Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: booster bez naslona

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno booster bez naslona

Kada ste počeli djecu stavljati u booster bez naslona?
    Kći mi ima 7 godina, 130 cm i 30 kg. Je li to dovoljno?

(Pitam je mi se mlađa približava 18. kili pa moram osmisliti što ću i kada kupovati. Planirala sam onda mlađu staviti u ovu koju starija koristi, a starijoj kupiti booster bez naslona jer je već stvarno velika)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pretpostavljam da bi ja zadržala naslon maksimalno koliko bi mogla
    znači dok god dijete stane unutra i da se visina naslona za glavu može pravilno podesiti, tj. visina pojasa, ja bi ju ostavila u kompletnom boosteru

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa Vidi poruku
    Teoretski da, ali ja bih se složio sa kahnom.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala vam na odgovorima

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Naša je AS je 9-36 kg ali cijelo vrijeme, znači do 36 kg ima samo sjedalicu, ne pretvara se u booster, meni to izgleda puno sigurnije...

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kako misliš ne pretvara se u booster? sa 18 kg uklanjate pojaseve na sjedalici i ona postaje booster s naslonom, zar ne?

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

pa da daddycool, možda sam se ja krivo izrazila, ali ja sam mislila da je booster samo ono za sjedit bez naslona, ako ima naslon onda je AS.. ne znam točnu terminologiju... gdje god sam našla sa se priča o boosteru radilo se o sjedalu bez naslona, a naša AS uvijek ima naslon, skine se taj dio 9-18 kg i veže se pojasom od auta ali ostane sjedalica sa naslonom...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi to mogla vidjeti na nasim stranicama ili materijalima, booster je podizac, sjedalica bez vlastitih pojasa
    ima ih s naslonom ili bez

u slucaju sjedalica 9-36 ja stvarno nisam sigurna da se radi o vecoj sigurnosti
    nisam savjetnica za as nego zdravoseljacki
    em se koristi valjda deset godina, jer kad je kupis neces je baciti samo zato jer joj je "prosao rok", koristis je od valjda druge do dvanaeste
    em ne mozes u istu sjedalicu staviti dijete od 10 i od 30 kila, a da im jednako pase

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

ok, krivo sam mislila za booster... nisam znala da se sve tako zove sa i bez naslona... a ovo drugo.. pa niti ne stavljaš u istu sjedalicu dijete od 10 kg i 30, ta se autosjedalica ustvari sastoji od dvije sjedalice što sam već rekla, prvi dio 9-18 kg ima vlatito vezanje u 5 točaka, onda se nakne i veže se sa pojasom od auta, ta prva sjedalica je puno uža i manja od ove druge, vjeruj mi dijete je unutra jako dobro učvršćeno... a sad koliko dugo ću ja nju vozit unutra to ću vidjet, teško da će sa 12 g. htjet sjedit u AS, neka djeca sa 12 g. su veća od mene, a ja ne sjedim na posebnoj AS, bitno mi je do škole, a dalje ću vidjet....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isprike, nemam bas saznanja o tim kombiniranim sjedalicama, nisam je koristila, ali pitanje starosti sjedalice jos mi je problem

po zakonu koji je vazeci u nas, djeca do 12 godina trebaju biti u djecim sjedalicama (znaci u nekakvim boosterima)

neka djeca jesu veca od nas u toj dobi, ali mnoga nisu
    evo moj 11,8 nije
    i ne pitas ih zele li sjesti u as kao sto ne pitas ni dojence
    ili sjedi u busteru ili ide pjeske

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

Ovo proizlazi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje u članku 163 stoji:

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.

(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.

(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

(6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

(7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Znači ne moraju se do 12 g. isključivo u AS voziti... do 5 godina moraju...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kako ti tumacis zakon, ali ovako ga mozes tumaciti samo na stetu djeteta

svako dijete starije od 5, a mladje od 12 godina mora biti u boosteru, osim ako je smjesteno u automobilu na straznji srednji sic, onaj koji ima pojas samo preko trbuha
    tada ne smije biti u boosteru jer se booster koristi iskljucivo s pojasima u tri tocke
    ali, na to sjedalo ces smjestiti dijete samo ako nemas nikakvu drugu opciju, tj ako su ti na ostala dva sjedala mladja djeca
    ako su u autu djed ili baka, oni trebaju sjesti na to mjesto, a ne riskirati ozljedu djeteta

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ja ga tumačim onako kao je napisan... nema nikakvog drugog tumačenja.. s time nisam rekla da sam protiv toga da dijete do 12 g. sjedi u AS niti da je ovaj drugi način sigurniji ili isto siguran, ali nije točno citiran zakon... po tvom postu bi se shvatilo da moraju po zakonu uvijek biti u AS ili ide kazna, a nije tako..ako već educuramo ljude tj. ako se već pozivamo na zakone onda ga treba reći u cijelosti... uglavnom ja sam još daleko do toga, tko zna, možda još i promijenim AS...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa Vidi poruku
    Kada ste počeli djecu stavljati u booster bez naslona?

(Pitam je mi se mlađa približava 18. kili pa moram osmisliti što ću i kada kupovati. Planirala sam onda mlađu staviti u ovu koju starija koristi, a starijoj kupiti booster bez naslona jer je već stvarno velika)
    a da sad i tebi odgovorim

ja bi na tvojem mjestu svakako kupila booster s naslonom, a stariju curicu drzala u ovom dok ne dodje do 150 cm, do visine za koju je tvoj booster pretpostavljam dizajniran (procitaj upute). jer ne samo da je puno sigurnije, zbog bocnih sudara, nego i ugodnije je spavati u boosteru s naslonom, lijepo naslonih glavu na one bocne kusine i spavas, inace bi stalno kljucala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TINAZG prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ga tumačim onako kao je napisan... nema nikakvog drugog tumačenja.. s time nisam rekla da sam protiv toga da dijete do 12 g. sjedi u AS niti da je ovaj drugi način sigurniji ili isto siguran, ali nije točno citiran zakon... po tvom postu bi se shvatilo da moraju po zakonu uvijek biti u AS ili ide kazna, a nije tako..ako već educuramo ljude tj. ako se već pozivamo na zakone onda ga treba reći u cijelosti... uglavnom ja sam još daleko do toga, tko zna, možda još i promijenim AS...
    krivo ga tumacis
    djeca ne smiju biti u boosteru samo onda kad su vezana pojasom koji ide preko trbuha (znaci na srednjem sicu malih auta i u autobusu)
    a ko ce vezati dijete tim pojasom ako ima drugu opciju?
    nitko razuman

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Znači ne moraju se do 12 g. isključivo u AS voziti... do 5 godina moraju...
    Ja recimo, ne uzimam zdravo za gotovo ono što je netko propisao, jer znam da u svakom
    zakonu ima propusta, draže mi se je voditi mojim zdravim razumom i roditeljskim instinktima...

(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

...dakle ja bi po ovom trebala bezbrižno staviti svoje 7-god dijete na srednji sic odostraga vezano samo preko trbuha

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja recimo, ne uzimam zdravo za gotovo ono što je netko propisao, jer znam da u svakom
    zakonu ima propusta, draže mi se je voditi mojim zdravim razumom i roditeljskim instinktima...

...dakle ja bi po ovom trebala bezbrižno staviti svoje 7-god dijete na srednji sic odostraga vezano samo preko trbuha
    tu opciju su stavili u zakon ne da bi je roditelji zlorabili, nego uzimajuci u obzir cinjenicu da u hr ima jos dosta starih automobila koji imaju sredji sic s pojasom u dvije tocke i uzimajuci u obzir cinjenicu da u u obiteljima s troje djece jedno dijete ce tad biti vezano suboptimalno, ali da to nece biti kaznjivo

svaki razuman roditelj stavit ce dijete na to mjesto onda kad nema druge opcije
    kako sam rekla, kad su mladja djeca sa strana

ono sto oni koji se bave edukaciom roditelja, bilo roda, bilo policija, trebaju raditi, to je osvjestavati roditelje o vaznosti koristenja boostera sve dok djetetu on treba, a to nije do skole ili dok on to zeli, nego je to do optimalne visine i tezine djeteta

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moje dijete se vozi u autosjedalici i vozit će se do svoje 12 godine ne zato što tako piše u zakonu nego zato što mi savijest i briga za moje dijete ne dopušta drugačije, ali na stranu to znam da ču oftopičarirt ali ja viđam masu dijece kako se voze u autima bez AS i nikom ništa.
    Gdje je tu zakon i naša policija, užas.

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Gle u zakonu piše može ovako ili onako, s sad je na tebi kao roditelju da odabereš što je najbolje za tvoje dijete.. nitko te ne tjera da dijete s 7 godina vožiš vezano pojasom od auta i ja to nisam niti zagovarala... ali nije u redu pisat da se po zakonu nešto mora ako u zakonu piše da se može ovo ili ono... citirajte zakone ispravno... a budući da u zakonu nigdje ne stoji da mora u As osim ako ima još dvije As u autu ili je stari auto... znači može se oboje u bilo kojoj situaciji..

totalno je druga stvar što će svaki razuman roditelj napraviti i što je bolje...

a da ne kažem da se na nekim drugim temama na ovom forumu zagovara ne korištenje AS od prvog dana, kaj je gore: ne voziti novorođenče od 3 kg u AS ili 12 godišnjaka koji ima npr. 35 kg. i veže se pojasnom od auta... koliko ja znam novorođenče u košari nije vezano ničim...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete se vozi u autosjedalici i vozit će se do svoje 12 godine ne zato što tako piše u zakonu nego zato što mi savijest i briga za moje dijete ne dopušta drugačije, ali na stranu to znam da ču oftopičarirt ali ja viđam masu dijece kako se voze u autima bez AS i nikom ništa.
    Gdje je tu zakon i naša policija, užas.
    xena, pridruzi nam se
    u nekim gradovima roda i policija organiziraju akcije u kojima se voizače upozorava, educira ali i kažnjava zbog nevezivanja djece.
    stvari se sasvim sigurno mijenjaju, ali ne možemo više bez novih članica i članova

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle u zakonu piše može ovako ili onako, s sad je na tebi kao roditelju da odabereš što je najbolje za tvoje dijete.. nitko te ne tjera da dijete s 7 godina vožiš vezano pojasom od auta i ja to nisam niti zagovarala... ali nije u redu pisat da se po zakonu nešto mora ako u zakonu piše da se može ovo ili ono... citirajte zakone ispravno... a budući da u zakonu nigdje ne stoji da mora u As osim ako ima još dvije As u autu ili je stari auto... znači može se oboje u bilo kojoj situaciji..

totalno je druga stvar što će svaki razuman roditelj napraviti i što je bolje...

a da ne kažem da se na nekim drugim temama na ovom forumu zagovara ne korištenje AS od prvog dana, kaj je gore: ne voziti novorođenče od 3 kg u AS ili 12 godišnjaka koji ima npr. 35 kg. i veže se pojasnom od auta... koliko ja znam novorođenče u košari nije vezano ničim...

ne mozes reci da se zagovatra?
    tko zagovara?
    ako je netko napisao nesto takvo, rijec je o ekscesu, poput ovog tvog sa skolom i voljom, i na to su ljudi vjerojatno odgovorili
    ako nisu, molim te daj linkove

sto se tice tumacenja zakona, raspitat cemo se u policiji o tome kako oni tumace tu odredbu u praksi, kad "ulove" nekog kome je dijete vezano tako, iako je trebalo biti u boosteru na sjedalu s tri pojasa
    buduci sam s tadasnjim ministrom bila u telefonskim pregovorima oko ove i jedne druge odredbe kad je zakon pisan, znam koja je bila namjera zakonodavca, a ta nije bila na izbor roditelju

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

na temi kao iznijeti dijete iz bolnice ima puno zagovaratelja da dijete ne smije u AS do čak 3 (tri) mjeseca, a sve zato što se uči roditelje da dijete ne smije biti niti mrvicu u iskrivljenom položaju nego maltene na ravnoj dasci ležat.. a kako je bilo u maternici, halo?

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

možeš ti njih pitat kaj hoćeš, ja sam pravnik i znam čitati zakone... kao da ja nemam pravo na žalbu na njihovu odluku ako je protivna zakonu, ako hoće nek naprave jasan zakon, njihova tumačenja me se ne tiču.. to ti njima reci, jasno i glasno u zakon samo AS i ništa drugo... dok je ovako...

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Imamo mi puuuunooo zakona gdje je intencija zakonodavca bila jedno a napisali su drugo, ali tko te pita kaj si mislio, bitno je ono kaj piše, tko nam je kriv što nam u Saboru sjede ljudi koji ne znaju napisat jednu valjanu rečenicu pa nam svaki zakon ima milijun dorada i izmjena.. i opet nisu dobri...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imas li prijedlog kako onda srociti taj clanak?

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Zakon mora biti jasan.. znači AS do 12 godine života (ili booster, što god). Ako se baš hoće napraviti iznimka onda se stavi u npr. novi stavak iznimke za npr. to što si rekla stare aute koji nemaju vezanje u 3 točke, malo je takvih, ali ajde, pa ako je još 2 AS u autu i sl... e onda kad te policija zaustavi nema mrdanja ako ne spadaš pod te iznimke... kazna..

Samo da se zna, ja sam totalno pobornik AS, moja se nije vozila nikad bez, niti do dućana... jedino iz bolnice jer je imala manje od 2,5 kg i na našoj AS je pisalo ne prije 3 kg. pa me je bilo strah, ali onda nismo doslovno nigdje išli u autom dok nije navršila 3 kg i od onda samo i isključivo AS...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jesi li sigurna da nema drugih tumačenja?
    Hrvatski Sabor donosi Zakone, propise isl. ali u koliko se u praksi pokaže
    da je neki propis manjkav, neprimjenjiv i sl., nadležna institucija (ministarstvo) će donijeti
    Službeno tumačenje o primjeni tog dijela Zakona, propisa isl.
    Zbog toga, koliko god svatko od nas građana mislio da kad pročita neki Zakon, zna
    sve o toj temi, to ipak nije tako...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je skroz jasno da si ti pobornica AS
    zato je i tvoja odgovornost veca, jer ako ti kazes negdje nekom da ces koristiti boster samo do skole, dokad dijete hoce, a taj ljud zna da ti je sigurnost vazna, sto ce on pomisliti? da znas o cemu govoris.

nemoj se naljutiti, nisam nabrusena, samo sam uzasno razocarana time sto se vecina skolaraca uopce ne vozi u boosterima, pa cak niti vezana, a i cesto na prvom sjedalu. svaki dan to vidim medju prijateljima sinami. propust je to svih nas.

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

da , ali ja sam pravnik... i ta službena tumčenja i sl. uglavnom ne prolaze na sudu.. njih zanima kako je zakon napisan... ja radim u mirovinskom i možemo mi tumačit zakon kako nama paše dok to ne ode na upravni sud, e tamo oni gledaju zakone... pa kaj mislite zašto se zakoni stalno mijenjaju.. pa baš zato kaj skuže da u praksi ne prolazi to kaj su oni smislili u zakonu pa stalno nekaj izmišljaju novo, jedino što ni to novo nije kak treba... znate koliko imamo izmjena mirovinskog zakona u 12 godina? 11 kaj je to normalno?

TINAZG avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

ma ne, možda sam se malo krivo izrazila, nisam ja njoj kad krene u školu mislila dati na izbor.. nego mi je to još daleka budućnost, jer ona ima 2 godine, mislila sam reći tad ću vidjet... možda čak i nova AS.. tko zna... sa 7 godina sigurno neće bez AS, ali sa 11 kaj ja znam da li će biti sitna kao što je sad ili će bit div ili...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

na temi kao iznijeti dijete iz bolnice ima puno zagovaratelja da dijete ne smije u AS do čak 3 (tri) mjeseca, a sve zato što se uči roditelje da dijete ne smije biti niti mrvicu u iskrivljenom položaju nego maltene na ravnoj dasci ležat.. a kako je bilo u maternici, halo?
    ti zagovaratelji nisu članovi Udruge niti sudjeluju u projektu ASUIBI i uvijek ih se ispravi

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naša je AS je 9-36 kg ali cijelo vrijeme, znači do 36 kg ima samo sjedalicu, ne pretvara se u booster, meni to izgleda puno sigurnije...
    Tina, koju AS imate?

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    xena, pridruzi nam se
    u nekim gradovima roda i policija organiziraju akcije u kojima se voizače upozorava, educira ali i kažnjava zbog nevezivanja djece.
    stvari se sasvim sigurno mijenjaju, ali ne možemo više bez novih članica i članova
    bila je nedavno akcija i u mom gradu i to ispred našeg vrtića, za svaku pohvalu!
    stiže nova članica!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •