Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Krediti se odobravaju sa valutnom klauzulom u eurima ili bez valutne klauzule.

Minimalni iznos ušteđevine na početku međufinanciranja 0%
    Rok međufinanciranja 6 godina
    Minimalni iznos ušteđevine po isteku međufinanciranja 10%
    Kamatna stopa u međufinanciranju (nepromjenjiva) 3,69%
    Kamatna stopa redovnog kredita (nepromjenjiva) 5,50%
    Maksimalni rok redovne otplate kredita 14 godina
    EKS 4,70%(1)- 4,88%(2)
    Ovo je s njihovih stranica. Postoje fiksne kamatne stope..... samo treba zadovoljiti uvjete......
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 22.07.2011. at 00:35

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

HPB stambena ima fiksnu kamatu na kredit u EUR 3%
    a Wustenroth 2.99 %

a ja imam stambeni u kunama kta 6.69 % i planiram ga zatvoriti kreditom stambene štedionice. tom računicom se bavim već duže vrijeme i kako god okrenem štedim min 10 % na preostalim ratama+skidam hipoteku s kuće (+ mogu produžiti razdoblje otplate uz manju ratu-o tom još dvoumim)

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, drugo su krediti stambenih štedionica, oni su dosta povoljnji, pod uvjetom da si dovoljno dugo i dovoljno puno prije toga štedio i za to vrijeme živio negdje besplatno.
    Prima, čini mi se kao dobar plan, samo koliko znam iznos odobrenog kredita pod uvjetima štedionice, ovisi o iznosu koji si uštedio kod njih. Ne možeš na malu ušteđevinu dobiti kredit koliko tebi treba, nego proporcionalno, ili? Nisam sigurna jel još uvijek tako.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sam dobro skuzila Grci su se dogovorili s EU, sto bi znacilo da ce euro rasti. A franak, jelte, konacno pasti. Ne znam koji smajli da stavim, jerbo ipak je tu rijec o Grcima, znate...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Da, drugo su krediti stambenih štedionica, oni su dosta povoljnji, pod uvjetom da si dovoljno dugo i dovoljno puno prije toga štedio i za to vrijeme živio negdje besplatno.
    Prima, čini mi se kao dobar plan, samo koliko znam iznos odobrenog kredita pod uvjetima štedionice, ovisi o iznosu koji si uštedio kod njih. Ne možeš na malu ušteđevinu dobiti kredit koliko tebi treba, nego proporcionalno, ili? Nisam sigurna jel još uvijek tako.
    minimalni rok štednje je 2 god a min ušteđeni iznos je 30 % ugovorenog iznosa.( a sa međufinanciranjem može i drugačije)
    nismo imala tu sreću da negdje živimo besplatno, iz postanarstva smo sagradili kuću- a gradnja kuće daje mogućnost da se više puta zadužuješ po manje što je meni bilo izvedivije nego jedan veliki kredit.
    situacija o kojoj konkretno pričam je: živim u "svojoj" kući-pod hipotekom , imam stambeni kredit u kunama sa visokom kamatom, izračunala sam da mi se isplati (uz sve troškove papirologije) zamijeniti taj kredit kreditom stambene štedionice sa kamatom 3 %. Kredit je dosta mali za stambeni (80 000 kn) i sa rokom otplate 10 god.
    zanima me je li nekome sa kreditom u švicarcima to opcija? mogu li tako smanjiti pritisak? zamijeniti jedan kredit drugim?

doduše ovo što marta sad piše me muči u smislu da kredit u kunama mijenjam za EUR, ali opet mislim da mi je bolje imati nižu i fiksnu kamatu i kredit u EUR, ngo u kunama sa fleksibilnom i u startu većom kamatom.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi smo zadovoljavali uvjet godina štednje, ali nismo imali niti približno koliko su tražili za fiksnu kamatu.

Sad nude i bez uštede od 30% ili sa jako malom uštedom.
    Rekla nam je žena u Rba da su prodali jako malo kredita u tim stanbenima jer je rijetko tko mogao uštediti dovoljno pa sad mijenjaju politiku.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Kako preko 6? Koja je to banka? Ajme... Mislim da mi je s predzadnjim smanjenjem bila 5%, a prosli mjesec su opet snizili kamatu, no ne sjecam se koliko.Mislim 0,25%.Kolika je u EUR?
    Ipak sam krivo rekla, kamata je 5,25 (ili ,35, sinoć pogledala i već zaboravila).

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eh da, kod mene je zaba u pitanju. Pa sad kad neki pišu preko 6% za istu banku, pitam se što sam ja gledala. Možda za auto kredit. Ma zanemarite me, javim se ponovo kad ću imati provjerenu info.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam isto jučer išla čekirati jer su me iznosi od 6% zbunili - no stvarno piše da je kamata s predzadnjim smanjenjem 5%. Od zadnjeg smanjenja ne mogu naći dopis, no mislim da je smanjena za 0,25%. dakle sada je 4,75%.
    RBA.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 22.07.2011. at 12:29

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Slučajno sam pogledala na ovaj topic i nemam vremena da ga iščitavam, samo ću vam reći ni slučajno ne uzimajte kredite vezane valutnom klauzulom u CHF. Oni navuku klijente malim stopama, pa ih kasnije oderu. Ja sam u BiH i radim u jednoj Banci. Imamo jako puno klijenata koji su malo je reći, očajni jer čupaju i nogama i rukama da zatvore kredite u Hypu jer ljudi vraćaju kredite i po 4 godine i umjesto da se kredit smanjio zbog rasta CHF njihov dug je uprkos višegodišnjoj redovnoj otplati, porastao. Užas.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi placamo kredit za stan i auto oko 3000 kn vise u odnosu na ono sto smo placali na pocetku...nije fora :/ ne znam sto mozemo nego cekati da to eventualno padne, ako se to ikad dogodi..

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Jeste vidjeli jučer onaj članak (ne sjećam se gdje) - ako US 2.8. ne izglasa povećanje duga, dolar će pasti, a prognoziraju da će se franak izjednačiti s eurom?

SDP predlaže stopu od 4,5% za švicarce - bilo bi super, no to neće puno pomoći ako franak poraste na 7,4 (puj, puj).

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Jeste vidjeli jučer onaj članak (ne sjećam se gdje) - ako US 2.8. ne izglasa povećanje duga, dolar će pasti, a prognoziraju da će se franak izjednačiti s eurom?

SDP predlaže stopu od 4,5% za švicarce - bilo bi super, no to neće puno pomoći ako franak poraste na 7,4 (puj, puj).
    to je otprilike scenarij iz mojih noćnih mora. u tom slučaju, nisam sigurna što nas čeka, mislim, nas osobno. a mm je od jeseni student. znači nema više fuševa. evo,, odoh se odmah samoubit.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

To je i moja noćna nora. Ne toliko radi rate (jer odbijam preračunati da vidim koliko bi me koštalo) nego radi činjenice da bih bila dužna debelo preko 200 tis. EUR (!!) za naš stan. Ispalo bih da sam kupila penthouse od 120 kvadrata.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 28.07.2011. at 12:52

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja sam si upravo izračunala ratu po najgorem scenariju franka

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam upravo opet zahvalila Bogu dragome što kad već imamo samo kredit i ništa drugo, barem nije u francima

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nemoj se naslađivati

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj fatamorgana prvotno napisa Vidi poruku
    Slučajno sam pogledala na ovaj topic i nemam vremena da ga iščitavam, samo ću vam reći ni slučajno ne uzimajte kredite vezane valutnom klauzulom u CHF.

draga, ovo je topic očajnika koji su do grla u... nečemu.
    oooo gdje si bila prije par godina.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

http://udrugafranak.wordpress.com/ , ispunite pristupnicu. Ovo nam je jedina i zadnja nada da se nešto može promjeniti. Teško, ali vrijedi pokušati, nema se što izgubiti.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel bitno da pristupi udruzi nositelj kredita ili može bilo tko od supružnika?kod nas je mm nositelj kredita al ja sam oštrija(čitaj grebem, grizem, urlam) od njega kad se treba boriti za prava, pa bolje da se ja registriram ako nije bitno tko..

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako sam dobro shvatila, SAD moraju izglasati povećanje duga inače idu u bankrot. Iako, neće to sigurno glatko.
    Ionako je situacija dovoljno loša i bez da dodatno podivlja franak.
    Ja sam najviše ljuta na vlast koja jednima poklanja novce ako sad kupe stan, a ukinuli poreznu olakšicu za kamate na stambene kredite + nesposobni ispregovarat normalnije kamate, i pohlepne banke koje same sebi kopaju rupu tom pohlepom. Što bi oni u situaciji da im prevelik broj kredita postane nenaplativ? Uzeli te silne nekretnine pod hipotekom u situaciji koja je trenutno na tržištu? Pa takav scenarij je bio jedan od okidača globalne krize koja je krenula iz SAD-a.
    Posljednje uređivanje od Zubic vila : 29.07.2011. at 10:12

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku

draga, ovo je topic očajnika koji su do grla u... nečemu.
    oooo gdje si bila prije par godina.
    potpisujem ovo i ne znam je li bi se smijala ili plakala
    i čitam danas u novinama da je franak opet skočio na 6,49 http://danas.net.hr/novac/page/2011/...06.html?pos=n1

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Tibi prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem ovo i ne znam je li bi se smijala ili plakala
    i čitam danas u novinama da je franak opet skočio na 6,49 http://danas.net.hr/novac/page/2011/...06.html?pos=n1
    Postala sam više flegma na tečaj, valjda mi je lakše kad ne razmišljam o tome i jedino što me tješi je da nemamo veliki stambeni kredit /20.000 e u chf/ još jedno 9 godina ako preživim te stresove do tada

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne smijem ni pomisliti kolika će nam biti rata ovaj mjesec. Vidim da su u udruzi banaka hladni ko špricer.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ni ja nesmijem preračunavati kolika će mi rata biti, infarkt će me strefiti...usput rečeno od petka sam na otkaznom roku jer mi se firma zatvara-sve bolje od boljeg

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Može pristupiti tko hoće, imao ili nemao kredit.... bitno da nas je što više. Dođite na dogovorene sastanke...sve će pisati na stranici.
    Posljednje uređivanje od roby : 31.07.2011. at 21:59

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ako sam dobro shvatila, SAD moraju izglasati povećanje duga inače idu u bankrot. Iako, neće to sigurno glatko.
    Ionako je situacija dovoljno loša i bez da dodatno podivlja franak.
    Ja sam najviše ljuta na vlast koja jednima poklanja novce ako sad kupe stan, a ukinuli poreznu olakšicu za kamate na stambene kredite + nesposobni ispregovarat normalnije kamate, i pohlepne banke koje same sebi kopaju rupu tom pohlepom. Što bi oni u situaciji da im prevelik broj kredita postane nenaplativ? Uzeli te silne nekretnine pod hipotekom u situaciji koja je trenutno na tržištu? Pa takav scenarij je bio jedan od okidača globalne krize koja je krenula iz SAD-a.
    Ako SAD ode u bankrot, situacija će još više podivljati jer će se okretati franku (i zlatu) kao sigurnom utočištu. Iako mislim (i nadam se) da će se uspjeti dogovoriti i da neće bankrotirati.
    Ovo s pohlepom banaka sam spomenula - jedino kada bi banke promijenile uvjete postojećih kredita bi bilo kada većina dužnika ne bi mogla otplaćivati dugove. Dok god se to ne desi, bojim se da većih pomaka neće biti.
    A čak i da se to desi, svejedno mislim da ne bi spustile kamate svima.

Naravno da je franak bio 6,51 na zadnji dan u mjesecu kada se skida rata :ironično preokretanje očima:

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

icyoh, dogovorili su se Ameri, ne budu propali. Bar je ta opasnost prošla.

Definitivno treba riješiti to sa stambenim kreditima općenito na nivou države. Mi koji nismo u francima smo isto u banani, ne toliko kao vi trenutno, ali su nam zbog dizanja kamata rate išle cca. 30% gore, što je isto jako puno na tako velike kredite. Jednostavno nisu prihvatljive kamate za stan preko 4%, država treba naći način kako da dogovorom ili poreznom politikom dovede banke u situaciju da im se kod stambenih kredita ne isplati divljati s kamatom, ionako su to jako dobro osigurani krediti (uglavnom barem hipoteka + životno osiguranje), veliki iznosi na puno godina i tu banka zarađuje ogromnu lovu i sa takvom pa i još manjom kamatom.

Ovo pitanje je po meni direktno povezano i sa pronatalitetnom politikom koja je kao državi jako važna. Ovo je situacija u kojoj se gubi na svim razinama, tržište nekretnina stoji, oni koji imaju kredit guše se u ratama i režu ostalu potrošnju na sve strane, pa i same banke imaju sve više neprodane novogradnje koju su kreditirale, čiji investitori uzimaju moratorije na otplatu jer se stanovi ne prodaju.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vladi bi i bilo u interesu da se dogovori s bankama i blokira kamatu na stambene kredite ili (u švicarskom slučaju - omogući konverziju po tečaju koji je vrijedio na dan odobravanja kredita).
    Banke bi i dalje bile u plusu, a bitnije za državu, građanima bi ostalo par kuna viška bi usmjerili u osobnu potrošnju. Jer ne vidim kako premijerka planira imati bdp rast od 1,5% ako ne stimulira potrošnju.
    Da ne spominjem koji je to potez u predizbornoj godini
    (sjetila sam se situacije s porodijskim naknadama - tako sam se ja sama sebi "obvezala" glasati za onoga tko naknade delimitira...i mimo svojih uvjerenja, glasala za one koji su to delimitirali) :prodana duša:

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

(sjetila sam se situacije s porodijskim naknadama - tako sam se ja sama sebi "obvezala" glasati za onoga tko naknade delimitira...i mimo svojih uvjerenja, glasala za one koji su to delimitirali) :prodana duša:
    prodana duša koja drži do svoje riječi

A oduvijek sam se pitala tko je ove uopće doveo na vlast.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ništa od ovog gore nije zlonamjerno, nadam se da nisi krivo shvatila.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

:poklapa se ušima:

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

6,54! Rate, raste, rasteeeeeeeeeee!!! U udrugu sam se već prijavila, u nešto moram vjerovati...

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

i danas ide dalje... ajmeeeeee, ovim tempom, sutra bi tečaj mogao biti skoro 6,7.

Šuška avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vladi bi i bilo u interesu da se dogovori s bankama i blokira kamatu na stambene kredite ili (u švicarskom slučaju - omogući konverziju po tečaju koji je vrijedio na dan odobravanja kredita).
    Meni bi samo ovo boldano pomoglo

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Sandrij2 prvotno napisa Vidi poruku
    i danas ide dalje... ajmeeeeee, ovim tempom, sutra bi tečaj mogao biti skoro 6,7.
    da,sutra je tečaj 6,72...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    da,sutra je tečaj 6,72...
    danas 6,54 sutra 6,72
    ako tako nastavi do kraja mjeseca će se popesti na 10

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A aktualno predizborno pitanje je kako riješiti problem švicaraca produživanjem roka otplate

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.tportal.hr/biznis/gospoda...st-franka.html

Švicarci zaustavljaju rast franka!

Švicarska središnja banka (SNB) danas je poduzela agresivne korake za zaustavljanje daljnjeg rasta tečaja švicarskog franka, ustvrdivši da jačanje nacionalne valute ugrožava razvoj gospodarstva i povećava negativne rizike po cjenovnu stabilnost u zemlji. Ocijenivši da je franak "uvelike precijenjen u ovome trenutku", SNB je priopćio da će ciljanu razinu tromjesečnog Libora pomaknuti nadomak nule što je više moguće, odnosno da će smanjiti njegov ciljani raspon sa sadašnjih od 0 do 0,75 posto na između 0 i 0,25 posto.

Simultano, središnja švicarska banka će "vrlo značajno povećati" ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, a namjerava podići i bankarske depozite po viđenju pri SNB-u, s trenutnih otprilike 30 na 80 milijardi franaka.

U svom priopćenju SNB navodi da će nastaviti pozorno pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i poduzeti daljnje mjere protiv jačanja franka, ako će biti potrebno"

Jutros na valutnih tržištima stoga tečaj eura ojačao 1,8 posto prema švicarcu, na 1,061 franak. Tečaj dolara, pak, ojačao je 1,4 posto, na 77,6 centima.

Švicarski franak smatra se sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim gospodarskim vremenima. S eskalacijom dužničke krize u eurozoni i mogućim smanjivanjem američkog kreditnog rejtigna, franak ove godine niže rekordne razine i prema euru i prema dolaru.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mislim da su već par puta intervenirali, no nisu puno napravili.
    Logično je da jačanje franka nikako ne odgovara Šv, no teško da će se nešto bitno promijeniti dok god se ne riješi US i EU kriza.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja mislim da ovaj put ipak misle nešto značajnije napraviti, jer jačanjem franka, njihova roba i usluge postaju preskupe i prijetnja njihovoj stabilnosti. a ipak je najlakše devalvirati vlastitu valutu.
    živi bili pa vidjeli.

inače, naša rata je danas za 1/3 veća od moje plaće. a 24. je daleko.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam sigurna da oni mogu nešto značajnije napraviti jer je previše toga u igri.
    OK, oni će povećati ponudu franaka ne bi li im smanjli vrijednost. No razlog jačanja vrijednosti franka leži u nesigurnosti prema € i $. Dok god se tu situacija popravi, sumnjam da švicarci mogu puno utjecati na tečaj. Kratkoročno i u manjoj mjeri možda, no dugoročno i značajno ne.
    Mislim, dabodga se varam, ali..

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja se iskreno nadam da si u krivu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim, dabodga se varam, ali..
    Bojim se da ti intuicija dobro radi. Mene je "zarazila" jedna, zapravo logična ideja: ideja crnog labuda. Ukratko, ljudska očekivanja se vrte oko iskustvene srednje vrijednosti, normalne distribucije i sličnih nebuloza, dočim stvarnost za takve vrijednosti povremeno nema razumijevanja. Kada se dogodi promjena velikog odstupanja od iskustvenog očekivanja ljudi ostanu paf, a Nassim Taleb upravo takve pojave ističe kao puno važnije u opsegu težini i ukupnom volumenu od onih u okolini očekivanog prosjeka.
    Procijenio sam da je očekivanje na CHF da se u razumnom roku vrati na višegodišnji prosjek odličan mamac za upecati crnog labuda i svoja dugovanja u CHF sam zatvorio u tjednu nakon 1.7. (malo iznad 6.0). Jesam li se zeznuo? Za sada se čini da nisam. Ako tečaj naglo padne ispod prosjeka (opet crni labud) neki će puno lakše disati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Danas je stvarno poplava informacija koje jedne s drugima nemaju veze. Jedni mediji govore da se RATA mora vratiti na razinu iz potpisivanja ugovora, drugi prenose da se KAMATA mora vratiti na razinu na kojoj je bila u trenutku potpisa, a onda opet neki spominju briljantno rješenje fiksiranja tečaja dok će nas ostatak stići nakon otplate kredita ...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nažalost, "briljantnih" ideja ne manjka...
    Ima jedan pojam koji kola među programerima: šampioni. Zapravo se radi o pogrdnom nazivu za pacere koji ne znaju napisati svoj kôd, nego kopiraju tuđi, nejčešće pogrešno. Ovo što čujem na radiju su većinom šampionske ideje, gdje svaka povlači konotacije još gore od problema koji na šampionski način "rješavaju". Strašno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljudi moji,

sutra je 6,85

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a preksutra 7

Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova