Stranica 32 od 45 PrviPrvi ... 22303132333442 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Puno ih ne zna i bolovi ih preneraze, izgube se i tada treba spašavati živote. Oba života. I to je jedna od indikacija za drip. Takva prestrašena žena bila bi to možda i u najprijateljskijem obiteljskom okruženju
    a drip će ju smiriti

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    I ja njega (puno više) volim
    ali neki bi rekli da je preromatičan...:D
    meni je taman

ah, taj french naglasak

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    a drip će ju smiriti

Ne, naravno, tko može iz mog posta to pročitati!? Nego će bebi olakšati dolazak na svijet a mami ubrzati to što joj je nezamislivo dugačka agonija.

Svaka od nas koja je dovoljno često bila u rađaoni imala je prilike vidjeti rodilje koje samo žele da TO što prije završi. I vrište i traže lijekove, jer ih boooooliiii.

Pa onda doktori, da bi im olakšali, upotrijebe sve što imaju. A sigurno ne zato jer im se žuri.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene to ne boli previše i znam što kada raditi. Puno ih ne zna i bolovi ih preneraze, izgube se i tada treba spašavati živote. Oba života. I to je jedna od indikacija za drip. Takva prestrašena žena bila bi to možda i u najprijateljskijem obiteljskom okruženju.
    Ja ne mogu vjerovati da sam ovo pročitala da ženi koja je iznenađena od bolova i izgubi se treba dati drip... da, baš će joj drip smanjiti bol i djelovati umirujuće..

I još par riječi o tijelu kao stroj. Ne stroj da ga takvim tretiraju, nego takav koji točno zna koliko boli vlasnica može izdržati, kolikom brzinom dotična može podnijeti otvaranje maternice, kako beba treba proći savršenom putanjom među maminim kostima i lagano rastegnuti međicu da ne pukne i da se vrati na staro, kada odljuštiti posteljicu i stisnuti velike žile maternice, i još to tijelo kao stroj zna kada, kako i koliko proizvesti mlijeka.
    Ako moje tijelo zna, a zna kad i koliko treba dozirati trudove, zbog čega su onda doktori očigledno "zaključili" da ja mogu više boli izdržati i shodno tome mi dali drip? Not nice..

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, naravno, tko može iz mog posta to pročitati!? Nego će bebi olakšati dolazak na svijet a mami ubrzati to što joj je nezamislivo dugačka agonija.
    Pa daj molim te pogledaj onaj dokumentarac.. evo majke mi natjerat ćeš me da ga ja još jednom pogledam i da ti informacije serviram minutu po minutu, da ne moraš gledati sve, samo da ne čitam više ovakve izjave.

Ma kako će drip bebi olakšati dolazak na svijet? nikako... bebi je pod dripom još gore nego majci a ne da će mu olakšati išta.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 24.08.2011. at 16:04

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Stvarno ću morati pisati drugim riječima, jer sam nerazumljiva. Sve što sam napisala u zadnjem postu izgleda drugačije nego sam mislila da izgleda, ne samo drugačije nego sasvim suprotno.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.08.2011. at 16:06 Razlog: promjena pridjeva

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Stvarno ću morati pisati drugim riječima, jer sam nerazumljiva. Sve što sam napisala u zadnjem postu izgleda drugačije nego sam mislila da izgleda, ne samo drugačije nego sasvim suprotno.
    :confused:

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne mogu vjerovati da sam imala baš takvu sreću da sam naletila na doktore koji su baš takvi kakve ti opisuješ. Da li zato imam pozitivna iskustva?

Oni znaju kad žena može sama, a kad ne. Morate i na to misliti. Nismo sve iste.

Mene to ne boli previše i znam što kada raditi. Puno ih ne zna i bolovi ih preneraze, izgube se i tada treba spašavati živote. Oba života. I to je jedna od indikacija za drip. Takva prestrašena žena bila bi to možda i u najprijateljskijem obiteljskom okruženju.

I još par riječi o tijelu kao stroj. Ne stroj da ga takvim tretiraju, nego takav koji točno zna koliko boli vlasnica može izdržati, kolikom brzinom dotična može podnijeti otvaranje maternice, kako beba treba proći savršenom putanjom među maminim kostima i lagano rastegnuti međicu da ne pukne i da se vrati na staro, kada odljuštiti posteljicu i stisnuti velike žile maternice, i još to tijelo kao stroj zna kada, kako i koliko proizvesti mlijeka.

Ma, zar nismo savršene.

ja sam to shvatila da je drip onda tu da ubrza čitavu agoniju....ili?

par puta sam to ponavljala...ali mi se čini da vama to ne izgleda bitno...
    mislim da bi edukacija rodilja trebala ići u smjeru kako se nositi sa boli....
    svi tu bol nekako prešućuju...čak i meni koja sam non stop pitala koliko to boli...
    svatko se trudi tu bol upakirati...ono...ako ti kažem nećeš moći roditi, ili?

treba postići da se žene sve manje boje poroda, a ne sve više...

ja sam na svom bolničkom porodu doživjela da me mole da uzmem nešto za bolove...a ja odbijam...kao da je njih više bolilo nego mene samu...
    a na drugom porodu kad sam douli rekla da mislim da ću se raspuknuti...a u glavi mi je bilo da umirem i to je to...dovoljan je bio jedan osmjeh da shvatim da je sve ok i da tako mora biti...
    i za par minuta sam najnormalnije rodila...

a što se tiče stroja...kada tako gledaš...naravno...ali ne na način da netko upravlja njime...
    Posljednje uređivanje od blackberry : 24.08.2011. at 16:11

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa onda doktori, da bi im olakšali, upotrijebe sve što imaju. A sigurno ne zato jer im se žuri.
    A da im kažu možda na tečaju da će ih boliti i da se pripreme i da je bol normalna i sastavni dio procesa i da što više boli da je bliže kraj? Možda par rečenica o tome umjesto da se reklamira tko zna što po tečajevima?

I ta ista rečenica bi puno pomogla mami koja ne može više, samo da joj se kaže "to je normalno, ništa ne brinite, evo uskoro će kraj, to što vas tako jako boli znači da je blizu kraj poroda", ja sam sigurna da bi to djelovalo umirujuće na ženu i pomoglo joj da se lakše nosi s boli.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku

a što se tiče stroja...kada tako gledaš...naravno...ali ne na način da netko upravlja njime...
    Točno. Ja sam ono napisala zato što samnom jesu upravljali i to u potpunosti nepotrebno. A to samo zato što sam prerano došla u bolnicu (s trudnovima koji su bili česti e al da sam ja znala danas što znam, ne bi ošla u bolnicu, nego su nas na tečaju učili da idemo kad dođe na xy minuta), stupid me, neće se ponoviti nadam se. Sada kada gledam unazad, da nisam otišla u bolnicu vjerojatno ne bih rodila taj dan, trudovi bi se prorijedili po danu kako se i dogodilo (pa su me stavili na drip), nego bih rodila vjerojatno sljedeću noć.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja se ne bojim poroda, nikad i nisam.
    ne bojim se niti boli.
    ali se bojim bolnica.
    nisam ih se bojala prije prvog poroda.
    ali i sad mi dođe mučno kad se sjetim koliko sam brutalan drugi porod imala,
    a još mi dođe gore kad se sjetim da je sve to bilo očekivano,
    u svemu tome me niti jedan drip ne bi mogao spasiti, ali privatnost, razumjevanje , podrška i strpljenje...čini mi se da bi to svakako moglo pomoći.

Pih, koliko bi se samo litara infuzije moglo prišparati kad bi bilo više privatnosti, emapatije i strpljenja...?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ja sam to shvatila da je drip onda tu da ubrza čitavu agoniju....ili?
    Pa da, da joj agonija (jer ju tako percipira) kraće traje.

Morate priznati da je nekim (većini?) ženama bol poroda prestrašna, ma što mi pričali o tom. I žele sve, samo da bol čim prije prestane.

Pokušajte tako razmišljati, ne sa svojih pozicija prirodnog poroda i Odenta (usput ima li još koji doktor koji priča kao on? ili je jedini na svijetu). nego sa pozicije žene koja samo želi da bol prestane.

Nije joj bitno da je ta bol nešto manja, ona hoće da je više nema. A drip će skratiti vrijeme u kojemu će bol osjećati. Jesam sad jasnija.

I ja sam na strani vas koje ste protiv dripa, naravno, nije potreban kod žene koja želi biti svjesna svog poroda. Meni isto nije trebao. Ali liječnici moraju misliti i na ove druge. Kojih je više, zar ne?

Pokušajte me razumjeti, a ne napadati. BB je odmah shvatila što mislim.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pih, koliko bi se samo litara infuzije moglo prišparati kad bi bilo više privatnosti, emapatije i strpljenja...?
    Eto ideje za antirecesijske mjere

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    A da im kažu možda na tečaju da će ih boliti i da se pripreme i da je bol normalna i sastavni dio procesa i da što više boli da je bliže kraj? Možda par rečenica o tome umjesto da se reklamira tko zna što po tečajevima?

I ta ista rečenica bi puno pomogla mami koja ne može više, samo da joj se kaže "to je normalno, ništa ne brinite, evo uskoro će kraj, to što vas tako jako boli znači da je blizu kraj poroda", ja sam sigurna da bi to djelovalo umirujuće na ženu i pomoglo joj da se lakše nosi s boli.
    Da, to! To želim reći. Bol je funkcionalna, kao i kod maratonca, kao i kod alpinista.

Bol s razlogom.

Takve riječi mogu i moraju pomoći. Hvala, anchi, na razumijevanju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Eto ideje za antirecesijske mjere
    Teško, treba uvjete prilagoditi tako da bi u startu bilo nešto skuplje, ali dugoročno isplativo.
    ali znaš da u ovoj državi nitko ne voli ništa dugoročno (osim kredita ).
    Posljednje uređivanje od sirius : 24.08.2011. at 16:22

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da, da joj agonija (jer ju tako percipira) kraće traje.

Morate priznati da je nekim (većini?) ženama bol poroda prestrašna, ma što mi pričali o tom. I žele sve, samo da bol čim prije prestane.

Pokušajte tako razmišljati, ne sa svojih pozicija prirodnog poroda i Odenta (usput ima li još koji doktor koji priča kao on? ili je jedini na svijetu). nego sa pozicije žene koja samo želi da bol prestane.

Nije joj bitno da je ta bol nešto manja, ona hoće da je više nema. A drip će skratiti vrijeme u kojemu će bol osjećati. Jesam sad jasnija.

I ja sam na strani vas koje ste protiv dripa, naravno, nije potreban kod žene koja želi biti svjesna svog poroda. Meni isto nije trebao. Ali liječnici moraju misliti i na ove druge. Kojih je više, zar ne?

Pokušajte me razumjeti, a ne napadati. BB je odmah shvatila što mislim.
    Sad razumijem što govoriš, al se ne slažem da je to dobar put. Ako se žena loše nosi s boli, onda je na doktorima da je ohrabre, kažu da je to normalno, da je na tečaju educiraju, da joj objasne zbog čega to toliko boli pa da to ženi ima neki smisao (jer to nije ko kad te boli zub ili bubreg bez kraja i konca).

U toj situaciji davanje dripa mi se čini neodgovorno. To mi je u istoj kategoriji kao i prepisivanje antibiotika samo zato što je pacijent to tražio. Pa može pacijent tražiti štošta, al doktor je taj koji zna nuspojave toga i da li to pacijentu zaista treba (barem ja očekujem takvo ponašanje od doktora).

I ja sam u jednom trenu tražila i epiduralnu (a mislim i carski) - no naravno da je dr znao da je kraj poroda blizu i da je rekao da će biti sve ok da će brzho doći kraj, i to mi je pomoglo. Doduše nije mi mogao uvaliti drip u toj situaciji jer mi ga je već dao puno prije
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 24.08.2011. at 16:23

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puno ih ne zna i bolovi ih preneraze, izgube se i tada treba spašavati živote. Oba života. I to je jedna od indikacija za drip. Takva prestrašena žena bila bi to možda i u najprijateljskijem obiteljskom okruženju.
    Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    a drip će ju smiriti

ja mislim da je dobro da u takvim slučajevima postoje i lijekovi.
    Ali prije toga treba gledati da do takve situacije ne dođe.

U tu svrhu bilo bi dobro omogućiti prirodan porod i kod kuće i u bolnicama, i zaista poraditi na edukaciji žena o prirodnom porodu. Svih žena, ne samo onih koje imaju pristup internetu i volje da o tome guglaju!
    Umjesto da na predavanjima za trudnice liječnici i primalje govore o tome kada će nas trebati rezati, u kojem slučaju ćemo dobiti drip, a još manje da nam govore o mustelli i ostalim sponzorima, trebalo bi govoriti o važnosti opuštanja, o prirodnom tijeku poroda, o prirodnom položaju za rađanje, o snazi i sposobnosti tijela velike većine žena da taj porod odrade same...
    tako da žene, one koje vole imati doktore uz sebe, idu na bolnički porod ipak uvjerene da one to mogu. Umjesto sa stavom "samo da to prođe, samo da nekako preživim" A doktor je tu za nedajbože slučaj.
    Ako ipak dođe do toga da ne ide, imamo carski, čak i drip moguće da nekad pomogne. Nema problema, mogu vjerovati da bi bio potreban u par posto slučajeva.
    Ali mislim da o tome mi rodilje ne moramo znati puno - prije toga moramo znati ono što smo sposobne odraditi same. Ukoliko dođe do komplikacije i opasnosti po život, usprkos tome što mi je bio omogućen prirodan pord, ne moram znati dalje ništa, tada ću se u potpunosti prepustiti liječnicima, neka oni odlučuju.

Nažalost rodilišta podržavaju tu sliku opasnog poroda i neophodnih intervencija, ležećeg položaja, stalnog praćenja otkucaja. Znam da je mm-u bilo slabo za vrijeme tih predavanja, pogotovo kad se govorilo o epiziotomiji (dok sam ja šizila zbog plaćenih reklama). Kako onda neće biti mučno trudnicama koje to sve čeka? Većina žena koje znam idu na porod u strahu i sa željom da im liječnici olakšaju bolove i što prije istisnu dijete iz trbuha. Ali to bi moglo biti drugačije.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takve riječi mogu i moraju pomoći. Hvala, anchi, na razumijevanju.
    trebalo nam je, al sporazumjele smo se

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ups, dok sam napisala desetak uleta...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da educiraju na tečaju

na tečaju ti prvo kažu da je sramota što imaju premalo igala za epiduralnu pa nažalost ne mogu garantirati da ćete je moći dobiti.

o čemu da dalje razgovaramo?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da je dobro da u takvim slučajevima postoje i lijekovi.
    Ali prije toga treba gledati da do takve situacije ne dođe.

U tu svrhu bilo bi dobro omogućiti prirodan porod i kod kuće i u bolnicama, i zaista poraditi na edukaciji žena o prirodnom porodu. Svih žena, ne samo onih koje imaju pristup internetu i volje da o tome guglaju!
    Umjesto da na predavanjima za trudnice liječnici i primalje govore o tome kada će nas trebati rezati, u kojem slučaju ćemo dobiti drip, a još manje da nam govore o mustelli i ostalim sponzorima, trebalo bi govoriti o važnosti opuštanja, o prirodnom tijeku poroda, o prirodnom položaju za rađanje, o snazi i sposobnosti tijela velike većine žena da taj porod odrade same...
    tako da žene, one koje vole imati doktore uz sebe, idu na bolnički porod ipak uvjerene da one to mogu. Umjesto sa stavom "samo da to prođe, samo da nekako preživim" A doktor je tu za nedajbože slučaj.
    Ako ipak dođe do toga da ne ide, imamo carski, čak i drip moguće da nekad pomogne. Nema problema, mogu vjerovati da bi bio potreban u par posto slučajeva.
    Ali mislim da o tome mi rodilje ne moramo znati puno - prije toga moramo znati ono što smo sposobne odraditi same. Ukoliko dođe do komplikacije i opasnosti po život, usprkos tome što mi je bio omogućen prirodan pord, ne moram znati dalje ništa, tada ću se u potpunosti prepustiti liječnicima, neka oni odlučuju.

Nažalost rodilišta podržavaju tu sliku opasnog poroda i neophodnih intervencija, ležećeg položaja, stalnog praćenja otkucaja. Znam da je mm-u bilo slabo za vrijeme tih predavanja, pogotovo kad se govorilo o epiziotomiji (dok sam ja šizila zbog plaćenih reklama). Kako onda neće biti mučno trudnicama koje to sve čeka? Većina žena koje znam idu na porod u strahu i sa željom da im liječnici olakšaju bolove i što prije istisnu dijete iz trbuha. Ali to bi moglo biti drugačije.
    BINGO. No nažalost neke stvari se još uvijek kod nas ne mijenjaju i tko zna kad će. Tko će natjerati doktore da umjesto trenutnog, na tečaju promoviraju prirodan porod.. nažalost, ne vidim to u bliskoj budućnosti (a inače sam optimist )..

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

par puta sam to ponavljala...ali mi se čini da vama to ne izgleda bitno...
    mislim da bi edukacija rodilja trebala ići u smjeru kako se nositi sa boli....
    svi tu bol nekako prešućuju...čak i meni koja sam non stop pitala koliko to boli...
    svatko se trudi tu bol upakirati...ono...ako ti kažem nećeš moći roditi, ili?

treba postići da se žene sve manje boje poroda, a ne sve više...

ja sam na svom bolničkom porodu doživjela da me mole da uzmem nešto za bolove...a ja odbijam...kao da je njih više bolilo nego mene samu...
    a na drugom porodu kad sam douli rekla da mislim da ću se raspuknuti...a u glavi mi je bilo da umirem i to je to...dovoljan je bio jedan osmjeh da shvatim da je sve ok i da tako mora biti...
    i za par minuta sam najnormalnije rodila...

evo o ovome govorim

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dr. Wagnerov stil vam se ne mora osobno sviđati, nekima je previše direktan, ali čovijek ne okoliša, priznati je stručnjak i ono što govori je (nažalost) istina. Mislim da nije s time htjeo nikoga uvrijediti nego povući paralelu odnosno dokazati da opstetričari su (prilično dugo) školovani za patologiju i da bi se sa time trebali baviti odnosno sve svoje opširno i mukom stečeno znanje dati ženama kojima to treba.

(sjetila sam se i citata iz the Business of Being Born gdje jedan opstetričar kaže da je porodništvo 98% dosada i 2% 'sheer terror').

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    da educiraju na tečaju

na tečaju ti prvo kažu da je sramota što imaju premalo igala za epiduralnu pa nažalost ne mogu garantirati da ćete je moći dobiti.

o čemu da dalje razgovaramo?

a to je pak neistina

istina je u velikom, velikom manjku anesteziologa

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

BINGO. No nažalost neke stvari se još uvijek kod nas ne mijenjaju i tko zna kad će. Tko će natjerati doktore da umjesto trenutnog, na tečaju promoviraju prirodan porod.. nažalost, ne vidim to u bliskoj budućnosti (a inače sam optimist )..
    a meni se baš čini da bi ovo mogao biti zaključak rasprave i nešto što bi se moglo pokušati postići
    sad ćeš mi reći da se učlanim i da postignem
    pa evo, duga je to priča zašto ja nisam još učlanjena u rodu (većinom zbog nekih sasvim vanjskih razloga i nesređenog života) ali ovo bi me moglo motivirati
    zar zbilja nakon svega što je dosad postignuto mislite da za ovo nema šanse?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod mene nada umire zadnja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni se baš čini da bi ovo mogao biti zaključak rasprave i nešto što bi se moglo pokušati postići
    pa evo, duga je to priča zašto ja nisam još učlanjena u rodu (većinom zbog nekih sasvim vanjskih razloga i nesređenog života) ali ovo bi me moglo motivirati
    Ajde nam dođi

Nakon svega što smo probali, nama starima ponestaje elana i entuzijazma da se neke stvari mogu promijeniti (ovdje prvenstveno govorim o sebi, iako se vjerojatno to može preslikati i na druge). Nova snaga možda to promijeni, pa svi imamo koristi od toga

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    a to je pak neistina

moguće, ti ćeš bolje znati.

ali u svakom slučaju smatram pogrešnim da se žene pred porodom isprepada jer im NEĆE moći olakšati bol koju ZASIGURNO neće moći podnijeti.

a kad se nađeš u rađaoni smisle sto razloga zašto si ne smiješ olakšati na načine koje ti tijelo sugerira.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a to je pak neistina

da se ispravim,

ne mislim da ms.ivy piše neistinu

nego ginekolozi plasiraju te priče

jerbo su im anesteziolozi zauzeti redovnim programom, a u dežurstvu ih je premalo da sve mogu stići opslužiti

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ajde nam dođi

Nakon svega što smo probali, nama starima ponestaje elana i entuzijazma da se neke stvari mogu promijeniti (ovdje prvenstveno govorim o sebi, iako se vjerojatno to može preslikati i na druge). Nova snaga možda to promijeni, pa svi imamo koristi od toga
    pa mislim da budem
    rješavam neke stvari na privatnom planu pa se nadam da ću biti nešto korisnija vrlo brzo

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja skužila

/@princess puffy/
    Posljednje uređivanje od ms. ivy : 24.08.2011. at 16:37

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

eto pisale istovremeno

_Candy Candy_ avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Dr. Wagnerov stil vam se ne mora osobno sviđati, nekima je previše direktan, ali čovijek ne okoliša, priznati je stručnjak i ono što govori je (nažalost) istina. Mislim da nije s time htjeo nikoga uvrijediti nego povući paralelu odnosno dokazati da opstetričari su (prilično dugo) školovani za patologiju i da bi se sa time trebali baviti odnosno sve svoje opširno i mukom stečeno znanje dati ženama kojima to treba.

(sjetila sam se i citata iz the Business of Being Born gdje jedan opstetričar kaže da je porodništvo 98% dosada i 2% 'sheer terror').
    Mislim da bi u budućnosti primalje trebale preuzeti veću ulogu u rodilištima, zasad su samo pomoćnice doktorima. Uz naravno dodatnu edukaciju i višu stručnu spremnu. Što reći kad i mlada babica zazire od (sadašnjeg načina) poroda i u šali komentira kako nju mogu odmah u salu.
    A ginekolozi nikad neće moći stajati pokraj rodilje prekriženih ruku i čekati (osim što čekaju koja će komplikacija izviriti iza ugla).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam te shvatila - kome bi trebali dati doktorsko znanje prepoznati je li nešto patologija ili ne? Pa to je sukus liječničkog zanimanja - da prepozna jel' nešto patologija i tretira ako tu ima pomoći, kako ja to vidim. A on piše kako piše, po mom mišljenju, iz senzacionalizma.

Sori, shvatila, a ne mogu više brisat - ti misliš da bi trebali uskakat samo na patologije. Opet, ko prosuđuje jel' nešto patologija ili ne, toj e sve skiski teren.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2011. at 16:55

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neću zaboraviti kako je nama na tečaju (prva trudnoća) mlada anesteziologinja pokušala predočiti koliko porod boli: to vam je kao da vam netko amputira nogu naživo!

žene samo što se nisu poonesvještavale od šoka.

ali je moj muž pitao: vi ste rađali?
    Ne, nisam udata.
    Amputirali ste nogu?

na drugom tečaju, u drugoj bolnici, anesteziolog je bio korektan i govorio kako su trudovi jedina opravdana bol koja ima svoj smisao.al
    i isto tako da ne vidi razloga da itko trpi tu bol ako ne mora.

i onda je došla ona famozna rečenica: ako budete imali sreće pa rađale u prvoj polovici mjeseca, moći ćete dobiti epiduralnu jer mi dobivamo samo 30 kompleta mjesečno.
    na što su žene pitale: a možemo li mi to nekako isplanirati, dogovoriti?

i eto ti razloga za drip (ovo je šala)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da trebalo bi to biti tako, samo što kod nas to baš ne ide.. eno babice završile škole i sjede i čekaju jer zakon nije reguliran... nije nekome u interesu.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ajde pomikaki sad...i ja sam poslala pristupnicu i idemo sredit naše rodilište

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Sori, shvatila, a ne mogu više brisat - ti misliš da bi trebali uskakat samo na patologije. Opet, ko prosuđuje jel' nešto patologija ili ne, toj e sve skiski teren.
    Konkretno, meni je Britanski sustav iznimno dobar po tom pitanju - dakle, primalje rade preglede u trudnoći i ako je potrebno onda primalja i trudnica konzultiraju liječnika specijalista (ovisno o tome koji specijalist im treba, a taj se liječnik prikladno čak i zove 'consultant'), pa onda se majka odluči što i kako želi, consultant care ili midwife care ili se samo mišljenje traži od liječnika (ovisno kakav je slučaj, ne). Zadnja riječ daje žena po pitanju kakvu skrb želi / smatra da treba, stvori se tim ljudi koji joj pruže tu skrb.

Dakle, nitko nije apropos patologija niti se nitko sa tim nazivom ne etiketira nego se daje mogućnost odabira i da žena odluči skupa sa svojim timom što i kako želi dalje. Jer u pravu si, patologija je iznimno sklizak teren i ako baš želimo kod svake zdrave trudnice možemo nešto naći ako se dovoljno potrudimo.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajde pomikaki sad...i ja sam poslala pristupnicu i idemo sredit naše rodilište
    :ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddd

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ajme... još će se i meni desit da se učlanim

na što je to došlo?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj majuška prvotno napisa Vidi poruku
    ajme... Još će se i meni desit da se učlanim

:-p

na što je to došlo?
    borg

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

borg
    X

Pomi ku'š u Rodu jesi poludila, pa one su ti sve tiruriru!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i onda je došla ona famozna rečenica: ako budete imali sreće pa rađale u prvoj polovici mjeseca, moći ćete dobiti epiduralnu jer mi dobivamo samo 30 kompleta mjesečno.
    na što su žene pitale: a možemo li mi to nekako isplanirati, dogovoriti?
    )
    ja sam rodila 1. u mjesecu
    u bolnici o kojoj si i ti 2.x
    nisam dobila epiduralnu
    jer se mlada specijalizantica nije usudila buditi anesteziologicu
    "žao mi je, ali se nadam da ćete me razumijeti kao kolegica, dežurna je jedna anesteziologica koju ne smijemo buditi"
    pp što misilš o tome?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a tražila si, a?

tko ti je kriv što si rađala noću?

(moram im reći da im nedostaje još jedan dio rečenice: ako budete imali sreće pa rađale DANJU, u prvoj polovici mjeseca, moći ćete dobiti epiduralnu jer mi dobivamo samo 30 kompleta mjesečno).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam rodila 1. u mjesecu
    u bolnici o kojoj si i ti 2.x
    nisam dobila epiduralnu
    jer se mlada specijalizantica nije usudila buditi anesteziologicu
    "žao mi je, ali se nadam da ćete me razumijeti kao kolegica, dežurna je jedna anesteziologica koju ne smijemo buditi"
    pp što misilš o tome?

da su se mladoj specijalizantici pobrkale sinapse u mozgu jer je previše koristila inhalacijskih anestetika, umjesto intravenskih, pa je i sebe nadrogirala

naravno da starija kolegica nije spavala, nego rintala od jutra na nekom drugom punktu i taman sad rješava hipertenzivnu krizu kod trudnice u susjednom boksu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i ako baš želimo kod svake zdrave trudnice možemo nešto naći ako se dovoljno potrudimo.
    Nemam pojma o brit sustavu, razumijem što želiš reći i meni normalno mi je da pacijent, ako ništa po principu suglasnosti, suodlučuje - barem je tako u mom idealnom svijetu, tj. nije samo suglasnost, nego su mu fer prezentirali stvar.

A ovo citirano, demit, to je isto izjava koja meni čudno zvuči, tipa ako želimo naći patologiju, naći ćemo je (iako je to neka standardna stvar "šale" - ono, ne idi dr-u, naći će ti nešto), čija je suprotnost druga krajnost, ova koja meni više bode oči i uvijek na nju reagiram "tijelo je predivno, tijelo sve zna, ništa neće zeznut, priroda je čudesna, zašto samo ne pustimo itd, itd" - zato jer ta u pravilu dolazi od laika ili off-struje liječnika kojoj, na žalost, ne vjerujem - svima tima što komunikacijski (senzacionalistički) strše, ja sam podozriva.

Mislim, to su sve krajnosti, po meni, di onda se stavljaju u rubriku "shit happens" isto tako i od strane "prirodnjaka" ovi di , eto, prirodna i tijelo, nisu znali, pa nekako i od prirodnjaka budu odbačeni stila "dogodilo se, bio je to informirani izbor", isto kao i ovo što se spočitara medinicnarima koji bar s nekim statistikama operiraju (opet, ne bih u linkovi-statistika-kome vjerovati fajt).

Nit tijelo uvijek zna uvijek, nit je svaki dr lovac patologija, ali slažem se da je pitanje mjere stvarno najveća stvar.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2011. at 18:06

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da su se mladoj specijalizantici pobrkale sinapse u mozgu jer je previše koristila inhalacijskih anestetika, umjesto intravenskih, pa je i sebe nadrogirala

naravno da starija kolegica nije spavala, nego rintala od jutra na nekom drugom punktu i taman sad rješava hipertenzivnu krizu kod trudnice u susjednom boksu

mlada specijalizantica je bila na specki iz gine

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ono isto što se često čita kad priroda zezne - život je rizik, kad bismo sve rizike itd. Ali, štos je u tome što ja više vjerujem u procjenu med. rizika koju će napravit dr, nego da to može i ful educirani laik, na "struji" prirode i tih nekih izjava pouzdanja u tijelo, uz svo razumijevanje da je porod dijelom i proizvodna traka u moderno doba.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2011. at 18:09

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku

mlada specijalizantica je bila na specki iz gine
    hebiga onda,

bila je cili dan u sali skupa sa ovom anesteziološkom specijalizanticom

eto zašto ja specijalizante ne puštam da sami rade

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor