Zrine dobro su te poljuljali krivim savjetima
Vama je dojenje taman KRENULO kad su uletili loši savjeti. Beba je taman počela dobivati lijepo na kilaži i onda su te pobunili.
Da li je dijete gladno ili nije NE MOŽE se znati na osnovu djetetovog plača. Na osnovu djetetovog plača se samo može znati da li imaš zahtjevno ili ne zahtjevno dijete

A to da kad se najede adaptiranog da se smiri, ne bi li se ti smirila da ti je ne znam što da se prejedeš graha puno više nego što ti treba?
Zahtjevna djeca se smiruju na dojci (sva se smiruju na dojci, zahtjevna samo traže više biti na dojci). Sisanje je prirodan način smirivanja djeteta, tako je to priroda napravila. I mnoga djeca kojima je potrebno sisanje za smirenje su spremna pojesti i tu bočicu koja im se tutne samo da bi zadovoljli tu potrebu za sisanjem - iako im hrana realno nije uopće bila potrebna. I onda kad im se prepuni želudac i ta hrana padne teško i oni šta će nego zaspati, onda svi slavodobitno zaključe "a ha! vidi ne plače, dakle bio je gladan!" Krivo! Dijete je vrlo lako htjelo samo sisati i pod cijenu prejedanja.
Da li ti imaš mlijeka dovoljno (a imaš! inače dijete ne bi dobivalo na kilaži nakon izlaska iz bolnice) se ne provjerava na ove načine na koje su ti savjetovali. Izdajanje i provjeravanje će te ZAGARANTIRANO odvesti na put adaptiranog, nemoj to raditi. Ja sam dojila 4.5 godine, i meni su na početku savjetovali da izdajam i provjerim "jer mi je dijete bilo gladno" - patronažna savjetovala. Sva sreća pa sam slušala cure s ovog foruma koje su me spasile, da sam se krenula izdajati samo bih pala u depresiju jer ja u sve te 4.5 godine nisam uspjela izdojiti više od par ml.
Da li dijete konzumira dovoljno hrane se prati putem pelena - 3-4 pokakane u 24h, 5-6 popišanih u 24 h (jednokratnih), 7-8 popišanih platnenih (ako koristite platnene) u 24h, i također se prati gledajući dijete. Ako dijete plače to je DOBAR znak, znači da je dijete zdravo i da ima snage plakati. Kada dijete ne plače i samo spava i ne traži jesti, e to je znak za uzbunu - suprotno uvjerenjima u našoj kulturi gdje se svaki plač percipira kao problem a svako spavanje kao blaženo.
Na počecima ste, nije ništa izgubljeno, lako se vi vratite u normalu

Lako je moguće da ste imali i mali skok u razvoju koji se baš tako manifestira - da dijete hoće po cijele dane sisati i djeluje nezadovoljno. No nakon par takvih dana i dojenja na zahtjev, stvari u principu dolaze na svoje.
Par stvari - koliko sada dijete dobiva adaptiranog? Ako dajete na bočicu prestanite odmah i ako morate dajte na šalicu ili sa žlicom ili špricom (jer ti bočica može upropastiti dojenje, i iako sada realno nemate problema, mogli biste ih zaista imati). Kako stojite s pelenama? Ako koristite dudu, odmah je izbacite iz uporabe. Ako dijete plače i smiri se na dojci, daj mu. Predvečer uvijek budu nevjerojatno nervozni, moj je znao biti po 5h na sisi, on i off, sad stavi sad skini. Nervozu rješavaju plačem, a smiruju se sisajući i onda to jednostavno tako ide i mora biti.
Koliko AKTIVNIH podoja ima u 24h? Dakle ono da baš vidiš da guta mlijeko? (spavanje na dojci se ne broji)
I ukoliko brzo želiš riješiti vaš problem i dobiti dobre i kvalitetne savjete (što ti toplo preporučam, jer ova forumska komunikacija je prespora, tko zna kad ću ja moći odgovoriti na tvoja pitanja opet, u međuvremenu ti se stvari mogu zakomplicirati zbog krivih savjeta) nazovi SOS telefon i razgovaraj sa savjetnicom. INSTANT ćeš dobiti dobre savjete i vratit će ti vjeru i samopouzdanje. Toplo preporučam.