Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 149 of 149

Thread: Pinca, pogača....

  1. #101
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Ha! Sad znam zasto necu napraviti pincu.

    Ne stane mi tamo gdje drzim kruh.

  2. #102
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Cure, nisam kupila svježi kvas, a da koristim suhi jel isto ok?
    Da li su 2 vrečice suhog jednake jednoj kocki svježeg i da li i kod suhog treba ostaviti da se cijeli dan ili noć diže?
    Da li je rezultat isti ili?
    Plizzz ako netko zna!

  3. #103
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Možeš napraviti sa suhim kvascem, mislim da je jedna vrećica kvasca kao jedna kockica svježeg.

  4. #104

    Default

    meni suhi nije jednak svježem
    ja bi rađe skočila do dućana

  5. #105
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Meni je dobar onaj Dr.Oetker-ov suhi kvasac,
    predlani sam zamijesila pincu sa njime i lijepo mi se tijesto uzdiglo...

  6. #106
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Gotovo je , slučajno je mm dolazio kući pa sam ga zaposlila da mi kupi.

    Ma stvar je u tome da sam imala u planu da se tijesto radi u pekaču i zato kupila suhi kvas,
    a s obzirom da je danas pred Uskrs i da to još nisam radila u pekaču ipak sam na sigurno išla i izmjesila rukom.
    I znam da je i sa suhim dobro, ali u uhu ipak pobjeđuje izraz svježi kvas

    Eto sad se diže i nadam se da će biti fino.
    Hvala cure na savjetima.

  7. #107
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja sam napravila sa suhim kvascem i super je.
    Hvala piplice Ni meni ne stane u kutiju za kruh, ali ev držim zamotano u vrećici valjda će biti jestiva do sutra

  8. #108
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Moja mama ju je prije 3 tjedna probala napraviti u pekaču. Bila je odlična.
    Tako da će ljenjivica u meni danas tako. Pa kakva bude.

  9. #109
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja sam je zamjesila i dizala u pekaču samo sam je pekla u kalupu za tortu u pećnici.
    Kaže moja mama da su domaćice prije dizale tijesto po noći jer nitko nije ulazio i izlazio iz kuhinje pa nije bilo propuha i tijesto se moglo na miru dizati - znala sam da ima neka caka s tim noćnim dizanjem

  10. #110
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    Ja sam je zamjesila i dizala u pekaču samo sam je pekla u kalupu za tortu u pećnici.
    To bi mogla.

  11. #111
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    je, izgleda ko iz dućana
    nakon ove mamine priče o propuhu, stavila sam par krpi preko pekača kad je završio program jer je kod mene sve otvoreno i dizalo se lijepo, kad je tijesto bilo na dodir više hladno nego toplo uključila sam program ponovno i tak, impro uglavnom

  12. #112
    luci07's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,313

    Default

    Ja sam ih danas napravila, po receptu iridanine none, i ispale su savršeno! A ne dižu se duuuugo!

  13. #113
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    Pinca gotova! super je! Hvala cure na super savjetima. Sad još mali gnjav za kraj- u čemu da čuvam pincu da mi se ne osuši do Uskrsa?
    Kasnim s odgovorom... Ja imam Tupperware kućicu, ali i jednu običnu frigo-box s placa. Odlično služe jedna i druga.

  14. #114
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by luci07 View Post
    Ja sam ih danas napravila, po receptu iridanine none, i ispale su savršeno! A ne dižu se duuuugo!
    Hm, moje su totalno zagorile

    Pećnica mi je jača, pa sam umjesto na 200, stavila na 180°C i dok smo malenu okupali i dok je pocicala, idem ja kao poviriti kako to izgleda, kad ono već sve izvana zagorilo, a tek je prošlo pola sata! Onda sam smanjila na 150.
    Eto danas možeš s mojom pogačom ubiti nekoga, koliko je tvrda kora, ali je tijesto jako fino!
    Dobila sam savjet da je, nakon što dobije malo boje, pokrijem folijom, koju skinem zadnjih 15 min. Pokušat ću tako za par dana!

  15. #115
    luci07's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,313

    Default

    Ja sam 10-ak min na 180 i još oko 25-30 na 160.

    P.S. Moja je lani bila takva da si mogao ubit čovjeka.

  16. #116
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Moja je planula već na doručku - prezadovoljna sam. Sljedeće godine radim dvije. Držala sam je u krpi pa u vrećici, imam sve neke izdužene kvadar kutije za kruh, ali nije se osušila.

  17. #117
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Ja sam radila običnu uskrsnu pogaču, a pincu ću kroz tjedan ili sljedeću nedjelju. U kombinaciji sa pekačem, naravno

  18. #118
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Naravno, sve u zadnji tren.
    Vidim da baš u svim receptima ide svježi kvasac, a ja, eto baš zaboravila na to. Može li se staviti suhi i koji je omjer? Jel tko tako radio??
    Pomagajte!!

  19. #119

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    385

    Default

    sve što ide sa svježim ide i sa suhim,omjer ti piše na vrećici,ali nije toliko striktno,manje brašna možeš,a za više ne znam

  20. #120

    Default

    dižem
    i molim pipli da bude tu dežurna ove dane

  21. #121
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Nazočna.

  22. #122

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Nazočna.


    za početak, zaboravila sam od lani, koliko dobijem pinci od te smjese ako pečem u kutiji od keksa?
    i ako ih želim ispeći u četvrtak navečer kad je najbolje da ih zamjesim?

  23. #123
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post


    za početak, zaboravila sam od lani, koliko dobijem pinci od te smjese ako pečem u kutiji od keksa?
    i ako ih želim ispeći u četvrtak navečer kad je najbolje da ih zamjesim?
    Tri od kile i pol brašna.
    U četvrtak ujutro. Poslijepodne premijesiš i navečer pečeš.

  24. #124

    Default

    radim četvrtak poslijepodne nema mi ih tko premjesiti i stavit u kalupe, zato je zaheb, mogu umjestiti ujutro, ali kako i kada premjestiti kad ću doć doma u 21?
    trebam ih onda dizati bar do 23, što ne?
    i onda peći do 2h, a radim u petak ujutro, zato pokušavam iskemijati kako izbjeći cjelonoćno pečenje
    ako umjesim sutra navečer i prvo dizanje obavim do četvrtka ujutro i onda premjesim, stavim u kalupe pa u frižider, da se lagano diže do navečer i onda izvadim iz friža i džem još 1h, što misliš kako bi to bilo?

  25. #125
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Nisam nikada prakticirala tu opciju sa hladnjakom, ali ne vidim razloga da ne uspije.
    Zapravo ti je to dobra ideja...

  26. #126

    Default

    pipli, definiraj malo mlijeka

  27. #127
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Ma naravno da nije potrebno ako primjerice zamijesiš tijesto ujutro, pa ti se do poslijepodne uzdigne,
    onda ga premijesiš i pustiš još par sati u kalupu, a navečer pečeš.

    Ja obično zamijesim na Veliki petak poslijepodne, da pečem u subotu ujutro,
    zato noću dežuram.
    A malo i volim praviti nauku od pečenja pince, ko apri od bolonjeza.
    Evo krećemo s projektom Dršte fige dugo nisam radila

  28. #128
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Ajmo sada ispočetka. Ako popodne zamjesim, navečer premjesim i stavim u frižider dali ću ju sutra tokom dopodneva ili ranog popodneva moći peći?

  29. #129

    Default

    meni su pince trebale za danas pa sam ja ranije krenula u proces
    ja sam umjesila u srijedu navečer, pustila cijelu noć da se diže
    na sobnoj temp.
    u četvrtak ujutro sam premješala, podjelila na 4 jednaka dijela i stavila u kalupe i u frižider
    izvađeni su iz frižidera na sobnu temp oko 19 h, i dizali su se negdje do 21.30 i onda sam išla peći
    odlično su ispale
    samo nisam dovoljno slušala pipli pa su mi prve 2 (pekla sam 2 po 2) brzo previše potamnile
    prekasno sam stavila papir
    pa su malo tamnije, ali to ne utječe na okus
    druge 2 su ispale i izgledom i okusom savršene

    Kosjenka, mislim da ih ti ne trebaš stavljati u frižider, navečer zamjesi, diži po noći na sobnoj temp i ujutro premjesi, oblikuj, diži još 2 sata i peci
    Last edited by aleksandra70vanja; 29.03.2013 at 14:49.

  30. #130
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Tako nekako mi i paše.
    Hvala!

  31. #131

    Default

    i pazi da ti ne pocrne, to se dogodi u roku deset minuta
    i meni je 180 bila prejaka temp, druge 2 sam pekla na 170

  32. #132
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    ja ću ih mijesiti i peći sutra
    Bože pomozi

  33. #133
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    i ja isto!
    već se veselim...

  34. #134

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb pri jezeru
    Posts
    1,075

    Default

    ja upravo zamijesila, od 1,2 kg brašna i 20 jaja ... ne pitajte koliko sam mijesila
    sve miriši po limunu, kvascu i vinu, mljac
    eno ih u pećnici (isključenoj of kors), namazala uljem i pokrila folijom, spavaju do sutra
    dalje radim kao alex jedino ih nakon mazanja jajetom još posujem onim krupnim šećerom
    jedva čekam da pećnica zabrunda

  35. #135
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    zamijesila u pekaču pola mjere
    nek se diže do navečer
    pa bumo vidli

  36. #136
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Pinca uspjela! Već smo je papali, nismo odoljeli
    Dizala sam je preko dana, ali je stajala zatvorena u mikrovalnoj da ne pada temperatura. Uvela sam inovaciju da putar otopljeni umjesim kad se udvostruči. Nije lako, dobro sam se naklofala, ali se stvarno i više nego učetverostručila na kraju. Ipak je bolje na ruke.
    Jedino sam opet pogrješila i pekla u kaupu za kuglof pa mi se čini da se tako morala duže peći i da je mrvicu suha. Drugi put ću ipak peći više malih...

  37. #137
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Odlučila se i ja sinoć upustiti u avanturu zvana pogača, nikad radila, a prestrašena pričama kako teško uspijeva.
    Tata je preuzeo brigu nad pingviničem, a ja zasjela na komp da potražim recept. Svi recepti od kile brašna, svježeg kvasca, brdo jaja, a meni se neda toliko toga mjesiti. Pa sam iskemijala neki recept po svome,stavila hrpu ribane korice domaće naranče, umijestila tijesto mikserom, pustila da se diže, spremila večeru i odgledala Wall-e na tv-u. Tijesto se super diglo, ja premjesila, napravila dvije pogače, gurnila u kalup i pustila da se još jednom digne. Podojila malog, stavila pogače peći, jednu po jednu, na prvoj skužila da brzo hvata boju pa je ispala tamnija, drugu pokrila folijom. Ispale fenomenalno na izgled. Jutros probali, moji oduševljeni, osim šta sam stavila premalo šećera i zaboravila sam posoliti.
    Pa evo i taj moj recept, možda nekom bude dobar kao meni

    Sastojci: (nek budu sobne temperature)
    500g brašna
    10g suhog kvasca
    100g šećera (al trebalo bi više)
    malo soli
    2 vanilin šećera
    150ml toplog mlijeka
    125g maslaca, otopljenog u gore navedenom mlijeku
    3 cijela jaja
    2-3čepa ruma
    hrpaaaa ribane korice naranče
    Umijesi se tijesto, toliko da se prestane lijepiti i da se skroz odvaja od posude. Ja sam miksala sigurno 10minuta, možda i više.Pustiti da se diže, mislim da je meni prošlo oko 2 sata, premjesiti, oblikovati dvije pogače i pustiti da se još jednom digne. Zarezati škarama na tri strane, namazati žutanjkom, pokriti folijom. Moja pećnica je nova i ultra jaka i brza, pa sam ja stavila na 160°C oko 30minuta s ventilacijom, s tim da sam 10minuta prije kraja skinula foliju. Provjeriti čačkalicom najbolje. I onda ih pokrijete krpom i pustite do ujutro! Guštajte
    Last edited by fingertips; 31.03.2013 at 14:53.

  38. #138
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    piplice hvala na receptu.
    radila pola mjere i narpavila jednu, ali za nas 4 i vise nego dovoljnu.

  39. #139
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    ja odustajem

  40. #140
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Moja je uspjela. Ali ispalo je da moji više vole šunku i kruh :/

  41. #141
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja sam ostatak narezala na šnite i zamrznula, fino će nam zamirisati uz kavicu jedan dan kad ne bude kruha doma...

  42. #142
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Meni u ovim receptima fale mirisi, tj još mirisa :D. Ili je to karakteristika samo dalmatinskih sirnica? Spominje se rum, kora limuna i naranče i vanilija. Ovdje se još stavlja i maraskino, ekstrakt kruškovca i ruže. Ja volim ružu, ali nekima onda previše daje na parfem.
    Dobra mjera, na kilo brašna, mi je dvije žlice ruma, dvije žlice maraskina, nekoliko kapi kruškovca. Kore limuna i naranče koliko želite, a ja i dobar dio šećera stavim od vanilije, jer ga kupujem u pakiranju od kila.

  43. #143
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Sad sam ovo napisala kao da sam maher od sirnica...
    Više sam maher za jest. Ove godine sam ih radila nakon dosta godina i ispale su najbolje do sada. Okus idealan, a mogle su se još mrvu dignut. Ali nisu bile zbijene, to je glavno. Recept kao onaj jedan s početka, vrlo sličan, jedino što radim s mašću.

  44. #144

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    [QUOTE=iridana2666;412780]
    Evo recepta za pincu od moje none za koju vam ne treba cijeli dan (isprobano i viđeno):

    1 kg brašna (moja nona koristi glatko)
    2 kockice kvasca
    4 žutanjka
    2 cijela jaja
    15 dkg putra
    20 dkg šećera
    2 - 2.5 dcl mlakog mlijeka
    naribana korica jednog cijelog limuna
    naribana korica naranče (po želji, ona katkad stavi, ja ne)
    vanilija šećer
    rum po želji

    Ja radila po ovom receptu; sve sam stavila osim korica od limuna i naranče (više zbog priča da su te korice pune pesticida...).

    Definitivno nam je količinski bilo previše: napravila sam jednu malu, jednu srednju i jednu veliku pincu. Nešto smo pojeli, a višak sam zamrznula.

    Nije bilo loše, ali malo presuho za moj ukus i nedovoljno slatko.

    Još sam i grožđice stavila, mada ih tu nema u ovom receptu...

    Eto. Drugi put ću malo modificirati recept.
    Last edited by lola_34; 02.04.2013 at 16:01.

  45. #145
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Sad sam išla pogledati opet, moj recept je kao Marnin, a ona spominje i kruškovac i maraskino :D Baš sam biserka. Razlika je u tome da ide 16 dag masti umjesto 18 dag margarina, soli žličica (1 dag), a ne prstohvat i malo mlijeka (do 1 dcl) za napravit kvas.

    lola, domaće sirnice i jesu suhlje, i ne jako slatke. Naravno, svatko će modificirat kako želi. Ja ih baš i volim nakon dva tri dana, recimo, kad se osuše tako da možeš rezat super tanke fete, pa s mlijekom, fetu po fetu (supertanku), ode sirnica :D
    Nama su ove tri od kila brašna otišle isti dan, treba nam barem dupla doza ako želimo da budu koji dan prisutne.

  46. #146
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Ima li netko dobar recept za pincu?

  47. #147
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    1/2kg brašna, 4dkg kvasca, 2,5dl mlakog mlijeka, pola žličice soli, 20dkg otopljenog maslaca, 10dkg šećera, 2 jaja. Zamijesiti i ostaviti oko sat da se diže.
    Peći u pećnici ugrijanoj na 200 oko 50 min.
    U tijesto se mogu dodati: 10dkg nasjeckanih badema, 20dkg ušećerenih limunovih ili narančinih korica, 20dkg grožđica natopljenih u 2cl ruma.
    Uglavnom ne stavim te dodatke, volim golu pincu.

  48. #148
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

  49. #149
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Hvala!

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •