Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Reakcija na cjepivo kod 3,5 godišnjaka

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Reakcija na cjepivo kod 3,5 godišnjaka

Moj sin je redovno cijepljen i nikada nije imao nikakve reakcije na cjepivo, osim možda male otekline koja se brzo povukla.
    Prva velika reakcija se javila kad smo ga cjepili s godinu i pol dana starosti, s Pediacel cjepivom (tak piše u knjižici). Ogromna oteklina koja nije danima prolazila, naposljetku smo završili u F. Mihaljević dnevnoj bolnici gdje su mu izolirali bakteriju erizipel - crveni vjetar. Tada je to bilo objašnjeno da je došlo do spleta okolnosti, dakle u trenutku cijepljenja se provukla i ta bakterija, dijete je možda bilo oslabljenog imuniteta, itd...
    Nakon toga su slijedile terapije, injekcije penicilina.
    U petak opet redovno cijepljenje koje se obavlja kod djece u 4. godini života - ovaj puta cjepivom Infanrix, koje je i prije toga primio 3 puta, i nikad nije imao reakciju. Do sada. Guza mu je bila 3 puta veća od normalne, crvena, tvrda, vruća, stavljali smo obloge 2 dana, išli doktoru. Dao mu je Rinolan protiv alergije, oteklina se malo raširila prema bedru te počela nakon 2 dana ipak povlačiti. Išli smo u laboratorij na vađenje krvi i urina, u biti su mu svi nalazi odlični, jedino kod proteina - CRP mu je nalaz 16,30, a ref.w su 0,10 - 2,80. Odmah sam zvala doktora na što je odgovorio da nije to tako povećano kao što je mislio da bude, u biti ispada da je alergičan na neku komponentu cjepiva. Sada ćemo morati ići na neka testiranja (još nismo dobili konkretne upute) da se ipak vidi na što dijete tako jako reagira. Ne bih ga htjela voditi na testiranja, ako nema potrebe, jer on inače jako reagira i na ubod komarca. S druge strane, htjela bi biti sigurna da mu cjepivo ne šteti. Slijedeće redovno cijepljenje je mislim prije upisa u 1. razred.
    Sad moja pitanja:
    1. da li ima kakva privatna poliklinika Zgb ili Vž gdje se obavljaju testiranja djece na cjepivo te kakav je to postupak?
    2. Koliko otprilike košta? (mada mi je to najmanje bitno, samo da mi se ne muči dijete).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zaboravi.
    To nije alergija. (osim ako nema neke druge znakove alergije, osim opisane lokalne reakcije)
    Opsežne lokalne reakcije, koje mogu biti toliko velike i cirkumferentne da cijeli opseg ekstremiteta bude povećan, javljaju se nakon cijepljenja Infanrixom, ,Pediacelom i svim drugim cjepivima koja sadrže acelularni pertusis.
    Grdo izgledaju, ali prolaze i bez terapije i ne ostavljaju nikakve posljedice.
    Patogeneza nastanka tih nuspojava nije razjašnjena.
    Ali izgleda da se ne radi o alergisjkoj reakciji, jer nema dokaza da davanje antihistaminika skraćuje trajanje reakcije.
    Testiranja na alergiju ne trebaju u ovom slučaju.
    Posljednje uređivanje od mujica : 26.05.2010. at 12:18

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mujice, hvala. Tvoj post djeluje vrlo umirujuće.
    Ma i ja sam tako mislila da on jednostavno spada u grupu djece koja jednostavno imaju takvu veliku reakciju (kako to da se to i prije nije događalo?)
    Inače nije imao čak ni temperaturu, samo se žalio drugi dan da ga boli guza.
    a bila bi vjerojatno prevelika slučajnost da je opet zaradio crveni vjetar?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ah, još samo da se nadovežem - informacije koje sam našla na netu vezano za Infanrix također idu tome u prilog što mujica govori, a to je neka djeca imaju tolike reakcije da oteklina može zahvatiti čak i susjedni zglob - to jest vrlo rijetko, al događa se, na sreću mi nismo imali baš takvu reakciju.
    Ali, zaista želim biti sigurna da stvarno, stvarno nisu potrebna nikakva testiranja.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kod nas je bila slična reakcija na infanrix. malo blaža nego kod vas.

iduću dozu sam odbila, pa su me malo nagovarali, pa sam otezala (zaredala hrpa bolesti u tom periodu) dok pedijatrica nije zaključila da je dovoljno zaštićen i može čekati školsko cijepljenje, kad se ionako više ne cijepi protiv hripavca.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj mali kad je imao m4 godine i cijepio se nije drugi dan mogao hodati, već treći dan je bilo sve ok. Klinka mi ima to cijepivo idući tjedan ( 4 g i 4 mjeseca) nadam se da njoj ne bu tak. Ona je inače alewrgičar, a kod obadvoje ubod komarca ili mrava zna trajati i po par dana, da ne kažem i tjedan dana.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Te se reakcije događaju to češće što je dijete više doza cjepiva primilo.

Zato nije neobično da su prve tri doze prošle bez problema, a da se javi u docjepljivanju.

Smajlić, da je crveni vjetar imao bi visoku temperaturu i ne bi tako brzo prošao.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Smajlić prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, zaista želim biti sigurna da stvarno, stvarno nisu potrebna nikakva testiranja.
    Reci doktoru za tu informaciju koju si našla u vezi Infanrixa.
    Možda ne zna.
    I neka razmisli još jednom misli li da je to alergijska reakcija ili opisana poznata reakcija kojoj je mehanizam nastanka nepoznat (a ne misli se da je alergijska reakcija)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Potpisujem mujicu.
    Također, sumnjam u erizipel. Koliki je CRP bio tada?

Smajlić, usotalom to je bila zadnja doza Infanrixa koju će primiti u životu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala svima, mujice, svakako ću doktora upoznati s pronađenim informacijama.
    bibai, iskreno, ne znam koliki mu je onda bio CRP, nalaze nikako da nađem, a to je bilo 16.4.2008. godine (piše u knjižici cijepljenja).
    I ja mislim da bi imao još i temp. i ono jako crvenilo i vjerojatno još koji simptom da je opet erizipel.
    Iako, onda isto nije imao nešto ekstra visoku temp, možda 38 - 38,5 i opće stanje mu je bilo jako dobro.

Smajlić, usotalom to je bila zadnja doza Infanrixa koju će primiti u životu.
    da, to znam, ali doktor želi za svaku sigurnost zbog budućih cijepljenja utvrditi na što je eventuaolno alergičan. Valjda hoće sebe zaštititi, jer je prošli puta morao pisati neka očitovanja (valjda su sumnjali u higijenske mjere poduzete prilikom cijepljenja, al ja mogu posvjedočiti da je sve bilo po ps-u - kaj se toga tiče, doktor je stvarno ok - uvijek opoere ruke, navuče čiste rukavice, ...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a vezano uz tvoje prvo pitanje, ne znam gdje se privatno može raditi testiranje na sastojke cjepiva i može li se igdje.
    Znam da se to radi u dječjoj bolnici Jordanovac.
    Možda i na dermatologiji na Šalati.

Možda netko drugi zna više. I mene to zanima

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

- podizem temu; moj 3,5-godisnjak ima iste simptome od Infanrixa: jako crvenilo na ruci koja je uz to i tvrda, vruća, oblozi ne pomazu. cudno je sto se to sve pocelo javljati intenzivnije 3. dan od cjepljenja, danas je 4. dan i dobio je lagano povisenu temperaturu, umoran je i izgleda umorno. zasto sada?

- nismo mu davali lupocet kako nam je rekla sestra, jer mislimo da nema smisla snizavati tako lagano povisenu temperaturu.

- sto da radimo, da odemo sutra kod dr jer ide vikend, pa se bojimo da se ne bi to zakompliciralo.

- vidim da niko nije spominjao da je imao temp kao nuspojavu, samo jako crvenilo!?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ponekad su te opsežne reakcije praćene i temperaturom.
    Ako je samo lokalna reakcija, dovoljno je stavljati mlake obloge. Ako ima i temperaturu, dobro je dati lupocet.

(ako bi se zakompliciralo, uvijek možeš u hitnu ambulantu, pa i vikendom)

Kak je danas?

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

danas je super, pocelo mu se smanjivati, sad mu se guli koza na mjestu uboda. nema temp. samo je imao to vece. zvala sam dr, pa mi je setra rekla da je to sve ok....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš mi je drago da je bolje.
    (nadam se da je guljenje kože površno, kao nakon sunčanja ili kao perutanje. jer "guljenje kože" zvuči prilično dramatično
    )

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Baš mi je drago da je bolje.
    (nadam se da je guljenje kože površno, kao nakon sunčanja ili kao perutanje. jer "guljenje kože" zvuči prilično dramatično
    )
    to je bilo tako povrsno, vise se i ne guli. sve je sad ok. malo je jos crveno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •