Stranica 14 od 63 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

očito sam dobro shvatila, malo sam bila u šoku
    to što je pedijatrica radila nije vježba
    sve što je rekla je pogrešno
    ja bih ti savjetovala kad stigneš da pročitaš ovaj topic jer je vrlo zanimljiv i mnogo ćeš naučiti, pa onda odluči što ćeš dalje

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ma ja sam već pisala da nemam baš dobro mišljenje o toj pedijatrici, slučajno sam završila kod nje, a prekomplicirano mi je sad je mijenjat. Da, krivo sam napisala, nije vježbala, nego je pregledavala tako, ali mi je rekla da ga tako vježbam. Meni je isto bilo čudno da zašto bi beba od 4 tjedna trebala moć dizat glavicu, pogotovo zato što, kao što sam napomenula, kad ga držim nakon podrigivanja, sam glavicu odmakne s mojeg ramena i malo zvjerka il u moje lice ili okolo i mislim da čisto fino napreduije, ali opet ako ti 'stručnjak' kaže, malo se prepadneš. Stariji mali je imao staru tetu pedijatricu koja je bila zakon (stjerali je u mirovinu) i ona je bila uvijek mišljenja da svaka beba ima svoj tempo, ako je očito da je s njom sve u redu.

Budem noćas detaljnije čitala ovu temu, ali samo da vas pitam, kad uopće beba samostalno počne držati glavicu, davno sam imala tako malu bebu
    Posljednje uređivanje od Ripcord : 14.03.2011. at 11:43

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Netko prije, netko poslije, ali s 3 mjeseca vecina beba moze drzati glavicu.
    Tvoj beba je uistinu jos mala

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Drage forumasice, trebala bi savjet.
    Malac ce preksutra napuniti 10 mjeseci. Puno je na podu, medjutim jos se ne posjeda, niti ne puzi. Unatrag par dana poceo se kretati gmizuci, tj. vuce se ne rukama naprijed i okrece se na bok (nalakti se na jednu ruku). Ne posjedam ga namjerno, ali ako ga stavim u sjedeci (za probu), on je jako gingavi i baca se unatrag. Tijelo mu samo govori da nije jos spreman. Ono sto me malo brine je da glavicu ne drzi cvrsto tj. kad ga nosim zna mu vrat plesati, natrag-naprijed ili lijevo desno. Mozda brijem, ali gledajuci drugu djecu njegove dobi i svoju stariju curku u njegovoj dobi, cini mi se da bi glavica u ovoj dobi trebala biti cvrsta.
    Imali smo tezak porod.
    Pedijatar nas je spotao sto vec ne sjedi (kao trebala sam ga sama posjedati da ucvrsti misice), ali nije nas poslao fizijatru.
    Sto mi je ciniti?
    Da pricekam ili da nas narucim fizijatru/neuropedijatru?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puzati i sjediti ne treba još u toj dobi, taj dio nije problematičan.
    ali glavica bi već odavno trebala biti čvrsta.
    da li se okreće s trbuha na leđa i obrnuto?

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Okrece se na sve strane odavno.
    Jedino je glavica mali klimava. Tipa dok sjedi u hranilici (u poziciji jajeta) rukama se primi za drske i povuce u sjedeci, tu vidim da mu glavica klima. Znaci kad nema naslona iza. Isto i dok ga nosim npr.na boku, glavica mu ponekad klima. Ne stalno, ali desi se. Mm recimo to ne primjecuje. I jos uvijek kad je na trbuhu zna "plivati". Kad je umoran ili mu se vise neda biti na podu.
    Mozda je sve to samo zbog toga jer ne sjedi, pa mu misici nisu cvrsti. Ne znam.
    Starija curka je isto kasno propuzala, sa 10 i nesto sitno mjeseci. Ali sjedila je cvrsto i opcenito bila stabilnija.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja bih otišla fizijatru. Možda nije ništa ali bolje provjeriti nego da se doma mučiš ovakvim pitanjima.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

slažem se, ja sam postala drugi čovjek od kad sam otišla fizijatrici i neuropedijatru da ih pogleda, od stalnog propitkivanja svojih i promatranja druge djece sam izludila

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

BubikaM, cure su ti super rekle, bolje je provjeriti pa biti miran (ili djelovati) nego se preispitivati iz dana u dan.

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hvala svima
    nasla sam jednu fizijatricu po preporuci, pa cu nas naruciti.
    vec sam htjela, ali mi je malac bolestan, pa najprije to moramo rijesiti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja beba ima 10,5 mjeseci, rođena je mjesec dana prerano i kontrolira se kod neuropedijatra. S 8 mjeseci neuropedijatrica je rekla da ne sjedi dovoljno čvrsto jer je nismo posjedali i da je moramo stavljati sjediti. Rolala se na obje strane i sve drugo je bilo normalno. Rekla je da beba dođe na kontrolu s 10 mj. da vidi kako sjedi ali je bila prehlađena pa ide sljedeći tjedan. Posjedali smo je malo pomalo, jer se voli igrati u tom položaju i sad sjedi čvrsto s ravnim leđima.

Međutim, ne posjeda se samostalno. Tj. ne diže se samostalno u četveronožni položaj. Kad je na trbuhu ja je primim lagano ispod pazuha i povučem da bude četveronoške. Nekad se baci natrag na trbuh i dalje se igra, nekad se iz tog položaja posjedne bez ikakve pomoći i bez problema, nekad se njiše naprijed-natrag. Kad sjedi na kauču bočno uz naslon, primi se za naslon i digne se na koljena i kleči. To je sama napravila nismo je ničim poticali. Ali kad leži, onda se samo kotrlja i uopće ne pokazuje interes za dizanje. Povremeno se digne četveronoške, ali to je jako rijetko, i kad je ljuta.
    Starija curica se digla četveronoške s 9, propuzala i posjela se s 10, a prohodala s 14,5. Bila je dosta mlohava u leđima, ali je bilo sve ok. Mala je puno čvršća, ali ne pokazuje interes.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Z. se još ne posjeda samostalno (par puta se skoro posjela pa se vratila u puzanje). Ima 9 i pol mj. Puže baš školski, pravilno, ustaje se na koljena i pokušava napraviti iskorak.

Sa 7 mj. bili smo privatno kod fizijatrice jer se još nije rotirala. Ona je rekla da je sve ok, rotacije su krenule kroz nekoliko dana, i pokazala nam je vježbice za posjedanje. Međutim, Z. neće ni sekunde biti u sjedećem položaju, odmah ide (pravilno) iz sjeda na sve četiri. U sjedu je još lagano prisutna kifoza. Više se opterećujem s time, jer je naočigled sve ok, a ona u punom pogonu.

SB, to njihanje naprijed-natrag je kod nas bilo uvod najprije u stabilni četvoronožni položaj, pa kasnije u puzanje (prije puzanja je neko vrijeme gmizala na trbuhu).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Može ona stajati stabilno u četveronožnom bez problema ali se jako rijetko diže, čak mi se čini da ona uopće neće puzati za razliku od seke koja je puzala 4 mj. Super joj je kad sjedi i igra se a presretna je kad se iz sjedećeg prebaci na koljena i kleči. Kad sjedi drži se uspravno i leđa su joj ravna.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja mislim da se u zadnje vrijeme previse filozofira oko motorike i da je svako dijete priča za sebe.
    Govorim iz vlastitog iskustva, maleni prohodao malte ne s 9,5 mj.
    A curka, sjedila sa 7 to sigurno znam, sa 8,5 gmizala, sa točno 9 pravilno propuzala i digla se na noge, od 10,5 -11 hodala uz namještaj, sa 14,5 počela radit nekih 5 koraka, i tek sad sa 16 mogu reć da je prohodala, taman kad sam se već i zabrinula i mislila zvat Goljak mala fora na 1. april cijeli dan hodala što po kući, neravnoj cesti i travi...

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Bok svima, ja sam nova ovdje, mama sam vec skoro 9 mjeseci..Treba mi stvarno vasa pomoc jer sam trenutno luda... Dijete sam rodila 2 mjeseca prije,sa 32 tjedna, tezila je 1600g i 41 cm. Dojila sam prvih 2 mjeseca, poslije mi je nestalo mlijeka, izdajala sam i sve radila kako treba stvarno...sad pije ***, i **** kašice, uglavnom jede sve i sve hoce. Radimo vjezbice, idemo gdje god nas salju od pedijatrice do ultrazvuka mozga. Sve je u redu bilo. A danas mi pedijatrica govori da je dosta sitna, i da nema dosta kg, da bi trebala sama sjedit vec, i da treba biti stabilnija. Ona ima sada 6 kg i 800 grama, duzina je 65cm, za par dana ce napuniti 9 mjeseci. Vesela je, igra se, prebaciva igracke, ima 3 zubica, guče, stalno nesto brlja prebaci se sama sa ledja na stomak..i kad je sjednem zagradim je sa dekama oko nje da ne pada, inace nemoze sama sjedit ako ce dohvacat igracke i igrat se..Spava po cijelu noc, stvarno je dobra, glavu cvrsto drzi, vidi, cuje..Malo je bronhitis muci..al to ide na inhalacije i sve je ok..Muci me s tom tezinom i visinom? jeli to nije normalno ili sta??? neznam sta da radim vise, pogotovo zato sto je jos rekla da treba puzati a ne puza?? i jos me je pogledala isto ko da je do mene, ko da sam ja kriva , neznam nekako , dosla sam kuci, i ko kisna godina sam bila...a ja se stvarno trudim i sve sta treba radim, sve za dijete svoje..Savjeti, bilo sta? bi mi sad jako dobro doslo?
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 11.04.2011. at 23:47 Razlog: Uklonjeni nazivi krsitelja Koda.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

djeca su različita, pa tvoje dijete je rođeno sa 32 tjedna i nema toga za što bi se govorilo da treba raditi, a još ne radi ukoliko se kontrolirate kod neuropedijatra i fizijatra ili koga god već
    i sad od svih tih ljudi kojima ideš slušaš pedijatra i zabrinjavaš se
    ima 9 mjeseci, ali je rođena ranije i ne može se uspoređivati sa nikakvim tablicama i nikakvim očekivanjima
    ukoliko normalno napreduje, znači da vidiš da sve ide svojim tijekom nije bitno što može, a što ne može, ako dobiva na težini i sve jede, pa nije bitno koliko je kg natukla do sad, pa dijete je imalo 1,6 kg kad se rodilo
    nikako ne postavljat dijete u sjedeći položaj i ograđivati, ako se ne može sama posjesti ili bilo što drugo sama napraviti motorički, znači da nije spremna na to, a bit će kad dođe vrijeme

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pročitaj prvu stranicu ove teme, bit će ti lakše shvatiti neke stvari, samo nemoj uspoređivati onaj dio o tome što bi dijete sa koliko mjeseci trebalo raditi jer tvoje je dijete rođeno 2 mjeseca prije i motorički mora imati određena odstupanja, a fizijatar je taj koji će procijeniti kako se razvija, a ne pedijatar

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tako je, obavezno pročitaj ovu temu od početka, ima već sve objašnjeno...
    A Vas bi trebao pratiti fizijatar ako se ne varam zbog preranog rođenja ili?
    Ako vas ne prati bilo bi dobro da imaš jednoga k kojemu bi išla po savjet jer definitivno se ne slažu baš često mišljenja pedijatara i fizijatara
    iako čast iznimkama.
    Po ovome što pričaš sa djetetom ti je sve ok, ali teško je nama sad govoriti kad će puzati, sjediti i sl...jednino da se netko javi sa sličnim iskustvom prijevremenog
    porođaja. Tvoj prijevremeni je stvarno bio puno prije tako da se nemoj opterečivati, daj djetetu vremena jer ono je još malo i ima neki svoj put kojem
    ide i svakako će jednog dana i propuzati i prosjediti, samo je pitanje kada.

Najvažnije je da ti je dijete što više na podu (ne na krevetu), što na leđima što na trbuhu i da je okruženo igračkama i na taj
    će način početi samo istraživati svoje mogućnosti.
    ali svakako bih ti preporučila posjet fizijatru da vas uputi možda u neke poticajne vježbice...i sigurno će ti biti lakše....
    Drži se, sve će biti u redu.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

koje olakšanje.. Hvala vam puno, prvo mi je dijete, nemam iskustva, i sve sta kazu povjerujem..ovaj forum jako mi se svidja, i sigurno cu ga sad posjecivat he..)) hvala jos jednom, procitala sam 1.post..i mogu vam rec da mi je stvarno lakse...

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

S obzirom da nam je pedijatrica na kontroli s mjesec dana zabranila da maloga stavljamo na trbuh (da ne vježba leđne mišiće, nego vratne onako s podizanjem - kao što sam pisala ranije), nema baš iskustva s trbušnom pozom.

Sad kad ga probam tako stavit užasno se iživcira i ne drži baš glavu (inače je već sasvim fino drži, iako još uvijek zna klatarit dok ga držim uspravno (mislim u naručju), no većinom lijepo sam gleda okolo), pa me zanima jel da ga počnem stavljat na trbuh - koliko često i s kojim tempom?

Pedijatrica sad s dva mjeseca (sad je 9 tj.) uopće nije pregledala kako leži u trbušnom položaju (nije ni s mjesec dana, btw), a on baš i ne drži glavu puno gore kad ga tako stavim (ovih sad par puta što sam ga stavljala posljednjih dana), a znam da bi je već trebao pristojno držati, no ne zabrinjavam se jer mislim da je to zbog toga što nije naučen na taj položaj. Treba li ga znači uopće stavljati tako i koliko često?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ne shvatam, zašto je zabranjeno stavljanje potrbuške?
    bebe u budnom stanju treba stavljati na trbuh
    ne znam kako i zašto nije pregledala dijete u potrbušnom položaju, ali sa puna tri mjeseca beba mora moći potpuno kontrolisati glavu
    a beba se, naravno, živcira u potrbušnom jer je teško držati glavu i razgledati svijet iz tog (nepoznatog i neudobnog) položaja

koliko često - svakodnevno dok je budan, uz animaciju pričom i igrom/igračkama
    moji su trbušni spavači i nemam taj problem, vrlo rano su kontrolisali glavu, odizali se od podloge i savladavali okrete

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    ne shvatam, zašto je zabranjeno stavljanje potrbuške?
    bebe u budnom stanju treba stavljati na trbuh
    ne znam kako i zašto nije pregledala dijete u potrbušnom položaju, ali sa puna tri mjeseca beba mora moći potpuno kontrolisati glavu
    a beba se, naravno, živcira u potrbušnom jer je teško držati glavu i razgledati svijet iz tog (nepoznatog i neudobnog) položaja

koliko često - svakodnevno dok je budan, uz animaciju pričom i igrom/igračkama
    moji su trbušni spavači i nemam taj problem, vrlo rano su kontrolisali glavu, odizali se od podloge i savladavali okrete
    Nije zabranjeno inače, nego je naša pedijatrica rekla da ga ne stavljamo (i inače je malo čudna), ja sam je zaboravila pitat sad kad smo bili jer ga smijem sad stavljat na trbuh, pa se pitam kojim tempom, tj. koliko često za početak?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa vidjet ćeš, koliko dijete može izdržati, kad izgubi snagu i klone ili počne plakati znači da je dosta. Osjetiš to.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Možda je pedijatrica mislila na spavanje na trbuhu??
    Uglavnom, nama je fizioterapeut još na trudničkom tečaju rekao da bebu već od tjedan dana, kad je u budnom stanju, treba stavljati svakodnevno na trbuh...
    Stavi ga slobodno i nemoj se zamarati koliko i kad, stavi ga kad ti padne na pamet, kad si pored njega i da ti je na oku, a vremenski onoliko koliko bebač bude htio! Oni ionako sve sami odlučuju, mi smo samo promatraći...

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Lotta prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je pedijatrica mislila na spavanje na trbuhu??
    Ne, baš u budnom. No dobro, nebitno, čim se sad probudi, počinjemo s postepenom prilagodbom

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    S obzirom da nam je pedijatrica na kontroli s mjesec dana zabranila da maloga stavljamo na trbuh (da ne vježba leđne mišiće, nego vratne onako s podizanjem - kao što sam pisala ranije), nema baš iskustva s trbušnom pozom.

Sad kad ga probam tako stavit užasno se iživcira i ne drži baš glavu (inače je već sasvim fino drži, iako još uvijek zna klatarit dok ga držim uspravno (mislim u naručju), no većinom lijepo sam gleda okolo), pa me zanima jel da ga počnem stavljat na trbuh - koliko često i s kojim tempom?

Pedijatrica sad s dva mjeseca (sad je 9 tj.) uopće nije pregledala kako leži u trbušnom položaju (nije ni s mjesec dana, btw), a on baš i ne drži glavu puno gore kad ga tako stavim (ovih sad par puta što sam ga stavljala posljednjih dana), a znam da bi je već trebao pristojno držati, no ne zabrinjavam se jer mislim da je to zbog toga što nije naučen na taj položaj. Treba li ga znači uopće stavljati tako i koliko često?
    ja ne mogu vjerovati da ti je pedijatrica rekla da ga NE smiješ stavljati u potrbušni položaj da ne bi vježbao leđne mišiće nego vratne , ma mislim šta se tu ima birati šta da se razvija, i otkud to da se tako razvijaju leđni, a ne vratni mišići, pa dijete jedino u potrbušnom položaju vježba SVE mišiće što je izuzetno važno

meni ovo liči ko da je završila šumariju, a ne pedijatriju

no dobro, cure si ti sve rekle, a ako imaš bilo kakve brige mislim da je fizijatar puno bolja opcija za slušanje vezano za motorički razvoj nego pedijatar

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

uz dužno poštovanje prema šumarima

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo, Z. se danas (točno sa punih 10 mjeseci) samostalno posjela iz četveronožnog položaja (prije par dana se počela posjedati tako da se najprije digne na koljena pa onda sjedne)

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dugo nas nije bilo ovdje pa imam potrebu barem kratko napisati što ima kod nas. Počeli smo raditi po Vojti i čini se da je to za nas bio korak naprijed. T. je ubrzo krenuo puzati bez desne noge (što su nam zabranili), a uz moju malu pomoć nedavno je vojnički propuzao kako treba i doktorica je rekla da tako smije puzati koliko god hoće dok god ide pravilno - znači, da ne vuče desnu nogu nego da koristi obje. Što se tiče toga kako je prihvatio vježbe - sad je sve super. U početku smo krenuli samo s jednom vježbom na trbuhu u kojoj mu je trebalo fiksirati obje ruke i obje noge i glavu. To ga je užasno ljutilo pa je baš jako plakao. Čak mi je prva dva puta i zaspao plačući na stolu za vježbanje. Budući da u tome malcu ima jako puno snage postalo je skoro nemoguće da ga jedna osoba pravilno namjesti sama pa je doktorica promijenila vježbu tako da su mu samo jedna ruka i jedna noga i glavica fiksirani dok suprotna ruka i glava slobodno vise sa stola. Ovo je i meni i njemu puno olakšalo i sad se uglavnom vrpolji i negoduje, ali ne plače. Druga vježba je izuzetno ugodna pa je s njom od početka bilo sve u redu. Nastavili smo vježbati i po starom i tu sad pruža ogroman otpor, pogotovo kad s njim radi fizioterapeut. Urla čitavo vrijeme ... sreća pa idemo cca dvaput mjesečno. S tim ga kod kuće ni ne forsiram jer sve (osim posjedanja) u biti obavi sam dok luta po kući . A velika prednost Vojte (u našem slučaju) je da se radi tri puta dnevno po samo 15 minuta, a ne nekoliko sati (što smo prije po starom morali).
    MartinaP, drago mi je zbog vas!

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja se do skoro uopaste nisam zamarala motorikom, razvojem, nisam znala kad sta treba dete da uradi i sl. A to sve dok nisam posumnjala na hipertonus, a sad i dobila uput za fizijatra. Mali malo vise zateze i nogice. E od tad sam pocela da citam malo detaljnije sta bi kad dete trebalo da uradi i javila mi se gomila pitanja, a i gomila briga.
    Sada ima 2.5 meseca i zanima me sledece u vezi sa polozajem ruku:
    Kako treba da drzi rucice kad je na stomaku sa odignutom glavicom? Da li ruke treba da su u pesnicama ili na ispruzene sake da se oslanja?
    I sto se tice ruku, ne znam meni se nekako cini da malac jos nije "otkrio" svoje ruke. Nikad nisam videla da ih nesto zagleda, da se igra sa njima. Trpa ih u usta, ali meni se sve cini da slucajno nabasa na ruku pa napadne na nju ustima, nisam videla da svesno pesnicu prinosi ustima. Jel to normalno?

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ladyx, ne sjećam se više za tako male bebe pa ti ne mogu odgovoriti na tvoje dvojbe, ali ono što bebi nikako neće štetiti je da mu vježbaš otvaranje šakica. Uzmeš njegovu rukicu, okreneš dlan prema njegovom licu i onda dragaš njegovu glavicu, trbuščić ... I najbolje idi što prije na pregled, tamo ćeš dobiti najbolje odgovore na sve što te muči ...
    A dotad, ovdje svakako ima korisnih podataka:
    http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Lady, 2,5 mjeseca je malo, fizijatri negdje od petog mjeseca misle da je dobro vježbanje, vi naravno krenite i sad,
    čekaju vas baš te vježbe, vježbe praćenja pogledom, draganje, maženje ručice sa vanjske strane, ne davati svoj prst da dijete prime,
    ne škakljati djete po tabanima, već iznad po stopalu ili po nogici ispod koljena dragati.... sve što je nježno, sve što izaziva opuštanje je dobro.
    Voda u bazenu, također dobra stvar za hipo i hipertoničare...
    Sve se to naziva pravilno hendlanje, a to ti je bebicama vježba.
    Da li je sa 2,5 mjeseca šakica skvrčena ispod ili nije, to je sad, ne znam, moji su oboje imali skvrčene tako da ne znam kako je kod nevježbača
    Mislim da je normalno za tako male bebice...

Opusti se malo, dijete te osijeti, važno je da si primjetila hipertoniju, važno je da idete k fizijatru, važno je da hendlate ok,
    i najvažnije je da radiš sve najbolje za svoje dijete, a samo vrijeme (što je teško zbog naše nestrpljivosti) i vježbanje će donjeti rezultate.
    Možeš se ti sad sekirati oko toga, ali ne pomaže niti tebi niti bebi. samo vrijeme-mjeseci će pokazati rezultate.
    Puuno nas je to prošlo i svima nam je, vjerujem, bilo jako teško kad smo to saznali, ali evo, imam dvoje zdrave, motorički savršene dijece, ako i velika većina ostalih...
    Šaljem ti puuno snage i mira...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja malička ima sutra 9. mj. U kindaču, ili na prematalici, se sama posjedne uz pomoć pridržavanja, ali samostalno ne. Ona se već jaaaako dugo diže kao da vježba trbušnjake, i mislim da se tako planira i posjesti, jer ne vidim da bi to moglo biti s boka. Puže unatrag, i puže i na guzi, ne kuži još prema naprijed. Iz sjedećeg položaja dođe na koljena (naravno pritom se na nešto osloni) i onda sva sretna poskakuje. Iz ovog puzanja također stane na sve 4 i onda se ljulja. Jel to sve ok? Hvala vam puno!
    Posljednje uređivanje od anima : 19.05.2011. at 21:55

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Evo da javim da nakon što sam mjesec dana malog stavljala na trbuh i on nikako i dalje nije dizao glavu, sam pronašla rješenje. Prošli tjedan sam našla na netu savjet da mu stavim ručnik savijeni ispod prsa i glave (rukice savijene uz glavu) i od kad sam ga prvi put tako stavila - glava je u zraku! Posljednja dva dana baš skroz visoko drži glavu i zvjerka okolo, jedino moram paziti jer se počeo i prevrtati na leđa (slučajno, ako mu je jedna ruka više postavljena od druge), te sve dulje izdržava na trbuhu

Sad sam počela smanjivat debljinu savinutog ručnika, kako bi se navikao držati uspravno i na potpuno ravnoj površini (na krevetu to može, no na stolu još nisam maknula ručnik skroz).

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Anima, tako je radio i moj bebač, samo malo ranije ( sa 6mj bio na sve 4, mrdao guzom u zraku, propuzao sa 6 i pol unatrag i istodobno se posjeo sam, sa 7 i pol unaprijed propuzao, a par dana poslije počeo ustajati i sad se diže uz namještaj i pomalo korača sa 8 i pol mjeseci). Dakle, po svemu sudeći tvoja malecka "samo što nije". ps. ovaj moj još nije progovorio ni da-da, ni ta-ta...ništa osim iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, eeeeeeeeeeeeeeeeeee i sl. A tvoja sigurno već naveliko brblja...

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj se T. posjeo sa cca 14 mjeseci i dva tjedna kasnije propuzao pa sam u oblacima

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mi bili danas s bebom od 7 mjeseci na prvom susretu s fizijatricom u udruzi osmijeh, remetinec. doktorica mi pokazala puno toga po bobathu, ali mala se naravno derala čitavih pola sata i ja sam zapamtila - vrlo malo ima li neki link s brošurom ili nečim, da ponovim gradivo i vježbam kako spada. thx

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rozi, iz iskustva, važno je da ti netko pokaže opet :D. Mi smo u početku išli pet puta zaredom dok nismo svladali početak. Vjerojatno je svugdje gužva, ali ne daj se, uguraj se u neki termin i uči . Ja i dan danas kad je neki važan prijelaz (a vježbamo oko godinu dana) zovem i molim da me negdje ubace (mi smo u Bizovcu) i uvijek mi izađu u susret

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala ti, bili danas drugi put i 'oboružali' se s tatom koji je snimao pa sad mogu ponavljati gradivo doma, a teta je bila super - baš je pokazivala polako u kameru da možemo pohvatati. termin je opet za mjesec dana, ali vjerujem da će sada biti lakše vježbati.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Napisala sam na mojoj temi, ali zaboravih da je bolje da ovde pitam, pa evo da se ponovim (izvinjavam se sto je na dva mesta, nece s eponavljati ):
    Dakle ovako - konacno bili kod fizijatra. U celini nije tako strasno, pa nas nije ni poslala na uzv ni ct. Decak ima generalno povisen tonus misica, ali se to kod nogu povuklo, ostalo ne izrazeno kod ramenog pojasa zbog cega zabacuje glavu unazad i to treba da korigujemo vezbama. Pise da u pronaciji oslonac ne zadovoljava i stopala su mu kriva ka spolja, u valgusu.
    E, sad ono sto mene buni je pristup nase fizioterapeutkinje vezbama. Do sad sam dosta iscitala o ovome i koliko sam videla princip je taj da se navodi da beba sama nesto uradi - da sam otvori sake, povije glavu ili sta vec. A ona mi je pokazivala uglavnom vezbe gde se dete sili da to napravi (npr. okrenem ga na bok i guram glavicu ka napred). Meni se cini da on tako jos veci otpor pruza i jos vise se izvija pa to izvijanje sada jos vise primecujem. Videcemo na kontroli ima li efekta, ali iskreno sve mi je ovo malo cudno
    Posljednje uređivanje od lady.x : 08.06.2011. at 10:55

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Di su meni baš tvoji postovi ti koji me vuču da pišem, (primjetih ,)
    ali ne mogu da ne kažem da mi se to što radi tvoja fizijatrica ne sviđa, e sad
    da li je ona to radila jer je nešto gledala, ili je samo htjela pokazati kako treba biti ili...

Mi smo u bočnom položaju izvijanje u nazad rješavali da smo privlačili sa igračkama dijete, njegovu rukicu dragali da ju ne izbacuje i onemogućili izvijanje unazad, znači ako je dijete krenulo u nazad, moja ruka je to zablokirala ili sam JA vratila nazad u normalan bočni i mamila, zadržavala dijete što dulje u tom pravilnom položaju.

Znači jesam JA branila izvijanje i jesam JA vratila iz izvijajućeg položaja u normalan, znači jesam ispravljala sam ju, treba ispravljati te neke loše obrasce poput izvijanja, jer dok je dijete u luku jednostavno ga je teško i gledati u tom položaju, pa ga ispraviš i nastaviš vježbati sa ciljem da dijete ne stigne misliti da opet ode u luk i sa ciljem da zaboravi bacati se u luk.
    Evo to je neki primjeri, a sad za neko guranje glavice, možda je doktorica ispravljala položaj izvijanja i mamila sa igračkom, ne znam što da kažem.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni je bilo cudno npr kad su u pitanju zatvorene sakice - on inace drzi otvorene, ali ta fizioterapeutkinja nam napomenu da ako vidino otvorene onako nasilno vadimo palac iz rucice. Dok sam ja pre za pristup da se pomazi ruka od gore pa da dete samo otvori ili da onako pomazimo rukom deteta po svom licu kako bi otvorilo. Ovo je samo jedan banalan primer, ali eto to je odprilike to sto me buni.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je bilo cudno npr kad su u pitanju zatvorene sakice - on inace drzi otvorene, ali ta fizioterapeutkinja nam napomenu da ako vidino zatvorene onako nasilno vadimo palac iz rucice. Dok sam ja pre za pristup da se pomazi ruka od gore pa da dete samo otvori ili da onako pomazimo rukom deteta po svom licu kako bi otvorilo. Ovo je samo jedan banalan primer, ali eto to je odprilike to sto me buni.
    ispravka, proslo mi vreme za edit

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da... ne znam kaj da ti velim, to se kosi sa vježbanjem ovdje, već sam pisala negdje o načinu,
    Jer logički je to što moja fizijatrica kaže, ono što mozak dijete samo uradi to se i zabilježi u mozgu,
    a ono što mi radimo-vučemo palac van, dijete bilježi što? Da zatvara palac...

Možda kad bi ti imala mogućnost za drugo mišljenje, jer moram priznati da sam i ja dobivala od
    jedne stručne osobe(ped.neur.) neke krive info pa je moja fizijatrica ostala zapanjena.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Istom ustnovom je vecina roditelja zadovoljna, onda cu na kontroli popricati sa dr o fizioterapeutu i njenim metodama... videcemo.

hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nemam trenutno vremena citati cijelu temu, pa ako netko ima slicno iskustvo da me malo prosvijetli. Malac ce za tjedan dana imati 5 mjeseci, jako je velik za svoju dob (s navrsena 4 mjeseca imao je 9kg i 67cm) i ne znam jel "kasni" s motorikom, mozda i zbog velicine. S boka se preokrece na trbuh, ali nema sanse da izvuce rukicu. Sto da tada radim? Ne zna se preokrenut s trbuha nazad, a ni s ravnih ledja na trbuh. Glavu drzi dobro. Od prije 10ak dana radje lezi na trbuhu nego prije, a poceo je povremeno i spavati tako (prije nije znao okrenut glavu u polozaj za spavanje). Cini mi se da nema toliko prilike da vjezba jer ustvari najvise voli da ga se nosi a na taj nacin nista ni ne moze pokusat osim drzanja glave.
    Igracke ne uzima, ali grabi krpice, nase prste i svoje ruke trpa u usta. Nogice su mu cesto prekrizene dok lezi na ledjima, a stopala su mu cesto priljubljena jedno uz drugo (kao polozaj za "molitvu", samo stopalima a ne dlanovim).
    Dosad se nisam nesto brinula ali sad lagano imam dojam da malo kaska. Danas sam cula preporuku za fizijatrijski pregled u Studiu Aurora u Zg, jel netko bio? Hvala na svim iskustvima.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj hatatitla prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam trenutno vremena citati cijelu temu, pa ako netko ima slicno iskustvo da me malo prosvijetli. Malac ce za tjedan dana imati 5 mjeseci, jako je velik za svoju dob (s navrsena 4 mjeseca imao je 9kg i 67cm) i ne znam jel "kasni" s motorikom, mozda i zbog velicine. S boka se preokrece na trbuh, ali nema sanse da izvuce rukicu. Sto da tada radim? Ne zna se preokrenut s trbuha nazad, a ni s ravnih ledja na trbuh. Glavu drzi dobro. Od prije 10ak dana radje lezi na trbuhu nego prije, a poceo je povremeno i spavati tako (prije nije znao okrenut glavu u polozaj za spavanje). Cini mi se da nema toliko prilike da vjezba jer ustvari najvise voli da ga se nosi a na taj nacin nista ni ne moze pokusat osim drzanja glave.
    Igracke ne uzima, ali grabi krpice, nase prste i svoje ruke trpa u usta. Nogice su mu cesto prekrizene dok lezi na ledjima, a stopala su mu cesto priljubljena jedno uz drugo (kao polozaj za "molitvu", samo stopalima a ne dlanovim).
    Dosad se nisam nesto brinula ali sad lagano imam dojam da malo kaska. Danas sam cula preporuku za fizijatrijski pregled u Studiu Aurora u Zg, jel netko bio? Hvala na svim iskustvima.
    Ja imam malca koji sad sa 5.5 meseci ima 9.5 kg i pedijatar mi je rekao da je normalno da kaska, jer ne mogu njegove kosti i misici da drze toliku masu. Sve to priroda udesi, ne bi ni bilo dobro da ranije krene da sedi recimo, to ne deluje dobro na kosti koje su jos meke.
    Mi smo imali kako sam navodila problema i sa hipertonusom, ali smo to vec resili vezbicama.

Po ovome sto si ti napisala ne vidim da nesto puno motoricki zaostaje. Nama se fizijatar iznenadila kad je cula da se sa 4.5 meseca okrece sa ledja na stomak. A obrnuto dolazi tek kasnije.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

curke, molim savijet. Imam curicu od 6 i pol mjeseci, koja se nedavno počela okretati L-T i to isključivo u lijevu stranu, nikada u desnu. Osim toga, okret L-T nije još ni na vidiku. Upućeni smo fizijatru. Neznam ni sama dal da se brinem ili ne.....c.c.c

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ne brini se, ne kontam baš koji je to okret ali bolje ti je možda da malo kaska u motorici nego da ide prerano. Moj dječak ima 4 mjeseca i previše je živahan, već može da se prevrne sa leđa na stomak. Problem je što to nije za njegov uzrast i da to postigne sav se izvija a to ne valja. Zato radimo vježbice koje će ga usmjeriti da nove vještine usvaja na pravilan način. Fizijatar će ti sve objasniti ako nešto i nije kako treba da se ispraviti. Možda se navikla okretati na jednu stranu ako je izvor svjetlosti na istom mjestu?
    Lady.x, ovaj moj mali je svaki dan sve gori, ne da raditi vježbice sa rukama. Jedva ga uhvatim raspoloženog. Uradimo dobro one sa prevrtanjem na bok i stomak. One mu izglda i koriste jer se upraksao svojim nekim aktivnostima pa se manje izvija. šakice je opustio a ramena su mu još uvijek stisnuta. Opusti se kad je raspoložen.
    Kad je tvoj mali uspio to da opusti? Je li to konačan cilj? Početkom septembra moramo na kontrolu.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Djevojčica je mogla da se prevrne sa stomaka na leđa sa 6 mjeseci, a sa leđa na stomak tek kasnije. to je valjda ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •