Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Dragi moji! Trudna sam,u 28.sam tjednu trudnoce,molim vas pomozite!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno Dragi moji! Trudna sam,u 28.sam tjednu trudnoce,molim vas pomozite!

Radila sam kao konobar u jednom novootvorenom objektu,gazda me nije prijavio uopce 'probni rad' mjesec dana ove godine :2011g. Dobila sam otkaz jer nisam bila spremna za rad u hotelu sa 4 zvjezdice. Nadem posao u kaficu za sankom od 1,06-29.06 zbog toga sto saznam da sam trudna,i bilo me je stid reci gazdi,jer bi me potro.Umjesto toga ja njemu kazem dadajem otkaz jer me boli., I tako i bi. Malo sam neodgovorna -i vise nego malo.,dragi radi tamo gdje sam ja dala otkaz,i sad zna da sam trudna.. Imam zdravstveno osiguranje,Hr. sam drzavljanka od rodenja, nezaposlena,na biro sam se posla pravno savjetovati cim sam dala otkaz ,nakon par dana. I dragoj teti sam urucila u ruke sve papire,od radne knjizice,papira,kartona.,.-tu je sa mnom bio i dragi.,da bih se danas ja sjetila provjeriti trebam li se javljati svaki mjesec na biro kod te iste tete,da bi meni ona rekla da : nisam prijavljena na birou od treceg mjeseca ove godine. i sad moja rijec protiv njene. dala mi je savjet,ali me nije i prijavila na biro. Irekla mi da dolazim savki mjesec. Sa obzirom na takve uvjete da li ja imam pravo na porodiljno bez obzira sto se nisam javljala od "treceg "mjeseca..???? Molim vas pomozite.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mislim da neces nazalost imati pravo...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Imat ces pravo na naknadu za majke van sustava rada.

Godinu dana primas 1663 kn mjesecno. To ides na hzzo nakon sto rodis.
    Takodjer, hzzo daje jednokratnu naknadu oko 2300 kn. Isto se javis nakon sto rodis.
    Mozes otici do njih po obrasce za ispuniti i prije poroda cisto da vidis koji su ti sve papiri potrebni.

Ako su vam ukupna primanja manja od 1663 kn po glavi, imat ces pravo i na djecji doplatak. To se javi na mirovinsko.

Gradovi/opcine znaju davati jednokratne pomoci za djecu. Isto se raspitaj u mjestu u kojem zivis.

Takodjer zelim naglasiti da u zadnje vrijeme poslodavci kao uvijet zaposlenja daju da radnik mora biti na burzi minimalno 12 mj jer za takve zaposlenike drzava oprasta doprinose. Pa ti inzistiraj da se prijavis na burzu da mozes zadovoljiti taj uvijet kad ti beba napuni godinu dana. Tako ces ipak imati vece sanse za posao.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

oni uvijek nadu neku sitnicu da nedaju novce...
    ja sam se sa prvim djetetom odmah nakon zavrsetka skole prijavila na burzu...i nisam imala pravo na naknadu jer po njihovom nisam bila 12mj na burzi... a to je obavezno (po meni malo blesavo)

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, tako je, nazalost bilo. I puno je zena nastradalo.

Ali po novom zakonu, majke bez jednog dana na burzi imaju pravo na naknadu za roditelje van sustava rada.

Uvjeti su: 5 god drzavljanstva i zdravstveno osiguranje.
    Potrebno je javiti se na hzzo. Nisam sigurna u kojem roku nakon poroda. To treba provjeriti.

Takodjer, nezaposlene majke imaju pravo na godinu dana staza. Javiti se na mirovinsko nakon poroda.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

HVALA VAM PUNO! Ja sam citala,i citala te zakone,pa nisam sama mogla shvatiti. Opet je bolje pitati tko zna to malo boljee. Ja se ipak trebam onda poci javiti na burzu. Poci cu prvu stvar ujutro pa nek me prijavi sada,ako mogne.Jer ja to stvarno nerazumijem. . A za hzo idem isto sutra da pitam sta ja trebam donijeti ,koje papire i ostalo. Jer ja sam se bila raspitivala kad sam prestala sa radom kraj sestog miseca,a nisam rekla teti sa burze da me prijavi. Ona to nije niti napravila. ZNACI,JA BEZ OBZIRA NA BURZU,PRIMAM PORODILJNU NAKNADU KAD RODIM,GODINU DANA!? POZDRAV SVIMA!!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

AHA! JASNO MI JE SADA. zNACI DA SAD NE TREBAM ICI NA BURZU,NEGO KAD MI DIJETE NAPUNI GODINU DANA.. JAKO SAM SRETNA STO ME NIJE ZAOBISLO OVO PRAVO ZBOG MOJE NEODGOVORNOSTI.. I NEZNANJA..

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sada moraš ići na burzu! NE kad se dijete rodi i NE kad napuni godinu dana. SADA, što prije. Da ti ide 12 mjeseci kao prijavljena na Burzi( Zavod za zapošljavanje).

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Hvala na savjetima! lijepi pozdrav!

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sada moraš ići na burzu! NE kad se dijete rodi i NE kad napuni godinu dana. SADA, što prije. Da ti ide 12 mjeseci kao prijavljena na Burzi( Zavod za zapošljavanje).
    Ne mora ići na burzu, ona kao majka HR državljanka van sustava rada ima pravo na naknadu od HZZO-a bez obzira na burzu,to sa njima nema NIKAKVE veze, (nikakvih 12 mj)
    Kada rodiš u roku 30 dana se moraš javiti na svoj područni Hzzo i tamo donjeti potrebne dokumente, može i netko umjesto tebe.
    I to je to, ne moraš na burzu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne radi toga, nego da ima prijavu radi kasnijeg lakšeg zapošljavanja. To je i MarijaP napisala. Nakon 12 mjeseci prijave poslodavac ne plaća doprinose.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za majke van sustava rada:

nakon poroda, u roku od 30 dana javiti se (može i netko drugi s potrebnom dokumentacijom):

1. područni HZZO - tu se ostvaruje naknada za majke van sustava rada. Iznosi 1663 kn mjesečno i prima se do godine dana djeteta. Tu se predaje i zahtjev za jednokratnu naknadu za opremu za bebu. Iznosi oko 2300 kn

2. područni ured mirovinskog osiguranja - za dječji doplatak i za upisati staž u radnu knjižicu (svaka nezaposlena majka ima pravo na godinu dana staža na osnovi rođenja djeteta)

3. neke općine i gradovi daju jednokratne potpore za opremu djeteta - treba se raspitati o tome u gradskoj upravi/općini

Napisala sam u postu prije da se treba javiti i na burzu. To nema veze s naknadom za nezaposlene majke.

Primjetila sam da u oglasima za posao poslodavci navode uvijet da je posloprimac minimalno 12 mj na burzi jer poslodavac ostvaruje olakšicu ako zaposli takvu osobu.
    Zato sam napisala da je bitno javiti se i na burzu. Da se skupi tih nesretnih 12 mj sad dok naknada sjeda pa će poslije biti konkurentnija na tržištu rada - tužno, ali istinito.

Edit, Beti, brza si
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 26.09.2011. at 21:57

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ali u trenutku kada njoj počinje porodiljni, onaj dan kada rodi, ide joj i odjava sa burze i ništa joj ne znaći tih par mjeseci sada kada će je burza odjaviti jer je na porodiljnom.
    Ja sam na zavodu već 5 godina ali sa prekidima baš radi porodiljnog i tek ću ove godine imati 12 mj da mogu ostvariti te potpore, a oni sad odjaljuju tako da ne možeš biri bez prekida.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja prijateljica je bila na burzi tijekom porodiljskog. Očito se nešto promijenilo na gore za mlade majke jer ionako nisu konkurentne na tržištu rada.

Sretno svima s traženjem posla!

I, mangelina, čestitam na bebici!

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam nezaposlena mama, koja je trenutno na proodiljnome. imam bebaca od 11mj. cilu trudnocu sam se MORALA redovito javljani na biro, svaki misec, tek sam prestala s javljanjem kad sam rodila. i rekli su mi da, u koliko ne nadem posao ( nadam se da hocu) , nakon 1 godine djeteta moram se nastavljati javljati redovito svaki misec.
    e mene jedno zanima, receno mi je da upisuje u staz ova 1 godina porodiljnoga.jel to tocno?

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

bambus,da točno je ,upisuje ti se godina staža...
    Posljednje uređivanje od Bebinja : 02.10.2011. at 16:18

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj bambus99 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam nezaposlena mama, koja je trenutno na proodiljnome. imam bebaca od 11mj. cilu trudnocu sam se MORALA redovito javljani na biro, svaki misec, tek sam prestala s javljanjem kad sam rodila. i rekli su mi da, u koliko ne nadem posao ( nadam se da hocu) , nakon 1 godine djeteta moram se nastavljati javljati redovito svaki misec.
    e mene jedno zanima, receno mi je da upisuje u staz ova 1 godina porodiljnoga.jel to tocno?
    dobit ces staz, ali to ti nema veze s burzom. Za staz ides na mirovinsko.

Odi prije prvog rodjendana.

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

e znam da nije jedno s drugim povezano, ali nisam bila sigurna kuda da krenem prvo. hvala ti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •