Do kad se broje popisane i pokakane pelene da se zna da beba napreduje? Moja nije od jucer kakala a inace kaka iza svakog podoja najcesce. Poceli smo davati kapi za grcice one Bio-gaia
Do kad se broje popisane i pokakane pelene da se zna da beba napreduje? Moja nije od jucer kakala a inace kaka iza svakog podoja najcesce. Poceli smo davati kapi za grcice one Bio-gaia
Posljednje uređivanje od malo janje : 08.11.2011. at 11:26
Do 6. tjedna bebinog zivota, koliko ja znam. Tada se taj ritam od kakanja svaki dan po vise puta naglo prekida.
A jel moguce da od kapi ne kaka?
S malim sam brojila do prve kontrole kod pedijatra (on je kakao školski, kako bi i trebalo), s malenom niti toliko.
S 10 dana njene starosti išli smo na neonatologiju zbog kontrole ključne kosti, prirast je bio duplo od prosjeka - s tim da je u tih prvih 10 dana imala samo 2 osrednje stolice. Pedijatar je samo konstatirao kako ona očigledno sve iskorištava i nema što pokakati, i da se ne zamaram s pelenama.
Da je ijedno od njih imalo problematičan prirast, valjda bi brojala pelene barem 6 tjedana. Tako da sve ovisi o djetetu.
Posljednje uređivanje od martinaP : 08.11.2011. at 21:50
malo janje, koliko je dijete staro?
Koliko piški?
Kakvog je općeg stanja, vidiš li ikakvu promjenu?
Je li s dojenjem sve kao i prethodnih dana?
Pomažu li kapi?
Mislim da bi bilo najbolje kad bi ovo pitanje postavila svom pedijatru.
Biogaia je ustvari probiotik pa mi nije bas logicno da uzrokuju zatvor. Mi smo uzimali Sab simplex kapi i u trenucima najjacih grceva, kad sam davala kapi doslovno prije svakog obroka, kojih je u to vrijeme bilo jako puno, sam primijetila drugaciju stolicu, ali ne mogu sa 100% sigurnoscu reci da je to bilo zbog kapi. Ali Sab simplex nije isto sto i Biogaia, totalno drugaciji sastav i djelovanje.
Pa moj ima proljevaste stolice od prvog dana. I sluzave i tekuce i pune onog bijelog, to je masnoca iz mlijeka kolko sam shvatila. Rekla sam pedijatrici to na prvom pregledu i ona kaze da je to za dojenu bebu sve ok.
I dalje kaka 3,4 ponekad i 5 puta dnevno. I bar jednom ga kompletno presvucem jer to vodeno sve iscuri van. I ne brinem, Sven se uzasno mucio s kakanjem jer je bio na AD i uvijek je tiskao jadan, sav bi se oznojio i zacrvenio a za ovog nebi ni znala da kaka da se ne cuje.
Moglo bi biti više toga.. odgovori mi na pitanja, pa ćemo probati isključiti neke mogućnosti:malo janje prvotno napisa
1. Mogle bi biti gljivice. Je li coktanje prisutno od početka ili se kasnije pojavilo? Ima li beba bijele naslage na jeziku (koje se ne daju odstraniti kad postružeš gazom)? Ima li pelenski osip? Ima li kakvih promjena na tvojim bradavicama (crvenilo, ljuskanje, svrbež, bol..)? Imaš li možda vag. infekciju? Ovo su sve simptomi soora (gljivica), a može biti prisutan samo jedan (bilo kod bebe ili mame, ili kod oboje) ili nijedan osim ovog što si već napisala (coktanje, plač na dojci, proljevasta kakica). Bilo bi najbolje posavjetovati se s pedijatrom, da eventualno potvrdi dijagnozu i prepiše ti terapiju (mast), koju obavezno primijenjuješ i ti (na bradavicama) i beba (u unutrašnjosti usta). Pedijatri, međutim, često kao simptom soora uvažavaju samo naslage na jeziku i odmah ga isključuju ako ih nema. Slobodno reci da imaš informaciju da postoje i drugi simptomi, pa ćeš vidjeti što će reći.
2. Coktanje također može biti radi neispravnog položaja na dojci - kako je bilo do sad? Je li beba možda počela dobivati dudu ili bočicu u međuvremenu, je li se išta promijenilo u smislu prihvata dojke?
3. Vodenkaste, proljevaste stolice mogu biti posljedica prejakog otpuštanja mlijeka - tada se beba doslovce bori s prejakim mlazom prvog vodenkastog mlijeka, koje je puno laktoze koja je ekstralakoprobavljiva, a pritom se i naguta zraka, pa probava bude burna, stolice eksplozivne i rijetke. Jesi li primijetila da je to kod vas slučaj?
4. Možda je reakcija na kapi. Jesu li sve te promjene počele otkad ih uzima? Ako je tako, onda bi najbolje bilo da ih prestaneš davati bebi. Učinkovitost kapi protiv grčeva ionako nije pouzdano dokazana, a činjenica je da sve što uđe u bebinu ionako nezrelu i osjetljivu probavu, remeti floru postignutu isključivim dojenjem, koje je najbolja moguća opcija.
Javi se, pa ćemo vidjeti što dalje.
odgovorit cu brzo jer spava a to ko zna koliko bude. ovako nema naslage na jeziku, coktanje je pocelo prije 4-5 dana na dojki na kojoj ne vidim neke promjene osim da sam na toj dojki curi mlijeko kad dojim na drugu.
ja inace cesto imam vaginalne infekcije al sad ne osjecam nikakve ekstra simptome kak znaju biti. Dudu je imala svega 2 puta prije nekoliko dana uopce ju ne zeli sto je super a bocicu je dobila neku vece za caj. a u vezi kapi vidim da manje place i grci se al i ja sam izbacila mljecno sto sam skuzila da ju smeta.
.. a-ha, i čaj je tu.. može biti da je upravo to uzrok problema.
Ovako onda:
- posavjetujte se s pedijatrom oko mogućeg soora bez obzira što nema naslaga
- pazite da pravilno prihvaća dojku (coktanje se ne bi smjelo čuti): usta širom otvorena, bradavica i dio areole duboko u bebinim ustima
- normalno je da mlijeko curi iz druge dojke, jer se otpuštanje mlijeka događa uvijek istovremeno u obje dojke (to je zapravo super stvar, jer onda možete dobro vidjeti i pratiti kad beba stvarno aktivno guta mlijeko)
- dojite na zahtjev, najmanje 8-12 učinkovitih podoja (i noćni!), pratite pelene, mokrih bi svakako trebalo biti 5-6, a ako koja pokakana izostane, beba bi to trebala nadoknaditi kasnijom obilnijom stolicom.. uglavnom, pratite i dalje! Također, pratite opće stanje - razdoblja kad je budna, da je živahna, prati pogledom, zadovoljna, nema temperaturu, koža hidratizirana, elastična..
Što se tiče čaja, najtoplije vam savjetujem da joj ga ne dajete, niti išta drugo osim vašeg mlijeka.
Ima tome puno razloga:
1. Isključivo dojenje je jedna jedina stvar koja je prikladna nezreloj probavi tako malog djeteta. Isključivo dojenje ne znači samo ne davanje adaptiranog - to znači ne davanje ničeg drugog osim dojke! Majčino mlijeko stvara posebnu crijevnu floru i ph, stvara zaštitni sloj u crijevima koji štiti bebinu probavu od bolesti i infekcija. Samo par gutljaja nečeg što nije mamino mlijeko ispire taj zaštitni sloj i probava postaje podložnija bolestima, crijeva rade drukčije.. Samo jedna bočica mijenja ph u bebinoj probavi na onaj kao kod djeteta hranjenog formulom i potrebna su 3 tjedna isključivog dojenja da bi se stanje vratilo na prethodno, dok je dijete bilo samo na dojci.
2. Kad bebi date čaj ili bilo što drugo osim dojke, želučić se napuni praznim kalorijama, čaj zauzme mjesto koje bi inače zauzelo vaše mlijeko, beba toliko manje vašeg mlijeka popije, toliko se manje vašeg mlijeka ponovo proizvede. Dakle, davanjem čaja remeti se proces ponude i potražnje, koji se u prvim tjednima bebina života tek uspostavlja.
3. Bočica sama po sebi nije preporučljiva kao pomagalo za hranjenje bebe prvih tjedana, dok se dojenje uhodava. Na taj način beba usvaja drukčiju (krivu) tehniku sisanja od onog na dojci (coktanje!), pa može doći do lošeg prihvata dojke, neučinkovitog pražnjenja dojke, oštećivanja bradavica..
4. S obzirom da iz bočice tekućina izlazi ravnomjerno i lako, mnoge bebe počnu odbijati dojku, jer očekuju da će mlijeko isto tako "lako" izlaziti, a krivo usvojenom tehnikom i nervozom ne uspijevaju postići učinkovito pražnjenje dojke.