Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Dani kruha 2011.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Dani kruha 2011.

Kako ćete ih obilježiti, doma, u vrtiću, u školi? Što ćete peći?

Ja sam prošle godine napravila košaricu od tijesta, i unutra ubacila Njojzine kiflice s pekmezom (1/3 raženog brašna). Jana je košaricu izvana ukrasila s tjestenim dodacima, premazano žumanjkom, jako efektno je bilo.

Ove godine bih ubacila i kukuruzno brašno, ali nikada nisam s njime radila, znam da ima svoje specifičnosti. Našla sam neki recept na coolinarici.

Koje bih još brašno mogla koristiti, pa da u košarici budu različite boje kiflica? Osim raženog, to su dakle već dvije "boje".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pratim te i kopiram, nadam se!

Klinci, za dane kruha, idu na izlet u eko selo. Nemamo još informacija kako će se obilježavat u vrtiću.
    Ne radi mi se košarica, nešto bih drugo, novo...no nemam ideja.
    Posljednje uređivanje od Val : 19.10.2011. at 13:56

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas u vrtiću sve sami rade, peku kruh, peciva...
    Moje je bilo samo kupiti brašno i osigurati valjak i pregaču

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam vidjela razne oblike od tijesta - pajceke, djevojčice, klaseve, drveće..., ali sve mi je to pretjerivanje. Ja bih jednostavno. Zato kiflice, ali u raznim bojama. A košaricu bih radila jer su Janini pužići koristili ju još dugo nakon dana kruha. Možda ovoga puta pletena košarica.

Jel ti se Val da naći recepte na coolinarici, postupak za tu pletenu, ovaj moj glupi komp na poslu se zblesira na coolinarici. A sinoć nisam imala puno vremena, M. me, sjedeći pred tv-om i gledajući tekmu, upiknuo da bih mogla nešto i napraviti po stanu, a ne samo surfati.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas u vrtiću sve sami rade, peku kruh, peciva...
    Moje je bilo samo kupiti brašno i osigurati valjak i pregaču
    Ja se valjka tek jutros sjetila. :/ Imam baš mali, dječji. Sutra će ga onda ponijeti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jelka, ako u tijesto staviš sipinog crnila, bit će ti crno kao uhljen. Genijalno izgleda.
    Graham brašno je smeđe.

A ako baš hoćeš boju, onda stavi malo mrkvina soka, ciklina soka, soka od špinata...
    ili si htjela različite boje brašna?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislila sam različite boje brašna. Da ostane u duhu dana kruha, odnosno da se radi o žitaricama, ak me kužiš.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kužim
    pa eto, bijelo, kukuruzno (dodaj par kapi mrkve, pa će biti malo žuće), graham, raženo.. ima u intersparu gomila vrsta brašna raznih nijansi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo recepta za dvobojni kruh koji nije sa Coolinarike:http://tortekolaci.com/slana-peciva/dvobojni-kruh

Vodi računa (a tako je i u receptu) da se u tamnu smjesu obavezno dodaje i bijelo brašno, jer se inače ne diže jednoliko.

Osobno, ja najradije pečem Amaltheine klipiće. Moj sin obožava kad tijesto ne punom nego pri valjanju samo minimalno posipam kakaom (može i kraš ekspres, ako ga se slučajno zatekne u kući) - evo ti prugastih klipića, mirišu dovoljno "čokoladno" da djeci budu zanimljivi, a još su uvijek debelo u duhu kruha.

Moji sladokusci obvezno u školu (ranije vrtić) odvuku poneku staklenku domaćeg pekmeza. Godinama pripremam male staklenke upravo za tu namjenu.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Što graham i raženo neće biti skoro pa isti?

I meni su Amaltheini puuuno finiji, ali teži za napraviti. Jedan po jedan valjaš, dok kod Njojzinih razvaljaš 8, sjedneš se ko čoek i filaš/rolaš.

Ići ću malo kasnije u DM, nadam se da će imati ako ništa barem kukuruzno i raženo, a možda dobijem još koju ideju. Osim toga bit će klasično bijelo pšenično. Pa to će čisto lijepo izgledati u košarici, zar ne? Još ak zbilja napravim ovo Peterlinino, s kakaom (kak bi bilo Nutellom, onak da se iz žlice mjestimično iscijedi, ili je ipak bolje s kakaom?), bijele kiflice će biti dodatno efektne. Onda nek te budu čokoladne, recimo ražene s pekmezom (domaćim, naravno), a kukuruzne vulgaris.

Hm, već vidim oko čega će se klinci tući.

Jel ima za kupiti raž? Upravo sada ovaj tren mi je palo na pamet da svakoj vrsti kiflica pridodam žitaricu u izvornom obliku, da klinci vide od čega je nastalo brašno iz peciva koje jedu. Ha, ha, jesam li pametna ili what?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja za Amaltheine zavrtim tijesto navečer, stavim u frižider preko noći, ujutro ustanem 45 minuta ranije, startam pećnicu i udri... NIje mi teško i brzo ide. Ali mogu se oni od istog tijesta razvaljati i u krug pa rezati - ista stvar. Nikad ih ne radim dan unaprijed jer su puuuno bolji ako stignu u vrtić/školu još topli.

Raznog zrnja tipa raž, pšenica i slično imaš kupiti u bio&bio, a bogme i mnogi veliki trgovački lanci imaju policu sa zdravom hranom gdje se toga može naći. Dobro bi došlo da imaš štogod u klasu da djeca vide od čega što nastaje. U knjižnici posudi knjigu Božidara Prosenjaka "Vrijedne ruke" gdje imaš priču o pekaru, od sjetve do kruha na stolu, primjereno vrtićkoj i ranoj školskoj dobi.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali ak ti ostanu preko noći, ujutro kad ih izvadiš, treba im dosta vremena dok se iztemperiraju, pa dignu pa još rolanje... Ili ti imaš drugačiji princip rada?

Nemam niš u klasu, nemamo nikoga na selu. A i kasno sam se sjetila, da je bilo vremena sigurno bi se nešto našlo.

U DM idem jer mi je recimo usput, Spar imam u Areni, ali bih izgubila puno vremena. I opet, da sam se ranije sjetila, kud bi mi bio kraj...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ak ti ostanu preko noći, ujutro kad ih izvadiš, treba im dosta vremena dok se iztemperiraju, pa dignu pa još rolanje... Ili ti imaš drugačiji princip rada?

Nemam niš u klasu, nemamo nikoga na selu. A i kasno sam se sjetila, da je bilo vremena sigurno bi se nešto našlo.

U DM idem jer mi je recimo usput, Spar imam u Areni, ali bih izgubila puno vremena. I opet, da sam se ranije sjetila, kud bi mi bio kraj...
    Dizano tijesto ja zamijesim, stavim u zdjelu s poklopcem (nije namjenska, neka obična za 5 kn s placa) i ostavim u frižideru UMJESTO dizanja. Tih desetak sati je dosta da se tijesto lijepo digne na niskoj temperaturi koja usporava proces.

navečer zamijesim tijesto od cca 40 dag brašna i frknem u frižider. Ujutro izvadim, ništ ne čekam - tijesto je spremno taman kak treba biti, oblikujem u valjak, izrežem na 16 otprilike jednakih dijelova, izvaljam svaki s mrvicom ulja, pospem kakaom i zarolam. Za sve mi treba valjda 10 minuta, taman dok se ugrije pećnica na 200oC ili malo manje. Pečem na pek-papiru. Inače, obično pečem duplu smjesu tak da ima klipića za oba sina, a i da pojedu svaki 2 za doručak... Eh, napomena: ne moraš ništ valjati - moj stariji sin ne voli klipiće, pa njemu tih 16 komada tek malo oblikujem u kuglice (ne odviše pravilne) i posipam omiljenim mu parmezanom.

Nutelu ne koristim jer je moj mlađi sin preosjetljiv na nju. Koristim domaće pekmeze, tek rijetko džemove (to čime puniš mora biti bez puno vlage). U džem možeš dodati žlicu-dvije mljevenog rogača, ali to je već komplicirano za rano jutro. Čokolada u prahu ili kraš ekspres za brzinsko posipavanje (sa instant kakaom ide lakše jer nije tak mastan kao čokolada pa se lijepo sipa, a čokolada mi je bolja za jesti).

Uostalom, kako god napraviš, baš tako će biti najbolje.

Od zrnja doma sigurno imaš ječam - stavi ga u neku malu posudu kao primjer kako izgledaju žitarice i bit će dovoljno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.10.2011. at 15:20

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moj tata je radio pekmez od šljiva koji mu je ispao jako tvrd, tak da njega čuvam za ovakva pečenja.

Hvala za sve druge savjete, fakat nisam znala za ovo valjanje direkt iz frižidera.

Kad kažeš čoksa u prahu, misliš baš na čoksu u prahu, ne kakao u prahu?

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam napravila klipiće navečer, pokrila folijom i ostavila da prenoće na balkonu. Ujutro su bili spremni za pečenje

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam napravila klipiće navečer, pokrila folijom i ostavila da prenoće na balkonu. Ujutro su bili spremni za pečenje
    Hm, da, to jest jako dobra opcija, ali nemam toliki frižider da bi mi stalo toliko protvana. :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam se u 1h u noći sjetila dana kruha, digla se i ubacila sastojke u pekač kruha

ali pretpostavljam da niste mislili na takva idejna rješenja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali imaš dva balkona!!

Hmmm, a sad ja-Amaltheini klipići?? Recept?? Jelka?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Fakat balkoni! đizs, koja sam tuka!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj tata je radio pekmez od šljiva koji mu je ispao jako tvrd, tak da njega čuvam za ovakva pečenja.

Hvala za sve druge savjete, fakat nisam znala za ovo valjanje direkt iz frižidera.

Kad kažeš čoksa u prahu, misliš baš na čoksu u prahu, ne kakao u prahu?
    Da, moji vole klasičnu čokoladu u prahu (kupujem u vrećici, mislim da je Zvečevo), a imam i kakao u prahu (instant). Nisam mislila na gorki kakao, s tim nisam probala raditi klipiće za djecu jer oni vole slatko.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Polako se planovi mijenjaju, kako večer odmiče. Košarice su gotove. Njojzino tijesto je gotovo, s 1/4 raženog i preprženim sezamom (na vrh će ići jaje, neću puniti). Pofureno kukuruzno brašno, s kojim ću po Amaltheinom receptu dovršiti klipiće.

Dvoumim se da još večeras ispečem Njojzine, a ujutro Amaltheine. Jer ak ostavim sve za ujutro, nosit ću košarice pune kiki bombona.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj sin (3 razred) ove godine mi nije spomenuo dane kruha. Kaže da mu je bilo žao što su se prošlih godina ignorirali moja kućna umjetnička djela u vidu kiflica poslagnih u kao cvijet suncokreta i mliječnih pletenica sa grožđicama, kaže da su puno lošije stvari stavljali na izložbeni stol i da nitko nije htio jesti , pa je on ove godine odlučio ignorirati dane kruha i svoju majku poštediti mješanja tijesta do kasno u noć. Ljubi ga majka, mudrog i punog razumjevanja.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.10.2011. at 23:58

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jel ti se Val da naći recepte na coolinarici, postupak za tu pletenu, ovaj moj glupi komp na poslu se zblesira na coolinarici. A sinoć nisam imala puno vremena, M. me, sjedeći pred tv-om i gledajući tekmu, upiknuo da bih mogla nešto i napraviti po stanu, a ne samo surfati.
    a on ne bi gospodin!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moji su i u vrtiću i doma to već odradili u utorak,u vrtiću su sami pekli, a doma smo pekli za školu ostatci iz škole išli su za neku pučku kuhinju,još ima malo.

Mi smo delali kolač od moje mame i dizano s pekmezom od murva

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm, bilo je tijesno, MM me mrzi jer sam skoro pa probdijela noć, ali dobro, odradila sam, odnijela u vrtić i do iduće godine sam mirna (do tada ću zaboraviti ovaj stres i vjerojatno ponoviti pogrešku).

Uspjela sam čak pofotkati, stavim večeras sličke.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I hvala svima na pomoći!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hm, bilo je tijesno, MM me mrzi jer sam skoro pa probdijela noć, ali dobro, odradila sam, odnijela u vrtić i do iduće godine sam mirna (do tada ću zaboraviti ovaj stres i vjerojatno ponoviti pogrešku).

Uspjela sam čak pofotkati, stavim večeras sličke.
    Svaka čast! Nema šaMse da napraviš pogrešku koja se poslije ne bi pojela, he he he...

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

E i Peterlin da znaš da sam te mnogo spominjala noćas. Otkazala mi leđa valjajući Amaltheine klipiće.

S time da sam na coolinarici našla jedan vrrrlo sličan recept, s kukuruznim brašnom i palentom (ide 1/3) pa sam malo modificirala Amalthein recept i dobro je ispalo. Od ful pšeničnih sam odustala.

I stavljala sam instant kakao, probala jednog s nutellom, ali pregusto je bilo da bih lijepo razvukla kapajući sa žlice. Super fora, sad mi je tek jasno da sigurno to isto stavljaju u pekarama u one pužeke i slična peciva.

E da, na koncu sam još sinoć razvaljala i zarolala apsolutno sve kiflice/klipiće. A kako nisam imala dovoljno protvana, sve sam ih poslaga na kuhinjski stol pa u pola 2 iznašala stol na balkon. U 6 sam se digla da ih stavim peć, kad skužim da kiša pada. O moj Bože, na tren su mi sve lađe bile potonule. Srećom nije baš zalilo pa su samo krpe bile vlažne.

I da sam ujutro išla valjati A. klipiće, nema šansi da bi to tako glatko išlo kako si opisivala. Meni je navečer trebalo za 24 klipića sigurno preko pola sata, teško mi je sad procijeniti vrijeme, možda je koju minutu manje bilo. A nije bilo stresa u vidu budne djece i sl.

Ja jednostavno u rukama nemam taj mot brzine, ja sve polako ziheraški radim, da ispadne najbolje moguće. S vremena na vrijeme me ulovi želja da otvorim svoju slastičarnu, ali to ne bi nikako funkcioniralo, ništa ne bih stizala odraditi, a da sam zadovoljna konačnim uradkom.

aishwarya avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

koliko ste vi truda uložile! moje su jučer mijesile peciva i nosile to danas, nadam se da u našem vrtiću nije bitan kriterij da bude fino
    on što je bilo OK još smo sinoć pojeli

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

aish..., naravno da će biti super, nemoj slušati mene djevicu kojoj mora sve biti savršeno. Toliko savršeno da teškom mukom djeci dajem da one mijese. Ali radim na sebi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su trebali na izletu radit kruh i sl. Izlet otkazan, ne znam što će sada biti od same ideje o Danima kruha.
    Iskreno, nisam neki tip od te vrste tijesta i najrađe ne bih ništa.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jesi našla Amalthein recept?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

http://forum.roda.hr/threads/25051-K...t=klipi%C4%87i

Gle, kaj se dizanog tijesta tiče, meni to ide, ali mi nikako ne ide npr. ticino.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa svako svoje!!
    Nego, mislila sam da nećeš radit košarice. Stvarno si imala hrpu posla. Svaka čast!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma s košaricama je bilo najmanje posla. To čak nije dizano tijesto, samo brašno, voda i sol.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Khm, mogla sam baš izbaciti onu sramotu od pećnice.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •