Krpa će jako malo pomoći.
Ako je korica baš tvrda, onda nešto nije prošlo kako treba s kvasanjem. Uz pretpostavku da ti je tijesto previše kvasalo, možeš probati prepoloviti količinu kvasca. Ako ni to ne pomogne, vjerojatno imaš loše brašno.
U principu svaki dobar kruh se dobije nakon malo eksperimentiranja i ako ti se posreći da otprve bude OK - jednostavno imaš sreće. I oni manje uspješni se pojedu
Idem sad malo zakomplicirati, onako za štrebere. Svaki pa tako i ovaj kruh ovise o kvasanju i stvarno dobar kruh ima istovremeno dobru i koricu i sredinu. Ako tijesto predugo kvasa izgubi ponešto na sposobnosti dizanja kod pečenja i korica bude tvrda. Previše kvasalo tijesto miriše kiselo. Kod kvasanja tijesta imaš jednu točku o kojoj ovisi sve ostalo, a to je trenutak kada tijesto padne - vrijeme "T", a vrijeme do te točke ovisi o količini kvasca, temperaturi i brašnu. Tijesto postaje kiselo i ozbiljno gubi sposobnost dizanja kod pečenja kada kvasanje traje ukupno >4T (vrijeme dok tijesto padne i još 3 puta toliko). Kad je jako vruće (na primjer sada) tijesto se jako brzo krene dizati i brzo padne i 4T se dogodi za bitno kraće od 12h. Kad je hladno onda to potraje i dosta duže.
Biga koja je jako rijetka vrsta tijesta postiže vrijeme T još brže tako da se kruh s odgodom od 8h (5 i pol sati do dovršetka procesa) zapravo peče nakon otprilike 3T - idealno za kruhove s odgodom preko noći. Po vrućini i biga hoće poći nahero.