOBIJI?(osim naravno što bi tamo kao i na ovoj temi bilo svakakvih postova-pa želim čuti drugi razlog)
Jer ako ovakva tema može biti ne vidim zašto ne bi ja mogla postaviti ovu drugu-osim ako smo licemjerno društvo-i mislimo da se kršenje nečiji prava smije podržati ovakvom temom , a kršenje tuđih je atak na ove prve?
Hvala
Posljednje uređivanje od ivana zg : 25.03.2011. at 10:15
Možda sam se našla.(1.6) Ostale vrste kršćanstva![]()
On topic: zašto se agnostici ne bi mogli svrstati pod one koji ne vjeruju? Mislim, ako nisu sigurni da li Bog postoji, onda teško da su vjernici, jer da jesu - onda bi vjerovali da postoji.
Znači, agnostik dopušta da Bog postoji, ali "trenutno" to nije jedina njegova opcija, nije pravi "vjernik".
Sad na temu, mislim da je ova odluka (o izjašnjavanju) pitanje politike, a ne osobnog osjećaja.
Što koga briga "kojem se Bogu moliš"-može ga biti briga samo koju instituciju želiš promovirati i poticati njeno financiranje. Ako, bez obzira na ljubav prema Isusu, netko ne želi uzdizati sve ono zbog čeg se sv. Franjo okreće u grobu, njegova odluka o zaokruživanju NE, veze sa zatajenjem ISusa nema.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 25.03.2011. at 10:27
ali cure to nije pitanje, na žalosti ili na sreću...pitanje je u popisu stanovništva takvo kakvo je...možda se na neki način trebalo tražiti da se pitanje postavi drugačije...zna li netko kakva je praksa u ostalim Državama Svijeta ili EU...?
odličan članak na našu temu
http://www.vecernji.hr/vijesti/u-pop...-clanak-242779
"Pitanje o “vjeri”, na obrascu popisa stanovništva 2011. godine, u samom je startu, čini se, pogrešno postavljeno. Državu u popisu njezinih stanovnika ne bi smjelo zanimati samo jesu li (i koliko) njezini građani religiozni, nego (ako su religiozni) i kojoj vjerskoj denominaciji, tj. zajednici pripadaju.
Pitanje o vjeroispovijesti intimno je pitanje, a pitanje o pripadnosti nekoj vjerskoj zajednici legalno je i javno. Katoličkoj vjeri vjeruju, primjerice, i rimokatolici i grkokatolici.
Pripadaju čak i istoj crkvi, no pravu statistiku treba zanimati (kao što dosad i jest) pripadaju li oni i različitim oblicima udruživanja, organiziranja...
To ne vrijedi samo za katolički svijet nego i za pravoslavni, protestantski, pa i muslimanski, židovski. Jer državi je pripala zadaća da prebroji duše vjernika, a vjerne će se duše brojiti tek na nebu.
Uostalom, prema tim statističkim podacima vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj od države dobivaju i pomoć u obliku novca iz državnog proračuna pa motivi popisa stanovništva moraju biti stopostotno u svjetovnim okvirima."
a ujedno odgovara i na moje pitanje o agnosticima:
"Obrazac ide za tim da se i dalje nerealno napuhuje broj katolika u Hrvatskoj, od kojih će se na popisu tražiti samo odgovor “da, katolik sam“, a za druge će se vjernike tražiti dodatan podatak s potpitanjem popisivača: “A kako se to zove Vaša vjera?“. Pritom ne treba smetnuti s uma kako je izjašnjavanje katolikom u Hrvatskoj često shvaćeno kao dodatna potvrda nacionalnog identiteta, a ne kao čisto vjersko opredjeljenje pojedinca – tvrdi urednik vjerskog portala Križ života Hrvoje Cirkvenec, koji zamjera i to što nigdje nema mogućnosti “agnostik”.
– Agnostici nikako ne mogu ići u skupinu nevjernika (ateista) jer oni to zapravo i nisu, ali s druge strane ne mogu se upisivati i pod ostale vjerske skupine jer nemaju i zapravo ne žele registriranu vjersku zajednicu. Tako se agnosticima zapravo jedino nudi da se ne izjasne o tom pitanju, počevši od samog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je deklarirani agnostik – tvrdi Cirkvenec."
je li to zbog toga što je u tim Državama uređeno da pripadnik svake vjerske zajednice odvaja iz svog džepa za nju a ne svi porezni obveznici ili iz nekog drugog razloga?
Zna li se možda koje su to Države?
Zašto se kod nas nije inzistiralo na tome, ili je ipak pitanje u većini Država u popisa stanovništa
, ovakvo kao kod nas?
Što kaže struka kao npr.socijoliz tj. statističari-kako je bolje postaviti pitanje?
Kojoj vjerskoj zajednici pripadate-u smislu da onda morate za nju davati novac ili kako se "osjećate" u smislu vjere? Pitam zato što u prvom smislu onda statistike(ne samo zbog financija) ne bi pokazalo točne podatke, tj. stanje stvari na terenu, jer kao što vidimo iz priloženog iz postova na ovoj temi, neki vjernici ne žele da ih se svrsta u smislu da podržavaju neku vjersku zajednicu ili instituciju, a vjernici su.
Npr. U Austriji vjernik možda ide u Crkvu ali se u popisu stanovnisštba izjasni da ne pripada niti jednoj "instituciji"-1- možda zbog financija 2. jer možda nema sve sakramente i pa na taj način on misli da ne pripada jednoj zajednici 3. ali svoju vjeri živi "privatno" ali i odlascima npr. u Crkvu Sinagou Đamiju itd.
Za ateiste problema nema, ni nedoumica, ali ima za vjernika ako je pitanje postavljneo na način kako vi tražite, ali kao što vidimo, ako je postavljeno kao i u ovom našem popisu stanovništva.
Iz toga gledišta ja ne razumijem ovu temu;pozivaju li se ovdje ateisti da se izjasne kao ateisti-mada ne vidim zašto to ne bi učinili i da je ovakva inicijativa potrebna. Ili se pozivaju katolici koji imaju nedoumica s KC?
Hvala
Tema je da se ne izjašnjavamo katolicima po inerciji: Hrvat= katolik, već da razmislimo svojom glavom i učinimo se brojem onoga što jesmo.
Moj problem jest malo drugačiji, a vidim da nisam jedina.
Shvatila sam-ova je tema poziv katolicima koji imaju nedoumica s KC, jer hvala Bogu ateisti znaju tko su i što žele, a nedoumica nemaju ni s svojim stavom o ateizmu a ni u vezi KC!
Pametnome dosta!
nešto si pobrkala-možeš ti biti i Hrvat-pravoslavne vjere, kao i Srbin -pravoslavne vjere, ili Englez islamske vjeroispovjesti- ako želiš...zašto bi se svi Hrvati morali izjasniti katolicima, kao što vidimo iz ovih ovdje postova, mnogi Hrvati su i ateisti i raznih drugih vjeroispovjesti, a mnogi katolici kao ti su pali na ovaj dobro zamišljeni poziv kak ti ateistima-kao da bi se i jedan ateist inače izjasnio katolikom, ha,ha znači oni mogu na "protest protiv KC" u smislu iznjašavanja protiv nje , pozvati samo one koji se smatraju vjernicima katolicima, a ne one koji to nisu!
da da ovo je pokušaj zlih ateista da navedu katolike da zaniječu svoju vjeru, dobro uočeno. a sad se idemo povući u tmine pakla i smišljati nove strategije pošto nam je ova provaljena![]()
Je, pala sam skroz, imaš pravo.
Baš sam naivna.![]()
Već sam rekla-pametnome dosta.
Nemaju se šta pozivati ateisti da se izjasne ateistima kad bi oni to i tako učinili-jer ne vidim zašto ne bi? Znači onaj koji je ateisti već se samim takvim iznjašavanjem kao što vi ovdje tvrdite-ne daje potporu KC. (to vi tvrdite, mada ja na to pitanje o vjeroispovjesti ne gledam ni kao potporu ni ne potporu KC)
Zašto bi onda neko pozivao nekoga koji i tako nije "dio KC" i neće se izjasniti kao vjernik-to je besmisleno. Može se samo pozvati pod ovakvom krinkom vjernike, jer su oni priznali to ili ne većina, a pogotovo one koji imaju nedoumica s KC, a njih je slažem se s vama punooo više nego ateista, pa se na njih igra, a po meni je to nezakonito, jer u ovom našem popisu stanovništva pitanje nije;kojoj vjerskoj zajednici pripadate, već koje ste vjeroispovjesti-a to dvoje nema nikakve veze- a ovim pozivom ga se pokušava dovesti u vezu.
Promjenite pitanje u popisu stanovništva,(kojoj vjerskoj zajednici pripadate) ali opet onda samo vjernici mogu pozivati vjernike da ne daju potporu nekoj vjerskoj instituciji a ne ateisti koji nisu djelom nje.
I naravno da bi takvo pitanje smanjilo broj vjernika (najviše iz finacijskih razloga) a to bi onda opet bili krivi statistički podaci-ali šta ateiste briga, njima nije bitno pravo stanje stvari, već da to sanje stvari ide njima na ruku.
Ja u tome ne vidim nikakvo zlo već borbu za sebe i za ono u što "vjeruju" (ateisti) na sve moguće načine.
A to što neki vjernici padaju na to- e to je već promlem njih samih, njihove naivnosti, pomanjkanja vjere i njihove inteligencije.
ivana, ajde malo lakše.
evo, ja sam u prvom postu napisala da sam se izjasnila kao katolik. a bila sam i onda, kao i danas - ateist.
a čak nisam to napravila iz ovog razloga kao što to kaže cubana, koji je jako prisutan, hrvat - katolik.
nego, nemam pojma, kao krštena, slavim i božić i uskrs, od kad znam za sebe, nona vjernica, nisam o tom pitanju nešto previše razmišljala istinabog, u doba socijalizma sam čak znala ići i na polnoćku s nonom, lijepo sam se osjećala u crkvi, s onim mirisom tamjana, lijepom glazbom... s dolaskom devedesetih, ona je prestala ići u crkvu jer nije mogla podnijeti politiku u crkvi, pa tako i ja.
inače, odgajana sam u skroz ateističkom duhu, osim, ponavljam, none, koja se trudila nešto, al nas se nije primilos druge strane, znam da nas se primio sustav vrijednosti, koji je, kad malo bolje razmisliš, bio u principu isti kao i kod druge none - prave partizanke i, članice partije, komunista iz ideala.
al to je sad jedna druga tema, malo me ponijelo sjećanje na pokojne none (koje su se btw super slagale), pujica će mi oprostiti
![]()
Slično kod mene kao i kod cvijete, kad su prije deset godina radili popis stanovništva nisam bila doma; mama je po inerciji upisala cijelu našu obitelj kao katolike.
Ove se godine to ne bi trebalo ponoviti.
Posljednje uređivanje od Amalthea : 25.03.2011. at 11:35
i ja sam se na proslom popisu izjasnila kao katolik, cisto iz konformizma
sad cu biti ono sto i jesam - ateist - e pa za takve je ovaj topic i ova inicijativa, ne za hvatanje zabludjelih ovcica
postoji velik broj ateista odgojenih u katoličkim obiteljima. imaju sve sakramente i sl. takvi se najčešće baš po toj nekoj inerciji izjašnjavaju kao katolici. navika, tradicija, poštovanje prema roditeljima... a nit vjeruju nit simpatiziraju crkvu.
također postoji i moja generacija koja je početkom devedesetih krenula u školu. to je bilo vrijeme kada su svi po defaultu išli na vjeronauk kako bi izbjegli opće maltretiranje okoline. i takvima je također sve to ušlo u naviku, a i među njima je dosta ateista. ne samo ateista, moja generacija je prilično šarolika po religijskim uvjerenjima... od pagana do hinduista
ili ovo što je cvijeta napisala recimo.
smatram da je poziv upućen upravo takvima. nema potrebe za paranojom. ateisti ne grizu. osim ako ih ne zamolite.
meni se dogodilo ko amalthei. samo što sam ja davala podatke inercijom. pa su se ljudi o kojima sam podatke davala naljutili jer nisu katolici već ateisti. a ja sam išla inercijom. a ovaj put želim biti baš detaljna, pa niti ću njih prijaviti ko katolike a niti ću sebe staviti u katolike, a bome ni u ateiste.
edit: a imam i ja sve sakramente osim vjenčanja, jer sam udana za ateista
Posljednje uređivanje od Pinky : 25.03.2011. at 11:41
upravo kao što kaže plashljivo_pile.
Ali ja to stvarno ne razumijem- zašto bi se kao ateist izjasnila katolikom-osim ako nisi imala neke osobne dvojbe unutar sebe.
Ja sam i za vrijeme komunizma znala tko sam -vjernica- i imala sam velikih problema još kao mala djevojčica od 8g u školi- kad sam nacrtala da želim biti časna i Crkvu-roditelji su mi bili pozivani na razne rezgovore itd. ja naravno nisam uopće shvaćala u čemu sam pogriješila-jer sam bila samo iskrena djevojčica koja samo nije htjela doći bez zadaće u školu.
Hoću reći u današnje doba stvarno ne vidim zašto bi itko imao strah od bilo koga izjasniti se onim što je (osim možda nekih osobnih strahova i nedoumica) i kakve sve to ima veze s KC?
Jer ja ne vidim da igdje KC (bar za sad,ha,ha) poziva vjernike ili ateiste kako da se izjasne.
Ali nakon ovakvih inicijativa bi i KC mogla početi i ne će joj se smjeti zamjeriti. Eto možete stvoriti samo kontra efekt.
Nakon ovakvih poziva i inicijativa i KC će imati pravo, ne samo ona i druge vjerske institucije-pozivati vjernike,da i oni pozivaju kako pozivaju i ateisti -da pazekako se iznjašavaju.
A po meni je i ova inicijativa ateista kao i ona koju bi možda mogle i razne vjerske institucije raznih religija inicirati kriva-naglašavam samo zato jer ovo nije referendum i jer je osobna stvar svakog pojedinca i JER NIJE PITANJE KOJOJ VJERSKOJ INSTITUCIJI PRIPADATE.
Kao drugo nećemo dobiti vjerodostojne statističke podatke-a nije li nam svima to cilj?
Prestigoste me.... Baš sam htjela reći da su pripadnost vjerskoj zajednici i vjera pojedinca dvije različite stvari.