Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Financijski problemi

BigMamma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno Financijski problemi

Pozdrav svima!
    Ovako, moj problem je slijedeći...
    Tek sam saznala da sam trudna, trudnoća je neplanirana,ali ja želim zadržati bebu. Međutim, od svoje strane obitelji ne mogu očekivati pomoć,a s dečkove strane će vjerojatno biti neke pomoći,ali ne želim ovisiti samo o tome, želim znati ako nešto pođe po krivu da se i ja mogu nekako sama brinuti za bebu. E sad,problem je što ja radim na crno, znači nisam prijavljena, niti sam vadila radnu knjižicu jer sam do nedavno bila redovni student,pa sam imala sva prava. Međutim, sad studiram uz plaćanje,znači više nisam redovan student. Nemam zdravstveno, nisam prijavljena na biro i trenutačno radim u kafiću, što neću još moći dugo zbog trudnoće... E sad,ja sam totalno izgubljena, ne znam od kud da krenem,koliko sam gledala po forumima nemam prava na nikakve naknade...ne znam kako da sve to izvedem....strah me i htjela bi zadržati bebicu ali trenutačno ne znam gdje bi se okrenula i što da prvo napravim...Molim vas, možete li mi reći što i kako dalje???

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čuj, vrijeme je za ozbiljne razgovore i ozbiljne odluke... Ovo je pitanje koje daleko prelazi naslov topica tj. financijske probleme.

Ne znam u kakvoj si situaciji, ali možda te sila natjera da neplanirano "pokrpaš" rupe koje treba pokrpati.

Ne znam ni kako bih ja, jer nisam na tvom mjestu, ali možda je logičan izbor prvo porazgovarati s dečkom - otvorenih karata... To ne znači ovisnost. Odgovorni ste jednako za malo biće koje ste začeli, pa prema tome i te kako trebaš njega uzeti u obzir i pitati za mišljenje/stav.

Dalje, moraš si srediti papire (radna knjižica, prijava posla). To bi kad-tad ionako trebala učiniti, pa zašto ne sad?

Ne manje važno - razgovor sa svojom obitelji. Olako je tvrditi da od njih neće biti pomoći, jer u ovakvoj situaciji mnogi nezavidni obiteljski odnosi se lijepo raščiste. Ako u njima ima nečeg zdravog, zažive i sjednu na svoje mjesto, ako ne - konačno te prestanu opterećivati jer imaš važnijih prioriteta.

Što se tiče prava/naknada, o tome stvarno nemam pojma jer nikad nisam bila u sličnoj situaciji, ali što god bilo, nije trajno rješenje. Sad je trenutak da se dogovoriš sama sa sobom i s najbližima kako dalje. Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.07.2011. at 21:52

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Obzirom da si izgubila status redovnog studenta izgubila si i pravo na zdravstveno, tada si jednostavno trebala samo prijaviti na burzu u roku 30 dana od gubitka prava te bi imala zdravstvenu zaštitu i naknadu za nezaposlene majke (nakon poroda). U slučaju da si status izgubila prije manje od 30 dana još se uvijek možeš prijaviti na burzu.
    Ako ti poslodavac napravi prijavu (barem kratku u trajanju minimalno mjesec dana) nakon isteka ugovora imaš pravo na zdravstvenu zaštitu i naknadu nakon poroda za nezaposlene majke, pod uvjetom da se nakon isteka ugovora prijaviš na burzu.

BigMamma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Odlično, hvala na odgovorima, probat ću se sa šefom dogovoriti da me bar prijavi na mjesec dana...
    A što se tiče moje obitelji, nažalost, imam samo majku koja je bez posla i ima problema sa alkoholom tako da mi ona ne može pomoći čak i da želi....Najgore mi je što sam podstanar, pa su troškovi života duplo veći...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mozes probati otici na HZZO i zamoliti ih da napises molbu koju oni salju u Jukicevu pa ti tamo odobre (ili ne) zdravstveno ako ti je prosao rok od th 30 dana. Obavezno se i na biro rada prijavi.
    Ako ti uspije ovo s HZZO-om mislim da imas pravo nakon poroda dobivati naknadu do godine dana starosti djeteta kao nezaposlena rodilja.

Ili ovako kako ti je sirius napisala, nek te poslodavac barem na kratko prijavi.
    I pozuri s tim!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znam da se prijavom na burzu ostvaruje zdravstveno, ali nisam sigurna da li postoji neko vrijeme koje se mora biti na burzi da bi se ostvarila naknada za nezaposlene majke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obrati se u CZSS , svaka trudnica dobije zdravstveno ( koje po toj osnovi vrijedi 6 mj. nakon poroda).

BigMamma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Puno hvala
    Da,postoji, moraš biti prijavljen na burzi najmanje 12 mjeseci da bi imao pravo na naknadu za nezaposlene trudnice, s tim da se ta naknada isplaćuje tek 45 dana prije poroda....Znam da sam si sama kriva za situaciju u kojoj sam se našla i neopravdavam se, neke stvari sam trebala riješiti davno prije,ali nije mi jasno da mi kao narod kojem je natalitet u padu nemamo neke načine na koje bi pomogli trudnicama koje žele zadržati bebu ali nažalost nemaju financijskih mogućnosti...Ja ću se još nekako snaći, ali znam puno žena koje se na abortus odlučilo samo zbog toga što jednostavno nisu imale što pružiti tom djetetu...Ja ne tražim puno,krov nad glavom i da imamo što za jesti,a to ću uspijet osigurati... Ali čak i žene koje imaju pravo na te neke naknade moraju čekati 45 dana prije poroda...a što je s tim da u trudnoći trebaš paziti i na prehranu, kupovati vitamine i obaviti milijun pregleda?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moras rijesiti zdravstveno!
    Hzzo daje svim majkama koje imaju zdravstveno 1663 kn do prve godine djeteta.
    Drzava daje cca 2300 kn jednokratne pomoci za opremu za dijete. Za to se trebas javiti na hzzo kad rodis.
    Neke opcine i gradovi isto daju jednokratnu pomoc pa se raspitaj.
    Imat ces pravo i na djecji doplatak cca 200-300 kn. Provjeri na mirovinskom. Mislim da samohrani roditelji dobiju nesto malo vise. Nisam sigurna.

Cestitam na bebici i sretno

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Samo hrabro!
    Sve ovdje napisano ce ti puno pomoci u onom izvanjskom
    A za stvarnu situaciju: gdje zivjeti, s kim i kako: razgovarati sa svima ukljucenima otvoreno. Dijete ne nestaje niti na sekundu od trenutka kad se rodi...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ovo sa burzom i 12 mj vise nije aktuelno. Dovoljno je da imas zdravstveno i imas pravo na naknadu od 1663 kn!

Takodjer postoje kuce u koje se trudnice mogu javiti i mogu boraviti tamo dok dijete ne napuni godinu dana. Caritas ima takvu kucu. Raspitaj se. Smjestaj i hrana besplatni pa da si zastedis za nakom godine kad ces ostati bez naknade.

Ne znam od kud si. Kad si rijesis zdravstveno, dobro se raspitaj gdje sve nakon poroda trebas ici za papirologiju da ne hodas okolo bez veze sa malim djetetom.

Sretno!

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam nezaposlena mama, i da bih ostvarila porodiljnu naknadu od 1663 kn, potrebno je da se javljas svih 9 mj na burzu, redovito. e, sad, meni je teta koja mi je savjetodavac, izasla u susret i rekla da mogu doci svako drugi mj, da ne cekam tamo u redu za sekundu dok mi daju pecat.
    a sta se tice prehrane, malo pripazis da jedes malo vise povrca, voca, mesa... a vitamini, oni ti nisu nesto strasno skupi.a i ginekolog koji ti bude vodio trudnocu, moze ti do 12tt dati da pijes folacin, on ide na recept.
    u svakom slucaju, sretno

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj bambus99 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam nezaposlena mama, i da bih ostvarila porodiljnu naknadu od 1663 kn, potrebno je da se javljas svih 9 mj na burzu, redovito. e, sad, meni je teta koja mi je savjetodavac, izasla u susret i rekla da mogu doci svako drugi mj, da ne cekam tamo u redu za sekundu dok mi daju pecat.
    a sta se tice prehrane, malo pripazis da jedes malo vise povrca, voca, mesa... a vitamini, oni ti nisu nesto strasno skupi.a i ginekolog koji ti bude vodio trudnocu, moze ti do 12tt dati da pijes folacin, on ide na recept.
    u svakom slucaju, sretno
    da, ti si nezaposlena mama pa se moras javljati na burzu.

ALI postoji i status majka van sustava rada. Za to je dovoljno imati zdravstveno i nema veze sa burzom. Samo je potrebno imati zdravstvenu knjizicu i tekuci racun. Takodjer je potrebno biti drzavljanin RH bar 5 god.

Nakon poroda, iskopiras osobnu, zdravstvenu i rodni list djeteta i javis se u ured hzzo-a. Mozes i prije poroda otici do njih da provjeris sta sve tocno trebas donijeti.

Uglavnom, ti IMAS pravo na naknadu za majke van sustava rada u iznosu od 1663 kn u trajanju od godinu dana!

Sretno!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Takodjer, kao nezaposlena (bez obzira da li si na burzi ili ne) imas pravo na godinu dana staza. Za to ce ti trebati radna knjizica pa si i to sredi.

Dobro je sto si se na vrijeme pocela raspitivati jer imas sasvim dovoljno vremena za rijesiti papirologiju.

Kreni rjesavati papire (hzzo i radna knjizica) pa javi do kud si stigla da dobijes upute sta i kako dalje.

Nisi sama! Cestitam ti na odluci da zadrzis dijete i samo hrabro naprijed!

Kad rijesis pravna pitanja, posveti se citanju tekstova o trudnoci, porodu i dojenju. Zapisi si broj sos telefona za dojenje i spremna si za upoznati svoju bebicu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

BigMama cure su ti napisale kako dobiti zdravstveno osiguranje - to obavezno napraviš čim prije, tako da možeš i na ginekološke preglede odlaziti. Inače trudnice ne plaću participaciju za ništa, pa ni za to ne trebaš brinuti. Prva 3 mjeseca ćeš dobivati folacin na recept, i to ti je dovoljno od vitamina. Kasnije bi trebala neki prenatal, ima raznih vrsta i cijena. Ako uspiješ složiti prehranu tako da jedeš puno voća i povrća, dodatak prehrani ne moraš uzimati redovito svaki dan, pa jedna kutija traje i duže od predviđenog. Imam ja jednu kutiju Centravit multivitamina (šumećih) pa ako hoćeš ti pošaljem poštom. (ako hoćeš napiši mi svoju adresu na mail sumskovoce@net.hr )
    Apropo obitelji i podrške - ljudi se totalno transformiraju kada postanu djedovi/bake, pa mislim da ukoliko se TD i ti nađete kao par budućih roditelja, da će ti njegovi pomoći i biti od podrške.
    Svaka ti čast na odluci da zadržiš bebu i na tome da si trezveno odlučila odmah krenuti u preslagivanje života da se spremiš za njezin dolazak.
    Želim ti svu sreću svijeta

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

http://www.djetesce-na-sunasce.hr/

Drži se kroz sve ove poteškoće, piši ovdje na forumu ako možemo nekako pomoći. Sigurna sam da kad ugledaš svoju bebicu da ti neće nedostajati motiva da se i dalje za nju hrabrno boriš kao i sad.
    Na ovom linku je kontakt udruge koji pomaže trudnicama i mladim mamama koje se susreću s poteškoćama i nemaju potrebnu podršku. Ima još vremena do rođenja djeteta moguće je da se netko od obitelji uže ili šire ipak odluči biti uz tebe kad vide da si zadržala svoju bebicu i da uskoro stiže. Mislim da je podrška dečka, odnosno oca djeteta velika i važna stvar i mislim da je normalno da su ovakvim periodima osloniš na njega i emotivno i financijski koliko je to mogućei da on iznese svoj dio odgovornosti.
    Možda im treba vremena da se priviknu na tu veliku vijesti i svojim prvim reakcijama pokušavaju negirati tvoju želju da voliš svoju bebili, ali će se otopiti kad je ugledaju.

BigMamma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Cure,puno vam hvala na odgovorima, puno ste mi pomogle i dale nadu...Ovaj tjedan krećem sa rješavanjem papira ( i osobna mi je istekla ( ) tako da ću vam javiti kako sve napreduje.
    Što se dečka tiče, vjerujem da će stati uz mene, ali ne želim samo o njemu ovisiti jer on jedan dan može biti tu, drugi ne mora...Znam da će uz bebu biti sigurno i to mi je najbitnije...
    Nadam se da ću se uskoro javiti sa dobrim vijestima i da ćemo se i dalje družiti tu po forumu pozz

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •