Evo ti pinky moja:

Istarska vazmena pinca

2 kocke kvasca
1,5 kg brašna
25 dag maslaca
2 jaja
6 žutanjaka
40 dag šećera
2 vanilin šećera
malo mlijeka
čep ruma ili rakije
narančina i limunova korica
sol
grožđica po želji
Važno:svi sastojci moraju biti sobne temperature

Izmrvljeni kvasac pomiješati sa malo šećera, brašna i mlake vode pa ostaviti da se uzdigne.
Brašno prosijati i ugrijati sa maslacem i sitno ga razmrviti.
Napraviti u sredinu sitnu jamicu i u nju staviti šećer, jaja, žutanjke, sol, vanilin šećer, limunovu i narančinu koricu i na kraju dignuti kvasac.
Dodati malo mlakog mlijeka po potrebi, tek toliko da se tijesto uspije lijepo zamijesiti, a da ostane kompaktno i tvrdo (ne kao kruh).
Tijesto dobro izraditi rukama, pred kraj dodati grožđice, te pokriveno ostaviti na toplom da se uzdigne (meni stoji cijelu noć, ako je hladno, znam čak uključiti grijanje preko noći).
Noću provjeravam da li napreduje, pa ako ne napreduje još utoplim, a ako previše napreduje još jednom premijesim da se ne prekiseli do jutra.
Ujutro kada je tijesto dobro uzdignuto, podijeliti na 2-3 jednaka dijela i svaki dio oblikujte u okrugle oblike-pince.
Oblikovane pince staviti na masni papir, najbolje odmah u kalup (može u neki lonac ili npr u kutiju od Danish keksa). Dakle, pek papir na dno, a stijenke namastiti da se ne prilijepi.
Sve to opet dobro pokriti pa pustiti da se još jednom uzdigne u kalupu,
oko dva sata.
Ugrijte pećnicu na 200°C, ako je jača može i na 180°C,
pince oštrim nožem zarežite na tri dijela (ako vam je lakše napravite samo križ)
premažite jajetom (po orignalnom se pospe sa grubo tucanim šećerom, ali ja to ne radim jer volim da mi je sjajna) i ubacite u pećnicu na otprilike sat vremena.
Moje iskustvo je da je najbolje pincu čim se u pećnici zarumeni pokriti pek papirom (koji prethodno izrežem u obliku mog kalupa), jer inače voli zagoriti i napravi se predebela kora.
Prije vađenja iz pećnice provjeriti da li je pečena nekom tankom dugom iglicom ili štapićem.
Pečenu pincu pustiti da se ohladi,a tradicija nalaže da se u sredinu zabode mala grančica masline koju ste na cvijetnu nedjelju odnijele blagosloviti u crkvu.