-
U sklopi centra Fenix je centar za njegu trudnica, majki i dojilja. Taj centar organizuje različite vrste tečajeva, npr pripremu za porod (sa naglaskom na prirodni, ali baš prirodni), pripreme za njegu bebe i porodilje, organizuju patronažu, vješbe za trudnice, vježbe za mame i bebe. Međutim zakonski nisu u mogućnosti obavljati porode, a pogotovo kućne.
Šteta, jer bi babice koje su ga osnovale i vode ga mogle komotno otvoriti kuću za porode.
Osvrnula bih se na primjedbu MMK da bi za novac možda našla babicu da ti asistira. Ta babica bi to radila protuzakonito. Da se dokaže da je asistirala svojevoljno vjerovatno bi joj to bio kraj karijere, tako da čisto sumnjam da bi se neko istinski stručan upustio u to. A sumnjam da je i tebi želja toliko jaka da ćeš platiti nekog šarlatana.
Ja sam se porodila i u jednoj i u drugoj bolnici.
Kčer sam rodila u starom GAK-u, međutim u uvjerenju sam da se nije puno promjenilo samo time što su isti ljudi, sa istom upravom i istim konceptom pristupa porodu preselili u novu zgradu i nove prostorije. Njihov je pristup tradicionalno medicinski, zatvoren za saradnju sa trudnicom. Tamo trudnica treba da sarađuje, a ne ljekari. Imam osjećaj da sa krajnjim podsmjehom gledaju na "nove" pravce u pristupu porodu.
Prednost je što su bolje opremljeni, imaju više kadra, i puno je bolja skrb za bebe koje se rode sa nekim potrebama za medicinskom brigom. Medicinski su bolji.
Sina sam rodila u Općoj bolnici. Tamo je osoblje, većinom, otvoreno za saradnju sa trudnicom, pogotovo ako vide da porodilja zna šta želi i zašto to želi, da je upućena u problematiku svojih zahtjeva, a ne da to traži zato što je negdje čula o tome. Međutim, treba ih često napominjati šta želiš, što ti vjerovatno u trenutcima poroda, kad se trebaš okrenuti unutar sebe nije najsretnija opcija. Definitivno će te saslušati i poštovati koliko mogu, koliko je u medicinskoj mogućnosti. Loše je naravno što će ti svakako ispričati razna standardna zaplašivanja porodilja tipa "može kako hoćete, ali ako ... beba će ...". Drip uključuju gotovo sistematski, čak i ako se porodilja idealno brzo otvara "samo da se trudovi ustabile i ubrzaju porod", ali to možeš odbiti. Neki ljekari će poštovati želju da te upoznaju sa svakom procedurom, neki neće. Još je jedna velika mana što imaju slabu skrb o bebama sa problemima, zapravo te bebe budu hitno transportovane na neonatologiju na Jezero, dok majka ostaje u porodilištu da se oporavi. Oni jednostavno nemaju mogućnosti ni kadra za brigu o bebama sa potrebom za medicinskom brigom. Tu je samo osnovno, a pedijatar radi samo tokom dana i nema dežure.
Ako želiš prirodniji pristup porodu, ako su ti stavovi usmjereni prema prirodnom (ovdje svakako pod prirodnim ne smatram samo vagimalan porod) Opća bolnica je po tom pitanju bolji izbor, ali sigurno ne čak ni dobar, a kamoli najbolji.
Najtužnije je zapravo što priče variraju od predivnih, ushićujućih prirodnih poroda (u kojima su majke najčešće došle u porodilište u zadnji čas, ili rjeđe naišle na neke istinske babice, koje su istinski predstavnici svoje plemenite profesije) do horora u kojima se sestre deru na porodilje, upućuju im neljudske, ponižavajuće komentare, ljekari se nezainteresovano odnose, donose pogrešne odluke i ne uzrujavaju se zbog problema koje prouzrokuju, jer im se može.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma