Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Roditeljski zakon

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno Roditeljski zakon

Ukratko, zašto ne bi postojao zakon koji bi obvezao sve buduće roditelje da prođu roditeljski tečaju trajanju cca. mjesec dana?

P.S. prožvakao sam malo više ideju i mogao bi proširiti pitanje, ali jednostavno zanima me vaše mišljenje i vaša pitanja pa eto što kraće.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Glupost. Roditeljstvo nam je urođen instinkt (oni kojima nije nek slobodno traže pomoć). Svatko ima svoj način odgoja i cilj kojem stremi u odgoju. Da mi zakon nalaže da moram ić na takav tečaj gdje mi "stručnjaci" govore koji je "pravi" način odgoja, kršila bi zakon i ne bi išla ni u ludilu. Dovoljno nam i sad djeci ispiru mozak i svojataju ih kroz raznorazne institucije, indoktriniraju ih i asimiliraju.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

suludo i neprovedivo
    iako je moj, već davno pokojni djed govorio "Čak i za uzgajati piliće trebaju ti papiri, a za odgajati djecu ne treba ti ništa"
    (sad sam k'o Bandić i baba Kata)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne trebaju meni papiri ni za piliće

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hm, slažem se Roza, da svatko ima svoj način i cilj odgoja, ali nažalost poznajem neke "roditelje" kojima bi dobro došao tečaj.....ma, nisam sigurna znaju li uopće što znači biti roditelj. Ipak mi se čini da nije svima "urođeno".

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da ljudima ako je nešto "prirodno" dano kao ženama roditi, ne mislim da je urođeno biti majka ili općenito roditelj, i mislim da smo se svi koji smo roditelji uvjerili u to da kad dobiješ djete stižu promjene, i da koliko god si spreman -namaš pojma što radiš,ha,ha...u smislu ono, brineš se za djete, hraniš ga itd. ali odgoj je druga stvar...jer ljudi koji imaju više djece su se suočili s činjenicom da je svako djete drugačije, a ti si isti-pa kako onda primjeniti isti odgoj na dvije različite osobe?

Nemam ništa protiv nikakvih tečajeva pogotovo od mjesec dana;trudnice idu na trudničke tečajeve, predbračne tečajeve, ne vidim ništa loše u tome da roditelji prođu neki pripremni tečaj s nekim savjetima pogotovo ako dobivaju prvo djete- možda više praktičnim savjetima...mislim da svi mi koji sudjelujemo na ovome Forumu ustvari smo stalno na nekom roditeljskom tečaju, na kojem izmjenjujemo iskustva iz raznih problematika itd.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kakve sam sve roditelje vidjela, ne bi bilo loše...

No, opet, nema to smisla jer kako natjerati ljude da provedu ono što su naučili...

I što bi učili, stilova roditeljstva ima svakakvih...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Kakve sam sve roditelje vidjela, ne bi bilo loše...

No, opet, nema to smisla jer kako natjerati ljude da provedu ono što su naučili...

I što bi učili, stilova roditeljstva ima svakakvih...
    Možda malo psihologije, malo praktičnih stvari oko brige za bebu, oko shvaćanja žene nakon poroda, odnosa bračnih partnera jednog prema drugom i djetetu....mislim sve bi to na kraju bilo površnu, jer ljudi su različiti i djeca i neka konačna formula ili način odgoja koji je "svršenza sve" ne postoji.
    Bilo bi lijepo kada bi roditelji jednom mjesečno mogli iči na takve sastanke , pa npr.psihologe, pedagoge pitati neke konkretne stvari vezane za njihovu djecu!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ko voli nek izvoli, ali da se zakonski obavežu svi koji očekuju dijete da idu na te tečajeve je glupost!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je prvi kamen spoticanja ekipa koja bi tečajeve provodila )
    da dalje ne pričam.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mislim da bi to bila odlična ideja i uvela bi to kao nešto obavezno. Predavači bi bili pedijatri, dječji psiholozi i pedagozi. A mame i tate bi stekle bar mali dio znanja o zdravstvenoj zaštiti djece, dječjoj psihoogiji.... Ja sam studirala predškolski, došla do sakoro samog kraja i mogu reći da mi je to znanje baš jako pomoglo u roditeljstvu.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ko voli nek izvoli, ali da se zakonski obavežu svi koji očekuju dijete da idu na te tečajeve je glupost!
    Potpis!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma kakvi, pedijatri koji preporucuju kravlju sisu umjesto ljudske, psiholozi koji kazu da su co-sleeping i produzeno dojenje stetni za mentalno zdravlje, pedagozi s ko zna kojim sumnjivim metodama.. no thanks

jbg, nemres se osigurati da svi imaju 3 ciste u glavi, a i 3 ciste su isto diskutabilna stvar--meni to predstavlja jedno, nekom drugom nesto deseto.

a i trudnoce se dogadaju, nisu sve planirane, daleko od toga
    Posljednje uređivanje od mikka : 15.04.2011. at 10:42

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mi smo u firmi imali organiziranu radionicu za roditelje:
    http://www.vrticcvrcak.hr/za-roditel...-za-roditelje/

... mislim da je bila razgrabljena. pisalo se o njoj po forumu, roditelji su bili zadovoljni s ponuđenim.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja stvarno ne znam u kakvim krugovima se vi to krećete. Ja još od nikoga nisam čula išta kontra dojenja a kamoli pedijatrice, zajedničko spavanje ne spominjem nikome, pa to je moja intimna stvar, ne pada mi napamet o tome razglabati s doktorima. (dodatak:produženo dojenje..preko 3,4..i ja smatram nenormalnim pa me sad pokopajte)

Ja mislim da je bar 50 % roditelja toliko neuko da je prava šteta što imaju djecu, rade tako velike štete na račun vlastite djece da je ružno za gledat a da ne govorim o toj istoj djeci kad postanu odrasli ljuti i što će onda biti.

Ali ok, takav tečaj ne postoji ali ja mislim da bi trebao postojati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije kontra dojenja, ali kaj stvarno nisi cula da se mamama djece starije od godinu dana savjetuje da predu na kravlje mlijeko jer je dijete prestaro za sisu? ja sam bome cula. i nemrem vjerovati da obrazovana osoba moze izvaliti takvu glupost. s naglaskom na obrazovana. a za co-sleeping sam cula od frendice koja je bila na goljaku sa kcerkom, psihologica ju je popljuvala jer spavaju zajedno. ko je tu lud. pazi, i psihologica je obrazovana , a meni su to nebuloze.

da ne spominjem cijepljenje

Tina84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Potpis!

Teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo.
    Pa kako onda tamo nekakvu teoriju primjeniti na svog malog individualca?
    Ima nas svakakvih roditelja. Dobrih, loših...
    Dobar roditelj će se uvijek truditi biti dobar, pa će i poražiti pomoć ili savjet kad zapne u svojoj velikoj zadaci
    A lošem roditelju nikakva prisilna predavanja nece pomoći da postane bolji.
    Želim reči da nitko nije savršen. Svi se mi spotičemo i griješimo, a razlika između dobrog i lošeg je što je "dobrom" stalo, a "lošem" nije stalo do toga kakve će ljude odgojiti.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma ne znam, ima sad u glavi tisuću argumenata ZA ali ne mogu sad, toliko sad nervozna i napeta zbog ovog s Gotovinom da se ne mogu skoncentrirati. Sutra ću

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa nemaju svi stručnjaci isto mišljenje o svim stvarima. Nedavno sam pročitala na cybermedu da dojenje duže od 6 mjeseci nema nikakve koristi za dijete u današnjem civiliziranom svijetu gdje smo normalno opskrbljeni hranom. To je napisao dr. Richter koji je inače pravi stručnjak u svom poslu. Eto! I da mi takav drži predavanje recimo o dojenju?! I tako možeš naći puno primjera.
    Ja volim čitati i informirati se o svemu što je vezano za djecu, trudnoću, porod....tako sam i "otkrila" Rodu u prvoj trudnoći surfajući i tražeći informacije. I jesam za radionice, zašto ne! Ali kao zakonska obaveza....
    Neznam koliko bi to imalo smisla. I koliko bi to uopće nekima pomoglo!

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo, Tina84 je napisala baš ono što i ja mislim!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da bi to bila odlična ideja i uvela bi to kao nešto obavezno. Predavači bi bili pedijatri, dječji psiholozi i pedagozi. A mame i tate bi stekle bar mali dio znanja o zdravstvenoj zaštiti djece, dječjoj psihoogiji.... Ja sam studirala predškolski, došla do sakoro samog kraja i mogu reći da mi je to znanje baš jako pomoglo u roditeljstvu.
    Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo u firmi imali organiziranu radionicu za roditelje:
    http://www.vrticcvrcak.hr/za-roditel...-za-roditelje/

... mislim da je bila razgrabljena. pisalo se o njoj po forumu, roditelji su bili zadovoljni s ponuđenim.
    Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja stvarno ne znam u kakvim krugovima se vi to krećete. Ja još od nikoga nisam čula išta kontra dojenja a kamoli pedijatrice, zajedničko spavanje ne spominjem nikome, pa to je moja intimna stvar, ne pada mi napamet o tome razglabati s doktorima. (dodatak:produženo dojenje..preko 3,4..i ja smatram nenormalnim pa me sad pokopajte)

Ja mislim da je bar 50 % roditelja toliko neuko da je prava šteta što imaju djecu, rade tako velike štete na račun vlastite djece da je ružno za gledat a da ne govorim o toj istoj djeci kad postanu odrasli ljuti i što će onda biti.

Ali ok, takav tečaj ne postoji ali ja mislim da bi trebao postojati.
    cure potpis (ja isto studiram predškolski i stvarno ti neke stavri otvore oči, neke ti se ne svide uglavnom odabereš za svoje djete što ti se sviđa,ali lijepo je imati neke spoznaje koji nisi imao-kao npr. i ovdje na Rodi sam puno saznala o nekim stvarima o kojima uopće nisam razmišljala ili znala da postoje, pa sam izabrala od svega toga nešto za sebe i djete što nama odgovara tj.prilagodila sebi-ali da nisam imala tu neke informacije bili bi zakinuti i ja i djete sigurno u puno više stvari-za dojenje, prirodni porođaj itd.)

ljudi moraju proći razno razne tečajeve za svašta u životu da bi mogli radit, a roditelj može biti svatko...tih mjesec dana ne bi nikoga ubilo, i mislim da bi se na tim tečajevima više trebalo raspravljati tipa.pitanja -odgovori, a ne sad propagiradi određene načine odgoja...ali zašto ne ljudima objasniti kako ojedini načini odgoja utječu na pojedinu djecu, pa o kažnjavanju, pa o problemima s motorikom i pravima na produljeni porodiljni, neznam razgovori s logopedom itd.

Zamislite tek tinejđere roditelje-mislite li da je bolje da ih roditelji savjetuju ili da dođu ovak na nekakav "iformativni tečaj"-bar o nekim osnovama

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bravo ivanazg, eto ti si sve to lijepo napisala

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znači i tako i tako idemo kod pedijatra a oni su različiti, neki mjere djecu važu, govore vam o cijepljenju, o dobrobiti dojenja, drugi vam se uopće ne obraćaju, ne vode brigu o djeci ili su totalno kontra dojenja itd. baš zato mislim da bi ti tečajevi bilo OK da ljudi tamo mogu pitati ne samo pedijatre već i roditelje koji će se tamo nać.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

eh, za razliku od vas, mm i ja imamo potvrdu da smo psihički sposobni biti roditelji. hvala ti milinoviću na najgoroj diskriminaciji žene ikada.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    eh, za razliku od vas, mm i ja imamo potvrdu da smo psihički sposobni biti roditelji. hvala ti milinoviću na najgoroj diskriminaciji žene ikada.
    a joj...

iskreno mislim da ja tu potvrdu nikad ne bi dobila

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma ivana, ima opcija i da platiš pa dobiješ, ko sve u hrvatskoj. ova država je jedna velika muzilova.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpis!
    Sjecam se koliko me nervirao predbracni tecaj. Nit sam ista naucila, nit me zanimala vecina toga sto imaju za reci.
    Al da se takvi tecajevi odrzavaju pa da roditelji koji su nesigurni mogu iste pohadat, to mi je ok.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo odabrali predbračni tečaj za koejg smo čuli da je super i bio je super. Nešto romantičnije i inspirativnije nisam duuugo doživjela. A čula sam da ih ima koma. Dakle bilo bi usper da ima još više edukacija za budće i sadašnje roditelje i da su besplatni i dostupni, ali obavezni- ne. I sad soc.služba i doktori upućuju an savjetovanje maloljetne roditelj itsl i to je obavezno, ali mislim da bi ostali bez (očitih) indikacija morali moći birati, gdje, kad kako i da li uopće

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Za obavezni tecaj nikako nisam, posto ljudi cesto na "obvezne" stvari reagiraju otporom. Medjutim mislim da neke spoznaje iz razvojne psihologije mogu jako pomoci roditelju da bolje razumije svoje dijete, a samim time i da se sam bolje snalazi kao roditelj.

A teme tipa utjecaj dojenja, produljenog dojenja, zajednickog spavanja su jako kompleksne, jako tesko ih je znanstveno istrazivati da bi znanost mogla dati neki definitivan, jednoznacan zakljucak. Iako ovo s neuroloskim istrazivanjima ulijeva malo vise povjerenja, ostalo bojim se bas i ne. Mislim sa stajalista znanosti (ovo je rezultat nekog mog povrsnog interesa za temu, pa mozda i grijesim) da je Sears otprilike jednako znanstveno utemeljen kao i Freud tako da mi je jasno i da ga uzimaju s rezervom. A osim toga niti jedna teorija nije "sveto pismo", ona je valjda samo pokusaj da bolje razumijemo sebe i oko sebe, određena je nesavrsenostima i mjernih instrumenata, metodologije, stupnja razvoja znanosti...

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Za starateljstvo (udomiteljstvo) treba kurs.

Za usvojenje, da ne pričam, šta sve prolaze ljudi koji žele da usvoje dete, dovoljno je samo virnuti ovde na pdf ili bilo gde drugde. Stalno se ispituje neka podobnost.

Zato jesam za kurs roditeljstva, naravno na dobrovoljnoj bazi, jer ne može se očekivati da se ljudi teraju da idu u neku učionicu, nego bi to trebalo raditi terenski, od kuće do kuće.

Naravno, to bi moglo da ima i loših elemenata, kao i sve, ko bi to predavao i sl, ali ideja kao ideja je sasvim ok.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Vilin konjic prvotno napisa Vidi poruku
    Ukratko, zašto ne bi postojao zakon koji bi obvezao sve buduće roditelje da prođu roditeljski tečaju trajanju cca. mjesec dana?

P.S. prožvakao sam malo više ideju i mogao bi proširiti pitanje, ali jednostavno zanima me vaše mišljenje i vaša pitanja pa eto što kraće.
    Aj' sad ti nama lijepo reci što si ti to prožvakao i zaključio, da ne bi bilo da je ovo samo bacanje udice (vidim da si još na jednom postu)
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 15.04.2011. at 20:51

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Kad se dogovorimo oko toga što je pravilno i ispravno u odgoju djece onda bi se mogli održavati i nekakvi tečajevi u tom smislu. A to će biti nikad.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne mozes nikoga natjerati da radi nesto sto ne zeli.
    Dakle,ne mozes nikakvim tecajem natjerati ljude da budu bolji ili dobri roditelji ako oni to ne zele.
    Ako bi takav tecaj bio zakonska obveza (s ciljem da roditelji bolje odgajaju svoju djecu) i da ga moraju pohadjati SVI buduci roditelji tko garantira da ce roditelji i primjeniti ono sto nauce?
    Oni roditelji koji ZELE ce i bez takvog tecaja doci do informacija koje im trebaju da bi pokusali biti bolji (razgovori s strucnjacima, razgovori s drugim roditeljima, forumi, radionice za roditelje, razni casopisi i sl.).

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pitanje:
    Recimo da postoji takav tecaj i da postoji zakon po kojem ga svi buduci roditelji moraju pohadjati.
    A kakva je kazna za one koji ne postuju taj zakon tj. nisu prosli tecaj a postali su roditelji?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Malo pratim temu i htjela bih skrenuti pažnju da tečajevi postoje, mi smo prošli tečaj u sklopu bolnice jer je MM htio biti prisutan na porodu i to nam je kao mladim roditeljima pomoglo. Puno toga smo naučili, a što nas je zanimalo mogli smo prokomentirati, pitati...tečaj je trajao pet dana i svaki dan je bila druga tema. Prošli smo i tečaj "Roditeljstvo na drugačiji način" http://www.centar-dmo-vg.hr/index.ph...d=16&Itemid=27. Sve nam je to pomoglo i ojačalo nas kao roditelje.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, postoje, ali nitko nije zakonski obvezan pohadjati takav tecaj.
    Mozda je zacetnika teme (btw, javi se) smetalo sto svatko moze postati roditelj bez da zna ista o tome.
    Realno, osoba stvarno ne mora znati nista o djetetu, njezi djeteta, njegovim potrebama, o roditeljstvu...., a moze postati roditelj tj. odgovoran za jedan ljudski zivot!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cuj, slicna je stvar s vozackim dozvolama, iako je glupo usporedivati. dozvolu imaju ljudi koji nikako ne bi smjeli sjesti za volan, a i odgovornost za necije zivote je prisutna. opet, kako ce netko odrediti tko je podoban da bude vozac, ili roditelj, a tko nije..

uglavnom mission imposible.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ispričavam se na otezanju, ali htio sam pročitati što više postova.

Zašto Roditeljski zakon (zapravo bolji naziv bi bio obavezna škola za roditelje)?
    Isti je motiv kao i za obaveznu osnovnu školu. Dakle želja je da se educira(uputi) roditelje
    u nekakav kvalitetan osnovni odgoj. Svi mi pišemo i čitamo, ali u Hr. opet postoji puno različitih dijalekata i
    polupismenih ljudi (poput mene). Ista stvar je sa roditeljstvom, ako naučite nešto nitko od vas se neće pretvoriti u robota
    koji odbija bilo kakvu varijaciju (drugačiji stil roditeljstva).

Konkretno jedan primjer što učiti: svima je jasno (barem se nadam svima ovdje) da je udaranje djeteta izrazito štetno za njegov kvalitetan (emotivno/psihološki.....) razvoj.
    Dakle kad beba plače već peti put gluho doba noći, a sutra te čeka još jedan iscrpljujuć radni dan ili dijete je hiperaktivno(skače sa kauča na fotelju sa vilicom u jednoj i ukusnim mliječnim obrokom u drugoj ruci) možda će se nešto veći postotak roditelja zaustaviti jer se sjetio načina kako pomoći ili riješiti ili doskočiti trenutnoj situaciji kojeg je čuo u školi ili bi ga jednostavno nemoćno mlatnuo i požalio u isti tren kao što to obično je.
    Ono što je dobro kod edukacije je saznanje/spoznaja da radiš/napravio nešto loše(naravno ne treba večini škola za tako nešto) koje te kasnije može natjerati da se ne dovedeš u tu situaciju gdje češ pokleknuti pred najglupljim rješenjem.
    Želim reć da će te ta grižnja savjest natjerati da se jednostavno bolje organiziraš promisliš kakav će ti sutra biti dan da li da zoveš nekog da prespava kod tebe (naravno ako živite sami) da ti pomogne preko noći, da dijete odspava preko dana, da se dovoljno zabavi preko dana, da nauči dijete nekakav obrazac ponašanja u kući, parku, ili na cesti…..
    To su stvari na koje bi se upućivalo roditelje. Recimo "stihijsko" roditeljstvo je loše. Dijete zahtijeva granice, dijete u tom smislu traži sigurnost, a ne nekakvu bolesnu potrebu za kontrolom itd…

Možda je prebanalan primjer sa zlostavljanjem djece ali isto tako daleko od toga da je iskorijenjen u našem društvu, uglavnom ima hrpa izazova i zamki u roditeljstvu.

Sama škola ne bi bila klasnično predavanje sa zelenim klupama kredom i pločom sa 100 ljudi bez dašaka zraka u prostoriji, nego niz grupnih i individualnih razgovora u raznoraznim savjetovalištima, radionicama…. i za to sve obić poslušat bi trebalo nekakvih cca mjesec dana. jer ne može svatko sve svaki dan pa je mjesec dana dovoljno dug period da se svi uspiju prilagoditi satnicama.

Kako kontrolirati takav zakon: U principu nama nikakav poseban način kontrole. Svaki ginekolog doktor bio bi obavezan prijaviti (ko bi već bio zadužen u državnoj strukturi za tu školu) trudnoću i roditelji bi se stavili na popis, dobili bi datume održavanja škola i u nekom roku se odlučili kad će istu pohađati.
    Tko ne bi pohodio školu morao bi platiti visoku novčanu kaznu, bila bi mu oduzeta prava na razne dohotke, gradske, državne pomoći za novorođenče i sl. (nemem drugih ideja za kažnjavanje) bila.

Ono što je meni osobno najljepša misao u cijeloj toj priči je da bi danas sutra imali osviještenije društvo. Dakle u parku, vrtiću, školi, dijeca bi bila zbrinutija jer bi odrasli imali jasniju sliku o glavi zašto neke stvari rade, žele ne bi bili osuđivani zbog ovog ili onog nego shvaćeni i upućeni.
    Nisam još pronašao neku ozbiljniju manu zakonu jer sve bi bilo na račun države u svrhu kvalitenijeg društva sutra.
    Bilo tko od nas može odgajati na podupirajućn najsuvremeniji, najangažiraniji, način dijete, ali to aspolutno ništa nemora značiti ako živi u društu gdje ga netko može prebiti,strpati ga u invalidska kolica, ubiti, jer tamo neki drugi roditelj nije bio dovoljno educiran pa ga je preko batina učio svemu i stvorio sociopata koji će nauditi tvojem dijetetu.

To je to ukratko. Ne znam možda nisam bio baš najjasniji ali eto nadam se da ste po donekle shvatili što bi htio sa tim zakonom. Ispričavam se na pogreškama ali nisam imao vremena za lektoriranje.

Naravno pitanja i komentari su dobro došli.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Pokušat ću odgovoriti na neka pitanja/komentare.

Ciljevi i načini roditeljstva se razlikuju. Ok, cilj roditeljstva barem onaj kakva ja smatram da bi trebao bit je da dijete odraste u normalnu i zdravu osobu. Naravno ako krenemo sad tim putem tko šta smatra normalnim i zdravim mogli bi se vrlo brzo izgubiti u cijeloj priči. Mehnaizam za reporodukciju nam je urođen, za roditeljstvo treba edukacija.

Način roditeljstva isto tako nije nešto što bi trebalo ići preširoko (barem ne bi trebalo bit). Svako novo dijete koje se rodi nije novija verzija mobitela sa novim aplikacijama nego jednako prazno(ignorantno) kao i ono koje se rodilo prije 10 minuta ili 100 godina. Znači potrebna je dovoljna količina ljubavi pažnje da se stvori dobra premisa za kasniju kvalitetnu nadogradnju dakle dok donekle ne osvijesti svoj bitak kad možemo početi sa svojim inputom.

Tečajeve bi prvodila država u ciklusima dakle svakih 3 mjeseca bi se održavali tečajevi. Za program bi bili zaduženi stručnjaci, koji stručnjaci i zašto ne bi sumnjali u kredibilitet tih stručnjaka? Postoji dovoljan broj stručnjaka i znanstvenih radova koji za jedan kvalitetan tim ljudi ne bi trebao predstavljati problem. Roda je najbolji primjer toga. Sve je na volonterskoj bazi a pogledajte koliko se posla obavi.
    dakle da uspiju iz svog tog mora informacija izvuć relevantan komad podataka. Nitko od nas ne raspravlja o svakoj riječi što ona izvorno znači nego se jednostavno koristimo vokabularom kako bi komunicirali.

Naravno da postoje loši pedijatri naravno da postoji farmaceutska industrija kojoj je dovoljno da sije sjeme sumnje u majčino mlijeko pa da nevjerovatan postotak majki ne doji jer "nema" mlijeka (malo karikiram ali razumijete što želim reć). Stvar je jasna oko tih stvari co-slepinga, dojenja i sl. samo treba iza toga stati zakon dakle putem škole od strane države propagirati dojenje itd itd… neki stručnjaci kažu ovo drugi ono. Tim ljudi koji radi na programu škole mora složiti program prema najtočnijim istraživanjima, ne prema zadnjem tekstu u Gloriji ili čemu već.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Aj' sad ti nama lijepo reci što si ti to prožvakao i zaključio, da ne bi bilo da je ovo samo bacanje udice (vidim da si još na jednom postu)
    Niti na jednom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •