evo dobre prilike kad već spominjemo specijalizante
i kad smo daleko odmakli od teme
zašto se nitko ne buni na samostalan rad specijalizanata??
to vam je opasnije od 5 uzastopnih dripova u jednom danu
Nije toliko rad upitan, koliko je zabrinjavajuća činjenica da se specijalizanti nemaju/ ne usude/ ne žele obratiti nadređenom kad im nešto nije jasno ili iskrsne problem.
Zapravo bi bilo najbolje da na porodu nitko od liječnika ništa ne radi, nego samo da ćeka u slučaju potrebe.
A valjda svi gledaju Uvod u anatomiju, pa im dođe k'o normalno.
ina33 reči ću nešto što neće biti popularno ali ajde. govorim o nalaženju patologije ili problema ako se želi, ne.
dakle, ja nisam iz hrvatske i u zemlji odakle ja dolazim normalno je da žena radi u trudnoći. ako ima specifičan posao koji trudnica ne može raditi, onda se ju daje drugo radno mjesto ili joj se prilagode obaveze na poslu ali žena fakat radi na svom radnom mjestu do kraja trudnoće ili do tjedan-dva prije termina. u hrvatskoj postotak žena koje rade do recimo 8. mj trudnoće do kad bi sve trebale teoretski raditi (jer porodiljni počinje 6 tjedana prije termina) je iznimno nizak i svaka od tih 90% trudnica koje ne rade imaju medicinski razlog zašto ne rade. jel moguće da 90% hrvatica imaju medicinske probleme koje se ne pojavljuju u drugim dijelovima svijeta? ne vjerujem. ali po medicinskoj dokumentaciji imaju.
ono što želim reči jest da dakle patologija je sklizav teren (kao što je netko gore napisao), i M. Odent sam kaže da ako se dovoljno traži nešto će se naći (bezizlazno ili ne to neću tvrditi jer ovisi od slučaja do slučaja), i mislim da je stvar ženinog izbora što i kako će dalje sa trudnoćom i porodom a ne da jedna osoba stavi na nju etiketu 'patologija' samo tako.
to ne vrijedi samo za trudnoću i porod naravno.
a što se tiče specijalizanata
meni je bilo super dok je bila samo specijalizantica
jer se ona nije micala iz boravka skupa s babicom
nit me gledala, nit me dirala
došla je samo kad sam ja poslala MM po nju da molim tu epiduralnu
zaheb je nastao u 6.35 kada je starija služba odlučila da bi bilo dobro prokinuti vodenjak
zato što i ne smije
po našem zakonu specijalizanti ne smiju raditi ništa samostalno bez nadzora specijaliste
a sad se idem kupati, kad budeš slijedeći put rađala doći ću te ja ubosti
Cure, cure, kako ste neozbiljne. Hvala vam na tome. Smijeh uvijek vrijedi. A još kad zamislim mujicu kako gleda sa strane, ajoj![]()
a di je on?
ja sam mislila da će biti u redu na postrojavanju za pristupnice
U mom slučaju , ne zna zašiti spontano puknuće nego samo rez od epi.
a onda još dođe i starija služba koja pita kojeg je stupnja (moje) puknuće, na što ona nezna.
a onda starija služba pita koje stupnjeve puknuća imamo
specijalizantica i dalje ne zna
onda ja odgovorim umjesto nje (ležeći na ginekološkom stolu i čekajući da me zašiju) da ne bi pitanje ostalo neodgovoreno.
zapravo bi med. osoblje trebalo nositi kartice sa imenima .
Zaboravila sam napisati. Zamišljam sirius kako odgovara na pitanje umjesto specijalizanta.....I to točno.
Ova je tema za film snimiti.
Kad smo mi išli na tečaj (2007) gotovo sva pitanja polaznica su bila o epiduralnoj. A za mene je vrhunac bio kad je jedna od njih pitala je li i samo dobivanje epiduralne boli
Dakle, samo to ih je zanimalo, što manje boli, kako boli, koliko dugo boli...
Tako da se potpuno slažem da je jako loše plašiti trudnice pričama o porođajnim mukama.
Ja sam stvarno svakoj trudnici uvijek govorila da uopće nije tako strašno, da ne brine, misli pozitivno i rađa bez straha.
Ali, kako se opustiti?
Pored tečajeva na kojima ih bolovima plaše liječnici, interneta na kojem ih bolnicom plaši alternativa (vi) i okoline u kojoj se tako često prvorotkama mudruje "prvi put je lakše jer ne znaš što te čeka" i sl.
![]()
To bi bilo normalno. Ili da se predstave. Ja nemam pojma ko mi je bio na porodu, a bilo ih je više. Jedino je primalja imala karticu s imenom i znala sam jednog dr. otprije. Ostali, neznam tko su bili, tko me šivao i sl.
I kad sam ja nedavno bila na tečaju, većinu je zanimala epiduralna.Pčelica Mara prvotno napisa
Nemoj se čudit ovom drugom, mene je puno više strah zabadanja igle u kičmu nego porođajne boli.Ono, što ako me ubode u krivo misto, pa taj osjećaj oduzetosti ,ako nešto krene krivo, ako ovo, ako ono....Ja definitivno nisam kandidat za epiduralnu.
Posljednje uređivanje od Ivanna : 24.08.2011. at 22:41
mda.. iskreno, i ja sam uvijek takvog pristupa prema prvorotki u recimo ful poodmakloj trudnoći
nema smisla da ju plašim - kad me pita kak je bilo, ja idem u isto rodilište, termin mi je za 10 dana - avaj, što da joj kažem osim da je ohrabrim da nije ništa strašno, da vjeruje u sebe i pokuša osluškivat svoje instinkte
(mislim, ne mogu joj reći - opusti se i vjeruj svemu što ti kažu u bolnici i bit će sve ok - to ne mogu prevaliti preko usta)
Ako nije do tada pokušala dublje istražiti nema smisla da joj tad ja govorim stvari koje će je zbuniti i uplašiti
E, a onda nakon što rode možemo otvoreno razgovarati, ako žele, a obično žele jer su isšokirane
Neću nikad zaboraviti kako sam 3 tjedna nakon poroda prvi put izašla sa malim u šetnju, potpuno onemoćala još od poroda i žurila doma jer sam mislila da ću se onesvijestiti nakon 30 metara kad ono sretnem poznanicu koja za 2 tjedna ima termin u istoj bolnici u kojoj sam ja rađala i koju sam proklinjala danonoćno - i ona me pita kako je bilo - zadnji atom snage sam iskoristila za to da joj se osmijehnem i uvjerim ju da će sve biti ok
And the wheel goes on
Da, kad sam ja bila ista stvar. Jedna je čak toliko bila u panici da je neće dobiti da je pitala doktoricu da je sama kupi i donese da bude sigurna...
Nisam još rodila, al ću za koji dan i od početka trudnoće me niti jednom nije bilo strah boli, samo intervencija. Iako me plaše neki tom boli, niti jednom nisam pomislila kako ću ja to. Ali zato kad pomislim na epiduralnu, rezanje, nalijeganje...počne me panika prati!
Svatko valjda ima svoje strahove.
Ali, Pčelice pa to tako i jest. Uopće nije strašno, brinuti može mrvicu, misliti pozitivno i rađati bez straha.
Porod je "piece of cake" prema svemu što te čeka kad konačno bebu dobiješ u ruke. Njega i odgoj!! I odgovornost za drugo ljudsko biće!
Ali, psssst ni to ne smijemo reći prvorotki. Lakše će im biti kad same saznaju.![]()
Ma, tko te plaši! Treba ga srediti! Bol u porodu nije ništa što bi te trebalo plašiti. Izdržljiva je. Pogotovo ako svaki trud dočekaš mišlju: "Ovaj je pravi, moja beba je sve bliže, i kraj poroda." ( nisam rekla ja, nego S.Kitzinger)
I nikakva panika. Sve će biti dobro. Zar misliš da bi se mi sve vraćale roditi opet i opet da je to strašno.
Epiduralnu nećeš dobiti ako ne tražiš. Nalijeganje ja nisam doživjela, ne mogu komentirati iz osobnog iskustva, ali nemoj se bojati, to je krajnja solucija, ako nešto ne ide dobro. A ni epiziotomija nije baš uobičajena u RI rodilištu. Ako i bude, nije nešto za paničariti.
A napisala je Danci_Krmed da je u 98% poroda sve dosadno u redu. I neka je.
I na kraju kad sva bol prođe, kad čuješ najljepši plač na svijetu i kad konačno primiš to maleno u naručje, tvoje tijelo slavi bujicom hormona, koji te drže na takvom oblaku sreće da vidiš vatromet oko sebe. Zapamti taj osjećaj, traje kratko, ali vrijedi ga se sjećati kasnije.
a što se tiče nenaljeganja na trbuh u Rijeci
to je, u vrijeme mog studija i faxa bilo praktički zabranjeno
rekli su nam da je tadašnji šef ginekologije prof. Pavešić to strogo zabranio
osim u stvarno rijetkim situacijama
ali ne daj Bože da je on vidio da to netko napravi samo zato jer mu završava smjena pa hoće završiti porod ili fali mjesta u boxu...
Posljednje uređivanje od apricot : 25.08.2011. at 08:26 Razlog: apricot obrisala citirani chat
baš smo se zabrinule di si zapeo
a cilo popodne se pristupnice štancaju
sad će ti se javiti netko od odgovornih
a možda bi njegovo naljeganje na trbuh bio moj put do orgazmičkog poroda
![]()
Misli su vam brže od svjetlosti, a ja uživam čitajući vas. ( tko će se sutra rano dignuti?)
Beti,vidim ja da bi se i ti prigrlila
ali tek poslije mene,
tako mi je aleks obećala, a od mujice ćemo iznuditi obećanje ujutro
koji glagol iznuditi?
nemoj me zezati,
nismo uopće skrenule ( s teme)
u potpunosti si u pravu
imamo sve tražene elemente
nema klistira, nema brijanja, nema liječničke intervencije
idealan PKK![]()
Ne, niste uopće skrenule (s teme).
Svi elementi su tu. A spominjanje orgazmičkog poroda je sigurnost ostanka svih postova.
Stajem u red, doduše za porod više ne, ali...
može Beti,
pošteno,
poslije mene,
kao što sam već i napisala
Znam tu priču, koristila mi je u "edukaciji" suprugaGledala ih i u onoj emisiji od Trbovićke.
Hehe, nismo još trudni, ali me "primilo" zadnjih godinu dana. Ja sam štreber pa sve pripreme odrađujem tako, kupujem literaturu (od odenta do akademske literature), čitam, učim, gledam forume, skidam filmove (the business of being born, orgasmic birth)....a ta tema mi je i dio profesije i imam privilegiju prenositi je na mlađe generacije, naravno...u skladu s međunarodnim smjernicama![]()
Glede pitanja kako legalno nabaviti lijekove, instrumente i kisik...Pa kisik može nabaviti svaka fizička osoba, nema tu recepta, odeš u tvrtku koja prodaje plinove i kupiš. Podrazumijeva se da imaš određene načine pretakanja iz te velike boce u manju i onda opremu s kojom smanjuješ tlak da bi se plin mogao disati. I da, naravno, znaš što radiš jer kisik nije bezopasan. Ja kao ronioc često koristim kisik, za potpuno nemedicinske svrhe.
Instrumenti...isto se kupi, malo kompliciranije, na kraju krajeva to ti niti ne treba za porod u kući (osim nekih osnovnih stvari, pretpostavljam da nitko lud ne bi išao raditi sekciju doma). CTG monitor praktički imaš u slobodnoj prodaji, malo jači model kakav koriste i u bolnici (ali ne bih to kontinuirano koristila). Lijekovi - kupi se na liječničku iskaznicu, toleriraju u apotekama. Ako radiš po bolnicama onda postoje i razni nelegalni načini, najlakše je uzimati lijekove medicinskim sestrama, mogu i doktori ali im je teže jer obično sestre imaju ključ. Ja ne opravdavam da se iz bolnica kradu medicinske potrepštine, to je veliki problem.