Zezaš se?
Naletila sam na članak o razvoju i nastanku Cvjetnog trga, s par iznenađujućih starih fotki![]()
Sad sam imala pauzu na poslu pa sam prosetala Cvjetnim. Nema ga vise. Pokriven je stolovima VIP cafea. Stolovi su oko JAVNIH KLUPA. Ostala je uska slobodna "traka" ispred Preradovicevog spomenika, a i u nju su nasadili sank :shock: oko kojeg trckara jato izgubljene djece. S druge strane pecenjara kobasa i kokica...ljudi moji, sto je ovo? Gdje je nestao trg? Bogoviceve vec odavno nema, Gunduliceva je do Ilice postala mega-kafic na otvorenom! S uzasom mogu konstatirati da je Horvatincic jos i najmanje zlo
.
ajme mene svemirke, zaboravila staviti link http://pogledaj.to/arhitektura/posta...oping-centrom/
sad vidim čokoladin komentar, upravo se o tome i radi u članku.
ako budu držali dječje ići ću,ako ne, neću. A nisam išla tamo šetati ni dok je bio stari Cvjetni.
Više volim bilo kakvu prirodu nego naguravanje po betonu.
No, moram dodati da meni terase kafića ne smetaju :/
Zbog ovakvih kao ja one i postoje
Puno mi je gore kad negdje vani nemaš gdje sjesti na kavu (pa moraš ući u McDonald's i sl.).
Ali je lijepo i kad imaš negdje sjesti, a da ne moraš ništa popiti.
Nemam bas vremena za polemiku: zamislite da na djecje igraliste postave stolove kafica i onemoguce njegovu funkciju pod izlikom da djeca mogu za stolovima igrati i drustvenu igru. Gradski trgovi su "igralista" (setalista, sastajalista) ljudi i ne smiju biti u velikoj vecini povrsine pokriveni stolovima. Meni je to strava da ne mozes trgom PROCI.
Ići ću, ali puno manje nego sam namjervala jer očito neće držati stvari za djecu...
U pravu si, i ja sam još prošlog ljeta ostala užasnuta činjenicom da ne mogu sjesti na javnu (gradsku) klupu, jer se nekim čudom našla usred terase privatnog kafića.
Koliko mi je poznato, veličine terasa kafića točno su određene i nije moguće proširiti terasu za red-dva stolova ako za to nema odobrenja. Dakle, pretpostavljam da je nekom u nekoj gradskoj službi sasvim prihvatljiva činjenica da su kafići pojeli javni prostor ili su terase narasle bez dozvole, a nitko ne zove inspekciju.
Inače, obožavam piti kavu u pješačkim zonamau bilo kojem gradu na ovom svijetu, no definitivno je potrebno paziti da terase ne ugroze javni prostor.
apsurd našeg urbanizma je klupa zatvorena stolovima kafića![]()
Cubana i čokolada, slažem se s vama!
Angie75, hvala na linku o razvoju Cvjetnog Trga!
Ja isto volim sjesti i popiti kavu vani - to baš jaaako volim, ali ne pod cijenu da kafići
okupiraju cijeli Cvjetni!
Off topic smo, bojim se da će se topic ključati...ali i opet imam potrebu reći da mi je tako
žao što se od Cvjetnog trga napravilo od devedesetih do ovog najnovijeg ("Staklenika
Cvjetni" i invazije stolova kafića na ostatak Trga)
Posljednje uređivanje od Teica : 25.03.2011. at 14:02
Sigurno neću stajati u radu da uđem u bilo koji dućan, niti ću među prvima juriti u H&M (pogotovo jer su mi iz sezone u sezonu sve nekvalitetniji), ali neću ni bojkotirati.
Nisam bila protiv projekta Cvjetni kao takvog, a ako je bilo muljaža u postupku neka se ti ljudi adekvatno kazne, zakone imamo dobre, samo ih treba primjeniti jednako na sve.
Živcira me stav da se u centru ništa ne treba mijenjati i dirati, 90 % zgrada u centru ZG-a je derutno, kad god se spominje potres, naglašava se da bi najveći problem bio sa tom starom gradnjom. Prolaz kod bivšeg kina Zagreb je godinama smrdio po urinu, a dućani unutra su propadali prije nego je krenula ta gradnja. A čim se spomenula gradnja na tom mjestu neki su u startu prosvjedovali, dok rampa u Varšavskoj i peripetije oko nje još nisu bile ni u primisli. Svaki novčić ima dvije strane. Tako svi uzdišu kako su propala stara zagrebačka kina, a da su ljudi išli u njih, ne bi propala.
ako će cijene biti prihvatljive, kupovat ću tamo...s tim da ne mislim dolaziti prvih dana nakon otvorenja, kad će gužva biti takva, da će ljudi vjerojatno po sat vremena čekati na blagajnama
Što se terasa kafića tiče, to je zaista previše ako su došle do javnih klupa. No kako se sasvim sigurno radi o javnoj površini onda je valjda na gradskim vlastima da tamo naprave reda. Ne možeš dozvoliti da cijeli trg okupiraju stolovi, koliko god oni na tome ubirali, ono kako je bilo dosad je bilo skoro do klupa i to je po meni neki maksimum.
Kupovat cu u HM-u ako nadem nesto lijepo i povoljno, isto kao i u bilo kojem drugom ducanu.
Ali takoder mi se ne svida u sto se pretvorio Cvijetni trg, niti malo. Ali sigurna sam da bojkotiranje kupovine u bilo kojem ducanu nece nikoga potaknuti da sve srusi i vrati u prijasnje stanje.
kada po zimi nisu mogli otvoriti terase niti postaviti stolove- postavili su šatore. To mi je definitivno najgora stvar na trgovima. Bilo ih je na cvjetnom, a glavni trg nam je izgledao kao zadnji vašar. Baš sam neki dan pomislila, šećući trgom- gle opet imamo trg i baš ima puno ljudi i svi negdje šeću i izgleda kao trg. Kako se približava Uskrs, samo čekam da ponovno osvanu novi šatori.
A na cvjetnjaku bude ti i neugodno sjesti na klupu jker si za nečijim stolom.
Ja sam pristalica i novih zgrada u centru i uređenja starih, ali sve u korist ljudi koji borave i žive u tom gradu. Jer mislim da rampa u Varšavskoj jako, baš jako smeta svim ljudima koji žive ili dosta borave u samom centru Zagreba - i to najviše baš zbog prometa, a ne niti zbog parkirnih mjesta, pa niti zbog šetnje Varšavskom
Ja neću bojkotirati odlazak u H&M, jedinoako ne bude dječje robice. Ona mi je ionako najzanimljivija.
ja baš nekako mislim da je to dio stila života
možda ne nečijeg osobnog, al većinskog, što, "mi" Hrvati volimo autom doć do birtije i onda sjedit u njoj na suncu-tako da je ono što je "prioritet" jednostavno pogazilo ostalo. Svi bi sjeli, svi bi da ima mjesta, a nitko nebi da ima kafića-isto i s parkingom, nitko ne bi na tramvaj il bicikl il pješke, al niti parking. Sami sebi skačemo u usta
![]()
Bas zbog moguceg potresa najbolje je da preventivno srusimo sve stare zgrade po centru. Ajd' necu vise.
Onda svakako i sve nebodere treba srušiti i taman nam ostanu urbane
vile,shopping centri i kafići!
Što nam više treba?
Ajme, moram zaustaviti misli i prste!
Dobit ću opomenu zbog tolikog offtopicarenja.
Ali kad mi je tako krivo što smo zaglavili u tom južnoameričkom obliku liberalnog kapitalizma
Zašto se ne ugledamo bar malo na sjever (Evrope)?
Hm, da. Tako to izgleda kad sve što netko napiše u nadi da će ga netko barem objektivno, ako već ne dobronamjerno čitati, svedeš na jednu pogrešnu frazu.
Činjenica je da je masa derutnih zgrada pogotovo u centru u kojima je vrlo mali broj stanova i stanara obzirom na troškove održavanja tako starih zgrada, da mnoge imaju gadnih problema s vlagom, da nemaju uređene fasade, da su troškovi grijanja stanova u takvim zgradama enormni iz xy razloga i da većina tih zgrada ne zadovoljava današnje standarde koje jedna građevina mora ispunjavati. Te su zgrade u privatnom vlasništvu i bez obzira što su neke od njih i povijesno više ili manje znamenite nije za očekivati da će ih se unedogled renovirati niti je to moguće i uvijek opravdano. I kad se slijedeći put nađe neki Horvatinčić i otkupi desetak stanova od babaca u tako nekoj zgradi i sagradi nešto novo opet će biti onih kojima će to samo po sebi smetati od samog početka. Eto, meni to samo po sebi ne smeta. Ako je u skladu s dozvolama, pravilima struke, ako su ljudi pošteni isplaćeni itd. ja neću u startu biti protiv.
A koliko je sam projekt o kojem se tu radi opravdan sa stajališta javnog interesa i zadiranja u javne površine nisam kompetentna reći jer osim što nisam ni arhitekt ni građevinac niti sam vidjela ikakvu dokumentaciju, prostorne planove i sl. nisam još ni ovako laički vidjela kako to izgleda u zadnje vrijeme. A i sviđala se nekom zgrada ili ne, to je opet samo naše subjektivno mišljenje, ova je tema maksimalno ispolitizirana i korištena u kojekakve svrhe tako da mislim da će tek vrijeme pokazati što se tu sve izdogađalo.
To što 3 i pol tete neće kupovati tamo, dok milijun drugih bude, neće promijeniti ništa po pitanju Cvjetnog prolaza ili kako se već zove. To je sve kap u moru...
meni isto smeta predimenzioniranost terasa u centru, pogotovo na cvjetnom i okolo, recimo bogovicevom i preradovicevom se nemre normalno hodati jer je vise od pola ulice--terasa. ali mislim da to tak ide kod nas jos uvijek, platis i dobijes. sta god treba, od organa do terase.
za cvjetni ne znam, vjerojatno cu ici ako cu nesto trebati. prometni problem zagreba je prekomplekasan da bi se sveo na gundulicevu i varsavsku. pogledajte samo borbu taksista da taksi ostane skup
btw, terase kod ograde crkve na cvjetnom inace stoje u preobrazenskoj, ali sad nemaju gdje posto je tamo gradiliste. vjerujem da ce se vratiti u "svoju" ulicu. ali ja ionako namjeravam poceti slati zalbe gradskim uredima zbog zakrcenih javnih povrsina, prolaza i mjesta za sjedenje, bas me zanima hocu li ista postici po tom pitanju![]()
Posljednje uređivanje od mikka : 25.03.2011. at 19:55
Teica Da, ovo je zaista otišlo off topic, ali je zanimljivo pa valjda nas neće zaključati, ovo je ipak Kutak za filozofski trenutak a znamo da filozofiranje može u razne smjerove/digresije otići.....
Nisu oni kojima projekt Cvjetni nije po volji stava da se u centru ništa ne treba mijenjati. Pitanje je samo kako, zašto i u što se centar mijenja. Projekt Cvjetni je trebao imati javni interes, a ja u Shoping centru (pa tako i u H&M) ne vidim javni interes, a još ga manje vidim u smanjivanju pješačke zone. Moglo se to dvorište urediti tako da se tamo napravi park i dječje igralište i nekoliko kafića (da se rastereti Cvjetnjak) - u tako nečem vidim javni interes i to zaista za svakoga.
A moja poanta u neodlaženju u taj H&M i općenito u taj centar je upravo kao ova priča s kinom - ako ljudi neće tamo odlaziti i kupovati, zdanje će propasti....pa možda dođe neki investitor i tu propast sruši (pa napravi nešto još ljepše i modernije![]()
Jedino što sama mogu napraviti je da krenem od sebe i ne odlazim tamo. Zanimalo me ima li još nekoga tko namjerava bojkotirati.
(Muči me jedino što je vjerojatno i hotel Dubrovnik bio takva šaka u oko ali je tamo otkad znam za sebe pa ga niti ne primijećujem, ali tješi me što renovirani Neboder primjećujem tj. smatram ga nadgrobnom pločom grada Zagreba, pa valjda neću oguglati i na Cvjetni pa krenuti u njega.)
Moram se i ja osvrnuti na projekt Cvjetni prolaz.
Tamo je nekad bilo kino Zagreb.Netko je napisao da su kina propala jer nitko nije htio ići u njih.To nije točno.12 godina sam tamo radila i znam da je Kino Zagreb namjerno uništeno kino.Namjerno baš zbog projekta Cvjetni prolaz.Prije nego se pojavio Horvatinčić sa svojom idejom kino je radilo ko ludo i uvijek imalo premjerne filmove.Nakon što se pojavio Horvatinčić sa svojom ponudom,kino je naglo počelo tonuti.Prikazivati reprizne filmove koji su tjednima prije igrali u Cinestaru.
Nemam ništa protiv H&M,dapače.Mada i meni se čini da im je kvaliteta iz godine u godinu sve lošija.
ALI,neću tamo kupovati.Iz čisto sentimentalnih razloga.Taman prije 5 godina,u travnju sam dobila otkaz i nakon toga je kino Zagreb prestao postojati.
Oh super. I meni je Arena bliže.
Ali iskreno, volim što će biti HM i u centru grada. Zbog velike djece. Jer njih moram voziti do centara na zapadu, sad više neću morati.
Žao mi je što sam parti brejker, ali budući da živim u blizini mrtvog grada bez proizvodnje, potrošnje i prodaje u kojem je uništeno sve što se uništiti dalo...i da po jedne tenisice moram u ZGB trošiti gorivo i vrijeme - mislim da je HM u blizini prednost. Ma i ZARA mi je super za dječju robu. Bude sniženo da je gotovo smiješno. Ni rabljeno sigurno nije jetinije.
da odgovorim na početni post
kupovat ću ako će biti povoljno
moje eventualno ne kupovanje neće vratiti Cvjetni u prvobitno stanje
Joj, Tanči, time što si ovo napisala si me dirnula znaš kako!
OK, ja sam pekmez - jesam.
Znam da su kina namjerno uništavana - i naravno da se kao netko tko je išao u ta kina i za njih ga vežu emocije, nikako ne mogu pomiriti s tim.
Pred očima mi kino Zagreb, u srcu stišće - ne mogu ja u Stakleni Cvjetni...
Znači, nas 3 nećemo ići u Stakleni Cvjetni: jedna2,Tanči i ja?
Upravo tako, parkovi i dječja igrališta su javne površine, a trgovine to nisu! Kafiće sam u ovom slučaju dodala kao javni interes samo radi rasterećivanja javnog prostora na Cvjetnjaku.
Nije tu bitno što kome treba nego što je javni a što privatni prostor.
Dam se kladit da kad bih stala pred ulaz u garažu, a nakon znaka za pješačku zonu, da bi vozač kamiona dostave dućana H&M kojemu bih prepriječila put pozvao policiju da me makne a možda i uhapsi.
Joj, da - gitu75 sam zaboravila!
Meni je poražavajuće
Ljudi se tamo danima i noćima nisu dali s ulice, na kraju su ih odnosili u marice i odvozili u policijsku postaju.
Moj bivši profesor je čak dobio mjeru zabrane približavanja Cvjetnom trgu i Varšavskoj.
Ali, u demokraciji vlada većina.
I T.H. je tu većinu bez problema prepoznao. To mu se mora priznati.
Neću bojkotirati H&M na Cvjetnom, ali sigurno neću ni ići baš često jer ne živim u centru grada.
Svoje mišljenje o svemu tome sam dala sudjelujući u protestima kada se devastacija i oduzimanje javnog prostora mogla još spriječiti. Ukakane fasade od golubova i "štakornjaci" se ne trebaju riješavati maksimalnom izgradnjom blokova. Zamislite da grad nije prodao zgardu i dvorište privatnom investitoru, da je stara tiskara revitalizirana u nekakav multimedijalni centar i sl, a okolo toga uređen javni park. Oduzimanje javnog pješačkog prostora zbog rampe za privatni parking je jako loše.
Ovo je model za još desetak blokova u centru koje čeka slična sudbina.
No prema posjećenosti ostalih shoping centara u srcu grada mislim tj. nadam se kako će budući investitori shavtiti nerentabilnost takvih gradnji. Pogledajte par primjera: Cibona prolaz, Rotonda u Jurišićevoj, Importane galerija, Branimir centar, Kaptol centar, Prebendarski vrtovi...
I samo da dodam, meni trgovine, kafići i stanovi nisu javni interes!
Da je po onima koji su demonstrirali, s vremenom bi ta zgrada pala nekom na glavu i ubila ga. Ili bi plin riknuo. Ili nešto. Jer očuvanje traži i adaptaciju, a nitko nije nudio novac, ni projekt. Samo antirpotivnost.
A garažu jedva čekam.
Ne znam što nagna razumnog čovjeka da se hiti na pod zbog pol metra betona, kad nam je garaža blizu centra prijeko potrebna.
Jedino ako nisi onaj koji živiš u centru, pa ti nije potrebna.
Ali to baca cijelo jedno novo, elitističko, svjetlo na cijelu situaciju.
Nikad mi nije palo na pamet da bojkotiram.
Tanči, ako ti kažeš da znaš da je to kino namjerno uništeno, ok, ja ne znam o tome iz prve ruke. Ali činjenica je da su u nekom komercijalnom smislu propala sva (ili skoro sva) stara zg kina, a da se nije na mjestu svih njih izgradilo neko stakleno zdanje.
Keska, trgovine, kafići i stanovi su i prije tamo bili, sad će samo biti novi stanovi, trgovine i kafići. Nije nitko srušio HNK i napravio shopping centar. A javna garaža jest javni interes i potreba, koliko god htjeli da svi voze bicikle i koriste javni prijevoz.
Otprilike na mjestu gdje je sad ulaz u garažu u Varšavskoj prije su stajali stolovi kafića koji su još manje javni interes. Pogotovo zato što je taj dio često bio hrpa praznih stolova, svi bi se ugurali u Bogovićevu i na Cvjetni, a Varšavska kod Gundulićeve je uvijek bio kao neko slijepo crijevo, osim u vrijeme špice jedva da je tamo bilo popunjenih stolova.
izbjegavat cu centar cvjetni
sve sto trebam kupujem po trgovinama u centru, dosad mi je bilo dovoljno
ali ako mi nesto zatreba, a mogu kupiti samo tamo ili stvoriti tonu co2, uci cu
ja zivim bas u takvom dvoristu i ne vidim da ni ja ni mojih 50 susjeda imamo opciju zivjeti u ljepsem i bogatijem okruzenju, ali eto odbijamo
tvoj post je sramotan
Posljednje uređivanje od ivarica : 26.03.2011. at 08:44
ja ne znam o kojim kinima vi pricate. neki dan sam brojala, i, osim zagreba kojeg nema, jadrana koji je postao magma home na moju veliku zalost, vecina kina je u kulturnoj upotrebi. tako je europa art kino, croatia je doku kino, lika je plesni centar, apolo je dom histriona, studio je za stand-up komediju, tuskanac je art sa dobrim programom, mosor je drustveni centar (koji ajde trazi kupca ali je sluzbeno dckm), urania na kvatricu ajde propada, ne znam sta je s njom, gric je kino. dakle? o kojim je kinima rijec, osim o kinu zagreb koje je (isto na moju veliku zalost) postalo soping centar?
Posljednje uređivanje od mikka : 26.03.2011. at 09:07
meni je isto zao da genijalna dvorista u blokovima zgrada u centru nisu bolje uredena/iskoristena, ali nadam se da ce doci bolja vremena kad ce i to doci na red za uredenje. mislim da se to placa iz pricuve, isto kao uredenja fasada koje nisu zasticene, a kako stvari stoje ljudi imaju prece stvari za placati nego dizati kredite za obnovu. nazalost.
evo ja zivim u poljanama u vrbiku i neki dan sam dobila dopis od susjeda u sanducic, kaze, moramo uzeti kredit na x godina i povecati pricuvu. ma super, ko da ionak nemam kaj s parama. a mora se, jbg, covjeku curi u stan. i kaj bus.
ina33
t.h. vjerojatno zna da u zagrebu ne zive samo zagrepcani kojima je stalo sta se s njihovim gradom dogada, i normalno je da ce u ovolikom gradu interes za tako popularnu trgovinu kao sto je h&m doci ispred neke gradoljubne ideje o bojkotu.
nekom tko je dosao u zg samo da radi vjerojatno nije jasno oko cega cijela buka, garaza--super, ionako ih je premalo, h&m--super, vise ne moram placat slovencima vinjetu. i austrijancima, ako idem u graz.
Ma daj, stvarno pretjerujes.
Po tvome ce u H&M na Cvjetnom dakle kupovati samo "dotepenci", a "pravi" Zagepčanci će bojkotirati?
Ja sam Zagrepčanka, kao i moji bake i djedovi, pa opet ne vidim nikakav razlog da bojkotiram H&M. Problem lezi negdje drugdje, a sve dok se naivnima mogu prodati ovakve ideje, imati cemo besmislene prosvjede koji nece ostvariti svoj cilj. Jer biraju pogresne metode.
i tina55
i ja
Ima još dosta onih koje su napisale da neće kupovati, ali iz drugih razloga.
Određen broj je i onih koje su napisale što im se ne sviđa u cijeloj priči, ali nisu napisale niti hoće li bojkotirati ili neće.
Osobno, ne sviđa mi se modus operandi spomenutog gospodina investitora, i ne želim podupirati taj projekt, niti sada, niti ubuduće.
Ako takav čovjek čini nasilje nad mojim gradom, ja mu neću poljubiti ruku.
Par šarenih krpica sigurno nisu razlog da uđem u spomenuto zdanje i poklonim se u tom hramu.
Navedeni gospodin sljedbenik je Mamona, boga novca, i u tom je izgubio sve obzire, ne zanima ga mišljenje građana ovoga grada. Svoj cilj postigao je korupcijom nadležnih. Sramota.
Potpisujem Teicu i cure u svemu.
Slažem se i s mikkom.
Tako je. Ni T.H. nije rođen i odrastao u Zagrebu, pa ga u njegovom naumu nisu ometali suvišni sentimenti. Naravno da postoje ljudi koji u Zagrebu nisu rođeni i odrasli, ali cijene ovaj grad i njegove ljude, no navedeni gospodin očito nije jedan od njih.t.h. vjerojatno zna da u zagrebu ne zive samo zagrepcani kojima je stalo sta se s njihovim gradom dogada, i normalno je da ce u ovolikom gradu interes za tako popularnu trgovinu kao sto je h&m doci ispred neke gradoljubne ideje o bojkotu.
nekom tko je dosao u zg samo da radi vjerojatno nije jasno oko cega cijela buka, garaza--super, ionako ih je premalo, h&m--super, vise ne moram placat slovencima vinjetu. i austrijancima, ako idem u graz.
I stray cat se prilično lako pomirila sa situacijom, što nije ni čudno; već smo čuli da ona živi - u slasnoj jabuci, a ne ovdje.
Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 26.03.2011. at 10:10