Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: superfini kolač od jabuka

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno superfini kolač od jabuka

Tražila sam po pretražniku, ali nisam našla pa evo da podijelim s vama, radim ga već 2. put ovaj tjedan, plane u času, a svi traže još:
    - 3 jaja
    - 2 šalice šećera ( ja stavim 1,5 )
    - 6 žlica glatkog brašna
    - 1 šalica mljevenih oraha
    - 1 šalica griza
    - 1 šalica ulja
    - 1 vrećica praška za pecivo
    - 2 šalice naribanih jabuka ( ja stavim više, oko 4 )
    ( u originalnom receptu ne ide cimet, ali ja stavim malo da mi da aromu, oko 1 žličice )

PRELJEV:
    - 100 g čokolade
    - 1 dcl mlijeka
    - 1 žlica šećera

Posebno istući bjelanjke pa dodati žutanjke i još malo tući. Dodati sve ostale sastojke i promiješati kuhačom. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200C oko 20min.
    Čokoladu rastopiti na laganoj vatri, dodati mlijeko išećer pa miješati dok ne zavri. Preliti po kolaču i pustiti da se upije oko 30 min.

Nama je supppper!!!

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ovo je kod nas čest nedjeljni kolač(samo za nas).......mljac,,ali imam nešto malo drugačiji recept..........

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

volim takve jednostavne kolače..... isprobat ću ga ovaj vikend

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pratim...cini se jednostavno i fino.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

ma super je jednostavno, brzo gotovo, nema puno suđa za prati...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja radim jos jednostavnije - ali obavezno s puno jabuke, onda bude mekano, a to se Suncici svidja.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja mama ima slican recept, sve se skupa pomjesa i izlije u protvan. Ali meni to niiikad ne uspije. Ne znam zasto, ne vidim sta imas fulati...

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni je isto prefin,al mm ne voli kolač ako nije kremast pa ga nažalost rijetko radim

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

možeš jabuke pretvoriti u kremu i staviti na biskvit
    oguli jabuke i izmiksaj ih sa limunovim sokom u blenderu (dosta limunovog soka da ne potamne, ja ih odmah ubacujem u limunov sok dok gulim)
    zakuhaj pola litre te kaše i umuti škrob sa par žlica mlijeka i šećerom i umješaj u vruću kašu - skuhaj kao puding
    kad se ohladi umiksaj pola putra i premaži preko biskvita
    najbolje je kad malo odstoji
    Posljednje uređivanje od pikula : 05.11.2011. at 15:27

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim jos jednostavnije - ali obavezno s puno jabuke, onda bude mekano, a to se Suncici svidja.
    Ma da, više jabuka i ja stavim, onda je mekanije i sočnije...a tek cimet...mmmmm

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I ja ga radim. Odličan je, samo stavim pola šalice ulje.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

.....ja isto baš ne volim kolače bez kreme ali ovaj mi je preeeeeeeeeeeefin

isto sam stavila malo više jabuka tako da se topi u ustima kako je mekan

jedino što nisam imala vremena čekati da se preljev skroz upije - morala sam ga odmah probati

super je!!!!!

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Lucas prvotno napisa Vidi poruku
    .....ja isto baš ne volim kolače bez kreme ali ovaj mi je preeeeeeeeeeeefin

isto sam stavila malo više jabuka tako da se topi u ustima kako je mekan

jedino što nisam imala vremena čekati da se preljev skroz upije - morala sam ga odmah probati

super je!!!!!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u kak velku protvu ide ova količina i kak veliko to ispadne?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ja stavim u običnu pravokutnu protvu, a napuhne ti se do malo više od pola protve, znači ne jako, ne bude ono, torstruko velik

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to je ona najveća protva koja bez pomagala stane u pečnicu?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    to je ona najveća protva koja bez pomagala stane u pečnicu?
    to je ona protva koja stane na rešetke, ne upikne se u stranice pećnice već leži na rešetki i ima još mjesta sa strane u pećnici, kapiš???

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ti imaš onu prastaru plavu protvu od emajla?takvih ima masu veličina,ali te ne mislim zamarat.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ti imaš onu prastaru plavu protvu od emajla?takvih ima masu veličina,ali te ne mislim zamarat.
    Jelo, ne znam je li prastara, znam da plava nije, a mjere su joj evo - 30 cm dužina i 18 cm širina, ok?
    Posljednje uređivanje od mayato : 06.11.2011. at 16:39

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Moja mama ima slican recept, sve se skupa pomjesa i izlije u protvan. Ali meni to niiikad ne uspije. Ne znam zasto, ne vidim sta imas fulati...
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj kikic prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....
    Obavezno ide prašak za pecivo, i bjelanjci se istuku posebno...ne znam, kažete da je "sličan" recept, možda da probate moj pa vidite...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možda ti je ipak bio prevelik protvan, ali ako je ispalo jestivo onda samo napred

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima još jedan trik - kolači s praškom za pecivo se ne smiju puno mješati (kad se doda brašno). Prije to nisam znala, nego bih tijesto temeljito promiješala mikserom i čudila se što se nije diglo.
    Možda je zato kolač ispao tanak?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čuj, ima više razloga zašto biskvit ispadne takav, kao palačinka... Evo nekoliko malih savjeta, pa to probaj pripasati. Isplati se, ovo je fini kolač (radimo ga mi i s drugim voćem, ne samo s jabukama).

Daklem, ovo ti je francuski biskvit (koji se radi od snijega, moja svekrva je majstor za to ali to je za spretne ruke). Moraš raditi brzo i bez puno filozofije, a brašno prethodno treba prosijati s praškom za pecivo da uđe zrak. Griz i brašno dobro je umiješati zadnje i to RUČNO, jer inače sjedne i bude ko palačinka.

Osim toga, pećnica mora biti optimalno zagrijana - ni previše, ni premalo. Na mojoj pećnici to znači 200 oC, ali na staroj peći bilo je dosta i 170 oC, tak da tu treba imati iskustva.

Ja bih preporučila ovakav postupak miješanja biskvita (njemački način, kad krećeš od žutanjaka - tako je uobičajeno u našim krajevima):

- sastojke izvaditi iz frižidera/špajze debelo ranije, da budu na sobnoj temperaturi (vrijedi i za zdjele u kojima miješaš i pleh u kojem ćeš peći - to nije naročito važno ako živiš u dobro grijanom stanu, ali ako ti je špajza jako hladna, a kuhinja topla, ipak treba paziti na to i danas)
    - uključiti pećnicu da se grije
    - pripremiti pleh (namastiti i posipati oštrim brašnom, grizom ili krušnim mrvicama)
    - brašno prosijati s praškom za pecivo
    - odvojiti žutanjke i bjelanjke, istući snijeg u posebnoj posudi s trunčicom soli i ostaviti da čeka dok ne završiš ostale sastojke
    - žutanjcima dodati šećer i recimo 1-2 žlice vrlo tople vode da se šećer ljepše rastopi, pa to miješati barem 3 minute mikserom na najvećoj brzini
    - dodati ulje, orahe, griz i ribanu jabuku + začine po želji
    - RUČNO umiješati brašno s praškom za pecivo
    - tek na kraju RUČNO umiješati snijeg

Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.

Nakon 10-15 minuta smanjiti temperaturu pečenja na 150 oC i peći dok se rubovi ne odvoje od pleha.

Game over! Preljev možeš staviti ili ne moraš - ja ne stavljam...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.11.2011. at 07:56

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Napravila sam kolac sinoc, bio je gotov oko 18h. Evo jutros je ostalo samo par komadica, cekaju djecu
    Odlican, ukusan i jednostavan.
    Ne moze se nista pogrijesiti sve dokle se slusa uputa o dodavanju ostalih sastojaka u snijeg od bjelanjaka rucno i to treba promijesati njezno i ne dugo, kako snijeg ne bi spao, a opet temeljito da se svi sastojci izmijesaju.

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.
    Od jedne kuharice sam dobila savjet da, kad se radi obicni biskvit - jaja, brasno, ulje, prasak za pecivo, secer - treba mijesati smjesu uvijek u istom smjeru i pustiti je da malo odstoji u tepsiji nakon sta se izlije. Onda kad se vide mjehurici na povrsini, onda je spremno za pecenje i bolje naraste jer je prasak za pecivo poceo djelovati. Meni je ovo bio odlican savjet, ali nije primjenjiv za ovakve vrste biskvita kao u ovom receptu.

Ostala pravila za biskvit su - uvijek u dobro zagrijanu pecnicu, na pravu temperaturu (koja nije ista za sve pecnice, uhvati se oko za to vremenom) i ne otvarati prvih 10min, a kasnije sta rjedje. Gotovo kad se rubovi biskvita odlijepe od tepsije, iako i tu treba uhvatiti ruku jer ponekad zelim da mi biskvit ne ispadne previse osusen.
    Posljednje uređivanje od luce2006 : 09.11.2011. at 11:43

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je nešto ala Studentski kolač, ja to radim bez brašna, samo griz, a jaja se cijela zamiješaju sa šećerom. Moj recept ide otprilike (mjera mi je čaša za jogurt, a za moju tepsiju ide jedan i pol puta tih količina):
    2 jaja
    čaša šećera (može manje)
    čaša griza
    pola čaše ulja
    pola čaše mlijeka
    100 g mljevenih oraha (može više)
    1/2 vrećice praška za pecivo
    3 ribane jabuke

Sve se miješa u istoj zdjeli, prvo idu jaja i šećer. Izlije se u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Peče se 30-45 minuta na srednjoj vatri, moja pećnica ima svoju volju i ja ga vadim van kad primijetim da su se rubovi odvojili od tepsije i potamnili.

Preljev: čokolada, malo mlijeka i malo maslaca, ide na vrući kolač.

A kojiput eksperimentiram pa stavim i lješnjake s orasima, pa med umijesto dijela šećera... Uvijek ispadne fin i sočan, ono, kolač for dummies.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

[QUOTE=Peterlin;Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.

Nakon 10-15 minuta smanjiti temperaturu pečenja na 150 oC i peći dok se rubovi ne odvoje od pleha.

QUOTE]
    Kod mene se javi problem kad izvadim biskvit iz pećnice, on se onda totalno spusti. Kako to izbjeći ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene se javi problem kad izvadim biskvit iz pećnice, on se onda totalno spusti. Kako to izbjeći ?
    Probaj ovako - umjesto da izvadiš pleh iz pećnice, kad isključiš - otvori pećnicu (uglavi drvenu kuhaču, tako da bude otvorena za otprilike 1 cm) tako da se hladi polako prvih 10 min.

Nemoj pleh s pečenim biskvitnim kolačem stavljati npr. ravno na hladni pod nego stavi na gornju plohu peći gdje je još relativno toplo.

S druge strane, probaj produljiti vrijeme pečenja za 2-3 minute. Kolač hoće "sjesti" ako nije pečen do kraja.

Trenutno mi ništa drugo ne pada na pamet.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.11.2011. at 14:39

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Probaj ovako - umjesto da izvadiš pleh iz pećnice, kad isključiš - otvori pećnicu (uglavi drvenu kuhaču, tako da bude otvorena za otprilike 1 cm) tako da se hladi polako prvih 10 min.

Nemoj pleh s pečenim biskvitnim kolačem stavljati npr. ravno na hladni pod nego stavi na gornju plohu peći gdje je još relativno toplo.

S druge strane, probaj produljiti vrijeme pečenja za 2-3 minute. Kolač hoće "sjesti" ako nije pečen do kraja.

Trenutno mi ništa drugo ne pada na pamet.
    Hvala, probat ću tako.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa Vidi poruku
    Napravila sam kolac sinoc, bio je gotov oko 18h. Evo jutros je ostalo samo par komadica, cekaju djecu
    Odlican, ukusan i jednostavan.
    Ne moze se nista pogrijesiti sve dokle se slusa uputa o dodavanju ostalih sastojaka u snijeg od bjelanjaka rucno i to treba promijesati njezno i ne dugo, kako snijeg ne bi spao, a opet temeljito da se svi sastojci izmijesaju.
    .
    Da, zato sam i napisala da se NE miksa mikserom već drvenom kuhačom, baš mi je drago da vam se sviđa

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Cure hvala na savjetima, napravit ću ponovo s vašim uputama, ali mislim da je stvar u onim bjelanjcima u koje se dodaju drugi sastojci, jer u mom receptu se cijela jaja miksaju sa šećerom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Napravila sinoć, odličan, odličan. Doduše ja sam stavila sjeckane orahe i baš je fora.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cure hvala na savjetima, napravit ću ponovo s vašim uputama, ali mislim da je stvar u onim bjelanjcima u koje se dodaju drugi sastojci, jer u mom receptu se cijela jaja miksaju sa šećerom.
    ni to ne bi trebalbiti problem ,toje moja mama zmislila kad smo bili klinci i nazvala kolač od jednog jaja, i uvijek stavila jaje više da se digne

ja sam to znala radit i bez jaja
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 10.11.2011. at 09:17

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možeš raditi i s cijelim jajima, ali onda ih ostavi bar 2-3 sata na sobnoj temperaturi (ili temperaturi kuhinje, he he he). Dodaj po žlicu vode na svako jaje i miksaj dugo, da se napravi "žuti šlag", pa onda umiješaj ostale sastojke ručno ili kratko mikserom (najmanja brzina). Ja radim sa cijelim jajima jedan jako fini biskvit u koji ide čak osam jaja i redovito ispadne dobro, ali ostavim jaja izvan frižidera preko noći, da se dobro ugriju, inače ništ od snijega.

Pećnica treba biti zagrijana, ali ne pretopla, da se kolač ne digne prebrzo jer će se onda vjerojatno spustiti i u sredini će se napraviti ulegnuće (ne pitaj kako znam, iz iskustva...) .

S druge strane, ako odvojiš jaja to je sigurniji uspjeh, bez obzira na redoslijed. Samo ne smiješ "premiksati" snijeg kad je već sve pomiješano, da ostanu mjehurići. Zato mayato preporučuje ručno miješanje, kuhačom.

Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Gle ovo - ide i bez odvajanja jaja (ako tko se boji ili nema rutinu u brzini miješanja, slobodno nek odvoji bjelanjke za snijeg i umiješa ga naknadno, ručno): http://forum.roda.hr/threads/38733-J...light=jozefina

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

jucer sve umutila za tri minute
    pojeli za 10 minuta

PS kako su nam jabuke slatke stavila tek pola salice secera
    a dodatno stavila pola salice mlijeka (nadoknada tekucine jer dodjem samo pola salice ulja)

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sviđa nam se, hvala za recept!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

fino, stavila sam pola ulje, pola mlijeko
    mislim da bi išlo i sa manje šećera

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

napravila, malo mi je pretežak
    drugi put bez glazure
    manje šećera
    manje ulja
    više jabuka

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

napravila,
    super je ispao, isto pravim sljedeći put bez glazure, samo ću posuti orasima, ili možda puding od vanilije. Ulja sam stavila manje. Nekako mi čokolada na glazuri ukrala izvorni okus kolača. Sočan i preporučujem ga za svaki dan, i za dječicu!
    Posljednje uređivanje od eris : 14.11.2011. at 13:14

orlica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Hm, mislim da imam sve sastojke....mogla bi danas isprobati recept!

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mmmmmmm.........i ja ću danas probat

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ipak sam na kraju napravila one palačinkice sa jabukom...mmmmm...još tople sa malo namazane nutelle...njam...predobro

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pitanjce, koje šali ste koristile?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •