Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: Jesu li i koliko vase mame dojile?

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Jesu li i koliko vase mame dojile?

Potaknuta razgovorom s mojom mamom otvaram ovu temu.
    Dakle, jesu li vas vase mame dojile i koliko? Zanimljivo bi bilo znati i razloge zasto nisu ili su prestale. Tako, da malo vidimo "kako je to bilo prije".

Mene je mama dojila mjesec i pol (prije 26 god), a brata oko dva mjeseca (prije 24 god). Prestala je jer "nije imala vise mlijeka".

ps. i danas mi ne vjeruje kada ja kazem da mlijeko ne moze samo tako nestati
    Posljednje uređivanje od mimi 25 : 20.07.2011. at 13:07

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Koliko je naša mama rekla sestri i meni oko godinu dana nas je dojila, s tim da se morala vratiti na posao nakon 4 mj. od poroda. a to je bilo prije cca 300 god. (nda, 34-37 god.)
    Pa i danas čuješ ne samo od starijih generacija već i od mlađih da je mlijeko nestalo, da je slabo...neke utvrđene istine teško padaju. I ja sam skoro posustala, nesigurna nakon poroda, dobiva li dovoljno, pa koliko često ga dojiti, pa zašto toliko plače...jako puno pitanja koja se često iz dana u dan ponavljaju pa nije ni čudo da netko odustane od dojenja misleći da tako čini dobro djetetu.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Joj, joj, da ne bi ispalo da ja zamjeram svojoj mami. Nikako!
    U to vrijeme dostupnost informacija nije bila kao danas, babskih prica je bilo vise i vise se vjerovalo u njih nego danas (iskreno se nadam), a nisam sigurnan ni koliko se uopce znalo o dojenju i svemu vezano uz dojenje unatrag, recimo 30 - 40 godina?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mene je moja dojila 6 mjeseci, a onda je stala jer bih je ja cijelu izgrizla (s 3 mj. sam dobila prva dva zuba, a sa 6 sam imala cijeli dijapazon u ustima i nemilice sam ga koristila). Inače je oduvijek bila jako pro dojilački nastrojena, kao i njezina mama, koja je nju i brata dojila više od godinu dana svakoga.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ili se mozda zene nisu opterecivale raznim pitanjima o dojenju nego su jednostavno dojile koliko su mislile da mogu?

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Za brata ne znam, ali nije puno dojen. Ja nisam dojena ni dana, mama je bila teško bolesna i nije me mogla dojiti.
    MM-a je mama dojila mjesec dana i "ostala bez mlijeka". Isto je bilo i sa šogoricom.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mene je moja dojila jako kratko, bojim se da su u pitanju dani, premda mi tvrdi da je trajalo 3 mjeseca (sigurna sam da je u pitanju grižnja savjesti jer ja dojim kao mahnita, i u svakoj prilici ističem prednosti dojenja ). Naime, na kameri se vide snimke male mene kako pijem na flašicu, tako da nije bilo dojenja.

Svekrva je dojila 6 mjeseci (mog muža) i godinu dana (njegovu sestru), a nju je pak mama dojila dvije godine, čak i nešto duže! (1950.-1952.)

A razlozi...premalo mlijeka, naravno!
    Posljednje uređivanje od enchi : 20.07.2011. at 13:32

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

moja je majka dojila sestru i mene svaku po cca godinu dana (početak 70tih).
    odlučila se ravnati se prema zdravom razumu i nikakvo zamjensko mlijeko joj nije padalo na pamet

prestala nas je dojiti kada je vidjela da jedemo istu hranu kao i ostali ukućani.

svekrva je doživjela direktan pritisak sa strane liječnika da koristi zamjensko mlijeko umjesto svoga.
    izgubila je tu bitku (možda najviše iz straha da ne napravi neku grešku), tako da je mm-a, kao i šogoricu, dojila možda mjesec-dva dana.

eto to je informacija iz 70tih godina.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

i mene(28) i sestru(30) 15mj.
    sestru je prestala dojiti jer je ostala trudna, a nije znala da može dojiti i u trudnoći (kasnije je rekla da je znala da nebi prestala), a mene valjda jer je mislila da treba (ili joj se nije dalo). sestri je teže palo odvajanje od cice nego meni pa joj je valjda zato žao.
    kad sam ja imala 6mj. počela je raditi pola radnog vremena.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kako sam bila nedonošče od 2300gr,plus dobila žuticu, mjesec dana sam boravila na neonatologiji KBC Firula, s tim da mojoj majci (21g) liječnici nisu dopuštali da me doji, već je donosila izdojeno mlijeko...nakon gadnog mastitisa, taman prije nego su me pustili kući, mlijeka je bilo sve manje, a ja nisam htjela sisati (već me navukli na bočicu).......nakon još mj dana mog neprestanog "revanja", popustila je i dala bočicu. Brata i sestru iza toga dojila je oko godine dana bez problema.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 20.07.2011. at 13:44

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

i mene(28) i sestru(30) 15mj.
    sestru je prestala dojiti jer je ostala trudna, a nije znala da može dojiti i u trudnoći (kasnije je rekla da je znala da nebi prestala), a mene valjda jer je mislila da treba (ili joj se nije dalo). sestri je teže palo odvajanje od cice nego meni pa joj je valjda zato žao.
    kad sam ja imala 6mj. počela je raditi pola radnog vremena.

muža i njegovog brata je svekrva dojila cca 7mj. i onda ostala bez mljieka. tj. neznam što se desilo s prvim djetetom al drugo je prestala jer joj se nije više dalo samo priča da je ostala bez mlijeka.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mene i brata je mama dojila po godinu dana, a sestru nešto kraće, jer je morala na operaciju....
    Bila mi je jaka potpora za dojenje moje curice.

"Interesantna" mi je priča moje svekrve. S prvim je djetetom imala puuno mlijeka, "to je teklo na sve strane", ali pošto je dijete non stop plakalo, otišli su na pregled i prije mjesec dana djetetovog i doktor joj je rekao da se izdoji u čašicu, te joj je rekao da joj je mlijeko sivo i da ne valja, te joj je dao tablete za povlačenje mlijeka. Poslije nije dojila ni mm, niti treće dijete, jer je znala da njeno mlijeko ne valja.

Ona je i dan danas uvjerena u to jer joj je to doktor rekao, ja sam joj pokušala objesniti da ne postoji mlijeko koje ne valja, te da je to "sivo" mlijeko, ono prvo, vodno, ali ne ide...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moja mama je mene dojila 18 mjeseci..a ja sam je nadmasila za 3 mjeseca sa svojom malenom
    obje smo prestale jer smo mislile da je pravi trenutak za prestati..kad dojenje predje u akrobatsko dojenje :D

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

mene je mama dojila 1 mj. , a brata tjedan dana...kaze da je od stresa ostala bez mlijeka ...mm je sveki dojila 2 dana razlog isti...
    no, ja eto dojim vec 2 mjeseca uspjesno i nadam se da ce tako i ostati ...ja sad vec obaram rekord u familiji , i svki puta me pitaju svi jel samo dojim buduci beba super napreduje

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mene ( 27 ) nekih 2 mjeseca, iako se ta priča mjenja, nekad je 20-ak dana, pa sve do 3 mjeseca, sestru ( 25 ) isto tako, najmlađu sestru (15) nije ni mjesec dana. sva tri razloga su "loše" mlijeko nakog carskog reza i nedostatak istog. MM sveki je dojila 20-ak dana jer joj je pedica rekla da nema mlijeka....mi dojimo evo već 19 mjeseci skoro i moja stara još uvijek govori da "hvala bogu što imam mlijeka" dzabe sva moja objašnjenja

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja nisam praktički uopće dojena- u rodilištu je bilo problema oko dojenja, odmah su mi davali bočicu i nisam više htjela vući iz cice.

Moju sestru je dojila oko mjesec dana, onda je na prvom pregledu ped rekao mami da joj je mlijeko ''slabo'' (jer je seka prečesto htjela cicati, po njegovim kriterijima) i da mora prijeći na adaptirano. A mlijeka je bilo kao u priči, čuda je izvodila da zaustavi proizvodnju.

I ni danas ne shvaća da je to o ''slabom mlijeku'' bila glupost. Inače, seka je od tog ''slabog'' mlijeka dobila preko kilu u tih mjesec dana.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene je mama dojila 17mj i tada je ta činjenica bila prilično neobična (u to vrijeme/na tom mjestu). Prestala je jer je bila trudna, a vrlo vrlo slaba (puno povraćanja...).

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih htjela reči da savjeti koji su naše majke odveli na stranputicu sa dojenjem (ako jesu) ni slučajno nisu babski. Oni su medicinski pro-formulanski, vrlo savremene prirode u to doba. Jer naše "babe" su svoju djecu najčešće dojile, i kad neka nije mogla to su bili jako objektivni razlozi i veliki problem jer nije bilo zamjenske formule. Naše su "babe" živjele u okruženju većeg broja žena koje su i same dojile, neke od njih su imale mastitis pa su znale pomoći, druge su imale jaki let down pa su znale pomoći sa tim, neke su imale iskustvo sa ragadama, manjkom mlijeka ... Bile su tu i trenutne dojilje koje bi posudile svoje veće dijete umjesto izdajalice za početno otčepljavanje, ili posudile svoje dojke dok majka ne dođe sebi.
    Tako da anti-dojeći savjeti nikako nisu babski.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja mama je mog brata dojila cca 4 mjeseca, mene ništa. Kaže da ima uvučene bradavice i da ja nikako nisam htjela dojiti. Pa je tata pukao, otišao po formulu nakon koje nisam više htjela mamino mlijeko iz bočice. A jadna žena se mučila, izdajala se, pokušavala i ništa...bila sam oduvijek mali nezahvalnik

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e sad ja ne znam kolkojemene,znam da je s najvećom sestrom imalaproblema,i posle je hranila s kravljim mlijekom, a najmlađeg je dojila,sad kolko ne znam , ali smo mi s lončekom hodali oko nje da nam da mlijeka. To su priče s vremena od prije 32-46 godina,a bilo nas je sedam.
    Mame nema,ali me je podržavala u dojenju u dugom dojenju.
    Za razliku do mene moja sister ima jaaaako puno klinaca i svi skupa nisu tolko cicali ko moja tri do sad.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Odluka dojiti ili ne nije nije zavisna od informacija na internetu. Jer, knjige se štampaju, koliko ono? : stoljećima. U knjigama su sve informacije. I majke su uvijek mogle doći do odgovora na pitanje o dojenju.

Imam doma knjigu o odgoju djeteta, zove se Prve dvije godine, štampana početkom 20. stoljeća, sa odgovorima na mnoga pitanja koje mlade mame muče. Tada još nije bilo nikakvih AD a ni mlijeka u prahu, dakle ni reklame. Ali, bilo je recepata kako hraniti novorođenče ako mama iz bilo kojih razloga nije mogla ili htjela dojiti.

Odluka je u majčinoj glavi i njenom poimanju svijeta.

nerina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moja mama me dojila 2,5 god bez ikakvih problema a stariju sestru ni minute jer kaze da joj mlijeko uopće nije nadošlo!?
    Kako je to moguće nemam pojma

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Odluka dojiti ili ne nije nije zavisna od informacija na internetu. Jer, knjige se štampaju, koliko ono? : stoljećima. U knjigama su sve informacije. I majke su uvijek mogle doći do odgovora na pitanje o dojenju.

Imam doma knjigu o odgoju djeteta, zove se Prve dvije godine, štampana početkom 20. stoljeća, sa odgovorima na mnoga pitanja koje mlade mame muče. Tada još nije bilo nikakvih AD a ni mlijeka u prahu, dakle ni reklame. Ali, bilo je recepata kako hraniti novorođenče ako mama iz bilo kojih razloga nije mogla ili htjela dojiti.

Baš sam ja "naslijedila" od svoje mame knjigu o porodništvu, bebama i i djeci do predškolske dobi, francuskog izdavača iz 70-ih godina, a ona ju je kupila početkom 80-ih, a u kojoj stoji da se bebe moraju hraniti svaka 3 sata, bilo dojeći ili s AD, češće nikako. Dakle, ni govora o dojenju na zahtjev! Naravno, dojene bebe ogladne ranije, plaču, a to daje naslutiti "da su gladne i da je mlijeko slabo", pa se vrlo lako prestaje s dojenjem. Uostalom, mojoj šogorici, koja je rodila prošle godine, patronažna sestra i sestra u rodilištu su joj izričito rekle da doji dijete svaka 3 sata, ako traži češće-dati AD! Ona to nije napravila, ali također nije dojila na zahtjev, pa je to dijete urlalo iz petnih žila do uvođenja kašica sa 4 mj. S druge strane, moja prababa je dojila mog djeda do 5 godine (30-ih god. 20st.), a niti je čitala literaturu o tome niti joj je padalo na pamet! Vodila se logikom i osjećajima...tako je barem pričala mojoj majci.

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

brata i mene oko godinu dana,sestru isto preko godinu dok nije ostala trudna ,tj.sestra više nije htjela cicati ,a ovu najmlađu skoro dvije godine.(znaći to je bilo prije 35 godina)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam apsolutno "nepodojena" (tako da znate ako ispoljim koju frustraciju na forumu, od čega je),

bio je mastitis, odmah po porodu, a poslije njega - dojenje - nula bodova.

No, ni mlađa djeca u obitelji nisu prošla bolje, nije bilo mastitisa, ali ipak ni dojenja,
    ja bih rekla da se sastala kombinacija mladost/neiskustvo/neznanje/pritisak okoline/furka na adaptirano i tako, još štošta, uglavnom, skroz nedojilačka situacija 70-ih godina prošlog stoljeća.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 20.07.2011. at 18:13

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moja mama je mene dojila oko 3 mjeseca, nestalo mlijeka.
    Sveki je mm dojila isto toliko, ali zato jer je uvjerena da kako beba raste mlijeka više ne može biti dovoljno da je nahrani, a i to malo što ostane nema nikakvu kvalitetu. Mama danas zna da je njeno uvjerenje bilo pogrešno i bila mi je velika podrška tijekom dojenja, a sveki je i dalje tvrd kamen

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Eh da , mislim da predrasude o dojenju nije tako lako iskorijeniti... Ja sam u rodilište otišla totalno nepripremljena i dobila krivi savjet od stare med. sestre koja je bila zaista brižna i draga kao da mi je majka. Savjetovala mi je da dojim svaka 2 sata i da nakon 15 min prekidam jer beba sve što pojede pojede u tih 15 min. I slušala sam taj savjet prvih mjesec dana dok mali nije počeo tražiti da doji češće i dulje i dok nisam došla pameti i pročitala koji Rodin tekst o tome. Srce mi se stegne kad pomislim da je nekada možda plakao od gladi u tih prvih mjesec dana, a ja nisam znala da je od toga. Stupid me.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ni dana. Sestra je pitala da li je zaposlena. Moja mam je mislila da je to neki podatak za karton, ali kad je rekla da spičili joj injekciju bromergona bez pitanja. Nije bilo 19st. u Rusiji. Nego 20. u centru Zg, ali valjda malo starija procedura. Tako je mama bila godinu dana na porodiljnom bez kapi mljeka i s upitnikom iznad glave.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moja mama je imala neki hormonski poremecaj, dojila me 3 meseca. Mleko je dobila u nekim nenormalnim kolicinama, jaaako oslabila, inace imala pretezak porodjaj pa joj je zdravlje bilo ugrozeno i prekinula dojenje po savetu lekara. Sestru 3 nedelje - nestalo mleka (pitanje dal je ili nije bila dovoljno informisana).
    Posljednje uređivanje od lady.x : 20.07.2011. at 21:28

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mene nista (rodjena sam sa sa sest i pol mj, mama kaze da nije uopce imala mlijeka), sestru tri mj, a onda dvadeset godina kasnije, brata je iskljucivo dojila do sest i nastavila do iza godine, mene je jako podrzavala u dojenju...
    Mislim da je ipak kod mene i sister bilo u pitanju mladost i neznanje..

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku

Moju sestru je dojila oko mjesec dana, onda je na prvom pregledu ped rekao mami da joj je mlijeko ''slabo'' (jer je seka prečesto htjela cicati, po njegovim kriterijima) i da mora prijeći na adaptirano. A mlijeka je bilo kao u priči, čuda je izvodila da zaustavi proizvodnju.

I ni danas ne shvaća da je to o ''slabom mlijeku'' bila glupost. Inače, seka je od tog ''slabog'' mlijeka dobila preko kilu u tih mjesec dana.
    Meni je ovo tako strašno za pročitati! Baš me malo onako stislo oko srca kad sam ovo pročitala. Koliko gluposti i nebiloza da je to srašno! Zašto je to bilo tako, Bože sačuvaj?!?!

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Čitam vaše odgovore, i koliko vidim do sad niti jednoj mami nije pedijatar "ukinuo" dojenje nakon 3 mj. jer joj je mlijeko "prejako" i beba predebela (btw rođena s nekih 2600 ili nešto slično). Pričala mi je kako dok je ona shvatila kakve ovaj nebuloze laprda bilo kasno za povratak cici .

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mene 5 mjeseci (navodno sam sama prestala jer mi se začepio nos...)
    sestru 9 mjeseci (ne znam zašto je prestala, mislim zbog povratka na posao ili tako nešto)

nezakonitog majka uopće nije dojila - kaže da je imala slabo mlijeko... ni dan danas se ne da krstit da tako nešto ne postoji...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A večina njih sad neće priznati da nisu u pravu i da su zapravo prestale dojiti iz čiste gluposti i neznanja. Odnosno, neinformiranosti. A vrijeme ne mogu vratiti i promjeniti stvari, pa je lakše ne priznati si pogrešku! A i nekako imam osjećaj da je ta neka generacija roditelja strašno pametna bila. Sve znaju najbolje, sve rade najbolje, nitko im nije ni do koljena. Oni su svu pamet svijeta pobrali...Ne znam sašto imam takav dojam....možda zato jer su svi ti roditelji oko mene takvi. Uključujući i moje i MM-ove i na dalje....

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A večina njih sad neće priznati da nisu u pravu i da su zapravo prestale dojiti iz čiste gluposti i neznanja. Odnosno, neinformiranosti. A vrijeme ne mogu vratiti i promjeniti stvari, pa je lakše ne priznati si pogrešku! A i nekako imam osjećaj da je ta neka generacija roditelja strašno pametna bila. Sve znaju najbolje, sve rade najbolje, nitko im nije ni do koljena. Oni su svu pamet svijeta pobrali...Ne znam sašto imam takav dojam....možda zato jer su svi ti roditelji oko mene takvi. Uključujući i moje i MM-ove i na dalje....
    I mi smo takvi, samo što toga još nismo svjesni Čekaj dok naše nevjeste počnu pisati na Rodi

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Joj, ana, nije to samo ta generacija-i mi cemo u njihovim godinama biti strasno pametni
    Moja mama je dugodojilica naspram ovih primjera: mene oko 12mj, sestru mislim cak do 18, a brata 2,5 godine. ali to opet nije po nasim mjerilima: dohrana nakon 3 ili 4 mj, nisam sigurna, bez nekakvih cvrstih smjernica. sad mi je smijesno kako je, iako puno starija i vec iskusna, navecer nadohranjivala brata adaptiranim jer se cesto nocu budio.
    MM je jako kratko dojen, bio je zahtjevno i placljivo dijete, pa je moja sveki od svoje dobila naputak, mlijeko joj slabo, a mislim cak da mu je brizna baka malo brasna przila s dvotrecinskim kravljim...
    Ipak, drazi mi je stav od sveki koja i sama kaze da onda nije bilo toliko informacija i nije dojila zbog gluposti, a meni nikad nista nije sugerirala. Dok moja mama ima stav "othranila sam troje, super su ispali" i cesto prigovara da pretjerujem.
    Malo dalje u rodoslovnom stablu, baka mi je dojila mamu i ujaka po 2,5 god, a prvu kcer 9 mj. I to kad smo pricale, netko je gore vec spomenuo istu situaciju, bilo joj je zao kad sam rekla da ju je mogla dojiti unatoc trudnoci.
    Bas sam oduzila, ali jos nesto, dotakle ste se literature. Nemam puno godina iza sebe, moje relativno svjeze znanje iz srednje skole, dakle, proslo je manje od 10 god:u knjizi sok od citrusa zbog nadoknade c vitamina od 3 mj, dio o dojenju nisam zapamtila.skripta koju je napisala moja prof. i skoro pa napamet smo ju znali:dojenje u 6,10,14,18,22 h i to je to, ovaj u 1o se kasnije zamjenjuje vocnom kasicom, opsiran dio o ablaktaciji...da ne nabrajam dalje. Eto, ja sam u trudnoci citala sve do ceg sam dosla i tako dosla do pravih info, ali uz mene je iz skole izaslo 2o med.sestara koje ce dijeliti pamet naucenu tamo. Takve stvari mene istinski zgrozavaju, ne nase mame koje su zivjele u drugo vrijeme, kad je formula dozivljavala vrhunac i kad su s druge strane imale samo lose mitove kao savjet, nego svi kvazi-strucnjaci u bijelim kutama koji jednom recenicom upropaste potencijalno sasvim bezbrizno dojenje.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja se valjda vodim ovim primjerima oko sebe, a to je nešto prestrašno, jednostavni više ne želiš komentirati išta s takvim ljudima... Jer po meni je ne moguće da netko baš sve zna i uvijek je u oravu i kad je očito u krivu ne želi to priznati. I nikad za ništa ne zna reći "je da u pravu si, tako je to", nego tjeraju mak na konac...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moja mama je rodila s 19 godina, uz sve informacije o svemogućem adaptiranom i inom, ona je rekla da joj je jednostavno bilo normalno dojiti-da je to osjećala, da je osjećala da je normalno da dijete spava uz nju i sisa kad želi.
    Kad sam ja rodila, za razliku od ostalih, moja mama nije pitala hoću li dojiti i imam li mlijeka, jel mi mlijeko slabo i slične stvari. Hvala joj na tome (između ostalog).

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam vaše odgovore, i koliko vidim do sad niti jednoj mami nije pedijatar "ukinuo" dojenje nakon 3 mj. jer joj je mlijeko "prejako" i beba predebela (btw rođena s nekih 2600 ili nešto slično). Pričala mi je kako dok je ona shvatila kakve ovaj nebuloze laprda bilo kasno za povratak cici .
    Mojoj svekrvi je pedijatar rekao da je luda sto ugrozava zdravlje detetu dojeci 10 meseci i zena prestala da doji - kao bio previse napredan.

Inace, ja sam primetila da moje drugarice koje su prestale dojiti nakon mesec ili par meseci vecinom to urade jer se ne mogu izboriti sa mastitisom i upalama koje su ceste kod prvorodki. Onda kazu - nestalo mleka pa prestala. A pomenu da su sedam dana pre toga imale upale. Po meni zena koja ima mastitis ne moze tek tako nemati mleka...

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

Potpuno se slažem sa Beti..

Mog brata je mama dojila dok god nije ostala trudna sa mnom dakle 14 mjeseci, i onda je on sam kako ona kaže odbijao ciku, jer ga kaže jednostavno nije zanimala pa je trčala za njim po kući da ga nahrani...
    Mene je dojila 18 mjeseci, i isto kaže da sam ja odbila sisu jer sam htjela jesti kao stariji brat i stalno mljackala na tanjuru...

Ja imam 26, brat 28 ..

Na mene ni u bolnici, ni kod kuće nisu vršili pritisak, iako je mene hvatala panika... sada mi je sasvim normalno izvadit ciku i u kafiću i u šoping centru i u autu ako beba to od mene traži... dojimo veoma uspješno 4 mjeseca uz pauzu od 36 sati kada sam ja morala na izvanredno inozemno putovanje, ali tada je papao moje mlijeko + bočicu ad-a koja na kraju nije bočica već žličice jer je odbijao flašku...

Eto i neki dan me baba (86) pitala dokle mislim dojiti, ja sam rekla dokle ide jer je to za moje dijete najzdravije, a ona meni pa zašto bi se mučila dugo, pa dovoljno je da beba cica 6 mjeseci i onda neka prestane... nisam ništa komentirala jer mi se nije ulazilo u raspravu... ali znam da ona tatu niti dana nije dojila jer joj je to bilo glupo.. tata je rođen 1957?!?!?!

Druga baka je potpora što se tiče dojenja jako velika, dakle mamima mama, mama je dojena 2 i pol godine, i svaki puta dok se čujemo prvo pitanje je jel još dojim... naravno odgovor se zna...

Drago mi je što je tako, jer u svojoj okolini imam cure bez bebica (niti u planu) i par mama koje ne doje i daju djeci koja imaju 3 mjeseca mrkvicu...

NEki dan sam čula na radiju da je netko rekao da bi se zakonom trebalo oformiti dojenje minimalno 6 mjeseci... slažem se sa tom curom, ali opet sam potpora onoj curi koja ne može ni dana dojiti.. jednostavno sve je kako aže Beti u našim glavama..

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Moja mama je rodila s 19 godina, uz sve informacije o svemogućem adaptiranom i inom, ona je rekla da joj je jednostavno bilo normalno dojiti-da je to osjećala, da je osjećala da je normalno da dijete spava uz nju i sisa kad želi.
    Kad sam ja rodila, za razliku od ostalih, moja mama nije pitala hoću li dojiti i imam li mlijeka, jel mi mlijeko slabo i slične stvari. Hvala joj na tome (između ostalog).
    ovo je divno

ja neznam koliko je (i ako je) mene dojila....nažalost,prerano je otišla pa je puno toga,kao ni ovo nisam pitala .... buraza možda 4 mj. koliko se sjećam.... utjecaj svekrve, okoline,povratak na posao..... neznam....sve neki glupavi razlozi.....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

mene je mama dojila godinu dana, tad sam ja , jednostavno kaže sam prestala, a ona je još imala mlijeka u potocima neko vrijeme i borila se s mastitisom , ali mene više nije mogla natjerati da sisam.
    sestru nije ni dana jer je rođena sa 7ipol mjeseci, odmah operirana, u bolnici provela idućih 7 mjeseci. mlijeko joj je nadošlo i imala je želju, ali seka nije mogla (smjela? , ne znam točno, malo je to razdoblje tabu tema)

svekrva je valjda dojila mm, nemam pojma, znam samo da je i nadohranjivan svim i svačim.

ja sam T dojila 10 mjeseci, dok nije počeo odbijati sam od sebe i ti podoji su postali muka i njemu i meni, a J 41 mjesec i prestao je sam, ima tu negdje naš oproštajni topic.

te tri i pol godine sam naravno milijun puta čula da nisam normalna, jedino je moja baka bila bezrezervna podrška i govorila im da nas ostave na miru

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja mama je mene (prvo dijete) dojila nešto duže od 6 mjeseci, a sestru mislim kraće (ne znam tačno) Tad se nije dojilo isklučivo ni na zahtjev, već u porodilištu se beba donosila na 3 sata, a preporučivao se početak dohrane već sa 3 mjeseca. Meni je izgleda odgovarao taj ritam na 3 sata, nije imala problema sa upalama i zastojima, dojenje je i po tadašnjim preporukama išlo uspješno. I dohrana je krenula uspješno , i sve je to išlo super dok nije krenula nakon 6. mjeseca na posao, pa i ako je radila pola radnog vremena, posao je bio jako daleko od kuće, i uz dohranu i veliku pauzu, + 3 sata pauze između podoja mlijeko se vrlo brzo povuklo.
    Sestra citiram: "se rodila jako krupna, stalno je plakala, i ako su joj po preporuci davali čaj unutar onih 3 sata pauze da je zavaraju ona nije mogla izdržati pa su joj počeli veoma rano dodavati (legendarnu) hapu". Hapa je vjerovatno za sami početak sadržavala razrjeđeno kravlje mlijeko, ali je vrlo brzo u hapu krenuo mljeveni keks, i hapa se jela na flašicu. Nastavak možete predpostaviti, sa 3 mjeseca se počela dodavati još i kruta hrana i to je bilo to.

Moja je majka jako pro-dojeća intelektualka, sa svojih 63 godine starosti. Knjige koje je o njezi bebe čitala bile su u to vrijeme top (nisu bile babske, na žalost), i slušala je medicinsko osoblje jer intelektualci vjeruju u klasičnu medicinu (ovo nije ironija da me se ne shvati pogrešno). Mi smo živjeli sa mojom nanom, majčinom mamom, i sad me baš zanima da li je nana davala svoje mišljenje o svim tim preporukama uz svoje iskustvo dojenja 5 djece. Mama to nikad nije spominjala (hm, baš ću pitati jednom prilikom). Moja majka i dalje snažno vjeruje u 3 sata pauze, ne znam zašto. I pored moje 3-mjesečne kalvarije sa prvim djetetom i idealnog 21-mjesečnog dojenja na zahtjev drugog djeteta, ona i dalje moju sestru "tuši" sa tih 3 sata pauze.

Moja mama silno vjeruje u dojenje kao što ja silno vjerujem u dojenje, ali ona u njega vjeruje po svojim pravilima. I poštuje moje znanje, preporučuje me svakom sa problemima, ali nije joj baš sasvim pravo što sestra sluša isključivo mene, i što za sve konsultuje mene, naročito o tim nekim kontraverznim preporukama (jer i ona je dojila i podigla dvoje djece i valjda zna nešto (zašto mi je tako teško verbalno joj izreći da sve što znam, sve što jesam i svaku svoju misao i postupak preispitujem kroz njene stavove i ono što me je naučila, pa da joj kažem kako je to "nešto" što ona zna jako kvalitetno ugrađeno u mene i da je odradila jezivo dobar posao?))
    Nikad se ne raspravljam sa njom o "njenom" načinu dojenja, nikad joj ne ukazujem na greške koje su joj preporučene. Ja poštujem način kako je ona dojila, jer je u onim uslovima, za tadašnje (a i sadašnje) pojmove dojila dosta uspješno. Žao mi je što nane više nema da čujem njenu dojilačku priču, jako me interesuje.

Svekrva je MM-a dojila duže od godinu dana. Kad je nakon 3 mjeseca njegovog života počela raditi, a kako joj je posao bio blizu mjesta gdje je bio MM, trčala bi na pauzi da ga doji. U međuvremenu je dojila i sestrinog sina (MM-ovog rođaka) dok joj se sestra nije oporavila od nekih komplikacija preranog poroda. Nakon jednog stresnog događaja kad se MM otrovao čokoladnim mlijekom koje je popio mlijeko je "presušilo". Nakon drugog poroda je, nakon svega desetak dana dobila sepsu, jedva izvukla živu glavu i MM-ov brat je odrastao na formuli. Svekrva se u mom dojenju uvijek držala po strani i veliko joj hvala na tome, nisam sigurna da bi mi u onom hormonalnom statusu išta od tog dobro leglo na dušu .

Odrasla sam i rodila u veoma pro-dojećoj sredini a da mi to nije osiguralo uspjeh sa prvim djetetom. Ne mislim da ima smisla učiti sad generaciju naših roditelja stvari koje su njima prezentirane drugačije i u koje su oni vjerovali. Ja skočim samo na stvari koje će donijeti direknu štetu dojenju.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Jednu sestru (33 god) 4 meseca, drugu sestru (30) 5 meseci, a mene (28) je dojila 6 meseci. Sa sve tri joj je, kaže, bilo slabo mleko, a nakon nekog vremena je nestalo. Pokušala sam joj objasniti da nam nije trebala davati čaj i vodu na flašicu, nego isključivo dojiti, ali ona to ne prihvata. I mene već gnjavi, a još nisam rodila, kako će mi dete biti žedno ako se budem pridržavala toga što pričam.
    Svekrva je MM-a i njegovu sestru isto 6 meseci dojila, jer joj je nestalo mleko. Smatra da žene sa velikim grudima ne mogu dojiti. Isto im je davala vodu, ali sa par kapi limuna. Doktor joj je tako savetovao.
    Već vidim da ću živce izgubiti od njihovih saveta kada rodim.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mene nije dojila, jer je išla u školu, pa joj nije bilo zgodno...tada nije bilo izdajalica, a ručno se nije uspjevala izdojiti. Mog brata je dojila nekih 2mj, onda joj je nestalo mlijeko.

Rekla mi je da ima dojam da su danas svi jako opterečeni dojenjem, prije nije bilo pritiska niti velike filozofije oko prehrane beba.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I moj brat i ja smo kratko dojeni zbog savjeta babice o hranjenju svaka 3 sata. Mojoj mami je danas 'žao k'o psu' što je imala krive informacije i uživa u pogledu na svoje dojene unuke.

A moja mama je bila dojena do neke treće godine i, kaže mi nona, tada je bilo uobičajeno da djeca i u crkvi doje, samo bi ih pokrili nekakvom maramom i dijete bi jelo.

Ja mislim da je prisutno suptilno reklamiranje nedojenja pa se čini da oni koji se zalažu za dojenje vrše pritisak, jer nemaju para biti toliko suptilni.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moja mama je bila dugodojilica, dojila me preko godinu dana što tada, 70-ih, nije bilo previše uobičajeno, koliko mogu zaključiti iz mamine i svekrvine (isto prodojeće orjentirane) priče.
    A ja se nisam nikad previše opterećivala tom pričom o prehrani bebe, nekako mi je bilo sasvim normalno i logično da će beba sisati i to je to.
    Tako je i bilo, ad mi je ostalo nepoznanica.
    Eto, možda je tomu pridonijela i moja prodojeća obitelj

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moja je sestru, koja sad ima 39 godina, dojila par mjeseci, dok nije dobila mastitis i bila uvjerena da mljeko više ne valja, a mene (32) nije niikad dojila jer "nije imala".

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja je preminula 95., prerano za mene da ozbiljnije s njom o tome porazgovaram. Znam da se spominjalo u raznim prilikama kako smo brat i ja pili mlijeko na bočicu, i kako je sestra (najstarija) sislala mamino mlijeko u početku, ali kako bi jadna plakala svaki čas, i kako je zapravo jadna bila gladna. I spasili su je bočicom .
    Svekrva isto nije dojila, ona kaže da nije imala mlijeka i da joj nije imao tko pokazati. Njoj je super što dojim, i svekru, i tati. Iako svekiji i dalje misle da je to jedno čudo i da sam ja to uspjela jer sam jako, jako posebna . A meni je to jednostavno došlo kao nešto što se podrazumijeva i imala sam još i sreće da nije bilo većih problema ni u početku.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •